Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Élménykövetés.
  2010-06-30 09:53:24, szerda
 
  2010.június utolsó napja. Holnap amikor kinyitom a gépemet, megint egy üres lappal fogok találkozni.
Ez miatt úgy gondoltam a fejtegetésemet az élet élményeiről ,majd július elsejétől folytatom.
Néhány képet felraktam a képtáramba, ami friss munka. A többi mappámat is "Publikussá tettem"
A képeim védettek, így már lehet letölteni, barátoknak elküldeni őket.
Tegnap leszedtem a Bahiába a kiállított képeimet. Most pihennek szeptemberig, majd Hegyeshalomba kerülnek ismét egy galériába.
Még a nyomdával egyezetetjük a könyvemben elmozdult betüket, elválasztási hibákat.
Szent Kristóf festményemen is hamarosan az utolsó ecsetvonásokat végzem, néhány nap és kereteztetem, majd útraindulunk a rendeltetés helyére.
Hamarosan felteszem a meghívókat, plakátot az eseméynyekről. Minden kedves Olvasót meghívok a képem felszentelésére, a könyvem bemutatójára, aki éppen Szent Kristóf napján a Balatonon nyaral, vagy szeretne részt venni ezen a szép ünnepen.
Holnap július első napján folytatom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élmény!
  2010-06-28 23:44:57, hétfő
 
  Meghatározza az ember személyiségét, hogy mennyi élményt szerez, kap az életében. Mindent tanulni kell, azt is, amit tudni kell elengedni, ez valószinű életünknek nem a sikeres része. Amiért kapaszkodunk, amit mindenáron elakarunk érni, azt el is érjük. Mégis, tanulni kell az örömöket megélni, a szomorú dolgainkat gyorsan elengedni, hogy ne telepedjenek meg nálunk. Így kevésbé leszünk sérülékenyek, és nem válunk öntelt emberekké a sikertől sem.

A barátaink, barátkozásaink: Vannak alkalmi ismeretségeink, futó, hozzánkcsapódó barátkozások.
Ezek a rövidtávú barátságok általában azért nem lesznek tartósak, mert keveset adnak, nem tanulunk belőle, majd egy idő után valamiképpen el is veszítjük akarva, akaratlan. Csak azt gondoljuk, hogy nem adott semmit egy ilyen ismerettség. Évek múltával, valamikor mégis előjön egy villanásként, csak egy picike pont az éltünk e részéből, miért akkor és miért jut eszünkbe?
Mert úgy raktározódott el, hogy nem kellett volna! No lám, mégis jó iskola volt! Majd legközelebb latolgatni kezdjük az elején mielőtt belebonyolódnánk, hogy kell e ez nekünk.

A siker sem jön magától! Meg kell küzdeni érte, éppen azért, hogy tudjuk az utat a következő sikerig. Nagyon fiatalon kezdtem dolgozni egy gyárban. Nekem nagy élmény volt a munka, a gép kezelése, az árú megóvása, hogy a mennyiség ne menjen a minőség terhére. Nem is gondoltam akkor arra, hogy én ezt kinek és miért akarom mindig jobban és szebben csinálni. Saját örömömre figyeltem a folyamatot. Hosszú idő telt el, amikor külföldi megrendelésre kezdtünk gyártani. A főnökeim válogatástba kezdtek, a minőségi árutkészítőket előnybe részesítették. Köztük voltam. Nem is gondoltam, hogy valaki észrevette, hogy a tökéletességre törekedtem.

Mivel érdeklődő voltam minden új iránt, ezért több munkahelyem is volt és mind merőben más. Közben iskolákat végeztem, folyton tanultam. Minden munkahelyemen bizonyítottam magamnak, hogy el lehet jutni addig, hogy elismerjenek. Ekkor már felnőttként tettem, később tudatosan figyeltem a folyamatot.
Ez meghatározza a mindennapjaimat, az életemet és tudom, hogy az életem utáni időszakra is kihatnak.
Folytatom... 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy aktuális versem!
  2010-06-26 22:52:04, szombat
 
  Egy régebbi versemet írom le, mert most is aktuális úgy érzem.

Hangulat...

Napsugaras délután,
minden-minden hét után.
Estélyi ruha, flitterek
ünnepi ruhás emberek.
Fények, csillogás mindenütt,
Pezsgős vacsorák,
Illatos violák,
Bódító éjszakák,
úszómedencés csobbanás,
fotó, optika, villanás!
Tükörkép.
Képek tükre.
Sokaság.
Zenés bódulat.
Hangulat! Csak
hangulat...
Az érzelem hol marad?!
Elnyűtt, sápadt lárva arc,
minden máz, fanyar kudarc!
Csillogó selyem, gyűrt lepel
perzsaszőnyegen lenn hever:
kezek és lábak mindenütt.
Szétesett vágyat fúj a szél.
Ez az éjszaka is véget ér.
Pirkadni kezd, az ég fehér,
Megannyi sóhaj útra kél.
Hangulat, érzés: mennyit ér?!
Burda Zsuzsanna
.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Péter - Pál
  2010-06-26 16:22:51, szombat
 
  Ezen a napon mindig Apámra emlékezek! Tizenhárom éves voltam amikor elhagyott minket a családját. Azt mondta vissza megy pestre ahol született, mert ott jobb a megélhetés. Azt is igérte, hogy hetente hazajön.
Nem jött évekig, mi öten vártuk, hogy egyszer kinyitja a kaput és beköszön, ahogyan szokott.
Egy nyáron amikor az udvaron ültünk a nagy diófa árnyékában, ismerős hangra lettem figyelmes. Apám hangja volt. Én már 16-éves voltam akkor. Nyitotta a kaput és beköszönt, mintha tegnap ment volna el. Aztán odaült a fűbe közénk, anyám elfordította az arcát és bement a házba. Nem tudtam hogyan kell viselkednem.
Beszélgettünk, Ő kérdezett. A kisöcséimnem idegen volt, Ők játszottak az udvarban tovább. Apám az öltönye órazsebéből kivett egy ezüst karláncot, a markomba nyomta: - Azt mondta, hogy nekem hozta.
Bement a házba Anyám után. Rövid volt az idő amig beszéltek, azután visszaült a fűbe ahol a nagyobbik öcsémmel ültünk. Még beszélt hozzám, hívott, hogy menjek vele. Igérte, hogy valóra váltja az álmaim. Nem hittem neki, tudtam, hogy hazudik, már az álmaimat is hazugságnak hittem, már nem is voltak álmaim.
A délutáni vonathoz kikísértük öcsémmel, ez volt az utolsó találkozásunk Apámmal, akinek Péter -Pálkor volt a névnapja. Élt:54-évet. éppen száz-éve született, 1910-ben.
Rövid életében 100 C-fokon égett. Láncdohányos volt. A rum volt a kedvenc itala. Kreatív ember volt, sokmindent köszönhetek neki, mert örökségem az Ő kreativítása. Mindenre megtanított a rövidke 13-év alatt, amiből egész életemben tudtam meríteni. Még az álmaimat is visszakaptam. Őrzöm a multat amiben benne van Apám arca.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor minden másképpen...
  2010-06-24 20:32:17, csütörtök
 
  Teljesen másképpen alakult a napom, a megszokottól ha eltérek akkor már sodrásban vagyok. Ez így történt tegnap is. Lányom kérdezte, hogy volna e kedvem Dunakilitire menni a Sári Csárdába!
Bianka a lánya otthon felejtette a telefonját, és nem bír ki 12 órát nélküle. A műszak ideje ennyi, ott dolgozik a Csárdában.
Néhány éve gyakran jártam Dunakilitire egy- egy vacsorára, délutáni kávézásra. Amikor megszünt a kapcsolatom az akkori barátommal, ezek a kirándulások is elmaradtak. Gémeskút fogadó volt akkor, ha jól emlékszem. Most Sári csárda lett. Persze átépítve, megszépülve. Bianka népviseletben, két hajfonattal meg a 184 cm-es magasságával igaszán tüneményes volt. Így az ebédutáni kávénkat már ott fogyasztottuk el. Nem tudom hogyan is történnek a dolgok, de én imádom a vendéglátó helyeket, a teraszokat, a kávézást, néha még egy korty házipálinkát is szívesen elfogyasztok, de csak ilyen helyeken. Szeretem a nagy beszélgetéseket, értelmes emberekkel.
Lányom indítványára kimentünk Szlovákiába csavarogni, célirányosan Neki egy óraszíj kellett volna, de azt nem is kaptunk olyan márkát mint az órája. Átmentünk egy nagy bevásárlóközpontba, autóparkoló garázsba landoltunk mindjárt, ha lett volna hely. Szerda koradélután, munkanap és nincs helyünk. Néhány emeletet megtettünk, pár kört megrajzoltunk, amikor végre egy hely akadt, mint a mozifilmeken.
Nyári akció, leárazás a nyár elején? Hát erről szól a mondanvalóm! Bizony! Nem várnak augusztus 20-ig mint nálunk. Még nyár sem volt és úgy néz ki nem is lesz. Akkor miért kell a nyárvégét megvárni az áruval, ami igazábol egy szezonra való? Eu-s áruk, árak. Igazából megvehetők, még hordhatók is. Szerintem ezek a Mamutcégek tudnak valamit. Akkor kell eladni az árut amikor keresik, annyiért amennyiért elviszik, hogy megtudják venni mert a cél az eladás. Rengeteg ember volt mindenütt.
Persze itt is belebotlottunk egy kávéházba:- Leültünk, kávéztunk, nézelődtünk. Vidám mosolygós jókedvű emberek jöttek mentek. Pörgött a placc! A pincérek nyelve lógott, de udvarias volt a kiszolgálás, nem kellett sokat várni. Színes emberforgatag vonult el előttünk abban a félórában. Én nagyon élveztem!. Próbáltam kitalálni mitől ilyen jókedvűek a Szlovákok? Azok az emberek akikről semmit sem tudok.Miért is van jókedvem nekem is, miért tudok visszamosolyogni? Valami teljességet éreztem meg! Lehet, hogy a lányom közelsége tette? A sok ember, akik jókedvűen libbentek el mellettünk? Talán a sok szép fiatal, akiken minden jól áll, akik mit sem sejtenek a vilgon végbemenő politikai harcokból. ? Vagy Ők többet, jobban tudják a jövőt mint az én korosztályom? Talán semmi sem érdekli jobban Őket mint a pillanat, amiben éppen vannak?
Sok kérdés tornyosult bennem.

Az autópályán gyorsan hazaértünk Mosonmagyaróvárra, még sütött a nap. Várt rám egy Barátom, hogy az utolsómásodpercekben még megnézze velem, az én kiállításomat.
Hat óra előtt értem a megbeszélt helyre. Az autóparkoló szinte üres volt. Üres volt a kávéház ahol a képeim vannak, de üres volt az utca, mintha kihalt volna a város. Átsétáltunk a Várkert kávézóba, hátha látunk embereket. Még néhányan ültek a teraszon, amikor a nap lemenőben volt kiürült az is.
Még sokáig beszélgettünk, mert mindenről lehet azzal, akiben megbízhatunk.

Egy kérdés maradt bennem:- Az Egyetemi kávéházban a felszolgálónő odalibbbent hozzánk, hogy szia! Mit fogyasztotok? Hm. Az Úr, aki velem vot ,tekintélyt parancsolóan elegánsan öltönyben volt, nem ismerte a felszolgáló lányt, aki letegezett minket. Az én korosztályom viszont nem a felszólgáló korosztálya, de én ismerem a lányt. Valyon ezek a lányok ,hol tanulják a "Vendéglátást"?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ami egy napomba belefér!?
  2010-06-23 23:09:57, szerda
 
  Reggel? Amikor ébredek. Ekkortól már épülök, egy jó kávé már teljessé tesz! Amikor nincs előre tervezett munkám, akkor olvasok, mert az mindig jó nekem. Átnézem a leveleimet, válaszolok ha kell. Ekkorra ide ér a postás, aki hozza a mehanikus leveleket. Átnézem, sürgősségi sorrendbe rakom. A csekkel teli borítékokat is értékelem, fontos a határidő betartása, hogy minél kevesebb felesleges munkám legyen a felszólítások esetlegességével. Ezt a részt nem szeretem!

Mivel "valaki" az idő kerekét tekeri, már dél van! Elmegyek az ebédemért. Ezután jön a közös kávézás a sógornőmmel, a fiammal meg, aki éppen betéved hozzám.

Most már elérkezett a lecsendesedés ideje. Sétálok a kertemben, megnézem a virágokat, mert a gazda szeme növeli a növényeket. Rajzolok, festek, írok! Vagy egy másik sorrendet állítok fel.
Írok, festek, rajzolok. Addíg váltogatom eme tevékenységeimet, amíg a Nap az éjszakába tart. Már elmúlik éjfél, 1-óra amikorra szépen elpakolok mindent, amit folyamatosan használtam. Ezután megyek tusolni, ami általában felébreszt, így ismét nyerek egy-két órát, amit olvasással töltök. Ezután ébredek reggel?!
Ma egészen másképpen alakult,. de ezt holnapra hagyom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Privát vagy Publikus?
  2010-06-21 14:19:12, hétfő
 
  Már egyszer leírtam erről a véleményemet, de a rendszer eltüntette. Nincsen sem időm sem energiám újra írni.
Az eleje és a vége! Nem örültem, hogy a kiállításom anyagát elkezdték másolni, küldözgetni.
Amiért feltettem publikus albumba :csupán mert a barátaim kérték. A képeim védettek! Nem másolhatók, nem letölhetők, nem arravalók.
Kérem a barátaimat, a MŰVÉSZETPÁRTOLÓKAT! Akit érdekel csak kóddal lehet megtekinteni!

Ezek a képek egy egységes anyagot hordoznak? Kérem, hogy így gondolkodjanak róla!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felolvasó est sikere!
  2010-06-19 18:05:38, szombat
 
  Sikeres volt a felolvasó estünk Mosonmagyaróváron. A nagy vihar ellenére sokan jöttek el, hogy meghallgassák verseinket, novellarészletet Reisinger Attila könyvéből, amit én olvastam fel. Szeretem Attila írásait, az események leírását, a szóképeit, hogy visszamegyek vele a multba amikor olvasom. Sikerült már néhány kötete alá verset írnom, egy ilyen verset betettem az új kötetembe is.
Nády Marika kristálytiszta rövid versei jól érthetők, egyetlen felesleges kifejezés, szó nincs a verseiben. Érdekes a saját előadásában hallani, szívesen hallgatnám azért egyszer, egy jó versmondó, előadótól is verseinket. Kíváncsi lennék mástól a versek hangjára.
Mészely Józsi verseiben mindig ott rejtőzködik az Erdély hangulata, tiszta ,őszinte kifejező -eszközeivel erősíti a verseit. Jó volt hallgatni a saját elődaásában.
Magamról:lehet, hogy a költő agyoncsapja saját versét, amikor kicsit elfogódottan mondja azt. Talán versmondókat kellene a következő felolvasó estünkre meghívni, azt gonolom akkor azonosulnánk az írásainkkal, mert ráérnénk odafigyelni a tartalomra, és nem a hangsúlyokra kellene koncentrálnunk.
Közben fotóznom is kell, hogy legyenek ezekről a találkozókról dokumentumaink, emlékek. Az Aranyporba, Szekeres Marika időnként beletesz néhányat ezekből a fotókból.
Augusztusban jelenik meg a legújabb számunk. A következő találkozónkat szeptemberben tervezzük, az Aranypor megjelenése után.
Szép esete volt, mindenki kellemesen érezte magát. Még a helyet adó: Bahia teázóban lévő festményeimet is megnézték a jelenlévők, Köszönjük a Teaház tulajdonosának: Sághy Kálmánnak, hogy az irodalmi estünknek is helyet adott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyomdában a kötetem!
  2010-06-18 14:23:09, péntek
 
  Ma vittem nyomdába a verseskötetemet. Én nagyon szeretem a Platia Nyomda dolgozóit. Mindenkit akivel kapcsolatom van egy kötet tervétől a megjelenésig. Az emberség, a közvetlenség, ahol nem kell stresszelned, ahol emberként kezelnek, nem csak ügyfélként.
Amikor mindent megbeszéltünk és becsuktam magam mögött az ajtót, csak akkor hittem el, hogy elkészült az a része a könyvnek, ami rám tartozott. Nagy lélekzetet vettem.
A Jánossomorjai Naplót magammal hoztam, de nekem még ma felolvasó estet kell tartanom néhány költőtársammal a Bahia Kávézóban, Mosonmahógyaróváron. Azután tudom leadni az újságot.

Tegnap este még Farkas Jánossal átnéztük a könyvemet kinyomtava. A borító tervet megbeszéltük,
meg minden mozzanatot. Jánosnak még az évvégi iskolai dolgai is tetőznek, még nem pihenhet, pedig nagyon megérdemelné.Talán pár nap igazi kikapcsolódás is vár Rá a némettáboros lurkókkal, no meg egy hónap múlva megyünk A Szent Kristóf képének átadására Szántódra + a kötetemet bemutatni, egy olvasótalálkozón. Akkor van a szátódi bucsú is, gondolom izgalmas szép napok várnak ránk ott is. Igen nagy a készülődés az ünnepre.
János 11 versemet fordított német nyelvre, a másik fordító Maurer Teodóra , szántódi könyvtáros, Ő 10 verssel szerepel a kötetemben. Remélem mindenki megtalálja szívéhez legözelebb álló verseket még akkor is ,ha éppen németajkú lévén.
Még dolgozok Szent Kristóf képén, lassan szárad ebben a nyirkos időben. Indulok megrendelni a keretet, még nekem sem jött el a pihenés ideje.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ifjú bolond falevél!
  2010-06-16 16:37:35, szerda
 
  Hazaköltözik az unokám Londonból, 3-évig dolgozott mint krupié egy belvárosi kaszinóban.
Előtte is kaszinóban dolgozott, ugyancsak 3-évet itthon ,magyarországon. A honvágya már annyira erős volt, hogy az eddigi lélekerősítő hazai levelek, bíztatás a kitartásra már nem volt elég. Hamarosan hazaköltözik.
Mindnyájan nagyon várjuk,egyébként is erős a családi kötődés. Sajnos nagyon sok barátot elvesztett. Ő mindig éjszaka dolgozott, amikor mások alszanak, lassan egyre kevesebben keresték a régi barátok, barátnők közül. Úgy érezte elmagányosodott, ami egyébként korunk problémája is.
Hazajön, hogy azután újra visszamenjen? Mit fog itthon csinálni? Lesz munkahelye? Meg tud e élni ma Magyarországon egy 23-éves fiatal.
Igen még csak 23-éves, perfekt beszél angolul, nyelv-vizsgával rendelkezik, érettségizett, szakmája is van. A kaszinóvilág minden" játéknyelvét "megtanulta. Megbecsülték, szerették mindkét munkahelyén. Kielégítette kíváncsiságát is, hogy megállja e a helyét külföldön egyedül egy nagyvárosban.
Megállta! Sikeres volt, visszavárják! Ez volt az utravalója. Mindössze 23-éves.
Amikor Róla írok, minden fiatalról írok. Róluk, akik elmennek az otthonukból, megtalálhatók a világ minden sarkán, a világ közepén. Nem csak kalandvágy viszi őket. Ha nem tartjuk velük a szoros kapcsolatot ,némelyikük elveszik. Talán sohasem találnak haza!
Róluk szól az alábbi versem, ami sajnos a kötetemből kimaradt, véletlenül.

Ifjú bolond falevél!

Fenn a magasban repül
a falevél büszke fáról,
jobbra, balra vándorol...
gyökeréhez visszahull:

nem talál befogadást.
Kóbor gyermek életében...
vigasztalást nyer a szélben,
de haza soha nem talál!

Erős törzsű ősapától,
származik egy fa magvától,
ifjú bolond falevél
elfúj a szél, fúj a szél!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 21
  • e Hét: 173
  • e Hónap: 950
  • e Év: 83204
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.