Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Szülői riadólánc
  2011-01-17 23:27:11, hétfő
 
  Szülői riadólánc

Vannak kezdeményezések arra, hogy a szülők biztonságban tudhassák a gyermekeiket. Az állam tehát - eddig legalábbis - nem szabályozta, hogy hány évesen mehetnek szórakozni a gyerekek. Az egyik népszerű - igaz csak nyáron üzemelő budai hely -, a Zöld Pardon 2008 nyarán indította el Zöldkártya elnevezésű ifjúsági programját. Ennek lényege, hogy a 14 év alattiak csak szülői felügyelettel, míg a 14 és 18 év közötti fiatalok csak egy sajátos mágneskártyával látogathatják a Zöld Pardont. A kártyához jutás feltétele a szülők előzetes írásos jóváhagyása.
Ennek a kártyának a birtokában a kiskorúak bármikor bejuthatnak a szórakozóhelyre este tízig, és utána zárásig maradhatnak is. A be- és kilépések alkalmával azonban minden alkalommal be, illetve ki kell jelentkezniük, s ennek tényét a szülők internetes oldalukon keresztül, jelszó megadása után folyamatosan, percre pontosan követhetik. A szülőnek, ha úgy gondolja, bármikor lehetősége van ezen az oldalon keresztül szüneteltetni, visszavonni engedélyét. Többen bírálták a kissé ,,nagytestvéres" megoldást, ám úgy tűnik, végül is a tinik is megszokták, hiszen vannak olyan partihelyek, ahová be sem mehetnek felnőtt felügyelete nélkül.

Elindult a szombati tragédia után egy szülői kezdeményezés is a Facebookon, a Budapesti szülők riadólánca nevű csoport. Az egyre népesebb kör szerint ,,nem az a megoldás, ha a gyerekeinket bezárjuk a négy fal közé. Link
Ugyanakkor megszoktuk, hogy ebben az országban bármi tragédia történik, mindenki abban verseng, hogy felelősöket keressen, és a másikra mutogasson. Tudjuk, hogy a hatóságok és a rendőrség magától nem fog tenni semmit, csak látványos rendeleteket hoznak és egy darabig esetleg fokozottan figyelnek".
A szülői csoport tagjai ügyeleti rendszerben ellenőriznék és minősítenék a budapesti szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket, majd a tapasztalataikat közzétennék a csoport Facebook-oldalán. ,,Elkészítjük a megbízható szórakozóhelyek listáját, és gyermekeinket megkérjük, hogy csak olyan helyekre és rendezvényekre menjenek el, ahol önkénteseink ott vannak, illetve amelyeket megbízhatónak minősítünk" - ígéri a hétfőn már közel 400 fős csoport. Kérik, hogy a fővárosi szórakozóhelyek működjenek együtt velük, és felmerült az is, hogy egy emblémával jelöljék meg a biztonságos helyeket.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
szemtanúk a halálos budapesti
  2011-01-17 23:21:27, hétfő
 
  szemtanúk a halálos budapesti diszkópánikról
Origo 2011. 01. 16., 19:56

Fullasztó tömegről, hatalmas káoszról és cipő nélkül maradt fiúról írtak az [origo]-nak azok a szemtanúk, akik a helyszínen tartózkodtak a szombat éjszakai halálos diszkópánik idején. Késő éjjel három fiatal lány halt meg a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen, miután a hatalmas tömegben pánik tört ki, és vélhetően eltaposták őket. Egyik olvasónk azt írta, "még sosem volt buliban, ahova ennyi embert beengedtek".
Három fiatal lány vesztette életét a budapesti West-Balkán nevű szórakozóhelyen szombat éjjel, miután a rendőrség szerint agyontaposták őket a hatalmas tömegben. Az első hírek szerint megkéselték őket, de később a rendőrség ez kizárta. A szemtanúk óriási tömegről és káoszról számoltak be, amelyben kétségbeesetten próbálták újraéleszteni az eltaposott lányokat (az eseményekről részletesen itt olvashat, videót itt, képgalériákat pedig itt talál).

"Egyértelmű volt, hogy kész, megtelt" - D. Tamás, résztvevő
A "szórakozóhelyre" 22:35-kor érkeztünk, ekkor az egész téren állt a sor. Mivel az egyik barátunk egy órája állt sorban, a sor elejére, a bejárathoz siettünk, de végül nem kellett bepofátlankodnunk, mert pont akkor "nyitottak" meg egy új sort. Szép is lett volna minden, ha utánunk már nem engednek be senkit. Bent egyértelmű volt, hogy kész, megtelt a hely. A ruhatár a 3. emeleten volt, de már a 2. emeletre is nehezen jutottunk fel. A tömeg egyre nagyobb és türelmetlenebb lett, majd a ruhatár is megtelt, és mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló "többiekkel
lig tudtunk kijönni, szerencsére még időben. Küzdeni kellett rendesen, kapaszkodtunk egymásba. Könnyes szemmel néztük végig a továbbiakat, nem tudtuk elképzelni se, hogy ilyen létezhet. Kint összevissza terjedtek a hírek arról, hogy mi történt. Az biztos, hogy két mozdulatlan lányt láttunk, meg egy férfit láttunk, aki küzd a harmadik lány életéért. Amit még most sem tudunk hova tenni: A 3-4. emeleten mintha mi sem történt volna, még egy órát tartott a "buli".

"Alig kaptam levegőt" - H. Dóra, résztvevő
A barátaim és én még éppen bejutottunk a szórakozóhelyre: mikor beértünk, a zene még szólt, a biztonsági őrök pedig befelé tuszkoltak minket, vagyis akkor még nem tört ki a pánik. Körülbelül öt lépést haladtunk, de már el is értük a tömeget. Soha nem voltam még ilyen buliban, ahova ennyi embert beengedtek volna, alig kaptam levegőt.
Előre mentünk, fel a lépcsőn, amikor mintegy 5 perc után elhallgatott a zene. Ekkor mindenki ordibálni kezdett, egyesek lefelé tolakodtak, mások felfelé, így aztán a tömeg egy emberként dőlt összevissza. Ezután a biztonságiak közül is elkezdett valaki ordibálni: azt kiabálta, hogy mindenki menjen kifele. Meg is indult a tömeg, el is vesztettük egymást a barátaimmal, akkora volt a káosz. Amikor már majdnem az ajtónál voltam, akkor vitt ki két ember egy lányt. A lány nem volt eszméleténél, egy biztonsági őr pedig azt kiabálta, hogy "hívjatok mentőt". Kint rengeteg ember volt, a legtöbben telefonálnak, páran sírtak



Cipő nélkül, sokkos állapotban" - Horváth Balázs, szociális munkás

Éjjel 22:15 és 23:15 között egy ismerősömre vártam a Nyugati téren, a West-Balkán presszó lezárt bejáratánál. Ez idő alatt látványosan aránytalan tömeget engedtek be a helyszínre koordinálatlanul. Szerintem a szervezők hibáztak, mert túl sok embert engedtek be a helyszínre. Amikor 23:19 perckor felhívtam az ismerősömet, a rendőrség már a helyszínen volt, a mentők még nem. Láttuk, hogy nagy a baj, és a segítség már itt van, ezért a Jókai utca irányban távoztunk az Oktogon felé. Itt később látni lehetett, hogy a mentők újraélesztéssel próbálkoznak. Találkoztunk olyan fiatal fiúval is, aki cipő nélkül, sokkos állapotban telefonált az utcán.

"Nem volt késelés, agyontaposták egymást" - K. Máté, járőkelő
00:20 perckor érkeztem meg a nyugati térre, az Eiffel téri Mix nevű szórakozóhelyre tartottam két barátommal. Rengeteg rendőrautó és rendőr volt a helyszínen, kérdésemre az egyikőjük azt válaszolta, még nem tudják pontosan, de valószínűleg semmi késelés, verekedés nem történt, hanem agyontaposták egymást az emberek, mert túl sokan voltak.

"2500 fős tömeget írnak, de jóval többen voltak" - K. Dávid, résztvevő
A tömeg annál sokkal nagyobb volt mint amit a leírásokban szerepeltetnek! Mi fél órát töltöttünk bent, de megrekedtünk az alsó szinten, szóval arról hogy a többin mi történt, fogalmam sincs! 2500 fős tömeget írnak, de annál szerintem jóval többen voltak! Sorszámozott karszalagokat kaptunk és az enyém volt a 4909.jelölésű! Egy ismerősöm fél órával előbb bejutott és neki a 2000 valahanyadik jutott, ebből nem nehéz kiszámolni, hogy mivel már előtte is voltak bent és még utánunk is legalább fél órát hömpölygött be a tömeg, hogy sokkal többen voltunk,mint az említett összeg. A Facebook-on és mindenhol úgy volt hirdetve a buli, hogy 16 éven felüliek mehetnek csak be! Ennek ellenére semmiféle igazoltatás nem volt a bejáratnál (az átkutatás is nagyon felületes), és mivel szerintem a tömeg 40-50%-a ebbe a kérdéses kategóriába tartozott, az ő kiszűrésükkel el lehetett volna kerülni a katasztrófát.

"Mindenki mást mondott" - Pozsár Sándor, járókelő
Hajnali fél háromkor tartottam hazafelé egy másik szórakozóhelyről, ahonnan a Nyugati tér útba esik. Mintegy 50 rendőrautót számoltam meg, az egyik épp akkor indult valahova, mint a puskából kilőtt golyó. A sajtótájékoztatót is éppen abban az időben tartották. Megkérdeztem három rendőrt, mindhárom mást mondott, és egyik sem vágott egybe azzal, amit a rendőrségi sajtótájékoztatón mondtak: az egyik rendőr ekkor még jóval több halottról tudott, és a rendőrök között is volt, aki úgy tudta, hogy késelés is történt odabent.

"Egy szál pólóban hajnali 3-ig" - Sz. Nikolett, diák
Tegnap este pár ismerősömmel mi is Noise-ra akartunk menni, de egy iskolai program miatt csak 11:30-ra értünk oda (a West-Balkánban tartott szombat esti rendezvény Noise Night Life címen futott - a szerk.). Akkor már teljes volt a káosz. Odamentünk 2 rövidujjúban levő fiatalhoz, és megkérdeztük, mi történt: azt mondták, késelés, és hogy 3 lány meghalt. Rengetek rendőrautó és mentő volt a helyszínen. Több száz ember állt a West-Balkán előtt, hatalmas tömeg volt, senki nem tudott semmi konkrétat, mindenki csak találgatott. Megkerestem az egyik ismerősömet, akiről tudtam, hogy már 10 előtt bement: ő is a Nyugati téri aluljáróban volt, szintén egy szál pólóban. Hajnali 3 után mehetett vissza a cuccaiért és a kabátjáért.
"Már nagyon nem lehetett felismerni" - szemtanúk az épület előtt

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Várják a tragédia sérültjeinek
  2011-01-17 23:07:59, hétfő
 
  Várják a tragédia sérültjeinek a jelentkezését

Egyelőre még nem tudni, indítványozza-e az ügyészség a gyanúsítottak letartóztatását a West Balkánban történt halálesetek ügyében.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság várja azok jelentkezését, akik a West Balkánban valamilyen sérülést szenvedtek szombaton éjszaka. Ők 112-es segélyhívó számon vagy a BRFK központi ügyeletén jelentkezhetnek.
A Független Hírügynökség értesülései szerint a rendőrség már eljuttatta az iratokat az ügyészséghez, de ott még nem döntöttek arról, indítványozzák-e a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A BRFK több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást, miután szombat éjszaka Budapesten, a Nyugati téri szórakozóhelyen három fiatal lány meghalt a nagy tömegben.
Mint ismert, öt embert gyanúsított meg és vett őrizetbe a rendőrség a West Balkánban történt szombat éjjeli tragédia miatt. Egyértelmű, hogy a tömeg nyomta agyon a három fiatal lányt, de ehhez az emberi felelőtlenség és a kapzsiság vezetett - jelentette ki vasárnap esti rendkívüli tájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter. Hangsúlyozta: nemcsak három, több száz élet volt veszélyben. A rendőrség öt embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe is vette őket. Mindannyiukat több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják. A belügyminiszter kijelentette azt is: ilyen tragédia még egyszer nem fordulhat elő, ezért átvizsgálják a jogszabályokat, és a közeljövőben több hatóság együttes ellenőrzéseket fog tartani.

Egy rossz tréfa okozhatta a diszkótragédiát
Tömegpánik okozta a tragédiát a West Balkánban, ahol három fiatal lány halt meg. Öt embert őrizetbe vettek. A szervező és az üzemeltető egymásra mutogat amiatt, hogy 300 helyett több mint 2500 embert engedtek be a discóba.
A rendőrség előzetes letartóztatásba helyezné azt az öt személyt, akit gyanúsítottként hallgattak ki a tragédia ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását.
Mint ismert: három fiatal lány az áldozata annak a tragédiának, amely szombat este 11 óra tájban történt a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, ahol az összetorlódott, pánikba esett tömeg eddig ismeretlen okból megindult a kijárat felé.

A kormányfő is elhelyezett egy mécsest a Nyugati téren
A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a hasonló esetek megelőzésére határozott intézkedéseket kért a belügyminisztertől. Utasította Pintér Sándort, tegyen intézkedéseket azért, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő.
Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.
Szijjártó Péter a közleményében azt írta: a miniszterelnök a Nyugati téren újságírók előtt elmondta, hogy a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait.
A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, és a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a szóvivő. A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.
Szijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint a kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér a tárca vezetőjétől
Pintér Sándor utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát. A VI. kerület polgármestere szintén azt mondta, a jogszabályok módosítására van szükség.
Közben a Magyar Hírlap azt írja, hogy a tragédia közvetlen előzménye az volt, hogy egy hat-hét fős társaság ki akart jönni. Az iszonyú tömeg miatt - a lap szerint - az találták ki, hogy elkezdenek kiabálni, ,,meneküljünk, késelés történt". (Ezt a verziót erősítheti a PartyZoo.hu internetes portál beszámolója, amely szerint több tanú is hallotta, hogy valaki legnagyobb tömegben azt kiáltotta: ,,Késelés!".) Ekkor kezdett mindenki rohanni az egyetlen kijárat felé.
Fábián Péter pszichológus, biztonsági szakértő a Magyar Hírlapnak azt mondta: a jogszabályok kijátszása, a biztonsági előírások és a szakmai szabályok durva megsértése okozta a három lány halálát. A kriminálpszichológus szerint ilyen helyzetekben nem feltétlenül kell látni mi történt, a rémhír hallatán menekülni kezdenek, kialakul egyfajta versenyhelyzet, az emberek az életben maradásért küzdenek.

A vasárnap kora délutáni után megemlékezés után este még egy gyertyagyújtást tartottak az áldozatokért a Nyugati téren, amelyen több százan gyűltek össze, hogy elhelyezzék mécseseiket, köztük a 3 lány hozzátartozói és Orbán Viktor miniszterelnök is.
Képek az alábbi linken
Link
A megemlékezés később kisebb incidensbe torkollt: a belügyminiszter tájékoztatása szerint a gyertyagyújtáson részt vevők közül tizenöt embert (az Index tudósítása szerint szélsőjobboldali fiatalokat) előállítottak, mert "a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést és visszaéltek a kegyeleti joggal."


Halálos pánik tört ki a Nyugati tér egyik szórakozóhelyén
képek az alábbi linken
Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Káldi Géza: Hóvirág
  2011-01-17 22:32:26, hétfő
 
  Káldi Géza:Hóvirág /Rauchné Horváth Gizellától kaptam/

...... ..........


Foltokban már olvad a hó a hegyen,
Az avarból virág bújik szerényen.
Fehér harangját lehajtva földre néz.
Dárdás levele vigyázza testőrként.

Pici hagymából fejlődve díszeleg,
Takarítja maga elől a telet.
A hóvirág jelez: tavasz közelít,
Érkezése téli tájat megszépít.

Te kis virág milyen nagyon bátor vagy!
Jössz akkor is mikor kemény még a fagy!
Legyőzöd a rideg-hideg világot,
Megelőzöl minden büszke virágot.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Csodás hetet kivánok
  2011-01-17 22:13:27, hétfő
 
  Kedves Maroka!
Csodás hetet kivánok, Ősz Dánielné, Marika.




Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Ne tégy semmit....
  2011-01-17 22:06:37, hétfő
 
  Verses kép a Ningről



 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Guszta eper
  2011-01-17 20:57:46, hétfő
 
  Szia Maroka!
Nagyon guszta amit küldtél,imádom mindkettőt,főleg az epret.
És ehez mit szólsz? Jópofa!HÚÚÚ...de finom
Szép estét,kellemes pihenést! Puszi: Manyákné, Kati




Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Egy angyalt hoztam
  2011-01-17 20:44:09, hétfő
 
  Marokám!
Kívánok Neked is, nagyon szép estét és pihentető éjszakát!!!
Sok szeretettel: Sárközi Erzsike

...... ........... ........


Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Verses kép Marától
  2011-01-17 20:34:34, hétfő
 
  Drága Marokám!
köszönöm a sok finomságot.
Szeretettel kívánok ,szép estét és álmot. Marosan Marika.

...... ..........


Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Jó éjszakát neked!!
  2011-01-17 20:11:38, hétfő
 
  Jó éjszakát neked!! puszi margó




Mint csillagok ragyogása,
Melyeket az Éj tündér hint az ég bársony kékjére,
Úgy ragyogjon fel szívedben a szeretet ezüst fénye.
A szeretet az Élet soha el nem hervadó virága,
Mindig tündököljön fénye, és világítson Neked
Az éjszakák magányába


 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2010.12 2011. Január 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 477 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 5838
  • e Hónap: 26521
  • e Év: 229434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.