Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Linzer-diós
  2010-09-26 16:32:49, vasárnap
 
 
hozzávalók 3 főre

* 20 dkg puha vaj
* 10 dkg porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 2 tojássárgája
* 25 dkg liszt
* 10 dkg darált dió (eredeti recept szerint mandula)
* 15 dkg vegyes gyümölcsíz
* fél citrom leve
* porcukor



elkészítés

1. A vajat a 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük.
2. Beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a dióval elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk.
3. Folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
4. A tésztát kisebb adagokban két réteg sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű kis virágformákat szúrunk ki belőle, egyszer a sima virágformát, másszor pedig a lyukas virágformát használva. (Csak annyi tészta legyen elől, amennyivel dolgozunk, a maradékot mindig tegyük vissza a hűtőbe. Így sokkal könnyebb vele dolgozni.)
5. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 8-10 percig sütjük.
6. Amíg a tészta hűl, addig a gyümölcsízt a citromlével elkeverve kissé felmelegítjük.
7. A lyukas linzereket meghintjük a porcukorral, majd a többi linzerre kenjük a citromlével összemelegített gyümölcsízt, végül összeragasztjuk a tetejükkel. Kissé rányomjuk, és száradni hagyjuk.
8. Kb. 50 darab kis linzervirág lesz ekkora mennyiségből.

sütési hőfok: 175 °C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Garnélarákos házi szélesmetélt
  2010-09-26 16:31:47, vasárnap
 
  hozzávalók 2 főre

A házi tésztához:

* 500 g liszt
* 3 egész tojás
* 2 tojássárgája
* kis ek só
* picike víz

A garnélás széles metélthez:

* kb. 25 dkg friss házi tészta (vagy ugyanennyi bolti száraztészta)
* 3-4 dkg vaj
* 6-8 db garnéla
* 3-4 gerezd fokhagyma
* fél csokor petrezselyem
* fél dl száraz fehérbor
* bő fél dl tejszín
* só, fehér bors



elkészítés

Házi tészta készítése:

1. A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést képezünk benne, abba ötjük a tojásokat, majd a kezünkkel szétnyomjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni úgy, hogy mindig csak egy kis lisztet hintünk rá.
2. Ha a tészta összeállt, a gyúrást gyúródeszkán folytatjuk. Tenyerünkkel lapogatjuk, hajtogatjuk, közben 45 fokkal elforgatjuk. Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálkát, ha a tészta nem akar összeállni, nedvesítsük meg a kezünket.
3. Nedves konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük. Nem kell aggódni, ha kezdetben kemény, a pihentetés után megpuhul.
4. Először sodrófával nyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd tésztagépben a következők szerint: legszélesebb fokozat, majd egyre kisebb. Utána kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk (legvastagabbtól legvékonyabbig fokozaton). Majd hosszában 3 rét hajtjuk (két végét egymásra hajtjuk) és újra a legszélesebb fokozaton nyújtjuk, de ekkor keresztben tesszük be a gépbe. Megismételjük a nyújtogatást (egyre kisebb fokozaton) majd kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk. A tészta felületének a nyújtás közben fényesednie kell.
5. Ezután kívánt tésztát vágunk belőle, pl. tagliatelle, papardelle, linguine.

Ha nincs kedvünk házi tésztával bíbelődni (pedig igazán megéri!), akkor bolti tésztát is kifőzhetünk.
A garnélarákos mártás készítése:

1. A tésztavizet sóval feltesszük főni. Figyelem! A friss házi tésztát csak 2-3 percig kell főzni! Ügyeljünk az időzítésre.
2. A garnélákat (fejenként 3-4 db-ot) tisztítjuk (a páncélt nem kell leszedni, csak a fejét és a lábait).
3. A vajon megfuttatjuk fokhagymát és a felaprított petrezselymet, majd a rákokat oldalanként maximum (!) 2-2 percig sütjük (inkább másfél-másfél). Közben aláöntünk egy gondolatnyi fehérbort. A tésztát akkor tesszük be a főzővízbe, amikor a garnélákat megfordítottuk.
4. A rákokat kiemeljük, majd a serpenyőbe merjük a megfőtt tésztát, aláöntünk egy pici tejszínt, a tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálnyit, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt jól átforgatjuk (eközben a mártás sűrűsödik) és azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Sertéskaraj csontleves
  2010-09-26 16:30:26, vasárnap
 
  hozzávalók 6 főre

* 1 kg sertéskaraj húsos csontja
* 4 db TV zöldpaprika
* 4 db paradicsom
* 2 nagy vöröshagyma, az utolsó héját rajta hagyva, félbevágva
* 8 gerezd fokhagyma, egészben
* 1 nagy csokor friss petrezselyemzöldje, összekötve
* 6 szál friss zeller zöldje összekötve
* 1 közepes hagymányi nagyságú zellergumó pucolva, negyedelve
* 5 szál tisztított paszternák
* 8 szál sárgarépa tisztítva
* 8 szál zöldség tisztítva
* 30 dkg fél fej kis kelkáposzta
* 3 babérlevél
* 2 kk mustármag
* 2 tk őrölt kömény
* 8-10 ek vegeta -aki szereti
* 2 tk frissen őrölt bors
* 1 kk kurkuma
* 1/2 kk reszelt szerecsendió, frissen reszelve
* 4 db közepes burgonya
* 8-9 l víz
* cérnametélt
* só
* víz



elkészítés

1. Egy nagy fazékba beletesszük a megmosott húsos csontot.
2. Hozzátesszük a vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, csokor zeller zöldet, csokor petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk még a zellergumót, répát, zöldséget, paszternákot.
3. Fűszerezzük, és felöntjük a vízzel.
4. Szép lassan, kis lángon fedő alatt elkezdjük főzni.
5. 3 és 1/2 órát főzzük, lassan, gyöngyözve, kóstoljuk közben.
6. Ha kell, még ízesítjük.
7. Az utolsó 12-14 percben tesszük bele a burgonyát, de utána kóstoljuk meg, mert a burgonya nyeli a sót, biztos után kell sózni.
8. Ha minden megfőtt, és szép tiszta a lassú főzéstől a leves, kóstoljuk meg még egyszer, és kész.
9. Egy kis fazékban vizet forralunk, és kifőzzük benne a cérnametéltet. Leszűrjük, és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Almás-túrós galuska
  2010-09-26 16:29:06, vasárnap
 
  Almás-túrós galuska mákos bundában

hozzávalók 3 főre

* 25 dkg túró
* 2 szikkadt zsemle
* 3 nem túl leves alma
* 4-5 ek liszt
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg cukor
* 1 tojás
* 5 dkg vaj/ margarin

A mákos bundához:

* 10-12 dkg darált mák
* 8-10 dkg porcukor



elkészítés

1. A szikkadt zsemléket kis kockákra vágjuk és a vajban megpirítjuk.
2. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
3. A túrót egy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, jól elkeverjük. Hozzákeverjük a reszelt almát és a lisztet, majd végül a pirított zsemlekockákat.
4. A jól összekevert masszát legalább fél órát pihentetjük.
5. Vizet forralunk, amit kicsit megsózunk, majd ezt követően két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és a forró vízben kifőzzük. (Ha két kanállal formázzuk a galuskákat tömörebbek, szabályosabbak lesznek és nem esnek szét.)
6. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd a vízből kivéve lecsöpögtetjük őket.
7. A galuskákat porcukros darált mákba forgatjuk és kínálhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Rakott karfiol- sajtszósszal
  2010-09-26 16:28:14, vasárnap
 
  hozzávalók 4 főre

* 1 közepes karfiol
* 40 dkg csirkemell
* 1/2 bögre rizs
* 2 leveskocka
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 2 ek olaj
* 10 dkg kéksajt (más sajt is jó)
* 3 dkg margarin
* 1 púpos ek liszt
* 3 dl tej
* só
* bors
* őrölt kömény



elkészítés

1. A karfiolt rózsáira szedjük, a nagyobbakat félbevágjuk, majd sós vízben megfőzzük és lecsepegtetjük.
2. A rizst hideg vízbe tesszük és a 2 leveskockával megfőzzük, jól lecsepegtetjük.
3. A húst kisebb csíkokra vágjuk és a forró olajon fehéredésig sütjük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és készre pirítjuk. A végén belekeverjük a petrezselyemzöldet.
4. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleterítjük a karfiol 2/3-át.
5. A húst a rizzsel összevegyítjük, és az egészet egyenletesen eloszlatjuk a karfiol tetején.
6. A margarinból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk, felolvasztjuk benne az apró darabokra tördelt vagy reszelt sajtot, adunk hozzá egy kis őrölt köményt, és, ha kell, sózzuk.
7. A mártást a húsos-rizses keverékre öntjük, és a maradék karfiolrózsákat a tetejébe nyomkodjuk.
8. Előmelegített sütőben sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Virslis lepény
  2010-09-26 16:27:07, vasárnap
 
  hozzávalók 4 főre

* 6-10 virsli (vagy kolbász)
* 2,5 dl liszt (125g)
* 1/2 tk sütőpor
* 1/2 tk só
* 2 nagyobb tojás
* 3 dl tej
* 3 ek olaj
* 2 ek aprított petrezselyemzöld



elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük. Egy jénait kikenünk olajjal, és a sütőbe tesszük melegedni 20 percre.
2. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, és az egészet simára keverjük. 20 percre félretesszük pihenni.
3. A virsliket (vagy kolbászokat) palacsintasütőben elősütjük.
4. Mikor a jénai 20 perce letelt, kivesszük, és belehelyezzük a virsliket. Petrezselyemmel megszórjuk, de a tetejére is hagyunk. Ráöntjük a virslikre a lisztes masszát, rászórjuk a maradék petrezselymet.
5. Visszatesszük a lepényt a sütőbe, megsütjük. Még melegen, friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

sütési hőfok: 200 °C
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Körtés sütemény
  2010-09-26 16:26:14, vasárnap
 
  hozzávalók 8 főre
A tésztához:

* 1 bögre túró (25 dkg)
* 2 bögre liszt
* 1/2 bögre cukor
* 25 dkg hideg vaj

A krémhez:

* 1 cs vaníliaízű pudingpor
* 1 bögre tej
* 3 ek cukor

Tetejére:

* 5-6 közepes méretű körte
* leveles mandula
* vaj (a cukor-karamell szálak készítéséhez)



elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük. Kivajazzuk a tepsit.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat darabokban és a túrót. Az egészet nagyjából összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot. Majd az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
3. Lisztezett felületen kinyújtjuk, a tepsire tesszük, és letakarva pihentetjük.
4. A pudingot elkeverjük 4 ek tejjel és 3 ek cukorral. A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a pudingport, kicsit főzzük, majd kissé hűlni hagyjuk.
5. Meghámozzuk a körtéket, negyedeljük, kiszedjük a magházakat. A pudingot a tésztalapra kenjük, majd rátesszük a körte negyedeket.
6. A előmelegített sütőben 30 percig sütjük, az utolsó 5 perc előtt rászórjuk a mandulát.
7. Kb 1 ek vajon 4 ek cukrot karamellizálunk. Kivesszük a sütőből a tepsit, és tetszés szerint karamellcsíkokkal díszítjük.

sütési hőfok: 160 °C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Sonkás körtesaláta málnavelőve
  2010-09-25 21:40:11, szombat
 
  hozzávalók 2 főre

* 10 szem árpaérő körte
* füstölt sonka vagy füstölt karaj
* 1 maréknyi málna



elkészítés

1. A megtisztított körtéket félbevágjuk, magházát eltávolítjuk.
2. A füstölt sonkából vagy karajból éles késsel hajszálvékony forgácsokat gyártunk. (Nem kell sok belőle.)
3. A megmosott és leszárított málnaszemeket finom lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
4. A körtéket tányéron elrendezzük, rászórjuk a sonkaforgácsokat és meglocsoljuk a málnavelővel.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Sáfrányos körte kompót
  2010-09-25 21:39:06, szombat
 
  hozzávalók 4 főre

* 4 db körte (kb. 600 g összesen)
* 1 salottahagyma
* 3 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
* 1 duci gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál olívaolaj
* sáfrány
* 80 g kristálycukor
* 2 ek almaecet
* nagy maréknyi mazsola
* 100 ml víz



elkészítés

1. A salottahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
2. Egy közepes méretű serpenyőben a kétféle hagymát a gyömbérrel együtt néhány perc alatt megfuttatjuk az olívaolajon. Utána rámorzsolunk egy jó nagy csipet sáfrányszálat, kicsit összekeverjük és a cukrot is a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon épphogy karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk az almaecetet. Felöntjük vízzel és amikor az egész elkezd forrni, mehet bele a körte és a mazsola is. A körtekockák nagyságától és a körte érettségi fokától függően 3-5 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
Sáfrány
  2010-09-25 21:37:34, szombat
 
  leírás

Mélyvörös színű, jellegzetes illatú, kesernyés ízű fűszer. Bár a világ legdrágább fűszere - mivel egy kilogramm sáfrányhoz száznegyven-százhatvanezer bibét szednek le, gyűjtése és termesztése fáradságos munka - csak keveset kell használni belőle az ízesítéshez. Az ételeknek gyönyörű sárga színt és különleges ízt ad.
FONTOS!
A sáfrány önmagában mérgező.
Ha egészben lévő bibéhez jutunk hozzá, sose használjunk belőle 3-4 db-nál többet egyszerre - ez kevesebb, mint 1 gramm! (Nem véletlenül lehet CSAK 1 grammos adagokban kapni!)
Ha por alakban vesszük (és valódi, jó minőségű), 1 vagy 2 késhegynél/csipetnél többet ne tegyünk az ételbe.
Terhes kismamák és gyerekek nem fogyaszthatják semmilyen adagban. Várandósoknál ugyanis kis mennyiség is vérzést, rosszabb esetben vetélést okozhat.
És végül a legfontosabb: 5 grammra azt mondják bódító hatása van, de akár ennyi is - testsúlytól és életkortól függően - akár halálos mérgezést is okozhat! A hivatalos dózis 20 grammot ad (felnőtt, jó kondiban lévő, 80-90 kg-os embernél).



mikor vegyem?

Bármikor.

hogyan tároljam?

Légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 3331 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 60
  • e Hét: 768
  • e Hónap: 20940
  • e Év: 47914
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.