Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Esti dal
  2011-01-16 23:56:43, vasárnap
 
 



Jó éjszakát kívánok minden kedves Látogatómnak!
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek reggeltől-estig  
Alter ego
  2011-01-16 23:19:41, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képeslapok  
Sonnet Consolant
  2011-01-16 22:52:50, vasárnap
 
  Juhász Gyula - Sonnet Consolant


Ha suhog is már selyme a nagy estnek,
Ne haljon ki a dal az eresz alján:
Röppenjenek föl a szilaj, a harsány
Rapszódiák helyett ma halk szonettek.

Hideg szonettek, hófehér szonettek,
Mind halk szavú, mind tépett szárnyú, halvány,
De vigasz annak - álmok alkonyatján -
Aki szeretett s akit nem szerettek.

S megindul árván, esti áve-szóra,
A hervadt vágyak halk processziója,
Új, ismeretlen szentséget keresve, -

A barna lombok őszi ködben áznak,
Mint tömjén száll a nehéz hervadás-szag
S halk szonett-kórus cseng belé az estbe.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Jóakarat
  2011-01-16 22:49:38, vasárnap
 
  Reményik Sándor - Jóakarat


"Én jót akartam, - s minden rosszra vált..."
Van-e szörnyűbb szó, szörnyűbb tőr döfés,
Mellyel a szív magának ád halált,
S önnön hajába markol szaggatón
A Kétségbeesés?!

"Én jót akartam.
Zephirt vetettem, - és vihart arattam. -
Szóltam a földnek: gyorsabban forogj! -
S az megindult alattam,
Mint a horkanó paripa, vadul.
Egy tégla nem tetszett a templom falban,
Megmozgattam, - s a templom összedőlt.
Én jót akartam"

Mikor eljő az ítéletnek napja,
A végső nap
S a maga jussát minden szív kikapja,
Mikor a Bíró rátekint merőn:
Egyensúlyozni bűnök tonna súlyát,
Egy hópehely a másik serpenyőn;
Láng tengerek közt keskeny tej folyó,
Kárhozat-földjén üdvösség-barázda:
Jóakarat - elég lesz ez a szó?...


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Köszöntés
  2011-01-16 22:39:06, vasárnap
 
  Kaffka Margit - Köszöntés


Jó estét emlékek. Adj Isten, álmok!...
Kék szemű ködben tünedeznek, szállnak
Foszlányai a sugár teli délnek, --
Lengő, testetlen árnyak már, -- nem élnek.

Rég volt, -- hogy száraz szemmel, lázban égve,
Némán dobáltam a kályha tüzébe
-- Hogy zizegtek, hogy hullt a pernye rájok! --
Régi levelet, elszáradt virágot.

S ma -- ócska holmi közt, -- adj Isten álmok!
Egy ittfeledt írásra rátalálok...
Elrejtem gyorsan, senki meg ne lássa!...
Mégis -- csak nem küldhetem a padlásra?



 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Angyali üzenet
  2011-01-16 21:52:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-16 16:26:05, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Sós kifli
  2011-01-16 15:30:11, vasárnap
 
  Sós kifli - Mirza módra:


Hozzávalók:
4,5 dl tej
2 dkg sütőmargarin
1 evőkanál só
fél evőkanál cukor
68 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:

1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3 cipóra vágjuk. Minden cipót hosszúkásra nyújtunk (mint egy sálat), és háromszöveket vágunk ki belőlük. Minden háromszöget a szélesebb felénél kezdve felcsavarjuk.
3.) A kifliket sütőpapírral borított tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsalos) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Morzsáló blogja


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Hétfő - menüajánlat
  2011-01-16 15:23:39, vasárnap
 
  Hétfő - menüajánlat:

Előétel: Zöldséges-babos paradicsomleves
Főétel: Paella csirkemellel és kolbásszal
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Január saláta


Zöldséges-babos paradicsomleves:

Hozzávalók:
10 dkg bacon
1 doboz vesebab
30 dkg krumpli
10 dkg póréhagyma
1 fej közepes hagyma
2 evőkanál paradicsompüré
3-4 felaprózott paradicsom
3 evőkanál csípős ketchup vagy piros arany (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kockára vágott bacont (lehet füstölt szalonna is) kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát és karikákra szelt pórét 2 percig élénk tűzön pirítjuk rajta. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit, 1 liter vizet, sózzuk, borsozzuk.

Amíg felforr, a paradicsomot meghámozzuk és kis kockákra vágjuk,(vagy felaprózott paradicsomkonzervet használunk). Belekeverjük a már forró levesbe a paradicsompürével együtt, és 10-12 percig szelíd forralással főzzük. Utána hozzáadjuk a ketchupot (piros aranyat), a leöblített, lecspegtetett babot, további 2-3 percig forraljuk, ízlés szerint édesítjük, utánasózzuk.

Néhány félretett póréhagymakarikával, esetleg tejföllel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Camilla66 küldte. Köszönjük!


Paella csirkemellel és kolbásszal:

Hozzávalók:
3 db nagyobb csirkemell kockázva, bepácolva
2 bögre (1=2,5 dl) rizs
40 dkg mezei szegfűgomba vagy csiperke
20 dkg cukorborsó
3 db közepes színes paprika (piros, zöld, sárga) karikázva, gyufára vágva
1 db chilipaprika behasítva
3 kisebb paradicsom hámozva, vékonyra cikkezve
20 dkg aprózott csípős vastagkolbász
1 egész fej fokhagyma megpucolva
2 db közepes vöröshagyma reszelve
3-4 db húsleveskocka
2 teáskanál sáfrányos szeklice

bors (frissen őrölt)
Erős Pista
olívaolaj
A páchoz:
olívaolaj
bors
majoranna
sáfrány
fehérbor
csipet szegfűszeg
Elkészítés:
Mintegy kétheti erőnléti és állóképesség fejlesztő edzést követően 2 napra bepácol(tat) a gyönyörszép csirkemelleket, fűszeres olaj lepje, fedő, fólia, hűtőbe, időnként hosszabb ágú villával átkever. A várakozási idő leteltével kényelmes harci szerelésben, lelkesen beköltözik a konyhába.

A rizst vagy 3 gerezd fokhagymával, a leveskockákkal, sáfránnyal dúsított vízben kedve szerinti puhaságúra főz, leszűr, félre. Levében dettó a cukorborsót, leszűr, félre, a levét is.

Közben szeletel, csíkozgat, reszelget, előkotor a patinás, viszont fajsúlyos wokot, játékosan súlyemel, majd kissé megrogyva előkészíti a galád edényt (forrósít, hűlni hagy).

Ha minden belevaló a felhasználás sorrendjében felsorakoztatva, egy gyors időközi mosogatás, kávé, stb., hopp, a favilla erősen szükségeltetik, a fémeket látványosan mellőz.

A tűzhely mellé plántál magát, vékonyan kiolajoz a wokot, felforrósít, áthúz benne 3 db, hosszában félbevágott fokhagymát, kiszed, vissza a többihez. Indít a kevergetéses attakot, a wokba a pácolt gyönyörűség, kínai villámtempóra váltva élénkebb tűzön, folyamatosan átforgatva, a wok alján, lankás oldalán egyenletesen eloszlatva fehérre pirít. Bele a vöröshagyma, a paprikák, kevergetve egyfolytában néhány percig, bele a gomba, a paradicsom, beletör a maradék fokhagymát, a pirítottakat beleszel, a só, a bors, ízlés szerint. Rá a wokfedő, takarék, időnként átkeverve főzöget, párolgat tovább. A keverések során a fedelén összegyűlt gőzpárát a mosogatóba rázogat.

Lángra lobbant a legkisebb gázrózsát, felforral a borsó főzőlevét, takarék, alája néhány lángelosztó. Ha közben elfő a húslé, ebből pótolgat forrón, szűkös merőkanálkával.

Felesleges cuccot elrakosgat - ugye, mennyi hely lett rögvest -, és végre lecsüccsen cseppet.

Amikor majdnem puha a hús, bele a kolbász, tovább párol teljes puhulásig, bele a cukorborsó, átkever, egyet rottyant rajta. Meóz, utánízesít, bele a pisti, mégmeóz, mert imádja.

Le a tűzről, apránként, óvatosan beleforgat a rizst, takarékon vissza, rá a fedő, összeforrósít, kész (a lebágyadt alkotójával együtt).

Megjegyzés:
Egyszerűbb a rizs külön előkészítése miatt, együtt főzve mindig bajban voltam vele, a gond így letudva. Bonyolultabb a pácolás miatt, de ezzel vált ízessé, omlóssá az egyébként szárazkásabb húsnemű.

A reci forrása a Spanyol ételek nevezetű recikönyvecske 1991-ből. Sajna, az eredeti reci szerinti frissen fogott tintahal, feketekagyló, tengeri angolna, menyhal, scampi, óriásgarnéla híján kénytelen voltam saját ízlésünkre alakítani, viszont rendkívüli módon kedveljük, így.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!


Narancs:







Január saláta:

Hozzávalók:
fél fej tölgylevél saláta
1 közepes alma
fél jégcsapretek
fél uborka
kis darab füstölt trappista sajt
1 marék dió
kevés citromlé
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2 gerezd átpréselt fokhagyma
1 kiskanál mustár

bors
citromlé
Elkészítés:
Az almákat apró kockára vágom, meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadom a többi zöldséget, valamint a sajtot, szintén felkockázva. A diót is hozzákeverem, és jó alaposan összeforgatom az öntettel.

Egy salátástálat kibélelek az alaposan megmosott és darabjaira szedett tölgylevél salátával, és erre halmozom a zöldséges-sajtos-diós salátát. Azonnal fogyasztható, de ha pár órát áll a hűtőben, még finomabban összeérnek az ízek.

Megjegyzés:
Ezt a salátát több saláta receptből gyúrtam össze. Éppen ezek a hozzávalók voltak otthon, így jött létre ez a fantasztikusan finom ízkompozíció. :-)))

A receptet Kovacspalanta küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Heti menüajánlat
  2011-01-16 15:18:08, vasárnap
 
  Heti menüajánlat - 2011 január 17-23.

Hétfő:

Előétel: Zöldséges-babos paradicsomleves
Főétel: Paella csirkemellel és kolbásszal
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Január saláta

Kedd: - Morzsálós Mirza napi menüje

Előétel: Sajtos-petrezselymes édeskömény-krémleves
Főétel: Kelkáposzta főzelék marhapörkölttel
Desszert: Bagolyszemes túrós
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztás krumplitorta

Szerda:

Előétel: Rántott leves pirított kiflikarikákkal
Főétel: Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Gombafasírt rozmaringos sült burgonyával

Csütörtök:

Előétel: Tárkonyos zúzaragu leves
Főétel: Sasadi szelet burgonya ropogóssal
Desszert: Kanalas fánk másként
Vegetáriánus ajánlat: Színes articsókafelfújt

Péntek:

Előétel: Almás sütőtökkrémleves
Főétel: Káposztás cvekedli
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás cvekedli

Szombat:

Reggeli: Mazsolás kalács kakaóval
Előétel: Boros szilvakrémleves habgaluskával
Főétel: Rakott krumpli sajttal gazdagítva
Desszert: Tejfölös piskóta dióval és gyümölcsdarabokkal
Vacsora: Gyors zöldséges rétes virslivel, pohár fehérborral
Vegetáriánus ajánlat: Füstölt lazaccal töltött tengeri halfilé

Vasárnap:

Reggeli: Gazdag rántotta ropogós kenyérrel, frissen facsart narancslével
Előétel: Gazdag húsleves
Főétel: Ördögi rostélyos
Desszert: Csokis-banános muffin édesszájúaknak
Vacsora: Melegszendvics, megérdemel egy kevés forralt bort
Vegetáriánus ajánlat: Kukoricás-fetás töltött avokádó

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2952
  • e Hét: 7533
  • e Hónap: 21438
  • e Év: 151145
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.