Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Egy éjjel Somorján
  2011-01-31 05:26:15, hétfő
 
  Gondoltam, hogy nem jó ötlet bálba menni autóbusszal külföldre, mert nem tudok eljönni akkor, amikor nagyon jöhetnék. A nyugdíjas klubbal szombat este beszálltunk egy kisbuszba, s Somorján álltunk meg odaát. A csökkent képességűek bálja volt. (Nehéz jó szót mondani, mert a kedves olvasó azt mondja, nekem való helyen voltam.) Az ottani nyugdíjas klub az itteniek kapcsolata, polgármester urat "helyettesítettem".
Én a tömeget, a hangos zenét és a táncot nem kedvelem igazán, vagyis a legjobb helyre mentünk.
A művház s nagyterme volt megterítve, voltunk vagy háromszázan, ha nem többen. Jó vacsora, tűrhetően jó zene, sok szlovák és magyar sláger. De néhány óra után én nagyon untam. Táncoltam is kicsit, a mi csapatunkkal hülyéskedtünk. Éjfél után tombola, vagy egy órás kínszenvedés, majd fél háromkor egy búcsúvacsora (reggeli) egy különteremben. S fél négykor indultunk haza. Nekem ekkor már minden mindegy volt, fél ötkor ágy kerülni értelmetlen dolog. Hétkor föl is ébredtem, a belső óra működött.
Most már csak nevetni tudok magamon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szép est Bécsben
  2011-01-29 06:21:46, szombat
 
  Először egy vers:

Két négysoros

1. majd elkezdődik hogy vége lehessen
a történetek majd véget érnek
följön a fekete nap s rád fröccsen
az áldozati bárány vére

2. nincs számvetés becsukott könyv sincs
rendrakás a földúlt szobában
úgy kell hagyni érintetlenül
mindent mintha bármikor beléphetnél.


Nagyon nehezen indult a nap, tanítottam, egy kicsit "hivataloskodtam, korán hazajöttem. Pihentem egy keveset, dolgaimat rendezgettem, készültem a bécsi bemutatóra. S. Jancsi könyvét korrektúra állapotban átböngésztem, bejelöltem néhány verset, s lebeszéltem magamat arról, hogy bármit is lejegyezzek. Ismerem már magamat, fölállok, s látszatra rögtönözve beszélek folyékonya. A fenét, előtte már belém ívódott a mondandó.
Fölvettük könyveit a Monocopyban, tegnap már 900 Kaláka évkönyvvel megpakoltam. Tamás vezetett, Uzsák hátul a könyvkupacon. Szerencsénk volt, hogy a Laurenzenbergben volt szabad hely, így a kocsi az épület mögött parkolt. Aztán az est, Klári a Bécsi Naplóról, majd Ernő, aztán én, végül kis fölolvasás. Aztán egy óra beszélgetés utána a közönséggel, egy pohár borral. Még mindig akadt ismeretlen a közönség között.
Meghatott, hogy Nemes Anikó az elején azért jött csak el, hogy engem láthasson, beteg is volt, s hogy előfizethessen a szél-járásra. Aztán kezdés előtt el is ment.
Aztán elmentünk egy közeli étterembe, s megettem a kedvenc Bécsi borjúmat. Nagyon finom volt. S bizony, éjfélkor tett le Tamás a ház előtt.
Ma este egy busznyi néppel a csallóközi Somorjára megyek, Polgármester úr küldött el maga helyett. De jobban ő sem járt, egyszerre két bálba kell mennie.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mókuskerék csúcsrajáratva
  2011-01-27 21:41:32, csütörtök
 
  Idenéztem.
Ma reggel néhány apróság, majd Győrbe mentem a Kaláka évkönyvekért, s aztán Pista levelét néztem át nyelvileg, amit a múzeum és a levéltár okán írt az egyik miniszternek. S Kazinzcy verseny a piaristáknál, s haza.
Kedvetlenség.
Holnap a Polgármester Úr szabadságon, én tanítok, s este Bécs. S. Jancsi könyvét mutatom be az egyesületnél. A könyv jó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyv készül(get)
  2011-01-26 05:28:19, szerda
 
  Remélem Karczagi Bandi dolgozik, és február közepére egy tucat grafikával jelentkezik. Áprilisra ugyanis közös könyvet álmodtunk, 40-50 verssel, és 20-25 grafikával. Jó lesz valamit adni már kedvtelésből magunknak. Bandi szellemes, könnyed rajzait szeretem. Látszik, hogy élvezetből teszi a dolgát, nem győzni akar a grafikákon. Egyébként is nevetséges az emberekben az állandó győzni akarás, aztán így végtelenül boldogtalanok.
Lehet csak úgy kiülni a kerttel szemben a tavaszba, s nézni Berzsenyi, Vörösmarty Arany szemével a világot.
Ebből a mondatból is látszik, hogy mennyire várom a tavaszt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy nem jó nap
  2011-01-25 20:31:13, kedd
 
  Aztán hétfő lett, és kedd. Aztán holnap szerda.
Csak a mókuskerék állandó.
Ma havazás kezdődött, már nem néztem szépen rá. Nem kell. A tavaszt várom. Már virágföldet is vettem, és kipakolták a hipermarketben a magokat.
Pedig nem is tanítottam, írtam a jövő heti Lajtapressbe, barátommal beszélgettem, tele voltam averzióval. Voltam a könyvtárban is, s elmentem Moldoványihoz a szülinapos matrónák fotóiért. A múzeumról beszélgettünk, meg az egész recsegve ropogva összeomlott múltról. A múzeum megszüntetése nekem sem tetszik, de az eddigi múzeum sem. Vezetője egy évtizede át ellenem intrikált, hatalmaskodott, s minden eszközt megragadott - még a törvénytelenséget is - eltávolításomra. Mégsem érzek elégtételt. Sajnálatot kollégáival szemben igen.
Ideje lenne múzeumot csinálni, de erre helyi pénz nem látszik. Húsz év szemete zúdult a mostani városvezetésre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rövid vasárnap
  2011-01-23 21:04:02, vasárnap
 
  Szombaton még benne van az emberben az egész heti feszültség, vasárnap meg alig pár óra. (A megélt és a valós idő ellentéte. Bergson?) Befejeztem a Mosonvármegyét, már át is lőttem a nyomdába. Aztán egy vers. A végére másolom. Vadas főztünk, alukáltam ebéd után, kijavítottam 23 tollbamondást. Pihengettem.
Ennyi a vasárnap. Várom a tavaszt. Most nem hiszem, hogy hamar ideér.


Szakad a hó



Láttam a tengert és nem láttam
semmit. Hol a tenger?
Belül hullámzik? Az, amit
elképzel az ember?

Térdelsz az alkonyatban,
mellig a véres Napban.
Mennyi kimondatlan szó,
mennyi mondat elvarratlan.

Ötven éve nagyanyám falán a fénykép.
Húsz éves nagybátyám nyakig a Donban.
Baka büszkeség sugárzik róla,
s most halhatatlan.

Isten nézte, hogyan válik
semmivé ő is. Szánta?
Hinni akarom, hogy így van,
tudom, hogy hiába.

Nem láttam a Dont, nincs is, csak
január van. Torkig januárban.
Harang szól, 68 éve kong.
Ágyékig a halálban.

Akit anya szült, a remény elé térdepel,
S kérdezi hol az Isten?
Sehol mondatja fájdalom, kattog a vonat,
szalad a nincsben.

1943 januárja hóval tömve
a jászol.
Nagyanyám falán az a fénykép
is megtelik halállal.

Csordultig. Nyarak égetnek, mégis
fázom Uram, Isten!
Bárcsak tudnánk kapaszkodni valamibe,
alámerülni a hitben!

Bakasapka alatt az arc mosolyog,
szeretetben megfürödve.
Az is meghalt, aki föltartott kézzel
gyalogolt a jövőbe.

Nincs is jövő, a múlt ráomlik
mint hegyoldal a kicsi hazára.
Térdepelsz szemközt ezerkilencszáz-
negyvenhárommal, de minden hiába.

Sírsz, apád könnyével is
sírsz mintha,
szemedből hatvannyolc év
keserűsége folyna.

Tengert keresel? Beletemetni
a temetetlen holtat?
Istent? Hisz az is ott halt meg
nyomorultul. Fekszik a holtak

között. Megfagyva, befagyott
szájjal kétségbeesetten.
Látjuk arcán az iszonyatot, hogy
mire képes az ember.

Minden összekeveredik tisztára
talán csak az emlékezés mossa a múltat.
Szakad a hó kint és bent, csak a vers
ébresztget élőt és holtat.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
De jó, hogy hétvége van!
  2011-01-22 19:11:02, szombat
 
  Vagy én öregedtem meg, vagy a polgármesterem túl fiatal. Nehéz vele iramot tartani, mindenhol ott van, alig kattan ki.
Tegnap Pozsonyt alpolgármesterével megjártuk, egy alapítvány összekalapácsolása volt a dolgunk, erről többet ma még nem szabad mondani. A kocsi is készen lett, jótállásban, ez jó volt, mert amúgy egy százas a játék.
Este kultúra napja óvári módra, méltatlan körülmények között egy piszkos, lerobbant épületben. Valahogyan az egész olyanra sikeredett, mint egy halotti tor. Kár, hogy ez is politika.
De távolról nézve a dolgokat, ez sem számít.
Ma a piacon kezdtem, nevezzük annak az Iskola utcait, néhány anyóka és apóka didergett. Aztán bevásárlás, és megint a Lóba, szavalóverseny kezdődött. Pista mondta az ünnepi köszöntőt. Egy kis beszélgetés, és haza főzni.
Csülökpörkölt, tejszínes csirkemell, s Tomitól kaptam húsoskáposztát. Jó kis ebéd. Olyan fogyókúrás.
És a Mosonvármegye lapzárta után.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan
  2011-01-21 06:09:06, péntek
 
  Lassan jön a tavasz. Bár a sok írásból ki sem láttam, azt azért észrevettem, hogy a barka kipattant, s hogy dugják ki szarvacskájukat a hagymás virágok.
Ma zűrös napom lesz, az autó katalizátora megjött, ma szerelik be, de délben Pozsonyba kell mennem Árvay Pistával, aztán péntek, hogy hogyan tudom elhozni a szervizből, az még számomra is rejtély. Mert hét végén nem akarok itthon mozgásképtelenül ücsörögni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jön a tavasz!
  2011-01-16 10:31:04, vasárnap
 
  Ma reggeli után kimentem a kertbe. Megmetszettem a szőlőt, s körülnéztem. Minden megindult az elmúlt héten. Még olyan visszavonhatatlan nagy kárt nem okozna a hirtelen hideg, de már nem szeretnék a növények. Vágtam egy kis fát is, s az ősz hagymák közül elültettem a maradékot. Novemberben kellett volna, de akkor lusta voltam. Határozottan jól esett az egy órás testmozgás. De hát lusta az ember, tervez, aztán nem csinál semmit.
A múlt héten gyorsan teltek a napok. Elhoztuk a Mosonvármegyét is Győrből, leadtam a köztelező penzumot az LP-be, itt járt Szakály Sanyi is, a Doni tragédiáról tartott előadást, s csütörtök délelőtt Borbély Karcsi pincéjébe mentünk Ravazdra, hogy leöblítsük a telet. A Rotary szervezte, az idén is lesz vándorkiállítás, állítólag ezt beszéltük meg. Sok tatárbifsztek, hagyma, sajt, borocska. Pista is eljött, sőt először ketten indultunk el, de átszervezték az életünket. Jegyzetelésre adilg volt idő.
Viszont járt nálam Karczagi Bandi, elhatároztuk, hogy áprilisra lesz új könyv, ő rajzolja tele, s én 40-50 verset teszek bele.
A munkacím: Január dideregtet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Január dideregtet
  2011-01-10 06:17:59, hétfő
 
  Január dideregtet


Kis keresztet farigcsál a gyermek,
azzal játszik.
Keresztek sűrű erdején át jut
hazáig.

Apák, nagyapák sírja fölött ha
Semmi nem világít,
e játék kereszt legyen rájuk
emlékezés, vezesse őket hazáig.

Keresztek belül és kívül,
minden csupa kereszt.
Ha ez sincs, akkor végleg elejti
őket az emlékezet.

Haza keresztekből, Dontól
Isonzóig.
Beomlott sírok, múlt, emlékezet,
hallgatástól a kimondott szóig.

Január dideregtet, keresztet
farigcsál a gyermek.
Fölszögelve ott van mindegyiken
a megfeszített nemzet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.