Belépés
zozhyka.blog.xfree.hu
Legyek álmod és megfejthetsz,legyek rózsa és szerethetsz!Legyek az út és elviszlek,legyél igaz és elhiszlek! Zozhyka ...
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Mint holdsugár az éjen át...
  2010-03-30 22:42:39, kedd
 
 
Delhusa Gjon-Romeó& Júlia Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-30 22:26:35
feltöltő: zozhyka
nézettség: 1297
szavazatok: 8
kommentek: 0
kulcs: Delhusa, Romeo, Julia,
kategória:
leírás: Neked...sk.vidi

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Szerelem/Neked  
Egy kis Müller show
  2010-03-30 22:40:34, kedd
 
 Néhány népszerű Müller Péter idézet

Másoktól várni a boldogságunkat éppoly ostobaság, mintha másoktól várnánk, hogy helyettünk nőjenek fel, helyettünk tanuljanak, helyettünk szenvedjenek, örüljenek és éljenek.

Ha önfényedben élsz, hamar ellobbansz, és kapcsolataidat is elégeted.

Amíg élsz a Földön, rajta is maradsz, élni fogsz vele, mert létezni ezen a világon csakis az egésszel együtt lehet.

A közöny fagyos. A gyűlölet hideg, a szenvedély forró... A szeretet meleg.

Megsemmisülés nincs, csak örökös átváltozás.

Ne hagyd egyedül! Menj utána, és figyeld meg, hogyan viselkedik egy ember, aki életében először találkozik a valódi Csodával.

Egy ember van, egyetlenegy, akivel mindvégig együtt élsz: önmagad.

Ha egy sötét erdőtől félsz, bele kell menni a sötét erdőbe. A félelemmel szembesülni kell. Ez tényleg használ valamit. Mert, mint mondják, az ember a saját képzeteitől fél.

Ha szerelmes vagy valakibe, olyasmit látsz benne, amit mások nem látnak. És te sem fogod majd, attól a másodperctől kezdve, amikor megszűnik a szerelmed. Visszaszürkül, visszacsúnyul, jelentéktelenné válik. A szív szemével nézni azt jelenti, hogy fölfelé látunk;
magasabbra és eszményítve.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek/Gondolatok  
Mecseki források 17.
  2010-03-30 22:25:46, kedd
 
 Pusztabányáról a Hidasi-völgybe elinduló mellékvölgy oldalában található a közismert foglalt forrás, a völgy talpa fölött 5-6 méterre, a Z+ jelzésről a ZO jelzésű ösvény vezet hozzá. A forrás egy kis ház alakú háromszögletű építmény, melyben a kifolyócső felett a forrás homlokzatán helyezték el a márványtábláját. Felépítménye mellett több forrásmező is jelentkezik bő hozamokkal. Nagyon bővizű forrás. A foglalásból kifolyó víz 6-40 liter/perc értékkel jellemezhető, de a teljes forrásmező hozama gyakran eléri a 100 liter/perces hozamokat is. Vizét csővezetéken át a közeli mésztufadomig vezették, ahol vízesésszerűen hullik alá a víz. A mésztufakiválás mértéke jelentős. A forrást Csokonay Sándor és Kiss Lajos építette ki 1961-ben, és a közeli Betyár-tanyáról nevezték el. 2007-ben Tasnádi János újította fel. GPS 46° 12,282' 18° 20,729'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Magyar várak: Somogyvár
  2010-03-30 22:22:39, kedd
 
 A Balaton déli partjának vizei, nagy kiterjedésű mocsarai a középkorban egészen a somogyi Kupavárhegynek nevezett magaslatig terjedtek.

Itt volt szállása Koppány vezérnek, akit Géza fejedelem halála után fia, István a 997-ben győzött le. István - már mint megkoronázott magyar uralkodó - 1002-ben a somogyi földek népeit egyházi tizedfizetés szempontjából a szentmártoni (pannonhalmai) apátság alá rendelte.

Somogyvár jelentős szerephez jutott 1091-ben, amikor I. László király Szent Egyed tiszteletére e helyen alapított egy bencés apátságot, aminek anyaegyháza a franciaföldi Saint Gilles-i kolostor volt. A 13. századig csak francia szerzetesek éltek falai között, fénykorában mintegy 15-20 barát mondhatta itt az imákat, rajzolhatta a díszes kódexeket és dolgozhatott nagy területet magába foglaló kertjében. Alig négy esztendő elteltével ide temették el az alapító uralkodót, hogy majd néhány évtized múltán Nagyváradra szállítsák át.

A régészeti feltárások szerint a földvár nyomvonalát követve alapozták meg azt a vastag külső téglafalat, aminek oltalmában évszázadokig háborítatlanul élhetett az egyházi közösség. A 13. század végén a Dunántúl urai, a Kőszegiek foglalták el fegyverrel, majd 1316-ban sikeresen ostromolták meg és vették birtokukba Károly Róbert csapatai. A békésebb évtizedekben ismét egyházi jellege került előtérbe. Több olyan magánoklevél is előkerült az idők folyamán, amely azt bizonyítja, hogy Somogyvár a korabeli jogrendben fontos szerepet játszó hiteles helyként is működött.

1410-ben Zsigmond király a Marczali családnak adományozta mind a kolostort, mind a virágzó mezővárost, ezzel a nagyhírű bencés épületegyüttes magánföldesúri függésbe került. A szerzetesi közösség létszáma is egyre fogyatkozott, majd végső romlását az 1543 körül megjelenő török csapatok okozták, akik ellenállás nélkül szállták meg épületeit, melyeket erődítményül használtak.

Somogyvár a közeli Öreglakkal együtt nézett farkasszemet a királyi Magyarország végvárrendszerével, oszmán helyőrségének feladata a mögöttes hódoltsági vidékeknek a magyar vitézek betöréseitől való védelme volt. 1686 őszén a Budát felszabadító Habsburg csapatok bevonultak Somogyba is, ám a katonai jelentőségét vesztett erősség téglafalait - az omladozó apátság épületeivel együtt - a betelepülő lakosság nagy részben lebontotta, építőanyagul használva lakóházaihoz. A Szent László királyunk alapította bencés kolostor maradékát csak az 1970-es években megkezdődő régészeti feltárás hozta a napvilágra, ahol napjainkban a dicső király szobra fogadja a történelmi emlékhelyet felkereső látogatókat. 
 
0 komment , kategória:  Magyar várak  
Zselici népmondák 10.
  2010-03-30 22:19:20, kedd
 
  Oroszló legendája

Oroszló déli határrészében van az Őr-hegy nevű dombos szántó és részben beépített terület. A helyi hagyomány szerint egyik fejedelmünk katonájának a lova ezen a helyen megbotlott. A vitéz mérgesen azt mondta: "Ó, (te) rossz ló!"; és ebből alakult ki a falu mai neve. Sokan úgy tudják, hogy az esemény időpontja Szent István vagy Szent László király uralkodása idejére tehető, de Mátyás királyt is emlegetik a lóbotlással kapcsolatban.
 
 
0 komment , kategória:  Zselici mondák  
Ne vesztegesd... (idézet show)
  2010-03-29 22:59:01, hétfő
 
 Ne vesztegesd idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra, hogy veled töltse.
(Marquez)


Lehet, hogy hosszú távon a pesszimistának van igaza, de az optimista jobban érzi magát közben.
(Daniel L. Reardon)

Ha nem tudod, hogyan kell hazudni, azt sem tudod, hogy mikor hazudnak neked.
(Doctor House)


Behunyt szemmel fekve egy éjjelen át olykor sok boldog évtizedet élhet át az ember.
(Csehov)


Az az igazság, hogy az emberek nem igazán képesek összetört szívvel működni.
(Meg Cabot)

Semmi értelme féltékenykedni, mikor az ember úgysem védekezhet. Csalás ellen nincs barikád.
(Graham Greene)


Amikor az ember elveszíti a szívét, akkor jár a legjobb úton és megállapíthatja, hogy van szíve.
(Kerstin Gier)


Az emberek eltávoznak, mindig ezt csinálják. Ámíthatod magad, hogy megtaláltad a kivételt, de csak hülyét csinálsz magadból.
(Emily Grayson)

A szív, az mindent nem bírhat el, holnap talán az sem fáj,
Ha szembejössz, és nem is szólsz énhozzám.
(Karády Katalin)


A szerelem gyönyörű dolog. De az egyiknek mindig túl soká tart. A másik aztán ott marad ülve, és a semmibe mered. Néz, mint az őrült.
(Publilius Syrus)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek/Gondolatok  
A vízek fohásza
  2010-03-29 22:42:44, hétfő
 
 
A vízek fohásza Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-28 20:50:01
feltöltő: zozhyka
nézettség: 2636
szavazatok: 5
kommentek: 0
kulcs: v,
kategória: utazás
leírás: sk.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Villány
  2010-03-28 20:39:49, vasárnap
 
 VILLÁNY

Villány város Baranya megyében, a Siklósi kistérségben.A Villányi-hegységtől keletre.

Vonattal megközelíthető a Pécs-Villány-Mohács-vasútvonalon; innen indul a Villány-Magyarbóly-vasútvonal Eszék (Horvátország) felé.

Villány már a történelem előtti időkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. A Szársomlyó hegy oldalában feltárt római kori oltárkő felirata 50 ha szőlőtelepítést dokumentál.

A honfoglalás után a területen a Kán, Kalán és a Bor nemzettség telepedett le. Később valószínűleg királyi birtok volt. A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén művelte a szőlőt. Erre utal IV. Béla király 1247-ben - a szársomlyói vár alapítólevelében - említi Harsány határát a szőlőkkel.

A mohácsi vész idején a terület Perényi Péter tulajdonában volt. A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv (főként rác ) népességet telepítettek. Az 1687-es győztes nagyharsányi csata után a megfogyatkozott lakosságot szervezetten pótolták újabb rác és főleg német nemzetiségűekkel.

1950-ben hozzácsatolták a Villánytól 1,5 km-re keletre levő Virágos községet.
Villány légifotó.jpg

2000-ben nyerte el a városi címet a település.

2001-ben lakosságának 6,8%-a német nemzetiségű volt.

A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén művelte a szőlőt. Erre utal IV. Béla király 1247-ben - a szársomlyói vár alapítólevelében - említi Harsány határát a szőlőkkel.

A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát, és a héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A megfogyatkozott szőlőterületet gyorsan pótolták, sőt tovább növelték. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.

A falvak közelében pincesorok épültek. A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó nem mély pincék. Itt történt a leszüretelt és szekéren álló nagy hordókban odaszállított termés feldolgozása, erjesztése. A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.

A filoxéra ezeket a szőlőket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta. 1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom. Hagyományosnak a kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető. A filoxéra után francia eredetű fajtákat is telepítettek, mint például a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Villány térségében a vörös-, Siklós határában pedig a fehérborszőlő-fajták az uralkodóak.

Lakossága: kb. 2500 fő
Területe: 114,3 km2
Elérhető Pécs,Harkány és Bóly felől mellékútakon.
 
 
0 komment , kategória:  Városaink  
A hegyek fohásza
  2010-03-28 20:22:06, vasárnap
 
  A hegyek fohásza videó változatban.

A hegyek fohásza Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-27 06:56:07
feltöltő: zozhyka
nézettség: 2639
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: hegy, hegyek, foh,
kategória: utazás
leírás: sk.vidi

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Mecseki források 16.
  2010-03-27 06:48:13, szombat
 
 Kisújbányán a falu közepén az út mellett a fehér mészkő rétegfejeknél találjuk a forrást a K jelzésen. Közismert forrás Óbánya lakosai foglalták. A fakadási hely környezetében barlangra hasonlító üreget képeztek ki, mely elé vasrácsos ajtót helyeztek. A téglából, betonból ész mészkőből épített forrásház tetején látható a felirata. Nagyon bővizű forrás, hozamai 50-250 liter/perces értéket mutatnak. Két fakadási pont ismeretes: az egyik a vasrácsos ajtón belüli aknában jelentkezik, a másik, mely bővebb hozamokat produkál, egy beton peremmel védett merítős medencéből lép elő. GPS 46° 13,288' 18° 22,695'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 86 db bejegyzés
e év: 567 db bejegyzés
Összes: 568 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 11
  • e Hónap: 1434
  • e Év: 35331
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.