Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Az autópálya felett!
  2010-09-30 20:51:46, csütörtök
 
  Jöttem Mosonmagyaróvárról hazafelé a 86-os úton. Lassú araszoló kocsisor előttem. Messziről láttam egy nagyon magas kamiont állni. Arra gyanakodtam, hogy meghibásodott. Sajnos nem ez volt az oka a torlódásnak, karambol, ütközés?!
A kocsisor vitt magával, lassan mentünk araszolva, az autópályafölé érve láttam a szörnyű esetet.
Egy terekottás ruhában lévő férfi az úttesten feküdt, félig letakarva egy kockás pléddel, azután rátették a takarót. Megborzongtam,. azután valami rettenetes rossz érzéssel vonszolódtam tovább az autósorral. Összetört roncsok, karosszéria darabok. Valaki megint elment? Mitörténhetett?

Nagyon fájt az érzés, az ismeretlen emberért, fiatal, erős test feküdt tehetetlenül, mintha keresztre feszítették volna. Most is látom azt a nőt, akinek vörösses szőke, rövid haját arcába fújta a szél, amikor, felemelte, majd visszatakarta a kockás plédet. Tehetetlen kétségbeesés volt az arcán.

Többen is telefonáltak! Nem hallottam a sziréna hangját.
16,15 -óra lehetett?

Kiért szól a harang? Miért?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szél-járás
  2010-09-28 20:58:34, kedd
 
  Ma kaptam kézhez Böröndi Lajostól a szél-járás gyönyörű r é g i ó s folyóirat/át.- /tot!
Nagyon szép, jó kézbe venni. Símogatni kell!
Persze olvasni- olvasni! Aki még nem ismerné: honismeret, irodalom, képzőművészet, fotó, színház, zene ez a 2010/3. szám.
Örültem, hogy Lajos két versemet közölt. Tettszik a boritó hátsó oldala: Godány Sándor: Próféta című alkotása, az első boritó Mag Gyula: Tisztelet a szülőföldnek (bronz) alkotás.
Mindkettő aktuális jó választás volt.
Böröndi Lajos: Rendületlenül: "Templom, várrom, mohás határoszlop
virágok illata"
" Ez is haza, kín és gyönyör,
újból és újból fellobbanó szerelem".

A vers erős, meggyőző és gyötrelmet lehelő! Figyelmeztető! Fellobbantó! "Illyés igaza?"

Nekem tetszik jó ismerősöm a novellista Száraz Pál írása. Régen találkoztunk! Az irodalom összeköt Vele is, mint Böröndi Lajossal, Mészely Józsival: "József Attilával"
Csak egy kicsi ízelitőt szerettem volna a folyóiratból, még nem felejtem, látható:Balassa Tamás:
Sajtófotók Mosonmagyaróvárott írása, és a nyertes fotók, köztük, Kerekes István: Yelena című gyönyörű fotója. Ez a fotó: báj, élet, kíváncsiság a világ felé, szemében a felnőttek felé küldött "Isteni" remény! A szél-járást el kell olvasni! Látni kell!
Én és azok, akik ma kézbevették ,szeretettel símogatták a folyiratot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
József Attila
  2010-09-27 19:30:07, hétfő
 
  Anyám / részlet/

S mert hegyvidéknek ott a szennyes!
Idegnyugtató felhőjáték
a gőz s levegőváltozásul
a mosónőnek ott a padlás - -

Látom, megáll a vasalóval.
Törékeny termetét a tőke
megtörte, mindíg keskenyebb lett -
gondoljátok meg, proletárok - -

József Attila
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Változások!
  2010-09-27 09:22:34, hétfő
 
  Amit az ember egész életében gyűjtöget: az egyénisége felépítése legfőképpen. Azután ezzel párhuzamosan az otthona. A tudását mindezek menedékében fejlesztheti, építheti.
Amikor arra gondolok, hogy az egyéniségem már olyan amilyen, hiszen elérte a számomra elérhetőt. Azután számadást végzek, előjönnek a rejtett gondolatok, az elégedetlenség utat tör magának és felszinre kerül mindaz, amit még nem végeztem el.
Sohasem lesz vége csak akkor amikor meghalok. A kérdőjelet kitöröltem, mert már nem kérdés inkább megállapítás.
Kellene valaki ,akinek elmondhatnám, hogy a pótcselekvések halmaza az ,amit erőmet meghazudtolva csinálok. Amikor lerakom a ceruzámat, félretolom a papírhalmazt az asztalomon ekkor érzem minden alkalommal, hogy valami, valaki kellene, aki megállít néha. Ma fáradtan ébredtem, megviselt ez a rengeteg eső, ami tegnap lezúdult a házra, a kertemre, az utcán hömpölyögve bejött a kapu alatt. Tudom, hogy az ország másik felén házakat dönt össze, lakhatatlanná téve az otthonokat, nem az én gondom a legnagyobb. Fáztam, begyújtottam a kazánba, éppen bindult a keringetőszivattyú ,amikor áramszünet lett. Nem tudtam mit kezdjek a magas hőfokkal ,ami vészesen emelkedett a kazán órájának mutatójával. Jöttek az áramszolgáltató emberei, a szomszédok hívták az áramszünet miatt. A szembenlévő ház kertjében a tuják túlnőték magukat, és belegabalyodtak a vezetékekbe, a szél meg tépte, húzta amig az ágak elhajoltak.
Sajnos a természettel egyre nehezebb megbirkózni, néha önmagunkkal sem egyszerű.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A kitartás sikere.
  2010-09-25 20:30:45, szombat
 
  Kezdem azzal, hogy Hegyeshalomban a tegnapi kiállításom és az új verseskötetem bemutatója nagyon jól sikerült!
Mindenkinek megköszönöm, aki tett érte, hogy így legyen. Elsősorban a közönségnek, mert mindazok jöttek el, akiket érdekelt az amit csinálok. Hálás, nagyon jó Közönség volt.
Jó volt velük, nekik a versekről, az életemről röviden beszélni. Farkas János, aki mindig nagyon jó beszélgető társam, most sem hagyott cserben. Mindenre tud figyelni, hogy nemaradjon keserű utóíz a számban.
Itt is meglepte képeim egyedisége a közönséget, voltak kérdéseik bőven. Mózer Melinda kedves stilusával mondott verseimből magyar, majd németnyelven is. Én három versem bemutatásával leptem meg a közönséget. Általában szeretik amikor a szerző mondja saját versét.
János beszélt a másik versfordítóról a Szántódi Könyvtáros, Maurer Teodóráról, aki a Balaton szépsegeiről írt verseket fordította, majd Kövesdi Valériáról, aki a boritó fotóit készítette. Sajnáltuk, hogy Ők nem tudtak ott lenni.
A beszélgetés végén a feltett kérdésekre válaszoltam egy kivételével, amit nem mondtam ki. Szőcs Tiborné Ilona kérdése," hogyan választom el a több műfajban való munkáimat, egymástól. Miként egyeztethető össze , hogy prózát is írok, meg verseket, közben festek." Igazábol,mondtam :mindig egy dologra koncentrálok, arra amit éppen csinálok. Mindig a maximumra törekszem, amit természetesen sohasem ér el az ember.
Mi az ami töretlenül viszi az utamat? "A kitartásom!" Ez maradt le a válaszomból. Nagyon nagy elszántság kell ahhoz, hogy ne hagyjam abba amit elkezdek, Kitartás ahhoz, hogy befejezzem mindig az elkezdett munát akkor is, ha kudarcok érnek. A kitartáshoz viszont nagyon fontosak a megélt sikerek érzése, hogy érdemes volt. Igazából a munka egy hosszú folyamat, a siker amikor a közönség, az olvasó elfogad. Igen a kitartás a legfontosabb!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trafipax Levélnél.
  2010-09-23 21:25:47, csütörtök
 
  Hegyeshalomba mentem délután a festményeimet elrendezni a holnapi kiállításra. Amikor Levél községhez közeledtem, egyre többen jeleztek, drága autóstársak, hogy figyeljek, lassítsak "veszély" van.
Volt! De tényleg én betartom a közlekedés szabályait, mégis nagyon jó érzés az autósok figyelmeztetése. Szerintem több mint a trafipax! Lelkileg is jelent valamit: "Nem vagy egyedül"!
Köszönöm!
A képek a helyükre kerültek, nagyon jó megoldást taáltak ki a segítőim, nekem meg tetszett. Elválik holnap, hogy a közönség is díjazza e a kitalációnkat. L. alakban raktuk fel a képeket a terem erre alkalmas két oldalára..
A terem hatalmas, tiszta és elegánsan berendezett! Mielőtt eljöttem, láttam a képeim jól érezték magukat az új helyszínen.
Még átbeszéltük egy kicsit a holnapi programot Tóth Ferenccel, Ő nyitja meg a tárlatot. Farkas János, akit éppen ma neveztem ki magamban a "jobb oldalamnak," mert mindig megnyugtat már a hangjával is amikor megszólal. Vele beszélgetünk az új könyvemről. Holnap még M.Óváron találkozunk, hogy megismerjem a versmondónkat Mózer Melindát, majd hárman indulunk a programra, ahol már várni fognak ránk.
Azt gondolom, hogy a holnapi napon, aki velünk tart, egy kihagyhatatlan jó estet mondhat majd magáénak. Mi igyekezni fogunk, hogy úgy legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A lélek szabadsága.
  2010-09-21 18:35:02, kedd
 
  "Hol kezdődik a lélek szabadsága?
Így gondolkodik Ella: - A szellem szabadsága nagyobb, sőt végtelen. A lélek szabadsága inkább behatárolható. A szellemünk szabadon száguldozik idő, tér és határok nélkül. A lélek be van zárva. Kötődik a szellemhez. Egyetlen negatív gondolattal rabságba küldhetjük, zárhatjuk lelkünket. - Az okoskodását Ella fiatal kora ellenére így folytatja:- Úgy is mondható, a lélek fájni is tud. A szellemünk nem érez fájdalmat."
(Részlet:L. Burda Zsuzsanna Ella könyve c. regényéből)

Nem én idéztem saját regényemből: A Hegyeshalmi Kulturális Egyesület szervezői, akik szívemnek nagyon kedvesek. 2010. szeptember 24-én pénteken 17-órakor nyílik a Testek arca című kiállításom: Hegyeshalom, Fő út 134. szám alatt , az Önkormányzat nagytermében, majd ezt követően Kikötő lelkemnek című, júliusban megjelent verseskötetem beszélgető estje.
A beszélgetést vezeti Farkas János tanár- újságíró.
A kiállításomat megnyitja Tóth Ferenc.
Verseimből Mózer Melinda diák mutat be néhányat. ( aki a verseléssel már több díjat is kiérdemelt.)

Tegnap este kaptam kézhez a meghivót , amit a szervezők terveztek.
Nem gondoltam, hogy Ella könyve regényemből évek múltán is idéznek! Nagyon örültem, hogy éppen ezek a mondatok kerültek a meghivómra. Köszönöm!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csupa fény!
  2010-09-20 19:24:20, hétfő
 
  Napsugár ébresztett, beszűrődött szobámba a fény! Boldognak mondhatom magamat, hogy csupa fény, őszi napsütés ami ma reggel köszöntött.
Nehezen viselem a borús, esős napokat. Mindent kopárnak, tikkadtnak, fénytelennek látok ilyenkor.
Hangulatrontó volt ez az esős nyár, majd az ősz is így jött el. Sajnos senkire sem hatott pozitivan az elázott falvak, kidőlt fák, összeomlott házak látványa, a TV- hireiben látva.

Talán az ősz! Gondoltuk sokan, hosszú lesz és csodaszép. Nem ilyennek mutatkozik, félő, hogy hosszú hideg tél követi majd az "emberhónapokat."

"Mégis oly szép a reggel!
Amikor a kertben rügy fakad.
Az árnyékban állva, nézni,
amint a fény fennakad!"

Magamtól idéztem, még születőben lévő a vers, majd a hosszú ősz, vagy a tél a meleg szobában segít befejezni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Körli dajkája voltam...
  2010-09-19 10:56:49, vasárnap
 
  Lányom a születésnapjára készült. Barátainak készített vacsorát, közben folyamatosan hivott, hogy a húst hogyan pácolja, milyen fűszerek kerülhetnek a sertéskarajra, majd a csirkemell filékre.
Egész délután vonalban voltunk úgy szakaszosan. A tésztasalátát viszont Ő jobban készíti mint én. Azon is újítani szeretett volna, dusítani csirkehússal.
A délutáni órákban kérdezte, hogy lennék e Körli dajkája egy éjszakára. Körli egy kiskutya egy joksy, én persze a nevét sem tudom jól leírni, mert a nagy kutyákat szeretem.
Körlitől nem tudtak volna nyugodtan vacsorázni a lányomék,sem szórakozni, mert Körli egy elkényeztetett kiskutya.
Meg sem szólaltam, Márta lányom kérdésére, mert persze mit tegyek, el kell vállalnom ezt a dajkaságot. Nálam nincs a lakásba helye semilyen jószágna, bár imádom minden Isten teremtményét, de az udvaron, a kertben a helyük. " Anya ez lenne a születésnapi ajándék kérésem" hangzott a vonal másik végéről."
Estefele 18-óra tájban érkeztek, Körli és Márta. A kutyus nagyon szeret nálam, minden hétvégi , vasárnapi ebédnél vendégeim.Jól ismeri a kertet, körbe szaladgál, megugatja a szomszédban rikácsoló papagájokat, amikor a vonat elhalad a kertvégén, fut a kerítésig és azt is megugatja.
Jól elvoltunk Körlivel a nappaliban, Ő a pamlagon egy párna társaságában, én tettem a dolgomat.

Használati utmutatóm az éjszakára, az alvási szokásaira nem volt. Amikor láttam, hogy Körli szunyókál, beosontam a hálószobámba, de az ajtót résnyire nyitva hagytam, hogy Körli kommunikálni tudjon, ha valami gondja lenne. Persze azonnal megébredt az ajtónyitásra és már jött is utánam. Körbejárta az ágyamat, bebújt alá, majd följött hozzám és a franciaágy minden zugát végig szagolgatott. Nem találta a helyét, ekkor már éjfél elmúlt. Megfogtam Körlikét , kimentem vele a kertbe, egy körsétát tettünk a vizes fűben. Ő maga jelezte, hogy minden rendben van mehetünk aludni.
Az ebédlői pamlagon helyet foglalt lányom szabadidő ruháján, amit talán azért hagyott itt, hogy Körli megnyugodjon a gazdi ismerős szagától. Most már becsuktam a hálószobám ajtaját és próbáltam elaludni. Közben apró kis nyűszürgéseket hallottam még, talán álmában a gazdira gondolt ez az picike kiskutya.
Kilenc órakor ébredtem, Körli békésen szuszogott, összekuporodva a gazdája ruhájának ismerős szeretetében. Elkényezetetett, de egy okos kiskutya!
Márta! Boldog születésnapot kivánunk! Kibirtuk mind a ketten.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
JOUBERT gondolatai...
  2010-09-17 22:10:53, péntek
 
  "Más a költészet útján törekszik az igazság felé:én az igazság útján jutok el a költészethez."

"Nem a mondatomat csiszolom, hanem a gondolatomat."

" Ha választanom kell, még mindig jobban szeretem azokat, akik kedvessé teszik a bűnt, mint azokat, akik lealjasítják az erényt."

"A dobszó elriassza a gonolatokat. Ezért van az, hogy a dob kiváltképpen katonai hangszer."

JOSEPH JOUBERT (1754-1824)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 76
  • e Hét: 162
  • e Hónap: 1765
  • e Év: 84019
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.