Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Blogger díj
  2010-06-29 08:24:17, kedd
 
 

Köszönöm Anikó!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boda Cs. Anikótól kaptam :))
  2010-06-27 22:24:27, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
2010 június 20
  2010-06-20 18:56:28, vasárnap
 
 

Új Tolnai lexikon:

Házasság: két ember egyesülése közös problémák megoldása végett, amely problémák egyébként nem merülnének fel ha nem egyesültek volna.

Kapcsolat: hatalmas pénzösszegek-, idő- és energia elpocsékolásának folyamata valakinek a jobb megismerése céljából, aki pillanatnyilag talán nem is tetszik különösen, a jövőben pedig valószínűleg még kevésbé fog tetszeni és mindez a sex érdekében.

Nimfomán: ezt a fogalmat a férfiak alkalmazzák azokra a nőkre, akik gyakrabban kívánják a szexet, mint ők.

Értelmiségi: az a személy, aki képes két óránál tovább gondolkodni valamiről, ami nem kapcsolatos a sexszel.

Építész: az a személy aki nem eléggé férfi ahhoz, hogy mérnök legyen, de nem eléggé buzi ahhoz, hogy designer legyen

Programozó: az a személy, aki megoldja minden problémádat, amiről nem is tudtál hogy létezik, méghozzá úgy, hogy az egészből semmit sem értesz.

Fejfájás: fogamzásgátló szer, amelyet a '90-es évek hölgyei alkalmaztak előszeretettel.

Szerelem első látásra: két erősen begerjedt személy találkozása, akik nem különösebben válogatósak

Közgazdász: szakértő, aki tudni fogja, hogy amit tegnap jósolt ma miért nem következett be.

Diplomata: ez az a személy, aki úgy küld el a picsába, hogy alig várod, hogy indulhass.

Cserkész: olyan fiú, akit kretén módon öltöztetnek, és egy fiúnak öltözött kretén parancsolgat neki.

Pszichológus: az a személy, aki mindenkit megnéz, amikor bejön a boltba egy csinos fiatal nő.

Csapatmunka: a felelősség áthárításának lehetősége másokra.

Infláció: amikor úgy éltek, hogy a jövő évi árakat fizetitek a tavalyi bérszinvonalból.

Tanácsadó: az a személy, aki leveszi az órádat, megmondja mennyi az idő és ezért négyszeres órabért számít fel neked.

Hardware: a komputernek az a része, amely felfogja a csapásokat, amikor nem működik a software.

Barát(nő):egy nyilvánvalóan testi fogyatékos személy az ellenkező nemből, akivel emiatt a sex nem túl érdekfeszítő, ami természetesen ezt a személyt magától értetődően alkalmassá teszi a hosszas beszélgetésekre és közös részegeskedésre.

Könnyűvérű nő: ez a fogalom a férfiak morális értékeivel rendelkező nő esetében használatos.

Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Harmónia és szépség
  2010-06-20 18:54:43, vasárnap
 
 


A berendezési tárgyaknak három követelményt kell teljesíteniük: rendeltetés (funkció), megjelenés (esztétika) és szerkezet.
Cél és rendeltetés nélkül egyetlen használati tárgy sem létezhet, de akkor sincs értelme elkészítésüknek, ha a megtervezett vagy a már meglévő berendezéssel nem harmonizálnak, sőt otrombaságukkal, ízléstelenségükkel egyenesen taszítanak. A szerkezeti felépítésük, működésük pedig azért lényeges, mert a különféle anyagok, amikből e tárgyak ésszerűen és esztétikusan elkészülhetnek, meghatározzák élettartalmukat, gyárthatóságuk módját és az értéküket, azaz az árukat.
A három követelménynek eleget téve változtatható lakásunk korszerűvé. Annak, ha a divatot vakon, meggyőződés nélkül követjük, sok buktatója lehet - egy újszerű, ám kényelmetlen, lelkivilágunktól, egyéniségünktől idegen, rossz közérzetet sugalló lakás nem válhat ideális, igazi otthonná.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Martini recept
  2010-06-20 18:53:05, vasárnap
 
 


Ezt a receptet Olaszországból haza települt nénitől kaptuk.
Mi már párszor el készítettük.

Hozzávalók.
1,5 kg. kristálycukor.
3,5 liter. víz. körülbelül
1 csomag mazsola.
3 darab citrom, karikára vágva.
5 darab szegfűszeg.
1 kg. rizs.
0,5 dkg. élesztő.
5 darab. 3-4cm eltört egész fahéj./ nem lehet őrölt /
2 darab. 3-4 cm vanília rúd, vagy 4 csomag vaníliás cukor.

5 literes dunsztos üvegbe tesszük, az összes anyagot, és le kötjük műanyag fóliával. 28 napig érlejük, állandó szoba hőmérsékleten.
Érlelés után, sűrű szövésű szitán leszűrjük. Állni hagyjuk, de már hideg, nem fagyos helyen, amíg le nem tisztul. Hogy egészen tiszta legyen, legalább kétszer le kell fejteni.

A biztos siker érdekében, legjobb télen, fűtési szezonban készíteni, az állandó hőmérséklet miatt.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Milyen tévét ...
  2010-06-20 18:49:49, vasárnap
 
  Milyen tévét érdemes venni a focivébére?

Szeretné jó minőségben nézni a sportközvetítéseket? Nem tudja, hogy a plazma, az LCD vagy a LED-tévé a nyerő? Néhány egyszerűbb és pár felső kategóriás televízió rövid tesztje alapján segítünk választani. Egy biztos: most, a focivébé miatt nem érdemes 3D-s tévére költeni.A HD-ready elnevezés 1366x768 pixeles felbontást takar, a full-HD ennél nagyobbat, 1980x1080 pixelt, tapasztalatok szerint azonban csak 42 colos tévénél érzékelhető jól láthatóan a különbség. Ennél kisebb méret esetén a nagyobb felbontásnak akkor vehetjük hasznát, ha mondjuk monitorként is használni akarjuk a tévét, ahhoz ugyanis a HD-ready már nem igazán elegendő.Bizonyos tekintetben nincs könnyű helyzetben az, aki most akar tévét venni: bár az árak sokat estek karácsony óta is, a rivális technológiák, hangzatos képjavító megoldások dzsungelében még viszonylag hozzáértő felhasználóként is könnyű eltévedni, a bevásárlóközpontok mindenen áthatoló neonfényében pedig csaknem lehetetlen megítélni, hogy melyik tévé képe a legszebb. Az üzletben mindig a legerősebb fényű lesz a befutó, és a sorba kötött készülékek nem is mindig kapnak elég erős jelet, pedig otthon bizonyára senki nem retinaégető fokozatban nézi majd a kedvenc sorozatát.

A LED-tévé is LCD

Napjainkban két fő technológia verseng a nappalik legfontosabb helyeiért: a csata az LCD- és a plazmatévék között folyik. A reklámokban és prospektusokban a LED-tévé kifejezéssel is gyakran találkozunk, ám ez valójában nem egy új technológiát takar, hanem az LCD-s készülékek egyik új típusát jelenti, amelyekben a háttérvilágítást a hagyományos fénycső helyett világító diódák, azaz LED-ek biztosítják, amelyek fényét a megfelelő irányba mozgatott folyadékkristályok végül megfelelő színekké alakítják át. Az egyszerűbb LED-tévék világító diódái a képernyő szélei felől középre irányítva világítanak, akárcsak a korábbi modellek fénycsövei, míg a fejlettebb modellek közvetlenül a megjelenítőpanel mögött helyezkednek el.

Az extravékony kivitelükről megismerhető LED-es tévék olcsóbb példányai leginkább energiatakarékosságban előzik meg a hagyományos társaikat, míg fejlettebb példányaik esetében a háttérfényt egy LED-hálózat szolgáltatja, melynek darabjait ki lehet kapcsolni, ha mondjuk egy film sötét jeleneténél nincs szükség rájuk. Az egyszerűbb tudású modellek esetében ilyenkor az oldalról érkező fény átdereng a folyadékkristályokon, ami szürkéssé teszi az elvileg fekete képrészletet is.

Ne fájjon a szíve a 3D miatt

Bár a focivébé egyes mérkőzéseit az idén már 3D-s kamerákkal közvetítik, idehaza biztos, hogy nem tudja majd senki térhatásban nézni ezeket, mivel nem vásárolják meg ennek borsos áron mért jogait, hiszen megfelelő készülékek híján ez nem lenne kifizetődő. Az egyik Samsung tévé ugyan képes hagyományos, kétdimenziós adást is ,,hamis" háromdimenzióba átalakítani, ám ettől azért nem érdemes csodát várni - ami nem meglepő, hiszen ha így is menne, nem lenne szükség a kifejezetten térhatású felvételeket készítő, vadonatúj eszközparkra.

Valódi 3D-s tartalmat egyelőre egyetlen filmen, az Idegenek az űrlények ellen című animációs film térhatású kiadásán élvezhet a nagyérdemű, esetleg a tévékhez mellékelt promóciós felvételeket nézegetheti, ha van 500 eurója egy olyan új Blu-ray-lejátszóra, amely támogatja a technológiát. Akik láttak már ilyet, állítják, nem adnának érte több ezer eurót, emellett sokan panaszkodtak a szemüvegek vibrálására, amit legszembeötlőbben akkor tapasztalhatunk, ha világosban nézünk térhatású felvételeket. Többen kifogásolták, hogy bár a tér érzete látványos, mintha csupán síkok mozognának egymás mögött, ettől pedig a látvány többnyire olyan, mintha egy kihajtós mesekönyv papírból álló térhatású jeleneteit nézegetnénk, különösen ha nem komputerekkel generált filmet nézünk. A videojátékokkal szórakozók körében viszont biztosan nagy sikert arat majd a térhatású tévé.

Az LCD világosban, a plazma sötétben erősebb

Napsütésben a LCD szerepel jobban, erős háttérfénye miatt jobban látszik ugyanis a képernyő tartalma akkor is, ha az ablakon beszűrődik a napsütés, vagy felkapcsoljuk a villanyt a szobában. Ezzel szemben a plazma a sötétben, azaz optimális házimozis körülmények közt teljesít jobban: ezeknél a készülékeknél nem kell háttérfényt alkalmazni, a képpontok maguktól világítanak, így a sötét jelenetek fekete képrészletei tényleg feketék maradnak, amitől a plaza képe természetesebb hatást kelt.

Bár a LED-es LCD-tévék már sokkal szebben jelenítik meg a sötét jeleneteket, mint fénycsöves elődeik, még mindig nem érték be a plazmát: sokszor látszik, hogy egy-egy képváltás után reagál csak képfeldolgozó algoritmusuk, és veszi lejjebb a fényerőt. A plazmatévék hátránya ezzel szemben, hogy mindegyik fényes üvegborítással rendelkezik, emiatt világosban erőteljesen tükröződhetnek bennük a bútorok, vagy akár mi magunk is - szemben számos LCD-s modellel, amelyek matt képernyővel kaphatóak.

Extrák

Egy mai tévét nem könnyű jól beállítani. Bár a kontrasztot és a fényerőt még megfelelőre lehet húzni, a komolyabb modellekben már annyiféle képjavító algoritmust lehet aktiválni és kikapcsolni, hogy egy hétig is eltarthat, mire sikerül az ízlésünkhöz formálni a beállításokat. Az alapbeállítás, illetve a dinamikus kontraszt és hasonló megoldások sokszor borzalmas képminőséget eredményeznek, ezért mielőtt visszavinnénk a boltba egy mai tévét, érdemes egy a technikától meg nem ijedő ismerőssel beállíttatni, lehet, hogy nem is lesz baj a képminőséggel.

Manapság már a tévékhez is szoftverfrissítéseket adnak ki, szerencsére az egyre több funkció közt hasznos dolgok is találhatók. Már az olcsóbb készülékeken is megtalálható az USB-csatlakozó, melyen keresztül hordozható merevlemezt, pendrive-ot lehet kapcsolni hozzájuk. Egyes típusok csak fotókat, mások DivX, XviD videókat, újabban pedig már nagyfelbontású videót tartalmazó MKV fájlokat is lejátszanak - bár összességében a különálló lejátszók még mindig többet tudnak.

A legtöbb itthon is kapható tévé már támogatja a földi sugárzású digitális adásokat, amelyek keretében néhány csatorna műsora nézhető ilyen minőségben. Ha van otthon router, a DLNA nevű technológia jöhet még jól, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a hálózatra kapcsolt tévéről mondjuk a - bekapcsolt - laptopon, asztali PC-n vagy éppen okostelefonon lévő filmeket, zenét érjük el. A középkategóriától felfele már internetfunkciót is találhatunk a televíziókon: bár netezni egyelőre még nem a tévéről fogunk, például a YouTube-ra feltöltött videókat nézegetni a fotelből igen jó időtöltés.

Megér viszont egy misét a Natural Motion, True Motion és hasonló neveken emlegetett technológiák kipróbálása akár a boltban is: ezek elvileg a filmeken zajló mozdulatokat teszik természetessé, ezzel párhuzamosan a brazil szappanoperákhoz teszik hasonlóvá a legnagyobb költségvetésű alkotásokat is. Ez abból adódik, hogy a mozifilmeket 24 képkocka/mp-es rátával veszik fel, általában ezt szoktuk meg, ezek az algoritmusok pedig ezt az arányt bővítik fel jelentősen. Az eredmény megosztja a nézőket: van aki imádja, más egyenesen utálja e technológiákat, ez utóbbi esetben viszont felesleges extra pénzt kifizetnie érte.

Melyiket válassza?

Bár a lapos képernyős tévék esetében is többnyire a drágábbak a nagyobb tudású, jobb modellek, nem szükséges felesleges funkciókra szórni a pénzt a vásárláskor. Kinek melyik típusú tévé lehet jó választás?

A legolcsóbb készülékek továbbra is az LCD-tévék, méghozzá a fénycsöves háttérvilágítást tartalmazó fajták. Bár ezeken a fekete szín sokszor inkább szürkés, a régi, képcsöves tévéről átállva még így is tetszeni fog a korábbinál jóval élesebb képével. Ha monitornak is akarjuk használni, érdemes full-HD-s modellt venni, míg tévézéshez, DVD-zéshez még jó ideig elegendő a HD-ready is. 200-300 eurós áron tévéként is használható monitort is lehet venni, egy 32 colos (82 centiméteres) képátlójú tévékészülék ára pedig 300-400 eurótól indul. Ennyiért többnyire csak HD-ready elbontást kapunk, a full-HD-s modellek 100 euróval drágábbak.

Ha valaki nemcsak tévéműsorokat, hanem sok filmet is akar nézni, jól jön, ha minél nagyobb a képméret: ez esetben a plazmatévé lehet optimális választás. Ezek közül egy 42 colos (107 centiméteres) modell már 450-500 euróért kapható, igaz, csak némi kompromisszum árán: ennyiért csak HD-ready típusok érhetők el, a full-HD-s modellek ennél 150-200 euróval többe kerülnek. Egy plazmatévé ugyan többet fogyaszt egy LCD-nél, mostanra már nem igényel működéséhez nagyságrendekkel több áramot.

Ha valaki sokszor néz sportközvetítéseket, annak az alapmodellekhez képest a gyorsabb képfrissítést alkalmazó modellekre, 100-200 Hertzes LCD-re, vagy hasonló képességekkel rendelkező plazmatévére érdemes költenie, hogy a gyors mozgásokat is tisztán lássa a képernyőn. Gyakorlatilag ugyanezeknek a paramétereknek kell megfelelnie az olyan tévéknek is, amelyek tulajdonosa sokat játszik videojátékokkal, ez esetben azt érdemes megnézni, hogy a készülék rendelkezik-e játék-móddal, ami minimalizálja a kép késését - viszont a konzolokhoz inkább LCD, mint plazmatechnológiát javaslunk.

Amennyiben fontos szempont a kis fogyasztás és az extra vékony kivitel, vagy plazmatévé sem jöhet szóba, a LED-es LCD-tévé lehet a választás. Ez az egyetlen alternatíva akkor is, ha csak egy 32 colos készülék számára van hely az igényes filmrajongó polcán, ugyanis plazmát csak 37 colos méret felett gyártanak. E típusok ára 600-700 euró körül indul ilyen képméret mellett, a 40-42 colos modellek azonban 1000 euróval drágábbak.

A 3D-s tévékészülékek mind a plazma-, mind pedig az LCD-tévék esetében a legfelső kategóriát képviselik: egy ilyen készülék még akciósan is 1200-1400 euróba kerül. A szolgáltatás megvalósításához elengedhetetlen a szupergyors képfrissítés és a fejlett képfeldolgozó motor, így ezek a modellek két dimenzióban is jól teljesítenek. Ugyanakkor a 3D miatt önmagában még nem érdemes lecserélni a meglévő tévét, mivel nagyon kiforratlan a technológia, a szemüvegek, lejátszók kompatibilitása sem megoldott, tartalom pedig szinte semmi nem érhető el hozzájuk.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
A zsírnak annyi!
  2010-06-20 18:47:13, vasárnap
 
 


Zsírégető zöldségeink segítségével leadhatjuk fölösleges kilóinkat, csak egy kis odafigyelésre és önkontrollra van szükség. Hogy melyek ezek a zöldségek? Íme a tízes lista:

- Brokkoli - már az ókori rómaiak is ismerték. Értékes vitamin- és ásványianyag-forrás, mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
- Cékla - erős regeneráló hatású. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért, és nagyon jó hatással van az emésztésre.
- Fokhagyma - immunerősítésre, vérnyomás-csökkentésre, véralvadás-gátlásra stb. használjuk, s csökkenti a koleszterinszintet is. Serkenti az emésztést és méregtelenít.
- Spenót - jelentős mennyiségű vitamin található benne. Csökkenti vércukorszintet, gyorsítja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Kevés kalóriát tartalmaz.
- Uborka - jól alkalmazható a gyulladások kezelésére, s jó hatással van a légzőszervekre. Nagy százalékban vizet, a maradékban rostokat tartalmaz, így megkönnyíti a fogyókúrát.
- Káposzta - hatásos a gyulladások kezelésében, csökkenti vércukor- és koleszterinszintet, tisztít, gyorsítja az anyagcserét, megszünteti a székrekedést, és vízhajtó hatású.
- Sárgarépa - máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak kezelésére alkalmas. Béta-karotinban leggazdagabb növényünk, rákmegelőző hatású. Rosttartalmánál fogva segíti az emésztést.
- Zeller - mind a gumója, mind a szára egészséges, rengeteg vitamint és ásványt tartalmaz. Étvágycsökkentő, emésztésserkentő és vízhajtó hatású.
- Paradicsom - antioxidáns-tartalmáról és rákmegelőző hatásáról ismert. A májat még a legrosszabb állapotából is regenerálja. Méregtelenít, és az emésztést is felgyorsítja.
- Paprika - jelentős antioxidáns, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Emésztésserkentő és anyagcsere-gyorsító hatásáról is ismert.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Menüajánlat
  2010-06-20 18:44:53, vasárnap
 
 


Uborkaleves
Hozzávalók (2 adaghoz): 40 dkg kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl natúr joghurt, 0,5 dl száraz fehérbor, 0,5 dl tej, 1 ek. olívaolaj, fél citrom leve, 1 csapott ek. kristálycukor, 2 csipet só, 1 csipet őrölt fehérbors, kevés kapor; a díszítéshez: friss kapor.
Meghámozzuk és felkockázzuk az uborkát. Összeturmixoljuk a fokhagymával, a joghurttal, tejjel, fehérborral. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, hozzáadjuk az olívaolajat, citromlevet, kaprot, és még egyszer összeturmixoljuk. Behűtve, friss kaporral díszítve tálaljuk.

Mozzarellás zöldségragu
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 20 dkg bébirépa, 10 dkg zöldbab, 40 dkg újkrumpli, 12,5 dkg mozzarella, bazsalikom, olívaolaj.
2-3 ek. olajon megfuttatjuk a felszeletelt hagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, félbevágott paradicsomokat, megsózzuk, kis lángon, lefedve pároljuk. Ezután beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit meg a zöldbabot, a felszeletelt zöldpaprikát. Kevés vizet öntünk alá, beletépünk néhány levél bazsalikomot, végül hozzáadjuk a bébirépát is. Kb. 25 perc alatt kész. A mozzarella sajtot kis darabokra törtjük, és a forró raguba keverjük.

Spenótos csiga
Hozzávalók: 3 db vajastészta-lap (kb. 20 x 10 cm-esek), 35 dkg előfőzött vagy mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg feta sajt, dió.
A spenótot a saját levén az átnyomott fokhagymával átpároljuk, majd kinyomkodjuk. Két vajastészta lapot egy kicsit nagyobbra, a harmadikat egész vékonyra nyújtjuk. A két lapot megkenjük a spenóttal, rámorzsoljuk a fetát, majd feltekerjük, és egy cm széles csigákra vágjuk. A harmadik tésztalapból csigaméretű kerek lapokat szaggatunk, s a tekercsek alá tesszük. A tetejüket megszórjuk durvára vágott dióval. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt sül meg.

Gombaraguleves
Hozzávalók: 20 kg barna csiperke, 1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej hagyma, 2 dkg vaj vagy 1 ek. olaj, 4 dl húsleves (kockából), 1 dl tejszín, 2 púpozott tk. étkezési keményítő, 2 tk. tárkony, só, bors, pár csepp citromlé.
A felszeletelt gombát, a vékonyra felkarikázott répát, gyökeret és a felaprított hagymát a vajon megfuttatjuk, picit megsózzuk, fedő alatt kicsit pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Beletesszük az első adag elmorzsolt tárkonyt, és kb. 15 percig főzzük. A tűzről lehúzva kicsit hűlni hagyjuk, az étkezési keményítővel simára kevert, felmelegített tejszínnel behabarjuk, és együtt átforraljuk. Beletesszük a másik adag tárkonyt, kevés őrölt borsot és néhány csepp citromlevet. Félóra alatt készre főzzük. Tésztát is főzhetünk bele.

Karfiolos pulykamell
Hozzávalók: 1,2 kg pulykamell (vagy csirke), 4 ek. olaj, 5 dkg vaj, két kis fej karfiol; a mártáshoz: 5 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, szerecsendió, só; a tetejére: 5 dkg füstölt sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben előfőzzük (15 perc). A húst 1 cm vastagra szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, megsózzuk, a vaj és az olaj keverékén oldalanként két-két perc alatt átsütjük, majd fedő alatt tíz percig pároljuk. Nagy tepsibe rakjuk a szaftjával együtt.
A mártáshoz a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, a többi tejet felforrósítjuk, s belekeverjük a liszttel elkevert tejet meg a vajat. Kevergetjük, míg a vaj el nem olvad, illetve be nem sűrűsödik. Ezután lehúzzuk a tűzről, szerecsendiót reszelünk bele, és belekeverjük a 2 tojássárgáját. A karfiolt leszűrjük, rárakjuk a húsra, utánasózzuk, ráöntjük a mártást, és sajtot reszelünk rá. 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt szépen összesül. Főtt rizzsel kínáljuk.

Epres töltött süti
Hozzávalók (24 cm-es formához): 3 dl tej, 14 dkg kristálycukor, 3 tojás, 1 ek. vaníliakivonat vagy 2 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 5 dkg liszt, 30-40 dkg eper, porcukor a megszóráshoz.
A sütőt 175 fokra melegítjük. Turmixban (késes aprító is jó) 1 percig keverjük a tejet, a tojásokat, a vaníliakivonatot, a sót, és a cukor felével előzőleg összekevert lisztet. A forma alját sütőpapírral béleljük, beleöntjük a tészta egyharmadát, és 2 percig közepes lángra tesszük a gázra, hogy ez az alsó réteg megszilárduljon. Ezután rászórjuk a félbevágott epret, megszórjuk a cukor másik felével, ráöntjük a tészta többi részét, és 55 percig sütjük a sütő középső rácsán. A tetejére lehet lazán alufóliát tenni félidőtől. Langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.

Dupla túrtós fűszeres pogácsa
Hozzávalók - a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg túró, 17,5 dkg vaj, 1/2 kk. só, 1/2 kk. szárított fűszerkeverék (pl.: zsálya, oregánó, kakukkfű, petrezselyem és bazsalikom), 1/2 kk. édes pirospaprika; a kenegetéshez: 1 tojássárgája, 1 ek. tejszín (elmaradhat); töltelék: 10 dkg túró, 10 dkg brie sajt (fehérpenészes lágy sajt), kis csokor petrezselyem, bazsalikom, só.
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a túróval, a sóval, a fűszerkeverékkel és a paprikával egynemű tésztává gyúrtjuk, és 30 percig pihentetjük a hűtőben. A brie-t villával összetörjük, és jól elkeverjük vele a túrót és a fűszereket. A tésztát kisujjnyinál kicsit vékonyabbra nyújtjuk, és 3 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk. A felét lekenjük és megsózzuk (köménymaggal is beszórhatjuk). A 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd hűlés után túrókrémmel tornyocskásítjuk, azaz összeragasztgatjuk.

Pulykanyakleves
Hozzávalók: 6 db pulykanyak, 3 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 kis fej zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors és kömény, só, petrezselyemzöld ízlés szerint.
A fazékban lévő vízbe tesszük a pulykanyakakat, majd megsózzuk. Lassú tűzön főzzük, mert habos lesz a leves teteje; ezt mindig le kell szedni róla. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a leveszöldségeket, az egész vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Ha a zöldségfélék is megpuhultak, és már nincs hab a leves tetején, akkor levehetjük a tűzről.
Ízlés szerint grízgaluskát vagy levestésztát is lehet készíteni hozzá.

Csirkemáj fokhagymás-csilis-petrezselymes burokban
Hozzávalók: 6-8 csirkemáj, 3 tojásfehérje, 6 gerezd fokhagyma, kis csokor petrezselyemzöld, 2 kicsi csilipaprika, kevés liszt, prézli a panírozáshoz, olaj a sütéshez.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, belereszeljük a fokhagymákat, hozzákeverjük a nagyon apróra vágott, kimagozott csiliket és a felaprított petrezselymet.
A megtisztított, lehártyázott, megtörölgetett májat lisztbe, majd a tojásfehérjébe mártjuk. Innen óvatosan, fűszeres fehérjeburkostól kiemeljük, és a morzsába tesszük, a tetejét is megszórjuk vele. Felforrósított ujjnyi olajban, a lángot közepesre véve, oldalanként kb. 5-5 percig sütjük; míg a külseje szép aranybarna lesz, és a belseje is átsül.

Húsos-zöldséges rakottas
Hozzávalók: 40 dkg darált pulykahús, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, 6-7 darab főtt krumpli karikára vágva, 30 dkg hagyma, 30 dkg előfőzött brokkolit, 1 nyers sárgarépa reszelve, 25 dkg karikázott, elősütött padlizsán, só, vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez; az öntethez: 1 tojás, só, bors, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 3 kis pohár (3 x 2 dl) tejföl.
A darált húsból ragut készítünk - olajon megpároljuk az apróra vágott hagyma, fokhagyma, só és bors hozzáadásával. A vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsi aljára egy sor főtt krumplit rétegezünk, erre jön az elődinsztelt, ízesített darált hús, rá az előfőzött brokkoli, a reszelt sárgarépa, valamint egy sor elősütött padlizsán. Egy tojást, sót, borsot, és reszelt sajtot összekeverünk tejföllel, és már rétegezés közben a rakottasra kanalazzuk, a maradékot pedig a tetejére kenjük. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a teteje barnásra sül.

Csokis mogyorós pöfeteg
Hozzávalók: 10 dkg 60 %-os étcsoki, 2 dkg vaj, 1 tojás, 3 dkg cukor, 1 ek. rum, 6 dkg mogyoró, 3,5 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, negyed kk. só, kristály- és porcukor a külsejére.
A vajat és a csokit óvatosan összeolvasztjuk (mikróban is lehet). A cukrot, a rumot és a tojásokat habosra keverjük, és a csokihoz vegyítjük. Ezután kerül bele az előzőleg megpirított, lehéjazott darált mogyoró, a liszt és a sütőpor keveréke. Lágy masszát kapunk, aminek két órát kell pihennie a hűtőben.
Amikor megdermedt, egy kiskanál segítségével, vizes kézzel gyorsan dióméretű gömböcöket készítünk belőle, majd egy mély tálkában kristálycukorba, azután pedig porcukorba forgatjuk. (A kristálycukorba forgatás a titka annak, hogy jellegzetesen megrepedezik, a porcukor pedig havas külsőt ad neki). 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A vércsoportdiéta
  2010-06-20 18:41:58, vasárnap
 
 


A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet.

Ha azonban egészségesen, saját szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, nemcsak az elhízást kerülhetjük el, hanem a már lerakódott pluszkilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.

A kúra lényege
Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoportnak más és más a jellemzője: nemcsak fizikai adottságukban, hanem gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek egymástól. Emiatt tápanyagigényük és emésztésük is eltérő. Míg a 0-s vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az A vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.

A 0 vércsoport táplálkozása
Tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egy helyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.

Ajánlott élelmiszerek:
- kecskesajt,
- borjú- és marhahús,
- hagymafélék, karalábé, brokkoli,
- bab, rizs, dió, tökmag,
- zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma,
- hering, lazac, tonhal.

Kerülendő tápanyagok:
- füstölt ételek,
- a legtöbb tejtermék,
- búza- és kukoricatartalmú ételek,
- eper, narancs, sárgadinnye,
- avokádó, káposzta, karfiol,
- burgonya, édességek.

Az A vércsoport táplálkozása
Ezek az emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játsszák a legfontosabb szerepet.

Ajánlott élelmiszerek:
- szója, lencse, bab,
- brokkoli, káposzta, tökfélék,
- ponty, szardínia, lazac,
- kecsketejből készült tejtermékek,
- zöldfűszerek, mustár, gyömbér,
- áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva.

Kerülendő tápanyagok:
- húsfélék, burgonya,
- teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa,
- padlizsán, káposzta, paprika,
- kesudió, pisztácia,
- bors.

Az AB vércsoport táplálkozása
Szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.

Ajánlott élelmiszerek:
- nyúl, pulyka, bárány,
- rizs- és búzafélék,
- zöldfűszerek, torma, kömény,
- sovány tej, kecske- és tehénsajtok,
- szójafélék,
- vanília, fahéj,
- szinte bármelyik zöldség- és gyümölcsfélét fogyaszthatja.

Kerülendő tápanyagok:
- borjú-, marha-, sertéshús,
- füstölt lazac,
- nemes penésszel érlelt sajtok,
- hüvelyes zöldségek,
- kukorica,
- banán, narancs, tökmag,
- kapribogyó,
- égetett szesz.

A B vércsoport táplálkozása
Rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős a szabadságvágyuk, s lelkes szervezők.

Ajánlott élelmiszerek:
- vadhúsok, bárány,
- tejtermékek,
- lepényhal, pisztráng,
- borsó, bab, padlizsán,
- köles, rozsfélék,
- alma, körte, eper,
- zöldfűszer, gyömbér.

Kerülendő tápanyagok:
- csirke-, sertés- és kacsahús,
- kukoricaliszt, hajdina,
- kagylófélék, tintahal,
- füstölt lazac,
- retek, paradicsom, tök,
- rebarbara, fahéj.

D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy vannak, akik jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetáriánus étrendet követik. Ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve: testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek. A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoportdiéta ezen az elven alapul, s amellett hogy segít a pluszkilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik (persze, vannak ellenzői).
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Senki sem tökéletes!
  2010-06-20 18:39:41, vasárnap
 
  Senki sem tökéletes! De lehet...
A túlsúly bizony nem tesz jót az egészségnek, de az önbizalmunknak sem. Nagyon fontos, hogy lefogyjunk...

Az is megeshet, hogy ezáltal megszabadulunk a panaszainktól. Mert a magas vérnyomás, az ízületi panaszok - és számos más komoly betegség, köztük a daganatosok - kialakulásában is nagy szerepe van a túlsúlynak. Sajnos nálunk a lakosság jó része, még a gyerekek is, elhízással küzdenek.
Panaszolja a kedves Olvasó, hogy többször is megpróbált lefogyni, de mindig visszaszedte a kilókat. Hát igen, a jojóeffektus... Nem mindegy, hogyan fogyunk, mert csodatévő diéta nincs. Hiába sanyargatjuk magunkat, hiába koplalunk, ha nem mozgunk eleget, ha a kúra befejeztével visszacsöppenünk ugyanoda, ahol voltunk. Nagyon fontos, hogy változtassunk az életstílusunkon, életmódunkon. Méghozzá radikálisan. És kitartóan.
Erős akarat nélkül nem megy, ha azonban találunk motivációt, sokkal könnyebb. Ez pedig mindkét hölgy esetében kézenfekvő: az egyik számára az lehet a hajtóerő, hogy végre megszabaduljon egészségi problémáitól, s a jövőben se fenyegessék a betegségek, a másik számára pedig az, hogy tetsszen saját magának, a férjének, jól érezze magát a nyaraláson, ne rontsa el azt a fejében állandóan motoszkáló gondolat, hogy a fölös kilók miatt szégyell fürdőruhában mutatkozni. Egyébként roppant sok hölgy (de férfi is) nemcsak a strandon vagy az uszodában, szaunában van tele gátlással, hanem a társasági életben is elszigeteltnek érzi magát. A partneri kapcsolatok kialakításában is hátrányos szerepet játszik a túlsúly, de arról is hallunk, hogy a munkahelyen, sőt már a munkába lépésnél is tapasztaltak hasonlót.
Az életmódváltás és a fogyás sok pozitívummal jár, nem várhatjuk azonban, hogy minden gondunk-bajunk eltűnik általa. De maga az, hogy új útra lépünk, s lassacskán jobban érezzük magunkat, rengeteg energiával tölt el bennünket, aminek köszönhetően könnyebben birkózunk meg a nehézségekkel. Fokozatosan hozzáláthatunk, hogy új ruhát vegyünk, új munkahelyet találjunk, hogy megoldjuk párkapcsolati problémáinkat. Nagyon fontos, hogy ha elhatároztuk magunkat a fogyásra, reális célokat tűzzünk ki, és ne minden változást egyszerre akarjunk, hanem lépésről lépésre haladjunk. A motivációt később se hagyjuk veszni: tartsuk életben, míg automatikussá válik számunkra. Közben ne feledkezzünk meg arról, hogy senki sem tökéletes. De az lehet.

Mit nyerek, ha lefogyok?
- Megszabadulhatok egészségi problémáimtól.
- Nem fogok kifulladni, ha felmegyek a lépcsőn, ha néhány lépést teszek.
- Megszűnnek az ízületi panaszaim, nem fog fájni a hátam, a lábam.
- Fizikailag sokkal jobb lesz az erőnlétem.
- Javul a közérzetem.
- Mozoghatok, sportolhatok.
- Eltűnnek a gátlásaim, nő az önbizalmam.
- Sokkal vonzóbbnak érzem magam.
- El merek menni társaságba, nem félek kapcsolatokat kiépíteni.
- Nem lesz gond az öltözködéssel: olyan ruhákat is felvehetek, amilyenekre eddig gondolni sem mertem.
- Le merek vetkőzni a strandon, az uszodában.
- Nem kell gúnyos megjegyzéseket hallgatnom a munkahelyemen, az utcán, vagy akár otthon a partneremtől.
? Legyőztem önmagam.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 1275
  • e Hónap: 4074
  • e Év: 428292
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.