Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2011-01-21 23:54:46, péntek
 
  Kívánok Mindenkinek





Köszönöm a látogatást.
 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Azt mondják
  2011-01-21 23:51:21, péntek
 
  Reményik Sándor - Azt mondják


Azt mondják, hogy fényt hintek szerte-szét
- Én olyan sötétnek tudom magam. -

Azt mondják, köszöntésem: békesség.
- S be nyugtalan vagyok, be nyugtalan! -

Azt mondják, dalom ír és enyhülés,
És több, mint szépség: jócselekedet.

- Bennem dúl a magamra-ismerés,
S meaculpázva verem mellemet. -

Azt mondják, aki találkozik vélem,
Hogy tőlem ő kapott ajándékot.

- S én tehetetlen, sajgó kínnal érzem,
Hogy mindenkinek adósa vagyok. -

Ó, Barátaim, ha egy fénysugár
Lelketekig hullt, át a lelkemen:

Nem enyém az a fény, csak bennem jár.
Istennek köszönjétek, - ne nekem!
 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Tudom én, kedves
  2011-01-21 23:44:58, péntek
 
  Székely János - Tudom én, kedves


Tudom én, kedves, hogy sosem leszel
Törvényben sem és bűnben sem a társam.
Tudom, hogy nincs, és már nem is lehet
Jogom, hogy magam életedbe ártsam.

Tudom én, kedves, hogy virágaid
Énnekem már csak bánatot teremtenek.
És mégis boldog és hálás vagyok
Azért, hogy vagy, és azért, hogy szeretlek.

Fellombozol, mint csonka fát a komló.
A legnagyobb rossz és a legnagyobb jó
Vagy énnekem a földön és égen.

Láng vagy mely perzselt míg körülöttem lengett,
De távolabbról éltet és melenget:
Elvesztett társam, megnyert kedvesem.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Part
  2011-01-21 23:43:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Ó, furcsa társak
  2011-01-21 22:58:53, péntek
 
  TÓTH ÁRPÁD - Ó, furcsa társak


Ó, furcsa társak, emberek,
Köztetek járni nem merek,
Idegen vagyok én,
Búsan bolyongok köztetek,
A jó szótól is reszketek,
Fázós vagyok s szegény.

Ó, voltam én vidám s merész,
Álmok gályáin tengerész,
Ki boldog partokat
Keresne, tündér szigetet,
De nem leltem, csak szívetek,
Mely rosszat tartogat...

És édes táplálék gyanánt
Ettem a lomha bú-banánt...

Mind ellenségesen lohol,
És jó tekintet nincs sehol...

Fáj nektek is az öntudat,
A ti szemetek is kutat...
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Divattáncok
  2011-01-21 22:16:04, péntek
 
  Mambo






A Mambo kezdetben egy afrokubai zene elnevezése volt. A szó a vallási fogalomkörből származott és szent cselekedetet jelentett, azonban több nép gyülekezés és társalgás jelentésben is ismerte.

A dobokat régen szent eszközöknek tekintették és úgy gondolták, hogy a mambo zene közben ezek a szent eszközök beszélgetnek egymással és az istenekkel. Ezt a poliritmikus szórakozást - azaz, hogy mindegyik zenész a saját ritmusát játszotta különböző hangfekvésben - nevezték Mambonak. A modern Mamboban is megtalálható a különböző ritmusok kapcsolata és átfedése. Az első Mambo ritmust a Kubában született Anselmo Sacasas fejlesztette ki. 1944-ben megjelenő Mamboja minden slágerlistán szerepelt. A sok afrokubai tánczenekar közül Machitóé vált híressé, az övé volt a vezető szerep a Mambo stílusban. A II. világháborúban a kubai zenészek USA-ba való bevándorlásával az észak-amerikai Jazz összefonódott a kubai ritmusokkal. Mindenekelőtt az akkori swing hangsúlyozása - a 2. és 4. ütésen - nyűgözte le a kubai zenészeket, úgyhogy ezt a ritmust a Mambo zenéjébe is átvitték.

Az adott ritmusokhoz igazodott a tánc is. Visszatértek az eredeti kubai lépésekhez, s ez szolgált alapult a Rumba angol szisztémájához. A Mambo technikája és kivitelezése körül a háború után teljes volt a zűrzavar. Végül utódjaként a lassabban játszott Cha-Cha-Cha érvényesült, és Angliában a "Cuban Style" a Rumbában maradt meg.

A Mamboban, ellentétben a Rumbával és a Cha-Cha-Cha-val, úgynevezett "Merengue-csípőmozgást" táncolunk. Ez azt jelenti, hogy a csípő nem a táncoló lábakkal egyidőben, hanem késleltetve mozog. A lábakat a féltalp belső élével helyezzük le, azután talpra kell átvinni. A lábmunkával kell a "zárt térdekkel" történő állandó mozgást fenntartani. Súlyáthelyezés segítségével a lábat, illetve a térdet minden lépésnél könnyedén kinyújtjuk. A figurák szabadon mozognak a térben, azonban viszonylag helyhez kötöttnek hatnak. A Mambo nincs úgy átkoreografálva, mint a versenytáncok, hanem formájában szabadabb, és kecses lezserséggel bájol el minden nézőt és táncost.






1987-ben - évtizedekig tartó elfeledettség után - egy filmhullám kapcsán tért vissza a Mambo a köztudatba, s elsősorban a fiatalság körében hódított. A "Dirty Dancing" című amerikai filmsiker nyomán, táncláz tört ki. A fiatalok leírhatatlan lelkesedéssel és óriási szenvedéllyel kísérelték meg érvényre juttatni a Dirty-Dancing-Look-ban a Mambo erotikus stílusát mind a táncparketten, mind a táncversenyeken, mind a divatban.






A Mambo erotikus és túlfeszített, de temperamentumos és játékos is. A "Dirty Dancing", valamint egy rákövetkező másik táncfilm a "Salsa" az ötvenes évek Mambojának és a modern Salsa-mozgásoknak erotikus-latin keverékével lelkesített. A tánc ritmusának interpretálása a mellkasban és a csípőben létrehozott izolációval, valamint rengeteg gyors forgással és élénk karmozgással történik. Zenéje a Sambához, lépései viszont a Rumbához hasonlítanak, ezért a Mambonál Rumba Swingről beszélhetünk.

A Mambo manapság divattáncként ismeretes. A divattáncversenyek egyik legnézettebb programja. A vérpezsdítő zene és tánc általában igen nagy tetszést arat a közönség körében is.

Zenéje: gyors, sodró, áradó, heves és ritmikusan bonyolult a különböző ritmusok kereszteződése és összekapcsolása miatt, feszültséggel teli, szinkópált, a Sambához hasonló.
Zenei üteme: 4/4-es.
Tempó: tudásszint szerint 36-52 ütem/perc

Forrás:A Tánc Világa


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Táncok története  
Angyali üzenet
  2011-01-21 21:27:41, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-21 14:37:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Gomba receptek
  2011-01-21 11:43:08, péntek
 
  Gomba receptek :


Gombalevest, gombapörit, gombafasírtot, sőt a különféle gombasalátákat is szinte mindenki ismeri, készíti, csakúgy, mint a rántott gombát. Én ez utóbbinak kicsit megturbózott változatait ajánlom most.




A rántott gomba is számtalan módon varálható, ha különféle töltelékekkel gazdagítjuk

Fokhagymás juhtúróval töltött rántott gomba:

Mi kell hozzá: 10-15 db méretes csiperkegomba, 20 dkg juhtúró, 5-6 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, liszt, tojás, zsemlemorzsa - ezek a panírhoz, olaj a sütéshez
Hogyan készítem: A gombákat alaposan átmosom, szárait letöröm (jó és elég egy levesnek), megtisztítom, gyengén sózom, papírtörlőn leszárítom. A juhtúrót villával áttöröm, jól eldolgozom a fokhagyma présen átnyomott fokhagymával, fehérborssal megbolondítom. A juhtúrós-fokhagymás masszámmal megtöltöm a gombafejeket, szokásos módon panírozom, bő forró olajban kisütöm. Frissen, melegen tálalom, tetszés szerinti körettel, savanyúval vagy tartásmártással kínálom.

Velővel töltött rántott gomba:

Mi kell hozzá: 10-15 db méretes csiperkegomba, 15 dkg sertésagyvelő, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, pirospaprika, kevés zsír, liszt, tojás, zsemlemorzsa - ezek a panírhoz, olaj a sütéshez
Hogyan készítem: A gombákat alaposan átmosom, szárait letöröm (elég egy levesnek, gombás rizsnek), megtisztítom, gyengén sózom, borsozom, papírtörlőn leszárítom.
A hagymát és az áttört fokhagymát a zsíron megfonnyasztom, sózom, borsozom, a fehérborral felöntöm, és beleadom az alaposan átmosott, lehártyázott velőt. Meghintem pirospaprikával, zsírjára sütöm.
A gombafejeket megtöltöm a pirított velővel (nálam szokott maradni a velőből, azt még azon melegében pirítós kenyérre kenve, szájon át módszerrel bevisszük a jelenlévők szervezetébe - mondhatni előétel gyanánt), hagyományos módon jöhet a panír, és a forró, bő olajban sütés.
A velő miatt csak azonnal, forrón fogyasztható, én gombás rizst és csípős savanyút kínálok mellé.

Májjal töltött rántott gomba :

Mi kell hozzá: 10-15 db méretes csiperkegomba, 25 dkg csirkemáj, 1 közepes fej hagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, libazsír, liszt, tojás, zsemlemorzsa - ezek a panírhoz, olaj a sütéshez.
Hogyan készítem: A gombákat alaposan átmosom, szárait letöröm (másként felhasználom), megtisztítom, gyengén sózom, borsozom, papírtörlőn leszárítom.
A zsíron gyengén sózva, borsozva megfuttatom a hagymát, amikor pirulni kezd, rádobom a csirkemájat, borral felöntve átsütöm. Merülő turmixszal libazsír hozzáadásával pépesítem, ha igényli, még fűszerezem. Kellemes ízű májpástétomot kell kapjak.
A gombafejeket megtöltöm a pástétommal (ami marad a pástétomból, jó lesz vacsira), panírozom, olajban kisütöm.
Burgonya pürével, csemege ubival teszem az asztalra.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja Nani
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gomba-sztori
  2011-01-21 11:25:57, péntek
 
  Gomba-sztori:


Ismét idősebbek lettek egy évvel gyermekeink, szomszédjaink, de mi maradtunk ugyanolyan fiatalok és derűsek, mint voltunk tavaly! Így, ünnepek - ünnepi gyomrot terhelő lakomák - után ideje kicsit lazítani, nekünk, húsmuskétásoknak is, ezért ma a gombákról írok pár gondolatot, és persze néhány receptötletet is közzéteszek

Szinte megszámlálhatatlan gombafélét ismerünk, de gondolom, minden gasztromán tudja: vannak ehető és mérgező gombafajták. Én most csak az ehetőkkel foglalkoznék.

Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számolhatunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutamin savakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaznak.

Remek hétvégi program lehet egy erdei kirándulás alkalmával gombászni, de nem minden magát kínáló guszta gomba ehető, erre mindig figyeljünk oda! A saját gyűjtésű gombát feltétlen vigyük el gombavizsgálatra, amit Magyarország bármelyik piacán magánszemélyeknek ingyen elvégeznek!




Az erdei gombák sokfélék, ráadásul számtalan módon elkészíthetőek.

Én magam is kedvelem a gombát, gyakran szerepel családom étrendjében, ezért komoly gombaszakértőnek vallom magam! Remekül meg tudom különböztetni a rántott gombát a gombapaprikástól, a gombapörkölttől, de a gombalevessel sem keverem össze, nem is beszélve a svéd gombáról!


A gombák komoly gyógyhatással bírnak
A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és nagy telítő értékű élelmiszer. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó alaptápanyagokat, sem a fehérjeforrásainkat. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető alapanyag.





A csiperke könnyen beszerezhető, minden zöldségesnél kapható

Ennyit a tudományról, indulok a konyhába, illetve előtte a piacra!
Akik közelebbről ismernek, remélem olvasóim többsége is tudja, nagy piacra járó ember vagyok. Szeretem végigjárni a sorokat, standokat. Évtizedek óta az Újpesti piac a forrásom, alig van olyan árus, akivel ne lennék legalább köszönő, de többségükkel beszélő, sőt jó, néhányukkal inkább baráti viszonyban. Természetesen a gombát is általában ugyanott, Zoli barátomnál vásárolom. Ilyenkor persze diskurálunk is pár percet, ezt általában Ildikó büféjében abszolváljuk, nyáron egy pohár hűs csapolt sör, ilyenkor télvíz idején inkább egy bögre forralt bor társaságában! Férfiszokások...

Szatyorban a gomba, irány a konyha
A gombát felhasználhatjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörköltnek, paprikásnak, fasírozottnak), de köretnek, levesek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz vagy hideg és meleg szendvicsekhez és salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként is felhasználhatjuk.

A gombaételekkel kapcsolatban jegyezzük meg:
• a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyó vízben mossuk meg, csepegtessük le
• fajtól függően figyeljünk a szeletelésre is (a laskagombát, keresztirányba szeleteljük, míg a csiperkegomba bármely módon szeletelhető)
• csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz
• főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok vizet ereszt
• gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb összhatást ad
• a gombaételek nem tárolhatók sokáig, még a legkitűnőbb hűtőszekrényben sem (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy a maradékot használjuk fel más ételek ízesítésére, szendvicsek, saláták készítésére)




A legegyszerűbb rántottát is feldobja a fűszeres gomba

A gombát szárítva és más módszerekkel remekül tartósíthatjuk is, ez főleg azoknál lehet fontos szempont, akik valóban járnak gombászni, és egy-egy alkalommal komoly zsákmányra tesznek szert.

Szárított gomba: A gombát a szennyeződésektől, férges, penészes részektől megtisztítjuk. Vékony szeletekre vágjuk, műanyaghálón vagy erősebb cérnára felfűzve, először napon előszárítjuk, majd a teljes száradásig szobahőmérsékleten, de szellős helyen tartjuk. Legcélszerűbb a gombaszeleteket a szélüknél átszúrva cérnára felfűzni úgy, hogy a szeleteket mindenütt körüljárja a levegő, és ne érintkezzenek egymással. A szárítást olyan helyen végezzük, amely jól szellőzik, és ahol a gombaszeleteket nem éri napsütés, nedvesség. A gombát nem szabad sütőben szárítani, mert a szeletek inkább megsülnek, megbarnulnak.

Sózott gomba: A tisztított gombát leforrázzuk, majd konyhasó-oldatban tartósíthatjuk. Ezt sózott gombának nevezzük.

Gyorsfagyasztott gomba: A tisztított gombaszeleteket adagonként csomagolva, gyorsfagyasztással -18 fokra hűtjük, a hűtőből kivéve utána ugyanúgy használhatjuk, mint a friss gombát.

Konzerv gomba: Gombát vásárolhatunk természetesen konzerv formájában is, általában nívós, jól felhasználható kivitelekkel találkozhatunk a közértek, szupermarkecek polcain, amik sokféleképpen beilleszthetőek recepttárunkba. Felbontatlanul hosszú ideig eltárolható, de ha kibontottuk, dolgozzuk fel a teljes mennyiséget!


A gombának nagy előnye, hogy szinte minden más alapanyaggal kombinálható, párosítható. Rántott formájában a fentiekhez hasonlóan tölthetjük különféle sajtvariációkkal, de akár aszalt gyümölcsökkel, gesztenyével, dióval, de szerintem Pistuc egy mákos módit is bevállalna!
Kellemes gombászást mindenkinek, ha netalán szarvasgombát találnátok, osszátok meg velem, vagy áruljátok el lelőhelyének koordinátáit! :)

Üdv mindenkinek
Nani

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 829
  • e Hét: 1637
  • e Hónap: 15542
  • e Év: 145249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.