|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011-01-29 23:17:10, szombat
|
|
|
"Ki minek gondol, az vagyok annak...
Mért gondolsz különc rokontalannak?
Jelet látsz gyűlni a homlokomra: te vagy magad ki e jelet vonja s vigyázz.
hogy fénybe vagy árnyba játszik, mert fénye-árnya terád sugárzik.
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról: rajtam látsz törvényt saját magadról.
Okosnak nézel? hát bízd magad rám.
Bolondnak nézel? csörög a sapkám.
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz; ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.
Szemem tavában magadat látod: mint tükröd, vagyok leghűbb barátod."
(Weöres Sándor) |
|
|
0 komment
, kategória: Idézetek |
|
|
|
|
|
2011-01-29 23:14:55, szombat
|
|
|
Domokos József - Nyugalmat nem ad
Nyugalmat nem ad az idő:
az elhangzó, megpendülő,
üresen kongó, csendülő,
édesen habzó, dermedő,
pihentető és kergető,
örök békére készülő,
tüskés bozótban csörtető,
aljat és piszkot görgető
patyolat tiszta csönd idő,
hűs pince mély, napos tető,
örök fagy, hőség: rekkenő,
mindig mindenen nevető,
napi gondokkal küszködő,
tunyán a földön heverő,
álmodón az égbe szökő,
selyem öltönyben kérkedő
sebzett és titkos jótevő,
a játszótér, a temető,
a nevelt és a nevelő,
egyszerre gyermek és szülő,
aki elesik s aki lő,
kunyhót, kórházat építő,
rájuk csóvát, bombát vető,
a szívbe vad tüskét verő
gyöngéd palánta öntöző,
vetkőztető, öltöztető,
megcsúfoló, felékítő,
Buddha-derűvel örülő
megszállott szent és bűnöző,
majom, tigris, galamb idő:
bölcsen, vigasszal szerető
mosolyos gyilkosod ő. |
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
2011-01-29 14:39:01, szombat
|
|
|
Vasárnap - menüajánlat
Reggeli: Franciasaláta kaszinótojással, zsemlével
Előétel: Húsleves gazdagon
Főétel: Sertéskaraj várkapitány módra burgonyalepénnyel
Desszert: Túrótorta
Vacsora: Melegszendvics
Vegetáriánus ajánlat: Borban érlelt zellerszeletek bundában, csemege uborkával
Kaszinótojás franciasalátával:
Hozzávalók:
Kaszinótojás hozzávalói:
10 tojás
mustár
sütőmargarin
majonéz
tejföl
petrezselyem
só
bors
Franciasaláta hozzávalói:
1 csomag (500 g) fagyasztott vegyes zöldség
1 kis doboz konzerv kukorica
1 fej lilahagyma csíkokra vágva
tartármártás
só
bors
ételízesítő
Díszítésnek:
1 fejes saláta / jégsaláta
tojás
paradicsom
kígyóuborka
majonéz
Elkészítés:
Kaszinótojás elkészítése:
1.) Megfőzzük és megpucoljuk a tojásokat, félbevágjuk őket, és egy kiskanállal kikotorjuk a belsejüket. A tojássárgákhoz hozzákeverünk egy kis mustárt, margarint, majonézt, tejfölt és egy kevés apróra vágott petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, majd a masszát visszatöltjük a tojásokba.
Franciasaláta elkészítése:
1.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk - ízlés szerint.
2.) A franciasaláta elkészítése: Forró sós vízben megfőzzük a zöldségeket, majd lecsepegtetjük, és egy tálra rakjuk, hogy kihűljön. 3.) Hozzákeverünk egy kis doboz konzerv kukoricát, egy fej csíkokra vágott lilahagymát, és végül a tartártmártást.
4.) Egy tálat kibélelünk fejes saláta levelekkel, ráöntjük a franciasalátát, és a tetején szép sorban végigpakoljuk a kaszinótojásokat.
5.) Minden tojás közé félbe vágott uborka karikákat és minden tojás alá és fölé félbe vágott paradicsomkarikákat teszünk.
6.) A tojások tetejére egy-egy csepp tartármártást teszünk, és egy-egy szem kukoricát. (A tartármártás miatt nem csúszik le a tojásról.)
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Húsleves gazdagon:
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg marhalábszár
60 dkg marhacsont
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kicsi zellergumó
2 közepes burgonya
3 paradicsom
20 dkg tisztított zöldborsó (konzerv)
15 dkg morzsolt kukorica (konzerv)
2 evőkanál olaj
2 babérlevél
5 szem fekete bors
10 dkg árpagyöngy (gersli)
Elkészítés:
A húst a hártyáitól megszabadítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A csontot folyó vízzel lemossuk. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, szintén kisebb kockákra vágjuk, a konzerveket lecsepegtetjük.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, és a húst barnára pirítjuk benne, majd 2,5 liter vízzel felengedjük, és hozzátesszük a csontot, a babérlevelet, a borsot meg a hagymát. Lefedve, kis lángon 2 órán át főzzük. Utána a csontot kivesszük, a leves tetején lévő habot és zsírt óvatosan leszedjük. A gerslit egy szűrőben folyóvízzel leöblítjük lecsepegtetjük, a levesbe öntjük, és lefedve, kis lángon még 40 percig főzzük. A kétféle répát, a zellert, a burgonyát, a paradicsomot is a léhez adjuk, és lefedve, kis lángon még 35 percig főzzük. A végén a kukoricát és a borsót is beleöntjük, és az egészet jól összeforraljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 adag: 382 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Sertéskaraj várkapitány módra burgonyalepénnyel:
Hozzávalók:
70 dkg sertéskaraj
15 dkg csemege uborka
1 fej hagyma
10 dkg gépsonka
10 dkg trappista sajt
só
bors
majoránna
liszt
tojás
zsemlemorzsa
1 kaliforniai paprika
A burgonyalepényhez:
4 db burgonya
1 pohár tejföl
só
bors
fokhagyma
2 db tojás
10 dkg liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A kiklopfolt karajt sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával. Minden szeletre ráteszünk 1 szelet sajtot, 1 szelet sonkát, csíkokra vágott csemege uborkát és kaliforniai paprikát, majd feltekerjük. Duplán panírozzuk a következő sorrendben: morzsa, tojás, liszt, tojás, morzsa, majd serpenyőben ujjnyi olajon, fedő alatt készre sütjük.
A maradék uborkából, paprikából és reszelt fokhagymából salátát készítünk.
A burgonyalepényhez a lereszelt burgonyát a többi hozzávalóval összedolgozzuk, és kevés olajon lepényeket sütünk.
Megjegyzés:
A receptet Lovilaci küldte. Köszönjük!
Túrótorta V.:
Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás
8 evőkanál viz
40 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A krémhez:
25 dkg túró
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg sütőmargarin
10 dkg porcukor
citromhéj
A díszítéshez:
gyümölcs
gyümölcszselé
Elkészítés:
A 8 tojás sárgáját 8 evőkanál vízzel és 40 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet és a tojások felvert habját. Kör alakú tortaformában, előmelegitett sütőben sütjük.
A vaníliás pudingot a szokásos módon elkészítjük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót összetörjük, kikeverjük a porcukorral és a margarinnal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. A kihűlt tésztalapot óvatosan félbevágjuk, közepét megtöltjük a túrókrémmel, de hagyunk a tetejére és az oldalára is. Azt is szépen bevonjuk a krémmel, majd ízlés szerint gyümölcsökkel és gyümölcszselével díszítjük.
Megjegyzés:
Szülinapokra és egyéb alkalmakra tökéletes torta, mert mutatós, finom és az elkészítése sem bonyolult.
A receptet és a fotót Anica küldte. Köszönjük!
Tonhalas-sajtos melegszendvics:
Hozzávalók:
4 zsemle
1 csomag Knorr Sajtszósz Rafinéria
2 dkg vaj
1,5 dl tej
1 doboz olajos tonhal
1 pici lilahagyma
8 db zöld olajbogyó
1 nagy paradicsom
reszelt sajt
bors
Elkészítés:
A zsemlyéket kétfelé vágjuk, megpirítjuk. Kis lábosban felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a Knorr Rafinériát, elkeverjük, felengedjük a tejjel, kevergetve 2-3 percig forraljuk, hogy sűrű legyen. Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverjük a lecsöpögtetett tonhalat, a félkarikákra vágott hagymát és a felkarikázott olajbogyót. Összekeverjük, a zsemlyéket megkenjük vele. Paradicsommal díszítjük, kevés borssal és sajttal megszórjuk. Grillben vagy sütőben megsütjük a szendvicseket.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kránicz Zsuzsa küldte. Köszönjük!
Borban érlelt zellerszeletek bundában:
Hozzávalók:
2 nagyobb zellergumó
3-4 dl félszáraz fehérbor
A palacsintatésztához:
2 db tojás
liszt
tej
só
szódavíz
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A zellergumókat meghámozzuk, centis szeletekre felvágjuk, besózzuk, egy mélyebb tálba helyezzük, és felöntjük a borral. Körülbelül 2-3 órán át így pácoljuk.
Közben a hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. A lecsurgatott zellerszeleteket ebbe a tésztába merítjük, picit benne tartjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Azon melegében, tartármártással vagy fehérbormártással tálaljuk. Köretként friss zöld salátát adunk hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-01-29 11:46:01, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
Napsütéses, szép napot!
és
(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)
Link
Nézz be ide is, megéri:
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
332 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 267
- e Hét: 3072
- e Hónap: 11338
- e Év: 127991
|
|
|