Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Pozsgay: Ne a multik mondják m
  2011-01-19 22:18:36, szerda
 
  Pozsgay: Ne a multik mondják meg, mit csinálhatunk a hazánkban

2011. január 19. 13:06
Hunhír.info

A multik, és benne a globalizáció, ellenőrizhetetlen folyamatot hozott létre a világban. A multicégek sehol nincsenek alávetve a nemzeti akaratnak; ezt a helyzetet kell megváltoztatni - nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár, egyik aláírója a hazai különadók miatt Brüsszelnél panaszt tevő cégek elleni bojkottfelhívásnak.

A rendszerváltáskor aktív politikus szerint a felhívás inkább erkölcsi jellegű, de ennek révén Magyarország visszaszerezheti önrendelkezését és önbecsülését. Az ugyancsak a stúdióban nyilatkozó Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy látja: a multiellenességnek inkább politikai hátszele van, és hiba lenne tönkretenni olyan cégeket, amelyek több százezer személy jövedelmét biztosítják közvetve, tehát az alkalmazottak és azok családjain keresztül.

"Harmincnégy, köztiszteletnek örvendő, társadalmi pályán már érvényesült magyar állampolgárral közösen írtam alá a bojkottfelhívást. Főleg az indított erre, hogy az említett cégek ki akarják vonni magukat abból a közteherviselésből, amely szükséges lenne a válság kezeléséhez Magyarország számra - nyilatkozta a tizenhárom nagyvállalat ellen bojkottra felszólító nyilatkozat egyik aláírója, Pozsgay Imre a Közbeszédnek. Hozzátette: e cégek vonakodását a különadók megfizetésére még csak-csak megértené, azt már kevésbé, hogy “fel is jelentik Magyarországot", olyan nemzetközi fórumhoz fordulva, amely valójában is szankcionálhatja Magyarországot."Ezt a körülményt én felháborítónak és elutasítandónak tartottam; azaz érdemtelennek ezeket a cégeket arra, hogy Magyarország szükségleteinek kielégítésében részt vegyenek, ha a haszon megosztásában nem hajlandók részt venni" - szögezte le Pozsgay.

“Nem örülünk ennek a bojkottfelhívásnak" - reagált az ugyancsak a Közbeszéd stúdiójában nyilatkozó Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Megjegyezte: nem ezek a hazai cégek fordultak Brüsszelhez, hanem az anyacégeik. Példaként említette például a Spar-t, amely nálunk veszteséges volt, ezért az anyacég fizetett a magyar államkasszába, majd “tette amit tett", azaz Brüsszelhez fordult panasszal.

Másfelől megjegyezte: elég nagy baj lenne - ha már egyszer itt vannak ezek a cégek -, ha nem vennénk figyelembe, hogy milyen módon vannak beágyazva Magyarországon. A szakszervezeti vezető adatai szerint csak a Spar tizenötezer főt - főleg nőket - foglalkoztat, ez tehát tágabb összefüggésben nézve tizenötezer családot, mintegy hatvanezer ember érintettségét jelenti, plusz a cég beszállítóit is hozzáértve. A többi, bojkottfelhívásban érintett cég esetében ez az érintettségi kör közel 200-300 ezer főt tesz ki. “Ezeket a cégeket tönkretenni nagyon rossz ötlet,ugyanis nem látom, ki szívná fel a munkaerőt" - érvelt a szakszervezeti vezető, hozzátéve: éppen az említett Spar az, amelyik a legtöbb magyar árut forgalmazza.

“A fogyasztást nem csak a multik tudják kiszolgálni"

Hogyan képzeli el a bojkottot például egy olyan cég esetében, mint a Deutsche Telekom? Ne telefonáljanak az emberek? Vagy az E.ON esetében kapcsolják le a lámpát és ne fogyasszanak áramot? - kérdezett rá a bojkottfelhívás praktikus oldalára a Közbeszéd.

"Ez inkább erkölcsi jelentőségű felhívás" - reagált Pozsgay Imre, aki szerint a keresletet át lehet rendezni egy társadalomban. Továbbá: ezek a külföldi cégek alkalmazkodjanak a magyarországi viszonyokhoz. “Azaz: ne egy külföldi multicég mondja meg, mit csinálhatok a saját hazámban, hanem nekem legyen lehetőségem, mint magyar államnak és magyar állampolgárnak lehetőségem arra, hogy rendelkezzem velük. Ők a mi szükségleteinkre telepítették tevékenységüket, üzleteiket - ezeket a szükségleteket mások is ki tudják elégíteni: Mi nem azt mondjuk, hogy csökkenjen, hanem hogy rendeződjék át a kereslet olyan terepre, amely megfelel Magyarország érdekeinek" - vázolta felhívásuk hátterét Pozsgay Imre.

A rendszerváltozás környékén aktív politikus úgy vélekedett: “a riadalom" attól van, hogy a példát ragadósnak érzik az érintett vállalatok, azt gyanítva, hogy a magyar példát más országok is követik majd, hiszen - tett hozzá - jöttek helyeslő, támogató vélemények más országokból.

Elképzelhető ez az átrendeződés? Elvben a bojkott miatt e multiktól elfordulókat felszívják és kiszolgálják például a hazai kis- és közepes vállalkozások? - vetette fel a Közbeszéd.

A kereskedelemben ez biztosan nem valósítható meg, hiszen egyik napról a másikra nem lehet átvenni cégeket. Ráadásul a fogyasztás is újabb multikhoz - franciákhoz, hollandokhoz, angolokhoz - terelődne át, akiket “ismét csak nem szeretünk,mert multik" - érvelt Sáling József. A kereskedelemben ugyanis a hazai kisvállalkozások négy-öt százalékot tesznek ki, a közepesek pedig legfeljebb tíz százalékot. “Mi támogatjuk a hazaiakat sokféleképpen, de tönkretenni jól működő, kulturált, korszerű cégeket - nem gondolnám jó ötletnek" - érvel a szakszervezeti vezető. Megjegyezte: létezik a tiltakozásnak támogatható oka és fajtája. Példaként említette, amikor “a rendes német ember nem vásárol amerikai cégtől" jelmondattal kiüldöztek egy amerikai céget a német piacról, de azért, mert az adott vállalat munkavállaló ellenes volt.

Politikai okokból “haragszunk" a multikra?

A multicégekkel szembeni hazai ellenérzésnek elég erős politikai háttere van, hogy a válságot, a bajt kenjük rá a multikra - mondta kérdésre válaszolva Sáling József, aki szerint a hazaikkal legalább annyi baj van, mint a multikkal, sőt, a kisvállalkozói szektorral még több is, például több a fekete foglalkoztatás a körükben. Megjegyezte: a piac és a mostani világ törvénye az, hogy a globalizációban a nagytőke uralja a piacot, ez alól nem lehetett itthon sem kibújni. “A hazait kell támogatni, de nem kell tönkretenni a másikat, mert elveszítjük a munkahelyeket, a bevételt, szegényesebb lesz a fogyasztás" - szögezte le a szakszervezeti vezető.

A multik, és benne a globalizáció, ellenőrizhetetlen folyamatot hozott létre a világban. A multicégek sehol nincsenek alávetve a nemzeti akaratnak - ezt a helyzetet kell megváltoztatni - reagált az elhangzottakra Pozsgay Imre. Ami a politikai hátteret illeti, az nem a multiknál, hanem az előző kormányzatnál keresendő, amelyik az országot a mai válságos helyzetbe sodorta. Ehhez cinkosnak megnyerte ezt a “multivilágot", amely nem került válságba, de az ország majdnem csődhelyzet előtt áll - tette hozzá a volt államminiszter, aki szerint ezt a “szűkre szabott cselekvési teret" akarta tágítani a magyar kormány a külön bevételekkel, a különadókkal.

Sáling József egyébként nem számít jelentősebb bojkottra az említett cégekkel szemben, mondván: az emberek eddig is a lábukkal szavaztak, ahol olcsóbb és jobb a kínálat, oda mentek, ezt nagyon felrúgni nem lehet, az emberek jövedelme vékony - továbbra is keresni fogják a kedvező lehetőségeket. “Szerintem ebből a bojkottból nem lesz semmi" - sommázta véleményét a szakszervezeti vezető.

“A bojkott az önrendelkezésünk és önbecsülésünk visszaszerzését jelenti. Ebben Magyarország most kitört abból a ketrecből, amelybe belezárták" - összegezte gondolatait Pozsgay Imre.

Duna Televízió
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
West-Balkán tragédia: Döbbenet
  2011-01-19 21:25:26, szerda
 
  West-Balkán tragédia: Döbbenet, hogy szabadlábra helyeztek öt gyanúsítottat

2011.01.19 |



Ossza meg ismerőseivel!

A Jobbik megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a hatóságok szerdán szabadlábra helyezték a szombat éjszakai diszkótragédia öt gyanúsítottját - jelentette ki Volner János mai budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte azért különösen megdöbbentő a bíróság döntése, mert a szabadon bocsátott öt gyanúsított közül "többnek nyilvánvaló a felelőssége" a három diáklány halálát okozó tragédiában. Volner János álláspontja alapján a beengedés szabályai és az engedélyezett létszám többszörös túllépése révén konkrét felelősség terheli a szombat éjszakai esemény szervezőit. A Jobbik véleménye szerint felháborító, hogy más esetekben egyszerű szabálysértések esetén is "lecsukják" az elkövetőket. Volner János elmondta: követelik, hogy legyen egyenlő a szigor a szabálysértések és a komolyabb bűncselekmények elkövetői számára is.

jobbik.hu


http://jobbik.hu/rovatok/orszagos_hirek/west-balkan_tragedia_dobbenet_hogy_szabad labra_helyeztek_ot_gyanusitottat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabadlábon a diszkótragédia ö
  2011-01-19 20:27:54, szerda
 
  Szabadlábon a diszkótragédia összes gyanúsítottja

2011. január 19. 13:04
Hunhír.info

A bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsítottak esetében a megalapozott gyanúra se áll rendelkezésre elég bizonyíték.

Szabadlábra helyezte a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia másik négy gyanúsítottját is szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság, így az ügy mind az öt gyanúsítottja szabadlábon védekezhet - erősítették meg a tárgyalást követően ügyvédek.

Szigethy György, a bérbeadó cég egyik ügyvezetőjének védője közölte: a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsítottak esetében a megalapozott gyanúra se áll rendelkezésre elég bizonyíték. Kertész Gusztáv, a bérlő cég ügyvezetőnek ügyvédje azt mondta: a végzés nem jogerős, az ügyészség azt megfellebbezte.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap este jelentette be, hogy öt embert őrizetbe vettek és több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás. A belügyminiszter tájékoztatóján kiosztott sajtóanyagban monogramokkal - Sz. Gy.; K. T.; A. G.; F. B. G.; P. L. - jelölték a gyanúsítottakat.

A budapesti rendőrfőkapitány az MTI kérdésére vasárnap elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=36826
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eurózóna: kifulladásig?
  2011-01-19 18:12:29, szerda
 
  Eurózóna: kifulladásig?


Miközben az európai politikai és gazdasági autoritások sokáig nem voltak hajlandók szembesülni a valósággal, amelyet pedig egyetlen valamirevaló közgazdász sem hagyhatott figyelmen kívül, ma már senki sem tagadhatja, hogy az eurót mint közös pénznemet, vele együtt pedig az Európai Uniót és végül az eurózóna valamennyi tagállamát egyedileg is egyre komolyabb válság fenyegeti. A látszólag optimista hivatalos diskurzus többé már alig képes palástolni a növekvő aggodalmat az euró jövőjével kapcsolatban.

A kezdetben szép reményekkel kecsegtető közös európai valuta válsága csupán az egyik láncszeme a gazdasági és pénzügyi rendszer globális válságának, ahogyan egyébként - más módon - az amerikai dollár hanyatlása is. Összefoglalva a helyzetet: a gazdasági rendszer régóta beteg, és immáron menthetetlenül megfertőzte a pénzügyi rendszert is, mivel a kettő szervesen összefügg. Az utóbbi két évben világszerte egymást érő válságok egyre súlyosabb következményekkel járnak a társadalmak jóléti intézkedéseire nézve. A valutaárfolyamok szüntelenül ingadoznak, bármiféle világos irány nélkül, a pillanatnyi spekulációs tendenciák függvényében.

Drámai újdonságként a spekulációt éppen az államok költségvetési pénzei és központi bankjai dagasztják, olyannyira, hogy napjainkra az azonnali legnagyobb haszon elvét követő gátlástalan spekuláció vált a globális gazdasági és pénzrendszer halálos betegségét kifejező működési módjává. Ebben a kontextusban többé már senki és semmi nem állíthatja meg ezt a pokoli gépezetet, kivéve magát a társadalmat, ha megelégeli a végtelenül ismétlődő nadrágszíj-megszorító intézkedéseket, amelyek semmit sem képesek megoldani. Ez a restrikciós gazdaságpolitika csak a spekulatív vírust táplálja, amely lerombolja a reálgazdaságot, lebontja a szociális védőhálót, ellopja az államok pénzét és elszegényíti a társadalmakat.

Az euró válsága tehát az érintett zóna szintjén e látszólag őrült, a rendszer gyógyíthatatlan betegségének a szimptómájaként azonban teljesen koherens folyamat pusztító logikájának a kifejeződése. Bármekkorára hizlalják is az eurozóna államai és kormányai, csak annyit érnek el vele, hogy ez a feneketlen étvágyú, tehát a költségvetési pénzeszközeiket és az Európai Központi Bank új finanszírozási forrásait is felemésztő spekulatív vírus egyre jobban szétzilálja az egyes államok és az egész EU gazdasági, társadalmi és politikai struktúráit.

Halálos fegyverként a 16 állam közös pénznemét, az eurót használja az ,,elgyengültnek" mondott államok ellen, amelyeket az ,,elgyengítendő" államoknak kellene kisegíteniük, hogy aztán ők maguk is könnyű prédájává váljanak. Amíg az euró egymáshoz láncolja ezt a 16 államot, hogy valamennyit kivéreztesse, addig mindegyikük és mind a 16 ismétlődő válságoknak lesz kitéve, bármiféle megoldás nélkül, mert a tőke számára jelenleg a spekuláció számít a legvonzóbb, mert legnagyobb haszonnal kecsegtető újratermelési módszernek. Még világosabban: az állami büdzsék minden brutális csökkentése az eurózóna összes tagállamát gyöngíti, hiszen az államok társadalmi és termelési kiadásainak bármilyen csökkentése mechanikusan csökkenő fogyasztást eredményez, tehát az államok és a népek meggyengüléséhez és elszegényedéséhez vezet, ugyanakkor a spekulációt táplálja.

Magától adódik a konklúzió, hogy az eurózóna államai egyrészt kiszolgáltatják állampolgáraikat a vég nélküli megszorításoknak, a határtalan létbizonytalanságnak, a korlátlan munkanélküliségnek, tehát a szegénységnek, amely így egy ördögi kört alkot, másrészt egyre nagyobb közpénzeket szolgáltatnak ki a spekulációnak, amely csak akkor és oly módon korlátozható, ha a népek elszánják magukat a döntő lépésre, és véglegesen szakítanak ezekkel a folyamatokkal.

Addig is az euró haldoklik, és éppen a gyilkosai kiabálják a leghangosabban, hogy ,,éljen az euró!". A jelenlegi helyzetben ugyanis azok, akik az euró védelméről, megmentéséről és örökkévalóságáról beszélnek, valójában az euró gyilkosai, mert a nyilvánvaló, a tagadhatatlan, az anyagi, a matematikai valóság az, hogy az állami közpénzekből vagy az Európai Központi Bankból spekulációs célokra áldozott minden egyes euró közelebb viszi azt a halálához. Nem csoda, hogy az eurózónához tartozó államok közvéleménye az életkörülményük 2008 óta tapasztalható folyamatos romlására, a növekvő gazdasági, társadalmi és pénzügyi bizonytalanságra az euróval - mint mindezen jelenségek szerintük legfőbb kiváltó tényezőjével - szembeni fokozódó ellenszenvvel reagál, amint azt a legutóbbi németországi közvélemény-kutatások is egyértelműen bizonyítják.

Ennek következtében immáron két, egymással teljes mértékben ellentétes és összeegyeztethetetlen koncepció csap össze, egyre nagyobb teret foglalva az eurózóna politikai életében: egyrészt a politikusok által gyakorolt beletörődés irányvonala, akik végtelen hanyatlásba akarják kényszeríteni az eurózóna népeit, hogy tovább táplálhassák a spekulatív vírust, mert nem hajlandók lemondani az euróról, noha az éppen tönkreteszi a zóna gazdaságait, egyiket a másik után; másrészt a népek törekvése Írországtól Németországig, Finnországtól Portugáliáig, hogy megmentsék egzisztenciális vívmányaikat és munkahelyeiket, bérszínvonalukat és nyugdíjkilátásaikat, szociális rendszereiket és az ifjú generációk jövőjét.

Középen az euró, ez a népek által egyre újabb és újabb katasztrófák kiváltójának tekintett pénznem a közéleti viták legfőbb politikai célpontjává fog válni, annál is inkább, mivel a kapitalizmus globális válságával párhuzamosan és azt felerősítve egyre világosabban fog megnyilvánulni a gazdaságokat, a munkahelyeket és a nemzeti szociális rendszereket veszélyeztető mivolta.

Így az eurózónából való kilépésre, illetve az euró mint egy távlatilag mindenképpen - és ráadásul a két antagonisztikus tábor objektív együttműködésével - halálra ítélt pénznem elvetésére irányuló politikai követelés valószínűleg egyre nagyobb szerephez fog jutni az elkövetkező hónapokban, sőt nyilván az eurózónához tartozó országok választási csatározásaiban is jelen lesz. Hívatlan vendégként mindenképpen.

MD 2011. I. 18.

http://ellenkultura.info/eurozona-kifulladasig.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idegenkezűség nélküli késelés
  2011-01-19 17:54:42, szerda
 
 

Idegenkezűség nélküli késelés Nagykanizsán

December 22-én az egykori nagykanizsai laktanyában egy férfi holttestére bukkantak, szúrt sérüléssel. A szűkszavú közlemény szerint idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, így az esetet a közigazgatási eljárás keretében vizsgálják.

Szúrt sérülés, idegenkezűség nélkül, egy elhagyatott helyen. Elképzelhető, de ilyen esetben illene bővebb tájékoztatást adni arról, hogy szúródik le egy ember magától, és milyen bizonyítékok alapján zárták ki az idegenkezűséget?


Bükkfalvi Roland - Jövőnk.info
2011. január 19

http://www.jovonk.info/2011/01/19/idegenkezuseg-nelkuli-keseles-nagykanizsan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
150 kilót fekve nyomó cigányok
  2011-01-19 05:51:28, szerda
 
  150 kilót fekve nyomó cigányok mennek el rokkant nyugdíjba

http://kuruc.info/r/34/72735/

http://www.youtube.com/watch?v=271hs4h8vWw&feature=player_embedded
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 670 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3364
  • e Hét: 9096
  • e Hónap: 20207
  • e Év: 173703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.