Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
A cékla nem csupán savanyúság!
  2011-01-25 21:32:43, kedd
 
  A cékla nem csupán savanyúság!


Leginkább ecetes-cukros lében ismerjük. Pedig nyersen, almával összereszelve, kis citommal, borssal, sóval is felséges. Lehet leves is, desszert is. Ráadásul egészséges. A céklával érdemes megbarátkozni!

Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. A libatopfélék családjába tartozó, cukorrépával rokon céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették, a rómaiak pedig megismertették az európaiakkal is. A népi hagyomány annyira bízott gyógyerejében, hogy a dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta kötelező termesztését. A középkori Angliában betegek és idősek eledeléül szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei, felénk pedig mindenekelőtt a fej- és fogfájás enyhítésére szolgált e növény.









Mi mindent tud a cékla?

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos - különösen eleinte - több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.



Influenza és gyomorsav ellen

És nagyon egészséges! Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet.



A céklalé
A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.



 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Cékla gyógyító hatása
  2011-01-25 21:26:06, kedd
 
 




Cékla gyógyító hatása





A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.



Miért jó?
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Hogyan fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
A cékla elérhető már por alakban is a boltokban.

Tippek - tanácsok
Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek.
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul.

Érdekesség
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben.



 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Mire jó a kávé?
  2011-01-25 21:16:49, kedd
 
 




Mire jó a kávé?


A kávé hozzájárul szellemi frissességünk megőrzéséhez, mert csökkenti a koleszterin káros hatását szervezetünkre - állítják amerikai kutatók.
A kávéval kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy fogyasztása mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy amerikai kutatócsoportnak a Journal of Neuroinflammation című szakfolyóiratban megjelent tanulmánya ad lehetséges magyarázatot ennek okára.


Az úgynevezett agy-vér gát az a szűrőrendszer, mely megvédi az agyat a véráramban keringő potenciálisan káros vegyszerektől. Korábbi tanulmányok azt bizonyították, hogy a vér magas koleszterinszintje "lyukacsossá" teszi ezt a szűrőrendszert, ami által érzékenyebbé válik az agy a káros hatásokra.


Az Észak-dakotai Egyetem kutatói nyulakon végzett kísérletükben napi egy kávét adtak az állatok egyik csoportjának. Koffeintartalmú étrendkiegészítővel tizenkéthetes, koleszterinben gazdag étrend nem károsította annyira a kísérleti nyulak agy-vér védőgátját, mint a "nem kávézó" kontrollcsoportét.


A "biztonságos drognak" számító, könnyen elérhető koffeint alkalmazni lehetne neurológiai rendellenességek terápiás kezelésében is - véli Jonathan Geiger, a tanulmány vezető szerzője.


A kutatók szerint napi egy adag kávéban annyi koffein van, amennyi elegendő az agy védekezőrendszerének megóvásához.




 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Kávé méreg vagy orvosság?
  2011-01-25 21:04:38, kedd
 
 




Kávé méreg vagy orvosság?

Káros szenvedély - gondolják sokan a kávézásról. Ideje azonban elfelejteni az előítéleteket. A legújabb kutatások szerint a fekete leves serkenti az agy vérkeringését, csökkenti a migrénes fájdalmakat, a vesekő kockázatát, sőt a rák elleni küzdelemben is szerepe lehet.
Az orvosok sokáig óva intettek a kávéfogyasztástól: magas vérnyomás, gyomorfekély, koleszterinszint-növekedés, csontritkulás, stroke szerepelt a fekete ital fekete listáján. Dacára az orvosi ellenjavallatnak, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik. Egy átlag magyar évente 280 csésze feketét hörpint magába, ezzel a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkeink egyike.

A floridai egyetem agykutatási intézete (University of Florida Brain Institute) munkatársai, Mark S. Gold és Drew Edwards szerint nem kell a káros mellékhatások miatt aggódniuk a kávérajongóknak, mert ez az ital oly kis mértékben emeli meg az egészséges ember vérnyomását, ami nem jelent tényleges egészségügyi kockázatot. Szendi Gábor pszichológus szerint: ,,Az orrunk előtt bezáródó metróajtó vérnyomásnövelő hatása, vagy gyerekünk intője nagyobb egészségkárosodást okozhat, mint a kávézás."

A kávézás hatásait vizsgáló floridai tanulmány kétségbe vonja az ártalmakról szóló híresztelések megalapozottságát, és számos pozitív élettani hatást tulajdonít a fekete levesnek: csökkenti a vesekő kockázatát, enyhíti a migrénes és menstruációs fájdalmakat, segít átvészelni a másnaposságot, az agyi vérkeringés serkentése révén pedig csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának valószínűségét.

Emellett egyre több kutató pedzegeti, hogy a kávénak szerepe lehet a rák elleni küzdelemben is. Dr. Allan Conney amerikai rákkutató és munkatársai egereken végeztek kísérletet a koffeinnek a rákos sejtekre gyakorolt hatása vizsgálatához. A kísérlet során nagy dózisú UV sugárzással bőrrákot idéztek elő az állatokban, majd egy részüket koffeintartalmú oldattal ecsetelték. A koffeinterápiában részesült egerekben 72%-kal kevesebb tumor képződött, mint a nem kezelt társaikban. Dr. Conney szerint a koffein hathatós segítség lehet a bőrrák elleni küzdelemben, hiszen szelektíven fejti ki hatását: míg a rákos sejtek nagy részét megöli, de az egészségeseket nem károsította.

A floridai egyetem tanulmánya megállapítja: dr. Conney és munkatársainak eredményeit több más kutatás is alátámasztja, melyek szerint a kávézás csökkenti bizonyos rákfajták - elsősorban a vastag-, végbél- és bőrrák - kockázatát, gátolja a tumor növekedését, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatékonyságát.

A kávé pozitív élettani hatását a benne található antioxidánsoknak köszönhetjük. Olyannyira, hogy az Pennsylvania állambeli Scranton Egyetemen készített tanulmány szerint a kávé az amerikaiak első számú antioxdáns-forrása, magasan megelőzve valamennyi zöldség- és gyümölcsfélét.

A kávé gyógynövényként történő elismerésére azért még várnunk kell, de az mindenesetre megnyugtató, hogy nem kötelező bűntudatot éreznünk egy-egy csésze gőzölgő fekete élvezete közben, s a kávéra is igaz a mondás: kis mértékben orvosság.
Romvári Orsolya


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Teafajták ismertetője
  2011-01-25 20:58:49, kedd
 
 




Teafajták ismertetője


A hűvösebb idő beköszönte egyben a teázási időszak elindulását is jelenti. A tea fogyasztása egyszerre javítja a hangulatunkat és serkenti az agyműködésünket. A rendszeres teafogyasztás erősíti az immunrendszert, a benne található antioxidáns hatású polifenolok pedig segítenek a sejteket károsító szabad gyökök megkötésében.


A megfelelően kiválasztott tea minden napszakban ideális ital: reggel élénkítő hatása miatt segíti az ébredést, napközben fokozza a koncentrációs képességeket, este pedig ellazítja a testet és az elmét.


A számos különböző teafajták közötti hasonlóságot és különbségeket a következőkben mutatjuk be.




Fekete tea

Alacsony hőfokon teljes oxidációval készült tea, mely során a leszüretelt tealeveleket fonnyasztják, sodorják, oxidálják, mely során kialakulnak a szín, aroma- és cserzőanyagok, végül szárítják, osztályozzák és csomagolják. A fekete teának igazából az élvezeti értéke a számottevő. Nagyon sokfajta létezik. Élénkítő hatása valamivel kisebb, mint a zöld teának, mert kevesebb koffein található benne.


A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek. A fekete teának egyéb kedvező hatásai is vannak. Miután a baktériumok növekedését pl. a szájban jelentősen gátolja, ezért fogyasztása kivédheti ez elszaporodó mikrobák által okozott kellemetlen leheletet. Egyúttal a fogon levő plakkokban a baktérium koncentráció növekedését is gátolja, mely fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzásegít, melyben a jelentős fluortartalom is segítséget nyújthat.


Elkészítése: 100 C°-os vízzel forrázzuk le a tealeveleket és áztassuk 3-5 percig.




Zöld tea


Ugyanabból az alapcserjéből készül, mint a fekete tea, de a készítése során kimarad az az erjesztési, fonnyasztási folyamat, ami a fekete teákra jellemző. Ez az oka annak, hogy megtartja a zöld színét és az íze sem annyira karakteres, mint a fekete teáké. A különböző teatermesztő területekről eltérő ízű, illatú és színű zöld teák kerülnek forgalomba. A zöld tea jelentős egészségmegőrző hatással bír: antioxidánsokat tartalmaz; EGCG-tartalma miatt rákmegelőző hatású, méregtelenít, megelőzi a fogszuvasodást, lassítja a csontokban a mészlerakódást, valamint erősíti és regenerálja a szívizomzatot. Tartalmaz még flavonoidokat, szaponint, fluort, káliumot, magnéziumot, vasat, B2-, C- és K-vitamint. A zöld teát nem ajánlott tejjel ízesíteni, mert a tejfehérje csökkenti a rákellenes hatást.
A zöld tea az egyik legjobb és legismertebb zsírégető tea. Egyéb létfontosságú egészségmegőrző hatása mellett nagyban serkenti a régóta jelen lévő zsírok lebontását.


Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel öntjük le a leveleket és a teára jellemző íz eléréséhez 2-3 perc után leszűrjük.




Fehér tea


Főleg Kínában készítik, csak a legfiatalabb leveleket, majd utána azonnal megszárítják, ügyelve arra, hogy még a legkisebb mértékű oxidáció se lépjen fel. Ezek a teák nagyon jó minőségűek, kis mennyiségben készülnek. Alacsony tein- és csersavtartalmú termékek, magas antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag tartalommal. A fehér tea hatékonyan támogatja az egészséges bőr életfunkcióit és regenerálódását, késlelteti a bőr öregedését. Ezért kivonatát nem rég óta a kozmetikai ipar is jelentős alapanyagként használja. Az EGCG tartalma miatt jelentős rákmegelőző hatással bír, valamint serkenti a szervezet zsírégető folyamatait..


Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel forrázzuk le a tealeveleket és 8-12 percig áztassuk.




Jázmin tea


Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de nagyon kellemes ízű is. Segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzi magát az ember. Jázmin tea készítésekor a tealeveleket jázminvirágokkal borítják oxidáció közben, és néha a teában is hagynak belőle díszítésképp. A jázmint gyakran társítják zöld teához, amelynek egy kellemes ízű és aromájú élvezeti ital a végeredménye.




Pu-erh vöröstea


Kínából származó vöröstea, melyet különleges eljárással, a fekete tea - akár több évtizedig is tartó - továbbérlelésével készítenek. Ez alatt az idő alatt kialakul egy erős, jellegzetes, földes íz, melyet a leveleken kialakuló nemespenész réteg okoz. Egy speciális alapteából, a Quing Mao-ból készítik. Kínában gyógyító erőt tulajdonítanak neki. Teintartalma igen alacsony, ezért késő este és gyerekek számára is fogyasztható. Rendszeres fogyasztása segítséget jelenthet a súlyfelesleg leadásában. Magas polifenol tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns.


Elkészítése: A forrázáshoz 100 C°-os vizet használjunk és az áztatási idő 3-5 perc.




Rooibos tea


A Rooibos tea az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte. Dél-Afrika Cape tartományában honos "vörösbokor" hajtásaiból készül. Koffeint nem tartalmaz, ezért kitűnő folyadékpótló gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A natúr tea kissé édeskés, gyömölcsös zamatának köszönhetően édesítés nélkül is élvezhető, de ízlés szerint ízesíthető is. Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság, depresszió esetén. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.


Elkészítési módja megegyezik a fekete teával.




Oolong tea


Kínából származó különleges sárgatea. A fekete és zöld tea között helyezkedik le, mivel a feldolgozási folyamat során a fermentálást csak félig végzik el. Tulajdonságát tekintve magában hordozza a fekete és zöld tea jellemzőit. Erős zsírégető hatású, fogyókúrához kifejezetten ajánlott. Az Oolong ugyanis nemcsak meggyorsítja a zsírégetési folyamatot, hanem meg is akadályozza a legkalóriadúsabb élelmi anyagok felszívódását is. Az Oolong Távol-keleten a legkedveltebb készítmény az elhízottak és a magas vérzsír szinttel küzdők körében. Az oolong tealevelek 2-3-szor is leforrázhatók.


Elkészítése: 90-95 C°-os vízzel forrázzuk le a leveleket és 2-3 percig áztassuk benne. A második felhasználás során egy perccel tovább áztassuk a tealeveleket a forró vízben.




Lapacho tea


A lapacho a brazíliai őserdőkben élő lapacho fa kérgének belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek. Őshazája Argentína, Brazília és Paraguay területén van. Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel. Immunrendszer erősítő, valamint daganatgátló, rákmegelőző hatású. Fokozza a sejtek anyagcseréjét és a kiválasztást. Koffeinmentes. Fogyasztása ajánlott legyengült immunrendszer, gyulladások, visszatérő fertőzések (bakteriális, vírusos, gombás), allergiák, asztma kezelésekor. A természetgyógyászatban anticcandida teaként is ismert, de használják cukorbetegség kezelésére is. Íze enyhén füstös jellegű. Ízesíthető mézzel, gyümölcslével.


Elkészítése: A forrásban levő vízhez adjuk hozzá a fakérget és főzzük kb. 5 percig, majd letakarva hagyjuk állni 15-20 percet. Amennyiben filteres kiszerelést használunk, úgy 90 C°-os vízben letakarva áztassuk a filtert 30 percig.




Mate tea


Dél-Amerikában őshonos fafaj, ottani neve yerba mate. A leveleit használják teakészítésre. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). Ideális energiaital a sport és a mozgás szerelmeseinek. Csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. Rendkívül elterjedt tonizáló hatású gyógynövény a dél-amerikai kontinensen. A yerba mate képes az izomszövet fejlődését serkenteni. Ez a hatás segít a sejtek oxigenálásában és javítja a zsírégető folyamatokat, ezáltal jelentősen javítja a teljes vázrendszer működését.


Elkészítése: kb. 80-90 C°-os vízzel forrázzuk le a mate leveleket és áztassuk 5 percig.




Kukicha


Japán zöldtea különlegesség, melynek összetevői gallyak és régi levelek, levélnyelek, melyeket a téli teacserjéről szednek, és tűz fölött szárítják. A szárítás után enyhén meg is pörkölhetik, így egy jellegzetes ízhatást kap. Határozottan édes ízű tea. A makrobiotikus diéta elengedhetetlen része. Koffeinmentes. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban, antioxidánsokban. Jelentős rákmegelőző hatása van, illetve a már kialakult betegség esetén is javíthat a helyzeten a megfelelő táplálkozás és kezelések kiegészítőjeként.


Elkészítésénél a teát nem forrázni kell, hanem hideg vízbe betéve felfőzni, a forrástól számított 5-7 percen keresztül majd lefedve állni hagyni 15-20 percig.




Gyümölcstea


A gyümölcstea elnevezés az összefogó neve azon italoknak, melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak elő. Az igazi gyümölcsteában semmilyen teacserjéből készült alap nem található, így ezek a teák nem tartalmaznak koffeint és csersavat. Gyakran használnak fel a készítésük során almát, csipkebogyót, narancshéjat, hibiszkuszt, ananászt, meggyet, barackot, illetve ízesítik különböző természetes aromákkal. Melegen és hidegen is ajánlott fogyasztani.


Elkészítése: 100 C°-os vízzel forrázzuk le a gyümölcsdarabokat (illetve filtert), az áztatási idő pedig 10-15 perc legyen, hogy minél jobban előjöjjenek a gyümölcsök ízei.




Gyógytea


A gyógyteák gyógynövényekből készülnek betegségek megelőzésére vagy az egészség helyreállítására. Ezeknek a teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés hasonlósága miatt hívjuk teának. Az elkészítés módja szerint háromféle ital készülhet, attól függően, hogy milyen növényi részekből áll. Ez lehet forrázat. főzet. vagy kivonat.




 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Teafélék - növényekből
  2011-01-25 20:56:04, kedd
 
 

Teafélék - növényekből




Fekete tea
a tealevelek szárítását és sodrását követi a fermentálás, amely általában a kiterített, lyukacsos szalagon futó tealevelek meleg levegővel való átfújását jelenti. Ennek során, a hőmérséklettől és időtartamtól függően oxidáció indul be. A fekete tea fermentálása teljes oxidációval jár, ettől a levelek sötétvörös-feketéssé, az íz kesernyéssé, az illatanyagok intenzívvé válnak. Nevüket (Assam, Ceylon stb.) legtöbbször származási helyükről kapják

Sárga tea
gyártása, bár nagyon hasonló a zöld teákéhoz, egy kis, ám döntő lépésben mégis különbözik. A zöld teát szedés és fonnyasztás után stílustól, termőterülettől függően hosszabb-rövidebb ideig fonnyasztják, illetve váltakozva meleg, forró körülmények között lapogatják, sodorják. A sodrás-sütés ismétlődő színterei hozzák létre a kínaiul ,,zöld kiölésének" nevezett állapotot, amelyben minden, a teában jelen lévő enzim aktivitása megszűnik. A sárga teák esetében ez a lépés kimarad, helyette a jellemzően rügytea szedése után rövid sütés következik, amely csak a gyors enzimeket állítja meg. Ezzel a sütéssel mintegy elébe mennek a gyors fermentációnak, és átugorják a zöld teák sütés-sodrás, sütés-sodrás fázisait. A tea kezdeti sütése nem teremt végleges állapotot, csak ezután kezdődik a rügy enyhe simogatásra emlékeztető sodrása, párás melegben tartása, esetleges lassú gőzölése, dunsztolása. A hosszú ringatózással vegyített dunsztolás után a teát általában forró levegővel készre sütik-szárítják

Fehér tea
a növény tű alakú bimbóiból készül, melyek csak az évnek mindössze két napján, kora tavasszal, a bimbó nyílása után maximum 48 órával szedhetők, lehetőleg a hajnali órákban. A fehér tea rügyeit a leszedésük után bambuszszitára terítik ki, majd a napon éppen csak megfonnyasztják. Ekkor az oxidáció hatására kifehéredik. Közben többször átforgatják, hogy nedvességtartalma csökkenjen, majd kiszárítják. A kíméletes eljárás következtében a rügyek cellafalai megmaradnak, ami a tea jótékony hatását növeli. A teaitalra jellemző az édeskés utóíz.

Vörös tea
Rooibos ('vörös bokor'): Dél-Afrikában élő vöröses növény, melyből főzeteket készítenek.
Mézbokor (Honeybush): a rooibosszal rokon, szintén Dél-Afrikában élő növény, de annál kissé édesebb ízű.
Lapacho: a brazíliai őserdőkben élő vörös vagy bíbor lapacho fa kérgének belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek.

Gyümölcs teafélék
összefoglaló neve azon főzeteknek, melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak elő, különösen azokra használatos, amelyek nem tartalmaznak koffeint - például csipkebogyótea.
•,,Gyógytea": Azokat a forrázatokat, amelyeket gyógynövényekből élvezeti teaként, betegségek megelőzésére, vagy egészségünk helyreállítására, gyógyítására használunk, gyógyteáknak nevezzük. Ezekből különböző betegségekre és személyre szabottan gyógyteakeverékeket is készítenek. A teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés hasonlósága miatt hívjuk teának.

Zöld tea
Bár a legtöbben csak akkor gondolunk gyógynövényekre, ha valami bajunk támad - hasgörcs, hasmenés, szorulás, álmatlanság vagy köhögés gyötör minket -, a gyógynövények más, hétköznapi helyzetekben is remekül hasznosíthatók. Például felfrissítenek. Amíg a hideg üdítők és a koffeintartalmú cukros italok csak átmenetileg érik el, hogy még a nyomasztó, fülledt melegben is friss és éber légy, a megfelelő gyógynövényekből elkészített teák akár egész napra megszüntethetik nyomottságodat. Azöld tea szerves része a több ezer éves keleti teakultúrának. Nem véletlenül, hiszen a zöld teának számos elengedhetetlenül fontos élettani hatása van, melyek egészségesebbé teszik a szervezetet. Nem csoda, hogy a keleti bölcsek olyan sokáig éltek, és halálukig megőrizték fizikai és szellemi éberségüket.
A zöld tea ugyanis véd a daganatos betegségek ellen, hiszen a benne lévő polifenolok erős vírus- és baktériumölők. Emellett akkor is hasznos lehet, ha szív- és érrendszeri betegségekben szenvedsz, ugyanis a polifenolok családjába tartozó csersavak a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják. Csersavtartalmának köszönhetően pedig a benne lévő tein sokkal lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a kávéból a koffein, így hosszan tartó frissességet biztosít anélkül, hogy erős szívdobogást vagy szédülést okozna.
FONTOS!!
A zöld teát sose fogyaszd forrón: ha langyosan iszod, biztos lehetsz benne, hogy hatványozva fejti ki jótékony hatásait. Egy nap lehetőleg igyál meg legalább egy litert, kis adagokra osztva, és a kúrát tartsd heteken keresztül, mert csak állandó fogyasztás mellett érzékelheted frissítő eredményeit

Mentatea
A menta a vietnami és a közel-keleti konyha nélkülözhetetlen, frissítő és pikáns ízű fűszere, melyet szinte minden ételbe becsempésznek. De nem csak a konyhában használják, hiszen finom íze mellett egészségügyi hatásai is igen fontosak a szervezet számára.
A népi gyógyászatban elsősorban jó epehajtóként, görcsoldóként, gyulladáscsökkentőként és szélhajtóként alkalmazzák, de helyi érzéstelenítőnek is remek. Teakeverékként elsősorban émelygés és hányás ellen érdemes inni, de nem szabad megfeledkezni friss, mentolos, hosszú távú felüdülést nyújtó hatásairól sem.
Mivel tisztítja a légutakat, és segíti a légzést, meleg, párás időben igazán nagy segítséget jelenthet. Teáját érdemes behűtve fogyasztani: mentolos, frissítő íze így még intenzívebben hat



 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Hogyan gyógyíts a mézzel
  2011-01-25 20:50:47, kedd
 
 



Hogyan gyógyíts a mézzel:

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!


Kimerültség - Az ókori görög sportolók is mézet fogyasztottak az állóképességük javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után. Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtőben, és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit.

Mélytisztító arcra - Keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos,
aknés bőrrel csodát tesz.

Hajkondicionáló - Keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközőbe. Hagyd rajta legalább tíz percig, és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a hajad.

Izületi gyulladás - Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a
fogyást is segíti.

Torokfájás - Egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást.

Stressz - A vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben.

Tartósítószer - Ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadéktartalmát csökkentsd
egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld.

Babáknak - Egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Csontritkulás - A kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett
mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania.

Migrén - Egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben.
Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később.

Szemgyulladás - Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.

Hosszú élet - Érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. A rendszeres mézfogyasztók pedig a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.

Köhögés elleni szirup mézből:
Alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.















 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Szeretlek
  2011-01-25 20:39:23, kedd
 
 




Szeretlek
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!





 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
HOMONYIK S - Good bye my love
  2011-01-25 20:29:45, kedd
 
 




HOMONYIK SÁNDOR - Good bye my love

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!




 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Engedd hát
  2011-01-25 20:25:45, kedd
 
 

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2222
  • e Hét: 5530
  • e Hónap: 15883
  • e Év: 75136
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.