Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2010 szeptember 25
  2010-09-25 23:40:00, szombat
 
 

Viccek
Gyanakvó férj a feleségéhez:
- Honnan van ez a gyönyörű nyakláncod, drágám?
- A kocsid hátsó ülésén találtam, édesem.

Egy férj búcsúzkodik a feleségétől:
- Drágám, amíg üzleti úton vagyok, hogyan adjak neked hírt magamról?
Telefonon, távirattal vagy faxon?
- Banki átutalással, ha lehet.



A férj megcsalja a feleségét a titkárnőjével. Éppen indulna haza a hotelból, amikor észreveszi, hogy a vállán egy harapásnyom maradt. Miközben megy hazafelé, azon töpreng, mit mondjon az asszonynak. Belép a lakásba, a kutyájuk szalad felé. Hirtelen ötlettől vezérelve elkezd birkózni az állattal, majd mutatja a vállát a feleségnek:
- Nézd csak, mit csinált velem ez a dög!
A felesége széthúzza a blúzát:
- Az semmi, nézd meg, az én melleimmel mit művelt!

Tegnap este, amikor hazaértem, a feleségem arra kért, hogy vigyem el valami drága helyre. Kivittem a benzinkúthoz.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Késve kerül ...
  2010-09-25 23:38:08, szombat
 
  Késve kerül a polcokra a Nokia N8

Gyakorlatilag az első szállítmányok kiküldése előtti utolsó pillanatokban döntött úgy a Nokia, hogy elhalasztja új csúcskategóriás készülékének, az N8-nak a premierjét.




Bár az újdonságot fogyasztói ára borsos (370 euró), vélhetően így is viszik majd, mint a cukrot, legalábbis erre utal, hogy a gyártónál leadott előrendelések száma állítólag messze meghaladja az előzetes várakozásokat




A finn gyártó termékei iránt rajongó felhasználóknak a döntés miatt további heteket kell várniuk arra, hogy a fejlett multimédiás képességekkel megáldott, és közösségi szolgáltatások igénybevételére kihegyezett csúcsmobilt a kezükben tarthassák. A késés ugyanakkor nemcsak a rajongók, hanem a gyártó számára is kínos fiaskó, hiszen a cég bevallottan komoly reményeket táplál az N8 sikereivel kapcsolatban - az első Symbian 3-as okostelefonnak olyan nagyágyúkkal szemben kell helytállnia, mint az iPhone, vagy a HTC Desire. A Nokia egyelőre nem közölte, hogy miért kellett változtatni az eredeti ütemterven, a legvalószínűbb forgatókönyv azonban alighanem az, hogy a telefon szoftvere nem érte el időben azt a minőségi szintet, amellyel a gyártó nyugodt szívvel piacra küldte volna a terméket. A csúcskészülékeket érintő szoftveres hibák miatt a finnek többször is megégették már a kezüket, a legutóbbi emlékezetes baki a tavaly nyáron boltokba került N97-et érintette. A Nokia akkori csúcsmodelljének kezdeti szoftvere valósággal hemzsegett a hibáktól, a gyártó csak hónapokkal később tudott olyan firmware-t készíteni a mobilhoz, mely az eleinte tömegeknél jelentkező problémákat kiküszöbölte.

Az N8-at idén áprilisban jelentette be a cég, azt ígérve, hogy a készülék a ,,nagyobb piacokon" a harmadik negyedév végére a boltokba kerül. Az impozáns képességekkel (3,5 hüvelykes OLED-kijelző, 12 megapixeles kamera, fém készülékház stb.) rendelkező okostelefon kapcsán, valamint a kezdeti prototípusok vizsgálata után a szakma többé-kevésbé egységesen, elismerően nyilatkozott, ugyanakkor abban is egyetértés mutatkozott, hogy a telefonnak sokkal hamarabb piacra kellett volna kerülnie ahhoz, hogy komoly esélye legyen a sikerre vetélytársaival szemben.

Az újdonságot ettől függetlenül, bár fogyasztói ára borsos(nettó 370 euró), vélhetően így is viszik majd, mint a cukrot, legalábbis erre utal, hogy a gyártónál leadott előrendelések száma állítólag messze meghaladja az előzetes várakozásokat. A Nokia saját bolthálózatán túl természetesen szolgáltatópartnereivel karöltve is értékesíti az N8-at, a cég eddig száznál több operátorral kötött szerződést a mobil forgalmazására.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mobil hazai forgalmazását mennyire érinti a szállítás elhalasztása.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Ebédeljünk Törökkonyha
  2010-09-25 23:36:28, szombat
 
 


Török házi tyúkleves
Másképp készül, mint a mi húsleveseink - meséli Tóbiás mester. - Egy nagy fazékba kevéske olajat tesznek, a megtisztított, megtörölgetett tyúkot négyfelé vágják, s a fazékban az olajon elősütik. Mellérakják a leveszöldséget, azt is megpárolják, majd felöntik hideg vízzel. Nyolc órát főzik nagyon lassú tűzön. Sóval, borssal ízesítik. A tyúk zsírjától és a sárgarépától gyönyörű sárga színű, gyöngyöző húslevest kapunk. Tészta helyett a főtt tyúk szálakra szedett mellehúsát teszik bele a zöldséggel együtt. Égetett tészta levesbetéttel kínálják.
Égetett tészta: 3 dl víz, 15 dkg zsír, 15 dkg liszt, 5 tojás, só. Felforraljuk a vizet a zsírral és a sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 10-15 perc alatt megsütjük őket. A kis fánklabdákat félbevágjuk, megtöltjük zöldséggel, főtt hússal, libamájjal stb., és a leves mellé kínáljuk.

Zöldségek tésztabundában
Ez a recept nagyon érdekes; el tudom képzelni, hogy spárgaidényben nálunk is igen népszerű volna. A zöldségeket - sárgarépa, petrezselyem, brokkoli, karfiol, zöldbab stb. - előfőzzük. A tojássárgáját liszttel, tejjel összekeverjük, belevegyítjük a habbá vert tojásfehérjét. Az előfőzött zöldséget ételfogóval belemártjuk, beleeresztjük a forró zsírba, pár pillanatig tartjuk, majd elengedjük, és 2-3 percig sütjük. Krumplikrokettet, sült burgonyaszirmot és édes-savanyú mártást kínálunk hozzá.
Egy mártásrecept a sok közül: 5 ek. ketchupot 1 kk. (csípős) paprikakrémmel, 1 kk. ecettel, 1 kk. cukorral és 2 ek. mézzel kikeverünk.

Grillezett marhabélszín rizskörítéssel, resztelt gombával
Erről az ételről Tóbiás azt meséli, hogy az egyik nagy nevű szálloda főszakácsa párbajra hívta őt - azonos alapanyagokból kellett törökös ételt készíteniük. Az alapanyagok joghurtban pácolt marhabélszín (valamikor erre a célra erjesztett lótejet, kumiszt használtak - tudjuk meg a mestertől), rizs és zöldségek voltak, és a szálloda vendégeiből összeállt ad hoc zsűri természetesen Tóbiás főztjére szavazott.
Ennél az ételnél nagyon fontos - magyarázza Tóbiás -, hogy a grillezőlap tűzforró legyen.
A csíkokra vágott marhabélszínt két napig joghurtban érleljük a hűtőszekrényben. Sütés előtt enyhén sózzuk, borsozzuk, és grillen vajpuhára sütjük. Hosszúkás tányérokra adagoljuk, mellé zöldséges rizst és resztelt gombát kínálunk szójamártással.
Zöldséges rizs: a gyufaszál alakúra vágott gyökérzöldséget pár pillanatig grillezzük, és a főtt rizzsel lazán elvegyítjük.
Resztelt gomba: a lapokra vágott gombát pici sóval, borssal hagymás vajon megfuttatjuk, és szójamártással locsoljuk. Vigyázat: a szójamártás sós, ezért a sóval legyünk óvatosak!

Nyárson sült kebab
A kebab vagy kebap általában darált sült hús, de népszerű a görög gíroszhoz hasonló döner kebab is, amely függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett hús.
Én most a régebbi, darált húsból készült kebabot mutatnám be olvasóinknak. Ehhez szükségünk lesz darált bárányhúsra, amelyet megsózunk, borssal, csilivel erősen fűszerezünk, s tojást, kukoricalisztet, reszelt vagy darált vörös- és fokhagymát adunk hozzá. Ragadós masszává dolgozzuk, rátapasztjuk a kebabtartó nyársakra, melyek függőlegesen állnak a török tűzhelyen. Valójában mintha kéménybe tennénk. Ezek híján a húst persze tepsin is megsüthetjük, a mi fasírtunkhoz hasonlóan.
Amikor megsül, a nyársat kihúzzák belőle, a két végét lezárják, hogy a belseje tovább párolódjon. Pitával borítják, amely kelt krumplis tésztából sült kenyér. Érdekes módja a tészta sütésének, hogy csíkokat sodornak belőle, a tepsibe szorosan egymás mellé rakják őket, így sütik meg. Szeletelve nagyon jól mutat. A kebab alá és fölé is tehetünk belőle, hogy a zsírt felszívja a húsból.
A pita hozzávalói: 1-2 főtt, áttört krumpli, 40 dkg liszt, 4 dkg élesztő, pici cukor, só, 1 tojás, 1 dl tej (vagy amennyit felvesz), esetleg 1-2 kanál búzadara.
Mellé grillezett zöldséget kínálunk.

Sáfrányos csirkemell
,,A sáfrányt eddig csak színezésre hazsnáltam - meséli a mester -, most megértettem, hogy az íze is rendkívül sajátos. A törökök ugyanis temérdek friss zöldséggel és fűszernövénnyel dolgoznak, a kaprot, zöldségszárat akár burgonyaszirom helyett is rágcsálják.
A sáfrányos csirkemellhez a húst 2 x 2 cm-e darabokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, meggrillezzük és sáfrányozzuk. Pitával tálaljuk. Mi krumplis kelt tésztából - azaz pitatésztából - sütött kis kosárban gombás rizst kaptunk hozzá. Savanyúságként gombasalátát ajánlanék mellé."

Gombasaláta
A hagymát megreszteljük. Vízből, citromléből és cukorból pici sóval édes-savanyú öntetet készítünk, s a hagymára öntjük. A friss gombát vékonyra szeljük, és apróra vágott petrezselyemzölddel együtt legalább hat órára, de legjobb, ha egy éjszakára a lébe tesszük. Tojásfehérjéből metélt kockákkal díszítjük, tálakba szedjük, és sós pereceket/rudakat állítunk bele.

Rántott fagylalt
Vaníliás fagylaltot veszünk. A fagylaltgombócokat reszelt almába és fahéjba forgatjuk, és mélyhűtőben kőkeményre fagyasztjuk. 2 dl tejből, 2 dl ásványvízből, 6 ek. lisztből 1 tojással, 1 kiskanál cukorral palacsintatésztát keverünk, belemártjuk a kőkemény fagylaltgombócokat, és tűzforró olajban pár pillanat alatt megsütjük.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Az EQ több mint az IQ?
  2010-09-25 23:34:55, szombat
 
  Tudtad, hogy megdőlt már az a nézet, amely szerint boldogulásunk kulcsa az értelmi intelligencia?




Nemcsak kapcsolataink minőségét, hanem tanulmányi, később munkahelyi eredményességünket is nagyobb mértékben befolyásolja az a képességünk, amellyel saját és mások érzelmeit kezeljük. Az érzelmi intelligencia összetett készség: meghatározza például erkölcsi magatartásunkat, azt, mennyire tudjuk hatékonyan alakítani kapcsolatainkat, mennyire vagyunk együtt érzőek, öntudatosak, kitartóak, saját magunkat motiválni képesek, miként dolgozzuk fel a sikert és a sikertelenséget, milyen az éntudatunk, önkontrollunk, mennyire vagyunk tisztában adottságainkkal és viselkedésünkkel, hogyan éljük meg a stresszhelyzeteket, milyen belső prioritásaink, szükségleteink vannak, stb. A magas EQ-jú embert pozitív szemlélete, motiváltsága könnyebben átsegíti a kudarcokon, minden helyzetben igyekszik a legtöbbet kihozni magából, az alacsony EQ-júak jellemző tulajdonsága ezzel szemben a félszegség, makacsság, gyakran kis önbecsüléssel küzdenek, könnyen válnak agresszívvá, érzelmileg bizonytalanok, nyomás alatt nehezen szedik rendszerbe gondolataikat. Jó hír, hogy érzelmeink tudatos megértésével EQ-nk fejleszthető.

Teszteld!
Milyen a Te beleérző-képességed?

Jellemzőek rád az alábbi megállapítások? (Igen./Nem.)
* Nem okoz gondot idegen emberrel társalognom.
* Igyekszem meghallgatni a másikat ahelyett, hogy csak a saját panaszaimat sorolnám.
* Környezetem megértőnek és empatikusnak tart, ezért az emberek megosztják velem a problémáikat.
* Bele tudom élni magam mások helyzetébe.
* Felismerem, ha valaki leplezni próbálja valódi érzéseit.
* Olyan dolgokat is el tudok magyarázni, amelyek számomra pofonegyszerűek, mások mégsem értik meg őket elsőre.
* Érzékelem, ha tolakodó vagyok - akkor is, ha nem figyelmeztetnek rá.
* Ha választás előtt vagyok, végiggondolom a pro és kontra érveket, esetleg kikérem a hozzám közel állók véleményét.
* A viták során a másik álláspontját is igyekszem meghallani, nem csak a saját igazamat hangoztatni.
* Magamtól és másoktól is megkövetelem a pontosságot.
* Erkölcsi kérdésekben határozott véleményem van.
* Bánt és utólag elnézést kérek, ha olyat mondok, ami kellemetlenül érinti a másikat.
* Ha a barátnőm kíváncsi rá, hogy tetszik-e az új ruhája, őszintén megmondom a véleményem.
* Ismerőseim kiszámíthatónak tartanak.
* Felzaklat, ha zokogó embert látok.
* Szeretem az életem megszervezni, napi teendőimről gyakran készítek listát.
* Mások érzéseire ösztönösen rá tudok hangolódni.

Ha többségben IGEN a válaszod, sejtéseid szinte mindig beigazolódnak, környezeted megbízik értékítéleteidben, elfogadónak, megértőnek, türelmesnek, toleránsnak, őszintének tart. Jól bánsz az emberekkel, tekintettel vagy másokra, helyükön kezeled a döntéshelyzeteket. Csak így tovább! De azért ne feledd: fejlődni mindig van miben!

Ha többségben NEM a válaszod, sok helyzetben félszeg, távolságtartó, öntörvényű, irányíthatatlan vagy, mások érzései, véleménye iránt közömbös vagy elutasító magatartást képviselsz. Gondolkodj el őszintén azon, hogy mindez csupán póz-e, és ha igen, mit akarsz viselkedéseddel palástolni. Igyekezz jobban kinyitni a lelked, megmutatni magad: ha többet adsz, többet is kapsz vissza.

10 tipp
Hogyan legyünk emocionálisan intelligensek?
1. Légy emocionálisan művelt: címkézd érzelmeidet, mintsem a helyzetet vagy az embereket.
2. Tégy különbséget az érzelmek és gondolatok között.
3. Vállald érzelmeidet.
4. Használd fel érzelmeidet hatékonyan döntéseid meghozatalában.
5. Mutass tiszteletet mások érzelmei iránt.
6. Érezd magad felvillanyozva, energizálva, mintsem dühösen.
7. Fogadd el mások érzelmeit.
8. Próbáld hasznossá tenni érzelmeidet.
9. Ne parancsolj, kritizálj, ítélj vagy oktass másokat.
10. Kerüld azokat, akik semmibe vesznek.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Pornóval zsarol ...
  2010-09-25 23:31:04, szombat
 
  Pornóval zsarol a Kenzero féreg

A felhasználó által látogatott pornográf oldalak listái egy publikus weboldalra kerülnek, de húsz dollárért eltávolítják a szégyenfalról a nevét (Képarchívum)




A számítógépes vírusoktól valaha látott egyik legaljasabb trükkel hódít a Japánból származó, főként a 200 millió felhasználóval bíró Winny fájlcserélő hálózatban terjedő Kenzero féregprogram. A kártevő végignézi a gép merevlemezét, a böngésző naplófájljait, a kedvencként elmentett oldalak listáit, és összegyűjti belőlük a pornóval kapcsolatos tartalmakra utaló címeket, majd ezt elküldi a gazdájának. Emellé annyi adatot gyűjt be a felhasználóról, amennyit csak lehet, hogy azonosítani lehessen őt (e-mail cím, közösségi oldalakon profilnevek stb.).

A lista ezután egy publikus weboldalra kerül, az ettől magát valószínűleg igen kínosan érző felhasználó pedig kap egy értesítést, hogy jelképes húsz dollárért, amit hitelkártyával fizethet ki, eltávolítják a szégyenfalról a nevét. Ha a bepánikolt áldozat fizet, azzal a lendülettel ellopják a hitelkártyaadatait is.

Maga a vírus egyébként jellemzően egy hentai (bizarr japán pornórajzfilm) stílusú videojáték telepítőcsomagjában van elrejtve, és amikor a játékos azt hiszi, hogy regisztrálja magát a játékba, valójában akkor engedi be a gépébe a vírust. A témaválasztás pedig valószínűsíti, hogy a vírus talál is pornót a gépen és a böngészés előzményei között.

A Kenzero egyelőre főként Japánban hódít, de szakértők véleménye szerint az sem kizárt, hogy hamarosan elkészül a nyugati internetezőket megcélzó változata is.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Divat az angolos
  2010-09-25 23:28:59, szombat
 
 


Az angol lakberendezés a kényelem szeretete által vezérleve született meg. A masszív, kopottas, patinás, méretes karosszékek és más ülőalkalmatosságok, a gazdag könyvtárszobák olvasósarokkal, a dohányzó- vagy szivarszobák és kártyaasztalok mind a komótos, nyugodt életérzést sugallják.

Márkajegye: Chesterfield
A belsőépítészetben nagy mennyiségben felhasznált sötét színű fa, valamint a szinte kötelezően a lakótér fókuszába állított kandalló mind a melegség érzetét kelti. A Chesterfield fotel sötétzöld vagy barna színével, tűzött bőrbevonatával szinte a stílus védjegyévé vált.
Az angolszász lakberendezésnek alapvetően két irányzata létezik:
o A kifejezetten sötét színeket alkalmazó, férfiasabb, ódonabb hangulatú szobák, bordó, rozsdabarna, vörös, mustársárga és sötétzöld tónusokkal.
o A nőies, nagyon finom, világos pasztellszíneket használó vonal, melynek árnyalatai a krémszín, elefántcsont, jégkék és halványzöld, de kedveli a drappot, füstszínt, aranyat, és a rózsaszínt sem veti meg.

Zsúfoltság, függönyök, szőnyegek
A stílus általános jellemzője, hogy meglehetősen sok bútort használ; egyes lakóterei kifejezetten túlzsúfoltak, és ezáltal sötétek is lehetnek, mint például jellemzően a dolgozószoba, amelynek középpontjában a méretes, bőrrel borított íróasztal áll, rajta a burás bankárlámpával.
Kedveli továbbá a gazdagon függönyözött ablakokat, az ablakbeugrókban a párnázott, kényelmes kis szegleteket. A legfontosabb lakóhelyiség a nappali, amely a vendégvárás helyszíne, ahol a nagycsalád mindegyik tagja számára van hely. A fapadlót díszes szőnyegek borítják, a falakon gyakori a függőleges csíkozású tapéta; sok esetben a falat derékmagasságig faburkolat fedi. A tapéta lehet még apró vagy nagyobb kockás is romantikus virágornamentikával, a festményeken vadászjelenetekkel, kis szobrocskák, ékszertartó ládikók, ónból készült dísztárgyak a vaskos komódokon...

Főzősziget, lábakon álló fürdőkád
A konyhában gyakori a főzősziget, melynek átellenes végében reggelizőpult is található magas székekkel. A rézedények a mennyezetről lelógva dekoratív színfoltként beragyogják a teret. A nyitott tálalószekrény tipikus angolszász bútordarab.
A fürdőszobai mosdóknál és a konyhai mosogatóknál nem a modern keverőcsaptelepes megoldást, hanem a hagyományos, külön meleg, külön hideg csapkerekes változatot használják. A kád is hagyományo stílusú, lábakon is állhat.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Örömteli kora ősz
  2010-09-25 23:27:34, szombat
 
 


Vessünk, ültessünk!
Áttelelésre ilyenkor még vethető spenót, sóska. Mindkettő rendkívül értékes levélzöldség. A spenótnak a termőhely iránt nincs különösebb igénye, viszont mivel sekély a gyökérrendszere, és rövid a tenyészideje, több vizet igényel. A szeptemberi vetéskor a sortávolság 15-20 cm legyen. Még őszi felhasználásra hónapos retket is vethetünk.
Ne feledkezzünk meg a fokhagyma szabad földi kiültetéséről se. Néhány gerezdet a rózsák és a szamócák közé is dugjunk.
A rebarbarát ugyancsak kora ősszel kell telepíteni, hogy a következő tavaszon kihajtson.

Kerti mustra
A késői fejes, kel-, vörös káposzta, karfiol és bimbós kel száraz időben legalább 40 mm öntözővizet igényel. A bagolylepke hernyója hámozgatással, rágással, ürülékkel szennyezi a káposztaféléket, késő őszig védekeznünk kell ellene. Rendkívül kártékony lepkefaj, mivel a hernyója megeszi a zöldségek többségét. A paprikában és paradicsomban akár egyetlen példány is óriási károkat tud okozni, mivel fejlődése során több növényt is megrág.
A hernyó rágta terméseket másodlagosan baktériumos és gombás betegségek támadják meg. A paradicsom és paprika szedésekor ne hagyjunk a növényeken vagy a tövek között kórokozókkal fertőzött foltos, rothadó egyedeket. Eltávolításukkal még megmenthetjük az érőfélben lévőket (a folyamatos szedés miatt vegyszereket nem használhatunk).
A korai kiültetésű paradicsom letermett töveit már most felszedhetjük.
A burgonya betakarításának főidénye is most van. Lehetőleg napos, száraz időben végezzük ezt a munkát, hogy a gumókra ne tapadjon sok föld, és kicsit megszáradjon.

Most is díszítenek
Az örökzöld növények - nagy részük fenyő, de számos lomblevelű faj is van köztük - lombjukat egész évben, így télen is zölden tartják, bár egyes fajtáké télen elszíneződhet. A tuják például rozsdabarna színt kapnak, aztán tavasszal visszanyerik az eredetit. Az örökzöldek nemcsak - mint nevük sugallja - zöld növények lehetnek: számos kékes, sárgás levéltónusút is ismerünk.
Szeptember első felében még folytathatjuk a fenyőfélék, örökzöldek ültetését, átültetését.

Gyümölcsös
A lehullott gyümölcsöket szedjük össze, és a fogyasztásra nem alkalmasakat semmisítsük meg. A letermett csonthéjasok behasadt ágait, ágcsonkjait vágjuk sima felületűre úgy, hogy az esővíz lecsurogjon a sebfelületről.
Szedjük össze a lehullott lombot (a korai lombhullás gombabetegség következménye, és a kórokozók a leveleken, az avarban telelnek), és forgassuk a talajba, vagy égessük el.
A most szüretelendő alma és körte szedésekor is fontos a gyümölcs átválogatása. Jó, ha már szedés közben válogatunk, hiszen csak egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal szedett gyümölcs tárolható hosszabb ideig.
Az ősz a gyümölcsfák ültetésének és pótlásának ideje. Vegyünk a terület különböző pontjairól talajmintákat, és vizsgáltassuk meg őket. Ha szükséges, végezzünk majd talajfertőtlenítést. Gondosan tervezzük meg a fák helyét, a kiásott gödrökbe trágyát is helyezzünk.
Vágjuk le a letermett málnavesszőket - növényenként 8-12 hajtást hagyjunk.
A tárolni kívánt szőlőfürtöket jól válogassuk át: csak az egészséges, laza fürtöket tegyük el. Az érő szőlőben a darazsak ellen hálókkal, csalogatószirupokkal védekezhetünk.
Gondoljunk a szőlő szaporítására, és jelöljük meg a bőtermő, fajtaazonos tőkéket.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
2010 szeptember 11
  2010-09-11 01:07:27, szombat
 
 

Viccek

















Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
De jó a dió!
  2010-09-11 01:05:17, szombat
 
 


Gyorsan növő, hosszú életű fa, szabályos gömbkoronát nevel. Szélporozta növény, termését a rövid vesszőkön hozza. Hímvirágzata a vesszők oldalán, nővirágai a vesszők csúcsrügyében lévő vegyesrügyben találhatók. A virágok barkában fejlődnek. Termése a felnyíló, csonthéjas dió.

Levegős, mélyrétegű talajon, napsütötte, meleg helyen érzi jól magát. Vízigénye elég nagy, érdemes öntözni. Őszi telepítésekor ne ültessük fagyzugokba. A telet jól tűri, de a tavaszi fagyok károsíthatják. A száraz és fölösleges ágakat szeptemberben lehet lemetszeni.

Szaporítás
Fő alanya a közönséges dió magonca. Ezenkívül a fekete dió magoncait is használják, de vírusérzékenysége miatt kezd kiszorulni a termesztésből. Az oltott dió a magonccal ellentétben jóval kisebb koronát nevel, és hamarabb fordul termőre. Saját magból vetett diót azért se ültessünk, mert egy évtizedbe is beletelhet, mire kiderül, hogy milyen is lesz a várva-várt termése!

A kopács
A termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor gyűjtsük be. Vékony rétegben kiterítve, napon szárítsuk. A penészes vagy megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni. A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz. Főzetét izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen használják. A főzettel mosott barna haj csillogóvá válik, és sötétebb árnyalatot kap. Az olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják. A barna fapác alapanyaga is a zöld burokból készül.

A dióbél
Átlagosan 75 dg dióból lesz 30 dg bél. A dióbél magas tápértékű, ízletes. Kilogrammonként 186 g fehérje, 570 zsír, 117 g szénhidrát, 17 g szerves só, 28 g rost van benne. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ezenkívül 72% linolsavat, 20% fehérjét és többféle vitamint tartalmaz.

Dióolaj
A dióbélből sajtolt olaj jellegzetes aromája a különböző gyümölcsecetekkel vagy citrommal együtt kiválóan alkalmas olyan saláták vagy más ételek ízesítésére, amelyeknél diós aromát akarunk elérni. Fénytől védve, hűvös helyen, zárt üvegben kell tárolni.

Diószüret
Szeptember derekától már szedhető a dió; hullik is a beteg, férges termés. Téves felfogás, hogy a fa annál jobban terem, minél jobban megverjük az ágait. Ha póznával verjük róla a termést, könnyen megsérülhetnek a jövő évi termőrészek. Ezért amit lehet, rázzuk le, szedjük le kézzel, és csak azt verjük, ami már elérhetetlen - de óvatosan és körültekintően.
A legjobb, ha a leszüretelt diót napon szárítjuk. Fektessünk fóliát a földre, és terítsük szét rajta a burkától megtisztított termést. Időnként forgassuk meg a kiterített szemeket. Száraz, napos időben 2-3 nap alatt tárolásra készek.


Őszi virágaink
Ilyenkor nemcsak az őszirózsa és a krizantém bontogatja szirmát

Ősszel nyíló évelő dísznövényeink fontos elemei a szeptemberi kertnek. Sokuk a nyáron kezdődő virágzását fejezi be mostanában, másoknak a bimbói csak most kezdenek bontakozni.

Őszi sisakvirág



Nagy kék, sisak alakú virágait hosszú fürtben hozza (Aconitum carmichaelii). Már augusztustól virít, és egészen októberig fog. Különlegességét az adja, hogy olyan időszakban nyílik, amikor másfajta kék virágból keveset találhatunk a kertben. Akár 130 cm-es magasságra is megnő, ezért ültetéskor a kellő tőtávolságra is ügyeljünk. Félárnyékos helyen, üde, humuszos talajban érzi jól magát.

Tarackoló kékgyökér



Kínából származó terjedő tövű, 20-30 cm magas, elfekvő szárú félcserje (Ceratostigma plumbaginoides). Virágzása már augusztusban megkezdődik, és egészen októberig tart. A bronzvörös őszi lomb szép kontrasztot alkot virágainak kobaltkék színével. Félárnyékos helyen is megél, de igazán napos helyen érzi jól magát. Igen hálás, hosszú életű, csekély ápolásigényű növény, rézsűkre és sírokra is telepíthetjük.

Őszi napfényvirág



Észak-Amerikából származó, felálló szárú évelő (Helenium autumnale). Augusztustól október végéig találkozhatunk nyíló fajtájával. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A kög gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. A fajták virágzásidőben és magasságban is különböznek egymástól. Jó minőségű, tápanyagban gazdag, üde talajba ültessük. Egyes fajtái vágott virágként is használhatók.

Pompás varjúháj



30-50 cm magas, felálló, egyszerű szárú évelő növény (Sedum spectabile). Levelei jellegzetes világoszöld színűek. A nagyméretű, lapos bogernyőkben nyíló virágok világos rózsaszínűek esetleg sötétebb kármin árnyalatúak. Formás bokra nyáron is díszít. Nem hosszú életű, de sokoldalúan felhasználható, mutatós növény. Évelőágyba, sziklakertbe, kőedényekbe, ablakládákba, sírokra ültethető. Az árnyékot is tűri. Normál kerti talajban jól fejlődik.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Menüajánlat
  2010-09-11 01:03:35, szombat
 
 


1
Hamis betyárleves
Hozzávalók: 1 kk. olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg bacon, 25 dkg gomba, 1 mk. csípős paprikakrém, 1 tasak gulyáslevespor, 1 ek. tejföl.
Az olajon kisütjük a kis kockákra vágott szalonnát. Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és a paprikakrémet, s addig pároljuk, míg teljesen el nem főtte a levét.
Felöntjük 1 liter forró vízzel, hozzáadjuk a levesport, és a tasakon lévő utasítás alapján készre főzzük a levest. Tálalás előtt 1 evőkanál tejföllel dúsítjuk.
Friss, kis kockákra vágott paprikával, paradicsommal gazdagítjuk.
Tipp: Tányéronként 1-1 kiskanál tejföllel ízesíthetjük.

2
Túrós, póréhagymás csirkemelltekercs
Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell, 25 dkg szeletelt bacon szalonna, 25 dkg túró, 5 dkg füstölt sajt, 2 ek. tejföl, 1 szál póréhagyma, só, bors.
A csirkemellet felszeleteljük és kiverjük. Megsózzuk, megborsozzuk. A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott póréhagymát, s a sajtot is belereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük. Keterítünk egy csirkemellet; a tölteléket beletéve tekercseket készítünk, belecsavarjuk őket egy-egy szelet bacon szalonnába, és tepsiben szépen elrendezzük.
Alájuk öntünk egy kis vizet, és meglocsoljuk őket egy kis olajjal. Az egészet lefóliázzuk, betesszük a sütőbe, és kb. 30 percig pároljuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, s nagy lángon pár perc alatt kicsit megpirítjuk.

3
Brokkolis-gombás penne
Hozzávalók: 30 dkg penne, 1 fej hagyma, 3 ek. olívaolaj, 30 dkg szeletelt gomba, 20 dkg brokkolirózsa, 5 paradicsom, 20 dkg eidami sajt, 1 ek. vaj, oregánó, bazsalikom, tárkony, 1 tasak milánóiszósz-alap, 1 doboz sűrített paradicsom.
A tésztát kifőzzük, vajjal elkeverjük. A gombát és a brokkolit megpároljuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a milánói szószt, és összeforraljuk. A paradicsomokat héjuk lehúzása után nyolcfelé vágjuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána a gomba és ismét tészta következik, majd a brokkoli a paradicsommal; ezt a maradék tésztával befedjük. A rétegek közé fűszereket szórunk, és meglocsoljuk őket a szósszal. Előmelegített sütőben lefedve kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig folytatjuk a sütést. A többi reszelt sajttal tálaljuk.

4
Almatorta
Hozzávalók: piskótatészta 4 tojásból, 6 ek. cukorból és 6 ek. réteslisztből, 4 nagy alma; krém: 1 zacskó vaníliás puding, fél l tejszín (vagy 2 zacskó tejszínpor a hozzá való tejjel), 1 mk. fahéj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor; karamellmáz: 4 ek. cukor, 4 ek. víz, 1 kk. ecet.
A piskótát megsütjük, vagy készen megvesszük. Az almákat felszeleteljük (magházukat kivágjuk), megfonnyasztjuk cukorral, csipetnyi fahéjjal. A pudingot megfőzzük, kihűtjük, s elvegyítjük a felvert tejszínhabbal. A krémet a piskótára rakjuk; erre kerül az alma, amelyet fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral fűszerezünk. Tetejét meglocsoljuk karamellmázzal (készítése: 4 evőkanál cukrot állandó keverés közben megbarnítunk, majd felengedjük 4 evőkanál vízzel és 1 kk. ecettel).
Hűtőbe tesszük összeérni.


5
Zöld fűszeres, joghurtos hal
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg tengerihal-filé, só, bors, friss fűszernövények (rozmaring, metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű stb.), citromlé, joghurt vagy tejszín.
Az előkészített halat meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, megborsozzuk. A krumplit héjában előfőzzük (nem feltétlenül szükséges), megtisztítjuk, felkarikázzuk, olajjal, sóval elkeverjük, és beborítjuk vele a tepsi alját. A halat a krumplira fektetjük, rátesszük a friss fűszernövényeket, majd a joghurtot vagy a tejszínt. Betesszük a sütőbe, és előbb fólia alatt pároljuk, majd nélküle készre sütjük.

6
Almaleves
Hozzávalók: 50 dkg alma, 15 dkg cukor, 1 citrom, 1 db szegfűszeg, 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csipet só, fahéj.
Az almákat kicsumázzuk, és cikkekre vágjuk. Fajtájuktól és ízüktől függően több-kevesebb cukorral feltesszük főni 1,5 liter vízben. Vékonyan hámozott citromhéjat, mokkáskanálnyi szegfűszeget is teszünk bele, és megsózzuk. Néhány perc múlva fél pohár tejfölben simára keverünk 1 csapott evőkanál lisztet, felhígítjuk a levessel, és állandó keverés közben az almához öntjük.
A tányérokba szedett levest ki-ki fahéjjal is megszórhatja.

7
Almafánk
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 sütőpor, fahéjas porcukor, lekvár.
Az almát lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk, majd a sütőporral elkevert liszttel és a tojással jól összedolgozzuk. Kanál segítségével kis pogácsákat formázunk, és forró olajban kisütjük őket. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk, tetejükre finom lekvárt is tehetünk.
Tipp: Ha az almánk túl savanyú, egy kis cukor is kerülhet rá.

8
Petrezselymes lepény
Hozzávalók: 5 db tojás, 12 ek. liszt, 10 ek. olaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 nagy csokor fodros petrezselyem, só; feltét: 2 fej hagyma, 2 újhagyma, 2 paradicsom, 15 dkg sajt (füstölt is lehet), kb 15-20 szem olívabogyó.
A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásokat felverjük, beletesszük a 12 púpozott ek. lisztet, 1 kk. sót, olajat és az apróra vágott friss petrezselymet. Mindezt jól elkeverjük, aztán kivajazott tepsibe öntjük.
A hagymát, paradicsomot felkarikázzuk, s a lepénytésztára rakjuk. Megszórjuk félbevágott olívabogyóval és a reszelt sajt felével. Előmelegített sütőben közepes lángon 15 percig sütjük, aztán rátesszük a sajt másik felét, és még öt percre visszatesszük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 11416
  • e Hónap: 41435
  • e Év: 301411
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.