Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 106 
citromos túrótorta !
  2010-07-30 16:43:53, péntek
 
  4 tojás sárgája
4-5 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl étolaj
2 evőkanál kakaópor
12 dkg finomliszt
4 ek.langyos viz,
0,5 csomag sütőpor
4 tojásfehérjéből hab 1 csipetnyi sóval felverve

elkészitése:
Mindezt jól összekeverem, utoljára teszem hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot. Egy 26 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek alulra, és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm.
Kiveszem sütés után a formából a piskótát, leveszem alulról a sütőpapírt. Majd visszahelyezem a formába a piskótát

krémhez:
1 cs.vaniliás pudingpor+citromlé,
2.5 dl viz,
25 dkg túró,
10 dlg porcukor,
1 cs.vaniliás cukor,
10 gr. zselatin,
5 dl tejszin,
1 citrom,
12 gr. tortazselé /szintelen /.
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a citromlével és a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. A lecsipkedett citromfű leveleket finomra vágjuk, 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk, majd a citromfűvel együtt a dermedő krémbe keverjük. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és díszítjük vele a tortát. Ezután a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészített, színtelen tortazselével leöntjük. Egy-két citromfű levéllel is díszíthetjük a torta tetejét.

 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
pudingos almás pite !
  2010-07-28 18:05:17, szerda
 
  Puding almás pite/cseh recept/

5 alma
30 dkg liszt
fél csomag vaniliás puding
100 gr. Porcukor
1 / 2 sütőpor
1 tojás,
20 dkg vaj,
200 ml tej
1 / 2 evőkanál reszelt citromhéjat
egy kanál vaj és zsemlemorzsa a form kikenéséhez!

elkészitése:
az almát szép vékony szeletekre felvágom.A lisztet,sót,pudingport,sűtőport összekeverem,hozzá adom a felvert tojást,tejet,vajat,reszelt citromhéjat,majd az egészet alaposan kiolgozom.Az előre kivajazott és zsemlemorzsázott tepsibe öntöm a masszát kb: 3cm vastagságba.A tészta tetjére szépen elrendezem az alma szeleteket.
200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.Porcukorral megszórva tálalom.


 
 
0 komment , kategória:  cseh konyha !  
cukkinis spagetti torta !
  2010-07-27 18:31:23, kedd
 
  CSEH !
1 csomag spagetti
3 kanál olivaolaj
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apritva,
3 paradicsom kockára vágva
1 cukkini, 20 dkg
csipet só és bors
2 tojás
50 gr. reszelt kemény sajt

elkészitése:a spagettit sós vizben megfözöm,majd leszűröm s kevés olajjal összekeverem,hogy ne ragadjon össze.A hagymát és a fokhagymát felapritva kevés olajon megpiritom,sózóm és borsozom s rövid ideig párolom majd hozzá keverem a szeletelt paradicsomot,s a kockára vágott cukkinit is.Együtt párolom tovább kb: 5 percig.Amikor már majdnem jó a zöldség összekeverem a tésztával jó alaposan,s a tortaformába rendezem el szépen.A tészta tetejét megkenem felvert tojással és amegszoróm reszelt sajttal. 200 fokra előmelegitett sűtőben szép ropógósra megsütöm.
Tálalás:
ugy szeletelem mint a tortát és apróra vágott petrezselyemmel megszoróm a tetejét.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
burgonyás gombás bruschetta
  2010-07-25 16:33:13, vasárnap
 
  fél kg burgonya, hámozott és kockára vágott
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
40 dkg gomba, szeletelve
2 evőkanál darált mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma, aprítva
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
2 evőkanál száraz vermut
2 evőkanál tejföl
1 csésze reszelt sajt=16 dkg
só és bors
18 szelet baguette kenyér megpiritva.

elkészitése:
a buronyát sós vizben megfözözm,utána lszűröm,s félre teszem.A gombát és a hagymát kevés olajon megpárolom,kb:5 percig,belekeverem a fokhagymát és a kakukkfűvet és tovább piritom egy kicsit még.A burgonyát villával összetöröm és a tejföllel kikeverem,hozzá keverem a langyosra kihült gombás pépet és a reszelt sajtot is.Az előpiritott bagettekre halmozok egy adag burgonyás masszát és a 200 fokos sütőben kicsit meggrillezem,szép szine legyen.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
szezámos sült csirkemell!
  2010-07-25 15:51:28, vasárnap
 
  Sült csirke szezámmagos
2 szelet csirkemell;
fél citrom leve
4 evőkanál szójaszósz;
2 evőkanál curry por;
10 evőkanál szezámmag
egy csipet só

Elkészítés
a csirkemellet egy kicsit kiveregetem.Összekeverem a citromlét,curryt,szóját,sót majd ebben fogom pácolni a csirke húst legalább fél órát.Egy éjszakára is bent lehet a pácban,csak jób lesz az ize.A pácból kiveszem a húst és szezámmagban megforgatom,majd felforrósitot olajban/kevés/ megsütöm.Melegen tálalom és citromlét csepegtetek rá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
tepertős lepény !
  2010-07-25 10:21:44, vasárnap
 
  Töpörtyűs lepény - recept
A régió különlegessége Óriás hegység
Próbálják ki ezt az eredeti, hagyományos cseh konyha receptjét.

150 g főtt burgonya
100 g töpörtyű
60 g rétesliszt
4 tojássárgája 40 g disznózsír
feketebors


A főtt burgonyát még forrón jól összedolgozzuk a meleg töpörtyűvel, sóval, borssal ízesítjük és megszórjuk liszttel, lefedjük és hagyjuk a gőzben. A kihűlt burgonyás keverékhez adjuk a tojássárgáját és összedolgozzuk, 10 cm átmérőjű lepényeket formálunk, disznózsíron kisütjük. Tálalhatjuk, köretként húsokhoz vagy tálalhatjuk külön ételként.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
káposzta gulyás !
  2010-07-25 10:18:25, vasárnap
 
  Káposzta gulyás -észak morvai ételkülönlegesség !

50 dkg marhahús
2 kanál zsír
1 nagy vöröshagyma
1 kis paradicsompüré konzerv
Finomliszt 6 nagyobb burgonya
1 kisebb fej káposzta
Őrölt piros paprika
fűszerkömény


A megtisztított húst kockára vágjuk. Zsíron hagymát pirítunk köménnyel, majd hozzáadjuk a piros paprikát. Belerakjuk a húsokat, időnként megkeverjük, saját levében pároljuk. Majd felöntjük forró vízzel, annyival, hogy ellepje a húsokat, hozzáadjuk a sót, paradicsompürét és fedő alatt pároljuk. Párolás közben szükség szerint még felöntjük vízzel. A puhára főtt húsokat kiszedjük, az alapot zsírjára sütjük, megszórjuk liszttel, felöntjük forró vízzel, folyamatosan keverjük, 5 percig főzzük tovább. Hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát, csíkokra vágott káposztát és még 20 percig főzzük. Végül hozzákeverjük a húsokat. Köretként kenyeret adunk


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
frágli !
  2010-07-25 10:14:52, vasárnap
 
  cseh kalács!
Tészta:
1 kg liszt (750 g rétesliszt és 250 g finomliszt)
6 tojássárgája
2 egész tojás
3 kanál porcukor
1 kiskanál só
1 Héra vagy vaj
1 dl olaj

Kovász:
1/2 l tej
100 g élesztő
1 kanál cukor Morzsa:
150 g rétesliszt
150 g finomliszt
150 g porcukor
300 g olvasztott vaj

Körte töltelék:
Aszalt körte
Szilvalekvár
Rántás (réteslisztből és olajból)
Őrölt csillagánizs
Őrölt fahéj
Őrölt szegfűszeg

Kovászt készítünk, majd hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát. A tésztát simára dolgozzuk, és kelni hagyjuk. Majd a kelt tésztát átgyúrjuk, és tovább hagyjuk kelni. Közben előkészítjük a tölteléket, a morzsát és a gömbölyű sütőedényeket a legmegfelelőbb a 30 cm átmérőjű, melyben sütni fogjuk. A kelt tésztát cipókra osztjuk (220 grammosakra körülbelül), ismét kis ideig kelni hagyjuk. A cipót a sütőedénybe helyezzük, és kézzel a közepétől a szélei felé haladva vékonyra nyomkodjuk. A tölteléket a tésztára rakjuk, a fél centiméteres széleket megkenjük tojással. Végül megszórjuk a morzsával, kis ideig kelni hagyjuk. 200-250°C fokos előmelegített sütőben körülbelül 6 percig sütjük, míg a szélek arany barnára nem sülnek. Miután kivettük a sütőből a széleit vajjal megkenjük. Ha a kalácsok kihűltek (ha reggel sütöttük, akkor csak este) a kalácsra olvasztott vajat locsolunk, melybe ízlés szerint rumot, vaníliás cukrot teszünk. (a vajjal ne spóroljunk).

Körte töltelék: az aszalt körtét beáztatjuk, megfőzzük, leszűrjük, majd ledaráljuk. A levét ne öntsük ki, még felhasználjuk. Rántást készítünk - a réteslisztet csak összemelegítjük az olajjal, nem kell pirítani. A rántást felöntjük a körtelével és hozzákeverjük a darált körtéhez, majd bele keverjük a szilvalekvárt (2/3: 1/3 arányban). A szilvalekvárt leginkább a töltelék sötétebb színe miatt adjuk hozzá. Ha a szilvalekvár nagyon sűrű lenne, a felhasználása előtt szétfőzzük, hogy jól összeálljon. Végül a tölteléket őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és csillagánizzsal ízesítjük,(a fűszerek közül a csillagánizsból teszünk a legtöbbet). Ha friss körte áll rendelkezésünkre, a tölteléket a következő módon készítjük: előző nap a körtékből eltávolítjuk a magházat, és hámozatlanul héjában puhára főzzük. Majd leszűrjük, és összemixeljük, kiöntjük egy sütőedénybe, körülbelül 150ºC fokon a sütőben 3-4 órát főzzük. Majd hagyjuk kihűlni, és hasonló módon folytatjuk a töltelékkészítést, mint az aszalt körtéből


 
 
0 komment , kategória:  cseh konyha !  
krumlis bukta almával !
  2010-07-25 10:07:46, vasárnap
 
  cseh recept!
Bukta:
350 g rétesliszt
350 g finomliszt
350 g héjában főtt burgonya
1 tojás
1 kocka friss élesztő
250 ml tej
125 g finom kristálycukor
30 g növényi olaj


Almás lekvár:
800 g alma
200 g finom kristálycukor
300 ml víz
40 ml rum
50 g mazsola
250 ml tejfel


Az élesztőt egy kanál kristálycukorral és langyos tejjel elkeverünk majd kevés lisztet adunk hozzá. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen körülbelül 20 percig kelni hagyjuk. A meghámozott héjában főtt burgonyát finom reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a liszteket, tojást, cukrot, sót, kovászt és sima tésztává dolgozzuk. A tésztából kis buktákat formálunk. Rárakjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, és itt még körülbelül 15 percig kelni hagyjuk. A bukták tetejét megkenjük olajjal és 180 °C fokon sütjük körülbelül 30 percig. A sütés után még melegen a tetejét megkenjük olajjal.

Almás lekvár - Az almát meghámozzuk, durvább reszelőn lereszeljük, vagy kisebb darabokra szeleteljük. Serpenyőben cukrot pirítunk, karamellt készítünk, majd felöntjük vízzel, rummal és összefőzzük. Hozzáadjuk a reszelt almát, mazsolát, körülbelül 20 percig együtt pároljuk, addig, amíg a víz el nem párolog és lekvár állagú keveréket nem kapunk. A lekvárt hagyjuk kihűlni. A buktát lekvárral és tejfellel tálaljuk


 
 
0 komment , kategória:  cseh konyha !  
zsiványhús lángosban !
  2010-07-25 10:02:06, vasárnap
 
  cseh recept !
800 g sertés comb
1600 g savanyúkáposzta
3 vöröshagyma
3 kanál zsír
5 boróka bogyó
5 gerezd fokhagyma
1 kávés kanál őrölt erős paprika

Feketebors Húslé a locsoláshoz
10 ml borókapálinka (borovicska)

Krumpli lángos:
750 g burgonya
175 g rétesliszt
2 kanál zsír


A sertéscombot kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk az erős paprikát és a borókabogyót. Rárakjuk a kockára vágott húsdarabokat, sóval, borssal ízesítjük, majd pirítjuk. Ezután felöntjük húslével. Kis ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát, ezzel puhára pároljuk. Végül fokhagymával és szükség szerint más fűszerrel ízesítjük. A készételhez borókapálinkát öntünk. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és lereszeljük sót, lisztet adunk hozzá és tésztát készítünk belőle. Lángosokat formálunk, melyeket kevés zsíron sütünk. Tálaláskor a lángos közepére halmozzuk a zsiványhúst a káposztával, egy másik lángossal betakarjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 106 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 1243 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 3473
  • e Hónap: 36145
  • e Év: 164848
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.