Regisztráció  Belépés
bubszi.blog.xfree.hu
"A mosollyal fizetni lehet.A mosollyal kárpótolni lehet.A mosollyal életet lehet adni.És van mosoly, melyért meghal az ember." Antoine de Saint-Exupé... Babóthné Bátki Ildikó
1968.05.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/236 oldal   Bejegyzések száma: 2356 
Pljeskavica
  2010-07-31 08:49:22, szombat
 
  hozzávalók 12 főre

* 1 kg marhahús , darálva
* 1 kg sertéshús, darálva
* 70 dkg birkahús, darálva
* 3 nagy fej vöröshagyma, kockára vágva
* 2 csapott ek szódabikarbóna
* 3-4 ek só
* 1-2 csapott ek őrölt színes, vagy feketebors

A formázáshoz:

* olívaolaj




elkészítés

1. A húsokat a felhasználás előtti napon a sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
2. Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
3. A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 15 cm átmérőjű, és 2-3 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
4. Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük - ez a legjobb választás, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 7-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szedres-banános gyümölcstorta
  2010-07-31 08:48:25, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

A tortához:

* 5 tojás
* 5 ek porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 5 ek liszt (2/3-1/3 arányban szoktam a lisztet és a keményítőt keverni)
* 1/2 kk sütőpor
* csipet só

A töltelékhez:

* 4 dl tej
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 20 dkg szeder
* 2 banán
* 1/2 cs Dr.Oetker gyümölcskocsonya




elkészítés

1. A gyümölcstorta formát kivajazzuk, és kilisztezzük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük, amíg a többivel el nem készülünk.
3. A tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás porcukorral, és amikor már szép fényes, óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután elővesszük a hideg tojáshabot, és kb. az 1/3-ával durván fellazítjuk a masszát, utána pedig nagy mozdulatokkal belevegyítjük a többit. A formába öntjük, és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb.15-20 perc sütési idő kell neki. (Én szoktam a sütő aljába egy kis edényben vizet rakni!)
4. Miután megsült, óvatosan kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk. Közben alufóliából peremet készítünk úgy, hogy a torta peremébe állítjuk, és hagyjuk, hogy a peremen túllógjon (ld. kép).
5. Közben a pudingon lévő útmutatás alapján megfőzzük a pudingot, azzal a különbséggel, hogy csak 4 dl tejet használunk. Ha kész, a felét a tortára kenjük, és rátesszük a szedret. A maradék pudingot pedig erre öntjük. A felszeletelt banánt a torta tetejére sorakoztatjuk.
6. A gyümölcskocsonya felét 1,5 dl vízzel összefőzzük, majd egy kicsit hűlni hagyjuk. Ha már kezd dermedni, óvatosan a tortára öntjük, majd megvárjuk, míg a torta teljesen kihűl. Ezután már eltávolítható a fólia, és gyorsan bekebelezhető a torta.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Fehér piskóta baracklekvárral
  2010-07-31 08:47:14, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

* 8 tojásfehérje
* 16 dkg cukor
* 2 cs vaníliás cukor
* 24 dkg liszt
* fél cs sütőpor
* 8 dkg olvasztott zsír / 16 dkg olvasztott vaj
* baracklekvár




elkészítés

1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük (15 perc).
2. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
3. A liszttel összekeverjük a sütőport, és óvatosan a tojáshabba keverjük.
4. Majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
5. Összedolgozzuk, és egy kizsírozott/ kivajazott tortaformába öntjük a masszát.
6. Előmelegített sütőbe tesszük.
7. 5 percet 220 C-on, majd 30 percet 180 C-on sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe.)
8. 5-10 percet állni hagyjuk, majd levesszük a tortaforma oldalát, és tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral.

sütési hőfok: 220 °C
tepsi mérete: 24x6 cm
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Töltött cukkini
  2010-07-31 08:46:15, szombat
 
 
hozzávalók 4 főre

* 1 cs surimi (pl. Lidl-ben kapható 10 db-os)
* 2 db nagyobb és 1 db kisebb cukkini
* 1 db padlizsán
* 1 db kaliforniai paprika
* 1 cs sajtszósz
* 2.5 dl tej
* 20 dkg rizs
* 10 dkg trappista sajt
* só
* bors
* petrezselyem




elkészítés

1. Megfőzzük sós vízben a rizst, míg fő, előkészítjük a zöldségeket.
2. A két nagyobb cukkinit hosszában kettévágjuk (nem kell meghámozni), a magvas középső részt kikaparjuk, a belsejét megsózzuk. A kisebbet apró kockára vágjuk. Összekockázzuk a paprikát is.
3. A padlizsánt felkarikázzuk, sózzuk, hagyjuk állni egy kicsit, majd szárazra töröljük, és felkockázzuk.
4. A surimit is kis karikákra feldaraboljuk.
5. Wokban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, rádobjuk a zöldségeket és a surimit, majd pár percig erős lángon pirítjuk.
6. Összekeverjük a sajtszószport a tejjel, és ráöntjük a zöldséges keverékre, és belekeverjük a főtt rizst is.
7. Ízlés szerint fűszerezzük a keveréket, ezzel kész a töltelék.
8. Megtöltjük a 4 db cukkinit, tetejére reszelt sajtot szórunk, és megsütjük.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20x6 cm
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Túrós-sajtos pogi
  2010-07-31 08:45:12, szombat
 
  hozzávalók 8 főre

* 25 dkg túró
* 1 dl tej
* 1 csapott ek cukor
* 1 ek só
* 3 dkg élesztő
* 60 dkg finomliszt
* 25 dkg margarin
* 0,5 dl tejföl
* 2 tojás+ 1 sárgája
* 25 dkg sajt




elkészítés

1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A túrót áttörjük. A sajtot lereszeljük.
2. Ha az élesztő felfutott, összegyúrjuk az alapanyagokat. Figyeljünk, hogy a só meg az élesztő ne nagyon barátkozzanak, mert az nem tesz jót a pogácsának.
3. Megdagasztjuk a tésztát. (Én a kenyérsütőgépbe rakom be dagasztás programon, de akinek nincs, kézzel is tökéletesen meg tudja csinálni.)
4. Ha kész a dagasztás, kinyújtjuk nem túl nagyra, és megszórjuk a sajt felével, majd felcsavarjuk, és hagyjuk egy fél órát kelni.
5. Ezután kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, és tetszés szerint kiszaggatjuk.
6. A tetejét tojásfehérjével és a maradék sajttal megkenjük, illetve szórjuk. (Én szoktam rá köménymagot is tenni, illetve a tésztába őrölt fűszerpaprikát. Jobb lesz tőle a színe.)
7. Előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Karamellás tejbegríz
  2010-07-31 08:44:17, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

A karamellás tejbegrízhez:

* 20 dkg kristálycukor
* 1 l tej
* 10 dkg búzadara
* csipet só

A vaníliakrémhez:

* 2 tojás
* 2 ek kristálycukor
* 1 ek liszt
* 1 cs vaníliás cukor
* 8 dl tej




elkészítés

1. A cukrot egy lábasban cseppnyi vízzel feltesszük, és kislángon lassan világos színűre karamellizáljuk.
2. Folyamatos keverés mellett óvatosan felöntjük a tejjel, nem baj hogy "összerántja" a karamellt, a keveréstől szépen kisimul és feloldódik. Hozzáadjuk a búzadarát a csipetnyi sóval, és lágyabb tejbegrízt főzünk.
3. Kistálakba vagy kelyhekbe szétosztjuk.
4. A tetejére vaníliakrém kerül, amihez a tojásokat a cukorral, liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd kislángon folyamatos keverés mellett, forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, amíg lágy, selymes krémet kapunk, a végén tesszük hozzá a vaníliáscukrot. Ráöntjük a karamellás grízek tetejére, és hűlni hagyjuk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
5. Tálalható így önmagában, de további kényeztetésül némi tejszínhabbal is megkoronázható.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Húsos-sajtos töltöttkifli
  2010-07-31 08:42:51, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

Tésztához:

* 1 kg liszt
* 7 dkg élesztő
* 1/2 l tej
* 2 dl étolaj
* 1 tk cukor
* 1 ek só

Töltelékhez:

* 50 dkg párizsi/ sonka
* 30 dkg trappista sajt / kecskesajt
* szezámmag




elkészítés

1. Az élesztőt megfuttatjuk a 1/2 l langyos, cukros tejben.
2. Összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és 1/2 órát pihentetjük.
3. Közben a párizsit és a sajtot almareszelőn lereszeljük.
4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A cipókat kb. 1/2 cm vastag kör alakra nyújtjuk. A köröket 16 egyenlő körcikkre osztjuk.
5. Íves részébe rakjuk a tölteléket. A körcikk csúcsa felé feltekerjük kifli alakúra. Tetejét felvert tojással lekenjük, és szezámmaggal megszórjuk.
6. Margarinnal kikent tepsibe rakjuk, és ott még 1/2 órát kelesztjük.
7. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

sütési hőfok: 195 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x35 cm
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tarkedli
  2010-07-31 08:41:55, szombat
 
 
hozzávalók 4 főre

* 600 g sima liszt
* 7 dl langyos tej
* 3-4 tojás
* 50 g cukor
* 30 g élesztő
* csipetnyi só
* őrölt fahéj
* vaníliás cukor
* lekvár (én házi eperlekvárt használtam)





elkészítés

1. A langyos tejbe elkeverjük a tojást, cukrot, sót, élesztőt és végül a simalisztet.
2. Meleg helyen kb. 30 percig hagyjuk kelni.
3. Ajánlom, hogy nagyobb tálba tegyük a hozzávalókat, mert jó sok lesz a tésztából :)
4. Közepesen forró palacsintasütőt meglocsolunk pici olajjal, és 3-4 kupacot teszünk a tésztából.
5. Mindkét felét megsütjük.
6. A tarkedli egyik felét megkenjük lekvárral, és összeborítjuk egy másikkal. Megszórjuk őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Erdei gyümölcstorta
  2010-07-31 08:40:55, szombat
 
  hozzávalók 8 főre

* 1 piskótalap
* 2 zacskó fagyasztott erdei gyümölcs
* 3 csomag tortazselé
* 8 dl víz
* tejszínhab a díszítéshez
* étkezési keményítő

A vajkrémhez:

* 1 liter tej
* 3 csomag főzős vaníliapuding
* 20-25 dkg cukor
* 50 dkg margarin
* 2 cs vaníliás cukor




elkészítés

1. A pudingport kikavarjuk 3-4 ek hideg tejjel. A többi tejet felforraljuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a pudingport, és készre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
2. Miután kihűlt a puding, a margarint a cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a pudingot, és habosra keverjük.
3. A piskótalapot 4 egyenlő részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük vajkrémmel, és megszórjuk az erdei gyümölccsel, majd rátesszük a következő lapot. Addig folytatjuk, míg rá nem kerül a 4. lap is.
4. A legfelső lapot vékonyan megkenjük vajkrémmel, vékonyan megszórjuk étkezési keményítővel, és kirakjuk a gyümölcsökkel.
5. A tortát körbepapírozzuk, és nyomózsákkal vékonyan tejszínhabbal keretezzük, hogy ne folyjon le a zselé. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a zselét.
6. A zselét és a 8 dl vizet egy edénybe öntjük, és folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd lehűtjük. Ha már langyos a zselé, kivesszük a tortát a hűtőből, és szép óvatosan leöntjük a zselével.
7. Ha megkötött a zselé, óvatosan lehúzzuk a torta oldaláról a papírokat, és bekenjük vajkrémmel a torta oldalát úgy, hogy eltakarja a piskótát. Végül a torta tetejét nyomózsákkal díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Diótorta
  2010-07-31 08:40:00, szombat
 
  hozzávalók 12 főre

A tésztához:

* 12 dkg porcukor
* 4 dkg darált dió
* 11 dkg finomliszt
* 1/4 dl rum
* 1 kk sütőpor
* 6 tojás

A krémhez:

* 6 dkg finomliszt
* 3 dl tej
* 12 dkg porcukor
* 20 dkg puha vaj / margarin
* 1/4 dl rum
* 20 dkg darált dió
* 2 cs vaníliás cukor
* 2 ek meggy ( a lapok közé)

A díszítéshez (csokimáz):

* 60 g tortabevonó / csoki
* 5 dkg vaj




elkészítés

1. A tojások sárgáját a cukor harmadával habosra keverjük. A fehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk.
2. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük.
3. A tojássárgás krémbe a tojáshabot, majd a rumot és a lisztes, sütőporos diót óvatosan beleforgatjuk.
4. Egy kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd világosra sütjük. A tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd három lapra vágjuk.
5. A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, és nagyon óvatosan, kislángon, folyamatos keveréssel besűrűsítjük, majd kihűtjük.
6. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a diót, a rumot, a vaníliás cukrot és a főzött alapot. Alaposan kikeverjük.
7. A tortát megtöltjük, és bevonjuk a krémmel. A tetejére csokimázat készítünk a csokiból és a vajból.
8. Pár órára a hűtőbe rakjuk.

sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 22 cm
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/236 oldal   Bejegyzések száma: 2356 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2356 db bejegyzés
e év: 43672 db bejegyzés
Összes: 105468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6272
  • e Hét: 6272
  • e Hónap: 104517
  • e Év: 1340801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.