Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tízezer évig éljen Shilla !
  2011-01-25 08:45:30, kedd
 
  Silla koreai nyelven kimondva Shilá

A királynő Seon Deok ( Tokmán) sírja napjainkban




A Silla királyság legszebb dala ( Balbambalbam)
Seon Deok királynő Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-04-14 07:53:33
feltöltő: pacsakute
nézettség: 3271
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: Balbambalbam,
kategória: utazás
leírás: Seon Deok királynő egyesítette először Koreát.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Balbam ( koeai dalszöveg)

Gyeotedo meollido gal su eobseo Nunedo mamedo dul su eobseo
Charari idaero nuni meoleo Nareul boneun neojocha mollateumyeon

Balbam balbam geoleo na ehgero ohneun Cheon gae sokeuh balsorido Geudaeran geol aneunde

Balbam balbam geoleo nunmulgileul jina Haruharu dolaseo sal su iteulgga

Balbam balbam geoleo na ehgero ohneun Cheon gae sokeuh balsorido Geudaeran geol aneunde

Balbam balbam geoleo nal ddeona gado Gyeowogyeowo nae ane pumeoyaji
Uleo uleo uneun geu maeumggaji


Tízezer évig éljen Silla !





A Sillai korona ( ma múzeumban őrzik )




A Cheonseongdae csillagfigyelő napjainkban is áll még amit Seon Deok ( fiatalkori neve Deokmán "Tokmán" ) királynő építetett !






Az igazi történet!


Seondeok uralkodása mint Uralkodónő a Három Királyság Korában Kr.u 632 - 647. Ő volt Silla 27.uralkodója, és az első női uralkodó.

A trónörökössé választás

Mielőtt királynővé vált volna, Sendeok, Deokman Hercegnő volt. Ő volt a legfiatalabb Jinpyeong király három lánya közül.Nővére Cheonmyeong hercegnő fia a saját törvényei szerint élővé vált, eközben Seondeok nővére , Seonhwa hercegnő végül is hozzáment Mu-hoz a Baekje- i királyhoz ( Korea abban az időben 3 királyságra volt osztva és ezek többnyire ellenségei voltak egymással tehát Silla és Baekje ( Pekcse) is ellenségek voltak ) és édesanya lett belőle, fiát Uija-nak nevezte.

Mivel a királynak nem volt fia, így Jinpyeong Seondeok- ot választotta örökösének.Ez a lépés nem volt rendkívüli Sillában, mert a korabeli nőknek volt már egy bizonyos fokú beosztásuk mint tanácsadó, gazdag özvegy és kormányzó.Királyságokon keresztül, a nők a család fejei voltak azóta,hogy házassági ( és családi ) leszármazás létezett.

A Konfucius minta, amely a nőket a családon belüli pozíciójukba helyezte, nem gyakorolt főbb behatást Koreában a Choseon korszak közepéig az 50. század körül. Eközben a Sillai királyságban, a nők helyzete viszonylag erős maradt , de tartottak attól, hogy felbolydulást okoznak, ezért feladatot kapnak és nem tevékenykedtek azon hogy megfontolják a nőiességüket.

Az uralkodás

634-ben Seondeok Silla egyedüli uralkodójává vált, és 647-ig uralkodott. Ő volt a királyság első uralkodónője a három közül ( voltak rajta kívül még ketten : Jindeok és Jinseong ) és azonnyomban sikert aratott unokatestvére Jindeok által, aki 654-ig uralkodott.

Seondeok uralkodása heves volt, lázadások és harcok folytak a szomszéddal a Baekje királysággal. Ezzel töltötte napjait Seondeok. Uralkodása idején (14 év) mint Korea királynője, éles esze volt ami hasznára vált. Fenntartotta a királyságot és meghosszabbította annak a kötelékét Kínával, támogatta a tudósokat a tanuláshoz. Kedvelte Tang császárnéját Wu Zetian császárnőt és elnökölt a Buddhista templomok befejezéséért.

Épített egy " csillag figyelő tornyot" a Cheomseongdae -t , megfontolta az első csillagvizsgáló építését a távoli északon. A torony még mindig áll a régi Silla fővárosában Gyeongju-ban ( Dél-Korea)






Kim Yushin sírja napjainkban Geongjuban ( a régi Shillai főváros Szorabol mai neve)





Történelmi háttér:

A Koreai-félszigeten i.e. 1100 körül jött létre az első uralkodói dinasztia, amelyet három állam illetve a Kr. u. 1. században három királyság váltott fel. Silla (Silla, korábbi nevén: Seorabeol illetve Saro, i.e. 57 - i.sz. 935), a városállamok szövetségéből létrejött királyság (fővárosával Seorabeollal [ma: Gyeongju]) a 6. században bekebelezte a Gaya (Kaya) államszövetséget, amire válaszképp a másik két királyság, Baekje (Paekche) és Goguryo (Koguryo) szövetségre lépett.

Silla, hogy a két szomszédos ország betöréseit megakadályozza, szorosabbra fűzte a kínai Tang dinasztiával való kapcsolatait. Végül 660-ban Baekjét, 668-ban pedig Goguryot is meghódította, a buddhizmust pedig hivatalos vallássá tette.

A Silla királyság utolsó másfél évszázadában állandósultak a lázongások, az uralkodó tekintélye csökkent, miközben a társadalom nemesi rétege egyre nagyobb hatalomra tett szert. Shilla - Ázsia leghosszabb ideig uralmon lévő dinasztiája - végül behódolt a Goryeo háznak.
 
 
0 komment , kategória:  Koreai sorozatok  
Gyöngyök
  2011-01-25 08:29:39, kedd
 
 

















 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 12570
  • e Hónap: 26319
  • e Év: 231020
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.