Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Vadászgépekkel sem lehet megfé
  2011-01-30 21:08:50, vasárnap
 
  2011-01-30. 17:59
Vadászgépekkel sem lehet megfélemlíteni az egyiptomiakat

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, akinek távozását tüntetők ezrei követelik az országban, vasárnap felkereste a hadsereg jelenleg műveleti központként működő főhadiszállását.
Eközben az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is alacsonyan Kairó fölött. Szemtanúk és sajtóértesülések szerint Londonban vannak az elnök legközelebbi családtagjai. Hírügynökségi jelentések már 111 halottról szólnak, az Egyesült Államok szerint ,,rendezett átmenetre" van szükség Egyiptomban.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, akinek távozását tüntetők ezrei követelik az országban, vasárnap felkereste a hadsereg jelenleg műveleti központként működő főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását - közölte az országos televízió. Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal.
Szemtanúk és sajtóértesülések szerint Londonban vannak Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legközelebbi családtagjai, köztük fia és brit állampolgársággal is bíró felesége. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap szerint a londoni Heathrow repülőtéren dolgozó egyiptomi földi kiszolgáló személyzet tagjai arról számoltak be, hogy látták a repülőtéren Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét. A brit lap szerint mások a londoni bevásárlónegyed egyik legelőkelőbb áruházában, az Oxford Street-i Selfridgesben vélték látni Mubarak feleségét. A Mail idéz olyan egyiptomi lapértesüléseket is, amelyek szerint Gamal Mubarak, az elnök fia - akit a tüntetések kitörése előtt sokan apja lehetséges utódjának tartottak az államfői tisztségben - szintén Londonba utazott egy magánrepülőgépen, 97 bőröndből álló poggyász kíséretében. Suzanne Mubarak 1941-ben született Egyiptomban, de édesanyja, Lily May Palmer walesi volt, aki 1934-ben feleségül ment egy egyiptomi orvoshoz.
Az AFP hírügynökség adatai szerint a kedden kezdődött tüntetéseknek eddig legkevesebb 111 halottjuk és kétezernél több sebesültjük volt Egyiptom-szerte. Vasárnap a hadsereg bevonult a vörös-tengeri turistaparadicsomba, Sarm-es-Sejkbe is, és állásokat foglalt el a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arísban. Sarm-es-Sejkben nyugodt a helyzet. A köztelevízió híre szerint ugyancsak vasárnap Mubarak új kormányzókat nevezett ki több kormányzóság, köztük a Sínai-félsziget élére is.
A fosztogatók elleni bevetéseik során a katonák eddig 450 embert vettek őrizetbe, Csupán Alexandria és Iszmáilíja városában több mint 250 bűnözőt fogtak el - jelentette vasárnap az al-Arabíja hírtelevízió. Egy biztonsági forrás szerint tucatnyi holttest hevert a járdán a Kairót Alexandriával összekötő út mentén, az Abu-Zabalban lévő börtön közelében, az egyik olyan helyen, ahol lázadás tört ki a vasárnapra virradó éjjel. Haláluk körülményeiről nem tudott beszámolni, csak annyit közölt, hogy lövéseket hallott a börtönből és azon kívül is.
Az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is alacsonyan vasárnap Kairó fölött, s helikopterek köröztek a főváros légterében. A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg. A Kairó központjában lévő Tahrir térre, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek. Azóta, hogy pénteken a katonaság vette át a közrend fenntartását az egyiptomi fővárosban, a téren páncélosok is állomásoznak. A tiltakozók véleménye szerint az alacsonyan szálló repülőgépeket és helikoptereket azért küldték, hogy megfélemlítsék őket. A tömeg azonban nem oszlott szét, a kijárási tilalom ellenére folytatták a demonstrációt, amelyen Hoszni Mubarak távozását követelték.
Kairó utcáin vasárnap újból megjelentek a két nappal korábban visszavont rendőrök. Jelenlétüket a 18 milliós városban szükségessé teszi az, hogy a katonák csak részben képesek átvenni a feladataikat. Kairóban vasárnap lőfegyverekkel és botokkal felszerelkezett fiatalok gépkocsikat törtek össze és járókelőket fosztottak ki. A több teherautóval érkező, őrhelyeiket elfoglaló rendőröket több helyen ellenségesen fogadták, s a tiltakozók azt követelték, hogy a rendőröket csak katonákkal együtt vezényeljék ki az utcára.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök még nem tett konkrét lépéseket országának demokratizálása érdekében, az Egyesült Államok szerint ,,rendezett átmenetre" van szükség - jelentette ki vasárnap amerikai televízióknak nyilatkozva Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. ,,Rendezett átmenetet akarunk, hogy senki se tölthesse be az űrt, azt akarjuk, hogy legyen egy jól átgondolt terv, amelynek nyomán létrejön egy, a demokratikus részvételen alapuló kormány" - mondta Clinton a Fox Newsnak nyilatkozva.
(MTI)


http://kuruc.info/r/4/73437/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz terve a 70-es évek fa
  2011-01-30 21:06:12, vasárnap
 
  A Fidesz terve a 70-es évek falurombolását idézi

barikad.hu
2011, január 30 - 20:34

A kormány tervei szerint a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága. A Jobbik tiltakozik a falurombolás minden formája ellen.
Cikk Front kép - 280x185:

Jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok, ez azt jelenti, hogy az állam még az idén fel kívánja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat - közölte a Belügyminisztérium államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

Tállai András elmondta, a 2011-es költségvetésben 31 milliárd forintot különítettek el a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok egyedi támogatására. Hozzátette: ebből a keretből csak a működési jellegű adósságokat kívánják felszámolni, a más célú hitelfelvételeket, kötvénykibocsátásokat ez nem érinti.



Közölte, az idén újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben. Mint fogalmazott, ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen. Azt kell mindenekelőtt tisztázni, milyen típusú önkormányzatokra van szükség Magyarországon - fűzte hozzá.

Elmondta, alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék, így ezeknek a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága. Az elöljáróknak ugyanaz lenne a feladata, és ugyanolyan jogai lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek, így az adott település érdekeit kellene képviselniük. Jelezte: ismernek jó nemzetközi példákat, ezeket tanulmányozni fogják. Tállai András ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az "alapjaiban megváltoztatja az egészet".

Elmondta, a következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy jelenleg egy szétaprózódott és nagy költségekkel terhelt rendszer van Magyarországon. Az "én váram" szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe - fogalmazott.

Az államtitkár szerint meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, és szükség van egy új fővárosi törvényre, ám ennek részleteiről az érdekeltek bevonásával történő konzultáció után érdemes beszélni.

Tállai András szólt arról is, hogy jövőre a pénzügyi szempontból rendbe tett önkormányzatoknak már kevesebb feladata lesz, hiszen számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz. Elmondta, az igazgatási feladatok mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is szeretnék önkormányzati szempontból rendezni, így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre vélhetően már 2012-ben - tette hozzá.

Elmondta, azt szeretnék, ha a jövőben az Állami Számvevőszéknek vagy valamelyik miniszternek is szerepe lenne az önkormányzatok hitelképességének a vizsgálatában, a hitelfelvétel engedélyezésében. Az államtitkár úgy látja, az önkormányzati vagyonnal rosszul vagy felelőtlenül gazdálkodó közéleti személyekkel, polgármesterekkel vagy képviselő-testületekkel szemben szankciót kellene alkalmazni.

A barikad.hu megkérdezte a Jobbik országgyűlési képviselőjét Hegedűsné Kovács Enikőt mint szakpolitikust, hogy mi a véleménye Tállai András által elmondottakról.

A Jobbik szakpolitikusa szerint a magyar településhálózat alapjainak kiépítése, létrejötte Szent István király államalkotó munkájának egyik legfontosabb eleme, amelyet a történelem folyamán próbáltak többször eltörölni. A 3200 önkormányzat léte magyar önazonosságunk alapja, a Kárpát-medencéhez kötődésünk gyökérhálózata.



A legeredményesebb kísérlet a felszámolásra a Kádár-korszak szovjet típusú falurombolása volt a 70-es évek elejétől. Ezen gyászos emlékű folyamatnak a megidézését látjuk a belügyminisztérium államtitkárának szavaiban, amely az önkormányzataink "magas" számának szükségességét feszegeti Felveti ugyanakkor annak lehetőségét, hogy - úgymond - takarékossági okokból a kisebb településeken ne legyenek polgármesterek, képviselő-testületek, bizottságok -mutatott rá az államtitkár által vázolt terv veszélyére.

A 90-es évek "rendszerváltó" folyamatának az egyetlen valódi eredményeként említhetjük a tanácsrendszer bukását és a demokratikusan választott képviselő-testületek létrejöttét. S most a "forradalmi" 2/3 birtokában a Fidesz a régi rendszer restaurációját igyekszik megvalósítani takarékossági szempontokat hazudva, ahelyett, hogy az önfenntartó, gazdaságilag független, a környező tájjal harmonikus egyensúlyban létező települési rendszert igyekezne kiépíteni.

Csak hát ugye, az nem kézben tartható, manipulálható és nem felel meg a jelenkori országhódítók elvárásainak - hívta fel a figyelmet Hegedűsné Kovács Enikő.

A képviselőnő határozottan kijelentette: nem hagyjuk, hogy egy korlátolt, valódi jövőkép nélküli, s ezzel együtt hazaáruló gazdasági koncepció oltárán feláldozzák örökségünket, a magyar településhálózatot. Az önkormányzati rendszer egészséges továbbfejlesztésében a Jobbik készségesen felajánlja együttműködését és az ezen a téren nyert évtizedes tapasztalatát, de a falurombolás minden formája ellen tiltakozunk.

MTI nyomán barikad.hu


http://barikad.hu/fidesz_terve_70-es_%C3%A9vek_falurombol%C3%A1s%C3%A1t_id%C3%A9z i-20110130
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A barát, az barát!?
  2011-01-30 20:55:01, vasárnap
 
  A barát, az barát!?



Egy férfihez beállít a barátja, hadd maradjon ott néhány napig. Egy idő
után a házigazda megkéri a barátját:
- Hozd le légy szíves a papucsomat az emeletről.
- A te házadban én hozzam le a papucsodat?
Kicsit csodálkozik, de végül rááll. Az emeleten találkozik a ház bombázó
asszonyával és a szintén bombázó huszonéves nagylányával. Megkérdezi az
asszony:
- Mit keres itt fent?
- A férjed küldött, hogy dugjalak meg benneteket.
- Nem hiszem! - válaszol az asszony.
Mire a barát lekiabál:
- Hé, Joe! Mindkettőt?.
...Hát persze...
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Egyiptom hadserege gondot okoz
  2011-01-30 20:42:23, vasárnap
 
  Egyiptom hadserege gondot okozhat a zsidóknak

Az USA felfegyverezte Egyiptomot régebben, most azonban kérdés, hogy milyen fordulat lesz.
Sun, 2011/01/30 - 17:43

Ha Egyiptom most szembefordul a nyugati világgal, akkor az Egyesült Államok a saját akasztásához szállította a kötelet.

Az egyiptomi események az ország stratégiai fekvése mellett azért rendkívüli jelentőségűek, mert Egyiptom a közel-keleti térség második legerősebb katonai hatalma. Ezt az Izraellel kötött békének köszönheti, illetve az ezután beszerzett amerikai fegyverzetnek.

Egyiptom 1979-ben kötött békét Izraellel. Bár az 1973-as jom kippuri háború sikereket hozott - elsősorban a Sínai-félsziget későbbi visszaszerzését -, ekkorra már az Anvar Szadat vezette országnak elege lett a szovjet befolyásból. A katonák pedig rendkívül elégedetlenek voltak a szovjet fegyverzettel, amely rendre alulmaradt Izrael amerikai és francia eszközeivel szemben. Szadat maga is nyíltan ócsárolta az orosz technikát. A békekötés végre megnyitotta az utat Egyiptom nyugati újrafegyverzése előtt. Ennek nemcsak Izraellel szemben volt jelentősége, hiszen a zsidó állammal kötött béke az arab államok ellenszenvét váltotta ki, és ez nyílt háborúhoz is vezettett Líbiával 1977-ben.

1. Repülőeszközök

Egyiptom légierejének gerincét 220 darab F-16-os vadászbombázó alkotja, ezek különböző felszereltségűek, részben Törökországban készültek. 550 kilométeres hatótávolságukkal elérik Tel-Avivot, Líbia keleti harmadát, a szaúdi Dzsedda városát. A néhány rendszerben maradt F-4 Phantomnak ennél nagyobb az akciórádiusza, de ezek kevés eséllyel érnék el a célpontjaikat. Hosszabb távú bevetésekre alkalmasabbak a francia Mirage-változatok, amelyekből száz darab van.
hirdetés

Az F-16-osokon kívül Egyiptom Amerikának köszönheti az AH-64 Apache harci helikoptereket, ebből körülbelül negyven lehet bevethető. Ezek háborúban elsősorban harckocsik ellen alkalmazhatók, illetve a csapatok közvetlen támogatására. Francia eredetű a 70-80 Gazelle helikopter, amelyek szintén páncélelhárításra valók.

Ezeken kívül az egyiptomi fegyveres erők számos különféle, kisebb példányszámban rendszeresített szállítógépekkel, tengerészeti járőrgépekkel és helikopterekkel rendelkeznek.

A felsoroltak papíron a legerősebb légierők közé emelik az egyiptomit. Izrael előnye részben az F-15-ös harci gépekben, részben az összes eszköz számbeli fölényében, részben pedig a hatékonyabb kiképzésben van. F-15-ösök védik Szaúd-Arábia légterét is.

2. Szárazföldi csapatok

Az egyiptomi hadsereg a tizedik legerősebb a világon, 460 ezer katonát tart fegyverben, és ugyanennyi tartalékost mozgósíthat.

A szárazföldi csapatok büszkesége az amerikai tervezésű M1 Abrams harckocsi. Ezt a tankot annyira fontosnak ítélték, hogy saját Abrams-gyárat építettek. 1000 darab készült el a tervezett 1500-ból. Ezek az amerikai hadseregnél rendszeresítettől elsősorban abban térnek el, hogy páncélzatuk nem tartalmaz uránréteget. Kaptak viszont uránmagvas páncéltörő lövedékeket az M1-esekhez.

Izrael Merkava tankjai (azoknak kisebb számban készült újabb változatai) ugyan versenyképesek ezekkel, de Egyiptom az Abramseken kívül további legalább kétezer bevethető harckocsival rendelkezik. Ezek régebbi amerikai M60-asok, részben szovjet T-55-ös és T-62-es modellek, részben felújítva és modernizálva.

A hadseregnek ezenfelül körülbelül hatezer páncélozott lövészszállítója is van, bár ezek között sok az elavult amerikai vagy szovjet, sőt csehszlovák típus. Jelentős erőt képvisel a tüzérség, köztük több száz rakétavető, ebből a legnagyobb hatótávolságúak 30-35 kilométerig használhatók.

A légvédelem az Izrael elleni háborúk óta kiemelt fontosságú. A nagyszámú csöves fegyver mellett vállról indítható és mobil rakéták tömege oltalmazza a csapatokat, a telepített légvédelmi rakéták közül a leghatékonyabb a szintén amerikai Patriot rendszer.

3. Tengeri erők

Egyiptom részben kiterjedt tengerpartja, részben a Szuezi-csatorna védelme miatt viszonylag erős haditengerészetet tart fenn. Legmodernebb felszíni eszközei az amerikai eredetű Oliver Hazard Perry osztályú fregattok, amelyek elsődleges feladata a tengeralattjáró-elhárítás, de rakétáikkal felvehetik a harcot hajókkal is. Ezek mellett két szintén amerikai, két régebbi kínai és három orosz fregatt vethető be. Tengeralattjárókkal elég gyengén állnak, mindössze négy, régiségnek számító szovjet Romeo osztályú hajójuk van. Igaz, ezeket részben felújították, és elvileg képesek a nagy hatótávolságú Harpoon rakéták indítására.

A kisebb hajók közül említést érdemelnek az Osza osztályú rakétás gyorsnaszádok. Ezek a szovjet hajók négy Styx rakétát hordoznak, amelyek hatalmas robbanófejükkel a nagyobb egységekre is veszélyt jelenthetnek. Tény ugyanakkor, hogy ezek zavarása nem okoz gondot a fejlettebb haditengerészeteknek.
Scud-3

4. Ballisztikus rakéták, tömegpusztító fegyverek

Mivel ez a terület természetesen a legszigorúbb titkok közé tartozik, az ezekről szóló információk nem megbízhatók. Az amerikai és az izraeli hírszerzés gyanítja, hogy Egyiptom együttműködött Észak-Koreával, sőt egyes rakétákat a KNDK-ból szereztek be. Gyanítható az is, hogy az együttműködés kétoldalú volt: Egyiptom a számára hozzáférhető nyugati technológiát továbbadta a kommunista diktatúrának.

A legpotensebb - feltételezett - eszköz az észak-koreai gyártmányú Rodong-1 rakéta, 1500 kilométeres hatótávolsággal. Ez akár Bukarestet is elérheti, ha valamiért pont Bukarestet akarnák megtámadni. Az viszont kétséges, hogy Egyiptom rendelkezik-e ilyenekkel, és ha igen, bevethetők-e. Ismert, hogy együtt dolgoztak Argentínával a Condor ballisztikus rakétán, de ez végül nem készült el. Annyi biztos, hogy Egyiptom rendszeresítette a Scud-C rakétákat, és ezeket helyben gyártották. Valószínűleg ők is igyekeztek növelni ezek hatótávolságát, mint sok más ország. A Scud-C hatótávolsága 550 kilométer.

Számottevő nukleáris programja Egyiptomnak nincs. Két kísérleti reaktort működtetnek. Az atomsorompó-egyezményt 1981-ben ratifikálták.

Biológiai fegyvereikről szintén keveset tudunk. Mivel ezek előállítása (az atomfegyverhez képest) viszonylag egyszerű, az egyiptomi ipar minden bizonnyal képes a gyártásukra. Szadat elnök 1970-ben úgy nyilatkozott, hogy országa rendelkezik biológiai harcanyaggal, és szükség esetén bevetheti azokat Izrael ellen. Ez a bejelentés valószínűleg az izraeli atomcsapás elleni elrettentő lépés volt.

Vegyi harcanyagokat viszont bizonyítottan tartanak, használtak és gyártottak. Egyiptom a jemeni polgárháborúban mustárgázt vetett be a királypártiak ellen, az arab-izraeli konfliktusban azonban tartózkodott ettől. A vegyi arzenálban valószínűleg mustárgáz, foszgén és VX ideggáz található. Ezek bevethetők rakétákban is, de nem ismert, hogy készítettek-e ilyen fejeket a Scudokhoz.

Inkább beszéljük meg?

Bár a NATO, illetve az Egyesült Államok a közelmúltban Afganisztán mellett a szintén erősnek tartott iraki reguláris erőket is sikeresen szétverte - a győzelem utáni konszolidáció más kérdés -, illetve tönkrebombázta Jugoszláviát, a fentiekből látható, hogy Egyiptom ezeknél sokkal keményebb ellenfél lenne, elsősorban éppen az amerikai fegyverzet miatt. Ezenfelül a NATO-erőket leköti Irak és Afganisztán. Noha Észak-Afrika az EU legfontosabb érdekszférája, katonailag az unió jelentéktelen játékos, az azonnal bevethető ereje papíron is csupán két 1500 fős harccsoportra korlátozódik. Érthető tehát a nyugati hatalmak óvatossága az egyiptomi forradalommal szemben: egy iszlamista vagy akár nasszerista, arab nacionalista fordulat szinte leküzdhetetlen ellenséget teremtene a világ egyik legingatagabb pontján.

(Index)


http://szentkoronaradio.com/kulfold/2011_01_30_egyiptom-hadserege-gondot-okozhat- a-zsidoknak?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+at isztamagyarhang+%28Szent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A falu leszámol a kegyetlen, g
  2011-01-30 20:37:19, vasárnap
 
  A falu leszámol a kegyetlen, gyilkos cigány purdékkal

2011. január 30. 17:45
Hunhír.info

Nincs maradása Lakon annak a négy gyerekkorú brutális cigány bűnözőnek, akik megölték a magyar származású K. Ica nénit (†81). Bár a jelek szerint a gyilkosok fiatal koruk miatt büntetlenül ússzák meg tettüket, a falu haragját mégsem kerülhetik el. A helybéliek csaknem egy emberként mondják, hogy a törvény által kínált kiskapukon kicsúszhatnak, azonban az ő markukból viszont nem.

L. Márió (12), S. Tibor (13), L. Richárd (13) és L. József (12) mellett csak saját családjuk és a helyi cigány kisebbség képviselője áll ki.- Majd ha bebizonyosodik, hogy ők tették, megkapják a méltó büntetésüket, addig azonban senki nem mutogathat rájuk - emberkedett Lákátos István, a település cigány kisebbségét képviselő, magát és bandáját mindenek felettinek beállítani akaró, kettős mércés kancigány. (Az ész megáll: a cigány szutyok a brutális cigány gyilkosok jogait félti. Erre is ráférne egy kis rápirítás.)

Lak polgármestere szerint a kiskorú banditák sorsáról elsősorban a bíróság dönt majd, aztán a helyi jegyző döntése lesz, maradhatnak-e, vagy menniük kell. Mint megírtuk, a gyerekek a gyanú szerint azzal szórakoztak, hogy kertekbe beugrálva levágták a villanyórákat. Ica néni fülön csípte őket, a purdék megtámadták, és brutális, kegyetlen módon agyonvertél.


http://hunhir.info/?pid=hirek&id=37187
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanmese a tücsökről és a pénzé
  2011-01-30 20:34:38, vasárnap
 
  Tanmese a tücsökről és a pénzérméről



Történt egyszer, hogy egy indián sétált egy nagy amerikai városban a nem indián barátjával. A New York-i Times Square környékén jártak. Éppen csúcsidő volt, tehát sokan nyüzsögtek az utcákon. Az autósok nyomták a dudákat, a taxisok csikorogva fordultak be az utcasarkokon, a város zaja szinte süketítő volt.

Egyszer csak megszólalt az indián:
- Hallok egy tücsköt.
- Az nem lehet - mondta a barátja. - Ekkora zajban hogy lehetne meghallani egy tücsköt?
- Biztos vagyok benne. Hallottam egy tücsköt - mondta az indián.
- Ez őrültség - mondta újra a barátja.

Az indián viszont egy kis ideig türelmesen figyelt, majd elindult az utca másik oldalára, ahol néhány bokor nőtt. Az ágak között tényleg megtalálta a tücsköt.

A barátja álla leesett:
- Ez lehetetlen. Neked természetfölötti hallásod van.
- Nem - válaszolt a bennszülött. - Az én fülem semmiben sem különbözik a tiedtől. A dolog csak azon múlik, hogy mire figyelsz jobban.

- Ez lehetetlen, én sose hallanék meg egy tücsköt ilyen zajban. Nem, nem, lehetetlen - hitetlenkedett tovább a barátja.
- Az egész csak azon múlik, hogy mi a legfontosabb neked. Figyelj! Bemutatom.

Az indián kivett a zsebéből néhány érmét, majd a földre ejtette azokat. Harminc méteres körzetben minden fej megfordult, hogy vajon az érme, ami csörrent, nem az övék-e.
- Látod már, hogy mire gondoltam?

Az egész azon múlik, hogy mi az, ami fontos számodra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Portugália sokkolhatja a magya
  2011-01-30 20:33:52, vasárnap
 
  Portugália sokkolhatja a magyar gazdaságot

barikad.hu
2011, január 30 - 14:45


Főleg Magyarország és Csehország szenvedheti meg a valutauniós növekedés esetleges megtorpanását.
Cikk Front kép - 280x185:

Az euróövezet várhatóan gyengülő gazdasági aktivitása miatt "vegyesek" a közép-kelet-európai térség növekedési kilátásai, és főleg Magyarország és Csehország szenvedheti meg a valutauniós növekedés esetleges megtorpanását - áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétvégi helyzetértékelésében.

Az elemzés szerint a kelet-európai térség megérezheti azt is, ha Portugália külső pénzügyi segítségre szorul.

A Moody's Analytics - a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálata - új prognózisában közölte: azzal számol, hogy a következő negyedévekben lassulni kezd az euróövezeti növekedés, tekintettel arra, hogy valutauniós tagállamok államháztartásuk konszolidálásának jegyében meredek kiadáscsökkentésbe kezdenek, vagy adókat emelnek, esetleg mindkét módszert egyszerre alkalmazzák.

A ház szerint Magyarország és Csehország különösen érzékeny lehet egy ilyen fejleményre, mivel e két országban a fő gazdasági hajtóerő az export, és az elsődleges kereskedelmi partner az euróövezet.

Csehország kivitelének 50 százaléka, a magyar export 40 százaléka az euróövezetbe irányul - áll a Moody's Analytics kimutatásában.

Más nagy londoni házak derűlátóbbak a valutauniós növekedési kilátásokkal kapcsolatban, ám szintén további jelentős kockázatokat látnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére érvényben tartott növekedési prognózisát.

A cég 2,7 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző előrejelzésében szereplő 2,2 százalékról, az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett. Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott - vásárlóerő-paritáson számolt - idei növekedési prognózisukat.

A ház szerint ugyanakkor távolról sem múltak el az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos kockázatok.

Az EIU elemzői "gyakorlatilag elkerülhetetlennek" nevezték, hogy Görögország és Írország után Portugália is külső pénzügyi segítség igénybevételére kényszerüljön. A cég szerint a piacon forgó portugál államadósság jelenlegi hozamszintjei "kiárazzák" Portugáliát a tőkepiacokról, és ugyanez érvényes a portugál bankokra is, amelyek finanszírozása változatlanul az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási forrásaitól függ.

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői minap Londonban kiadott forgatókönyvükben szinte ugyanerre a véleményre jutottak. A ház szakértői szerint Portugáliát a piac "régóta a következő dominónak tekinti", és most már nem az a kérdés, hogy Portugália a görögországihoz és az írországihoz hasonló EU/IMF-mentőcsomagra szorul-e, hanem az, hogy mikor.

Ezek a vélemények egybecsengenek a Moody's Aanalytics hétvégi londoni elemzésében szereplő prognózissal. A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint Portugália "még az (idei) első negyedév vége előtt" segítséget kér az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által létrehozott 750 milliárd eurós pénzügyi mentőalapból.

A Moody's Analytics szerint egy ilyen fejleménynek "közvetett hatásai" lennének Közép- és Kelet-Európára. Az exportra gyakorolt hatás korlátozott lenne, mivel Portugália önmagában nem kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai térségnek.

Mindazonáltal Közép- és Kelet-Európa egyes gazdaságainak szoros kapcsolata az euróövezettel azt jelenti, hogy ezek a gazdaságok érzékenyek az euróövezeten belüli sokkokra. Így ha Portugália pénzügyi segítségért folyamodik, a befektetői félelmek a közép-kelet-európai térségben is erősödhetnek, ami akár a nemzetközi tőkepiaci hozzáférést is korlátozhatja egyes felzárkózó európai gazdaságok számára - áll a Moody's Analytics hétvégi londoni elemzésében.

MTI - barikad.hu

http://barikad.hu/portug%C3%A1lia_sokkolhatja_magyar_gazdas%C3%A1got-20110130
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A következő dominó neve: Portu
  2011-01-30 20:13:14, vasárnap
 
  2011-01-30. 16:57
A következő dominó neve: Portugália

Az euróövezet várhatóan gyengülő gazdasági aktivitása miatt "vegyesek" a közép-kelet-európai térség növekedési kilátásai, és főleg Magyarország és Csehország szenvedheti meg a valutauniós növekedés esetleges megtorpanását - áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétvégi helyzetértékelésében.
Az elemzés szerint a kelet-európai térség megérezheti azt is, ha Portugália külső pénzügyi segítségre szorul.
A Moody's Analytics - a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálata - új prognózisában közölte: azzal számol, hogy a következő negyedévekben lassulni kezd az euróövezeti növekedés, tekintettel arra, hogy valutauniós tagállamok államháztartásuk konszolidálásának jegyében meredek kiadáscsökkentésbe kezdenek, vagy adókat emelnek, esetleg mindkét módszert egyszerre alkalmazzák.
A ház szerint Magyarország és Csehország különösen érzékeny lehet egy ilyen fejleményre, mivel e két országban a fő gazdasági hajtóerő az export, és az elsődleges kereskedelmi partner az euróövezet.
Csehország kivitelének 50 százaléka, a magyar export 40 százaléka az euróövezetbe irányul - áll a Moody's Analytics kimutatásában.
Más nagy londoni házak derűlátóbbak a valutauniós növekedési kilátásokkal kapcsolatban, ám szintén további jelentős kockázatokat látnak.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére érvényben tartott növekedési prognózisát.
A cég 2,7 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző előrejelzésében szereplő 2,2 százalékról, az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett. Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott - vásárlóerő-paritáson számolt - idei növekedési prognózisukat.
A ház szerint ugyanakkor távolról sem múltak el az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos kockázatok.
Az EIU elemzői "gyakorlatilag elkerülhetetlennek" nevezték, hogy Görögország és Írország után Portugália is külső pénzügyi segítség igénybevételére kényszerüljön. A cég szerint a piacon forgó portugál államadósság jelenlegi hozamszintjei "kiárazzák" Portugáliát a tőkepiacokról, és ugyanez érvényes a portugál bankokra is, amelyek finanszírozása változatlanul az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási forrásaitól függ.
A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői minap Londonban kiadott forgatókönyvükben szinte ugyanerre a véleményre jutottak. A ház szakértői szerint Portugáliát a piac "régóta a következő dominónak tekinti", és most már nem az a kérdés, hogy Portugália a görögországihoz és az írországihoz hasonló EU/IMF-mentőcsomagra szorul-e, hanem az, hogy mikor.
Ezek a vélemények egybecsengenek a Moody's Aanalytics hétvégi londoni elemzésében szereplő prognózissal. A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint Portugália "még az (idei) első negyedév vége előtt" segítséget kér az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által létrehozott 750 milliárd eurós pénzügyi mentőalapból.
A Moody's Analytics szerint egy ilyen fejleménynek "közvetett hatásai" lennének Közép- és Kelet-Európára. Az exportra gyakorolt hatás korlátozott lenne, mivel Portugália önmagában nem kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai térségnek.
Mindazonáltal Közép- és Kelet-Európa egyes gazdaságainak szoros kapcsolata az euróövezettel azt jelenti, hogy ezek a gazdaságok érzékenyek az euróövezeten belüli sokkokra. Így ha Portugália pénzügyi segítségért folyamodik, a befektetői félelmek a közép-kelet-európai térségben is erősödhetnek, ami akár a nemzetközi tőkepiaci hozzáférést is korlátozhatja egyes felzárkózó európai gazdaságok számára - áll a Moody's Analytics hétvégi londoni elemzésében.

(MTI)

http://kuruc.info/r/42/73431/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Ezt bebuktad, Tiborom" - moss
  2011-01-30 19:59:08, vasárnap
 
  "Ezt bebuktad, Tiborom" - mossa kezeit az OTP

Hírszerző bullet 2011. január 30. 18:52

Hétfőn bezárul a nyugdíjkapu és jelen állás szerint évtizedekre eldől hárommillió pénztártag sorsa, akár marad a pénztáraknál, akár hagyja, hogy átléptessék az állami nyugdíjrednszerbe. A felelős döntéshez minden elérhető információra szükségük volt a tagoknak, azonban volt olyan olvasónk, aki csak pénteken kapta kézhez egyenlegértesítőjét és a tájékoztató levelet az OTP Magánnyugdíjpénztártól, vagyis csak egy napja maradt arra, hogy ennek fényében nyilatkozzon a maradásról, ha eddig nem állt szándékában.

Hétfőn nyilatkozhatnak utoljára a pénztártagok, ha maradni szeretnének a magánnyugdíj-pénztári rendszerben. A döntésben segíthetett, ha a pénztártagok tudták mennyi megtakarítás gyűlt össze a számlájukon. Azonban több olvasónk is jelezte, hogy a legtöbb pénztártagot számláló OTP Magánnyugdíjpénztártól csak pénteken kapta meg az egyenlegértesítőjét, illetve a mellékelt tájékoztatást a pénztárakkal kapcsolatos drasztikus törvényi változásokról.

Mint korábban írtuk a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó OTP Magánnyugdíjpénztár a többi pénztárral ellentétben csak január 20. után kezdte postázni tagjai egyenlegértesítőjét. Ráadásul az OTP Magánnyugdíjpénztárat január első heteiben olvasóink szerint nem lehetett elérni telefonon, mert minden esetben szétkapcsolt a vonal mielőtt lekérdezhették volna egyenlegüket.

Az OTP pénztár csúszása már többeknek szemet szúrt. Ennek kiváló példája a ,,népi folklór" alábbi linken megtekinthető feldolgozása, melyben Sáfrány Tibor OTP Magánnyugdíjpénztári tag megtudja mennyi megtakarítást rejt számlája.
OTP: a munkáltatóknak mentek tájékoztatók

Az OTP pénteken közölte: a pénztári rendszer új szabályozása jelentősen csökkentette a pénztárak működésre fordítható keretét, így az OTP Magánnyugdíjpénztár a rendelkezésre álló csökkentett forrásait nem kommunikációs kampányra fordította, hanem a rendelkezésére álló csatornákon keresztül próbálta meg elérni a pénztártagokat. A közlemény szerint a tagok alapos tájékoztatást kaphattak a pénztár honlapján, ügyfélszolgálatán, de bármely OTP fiókban is kérhettek információt. A szétkapcsolásokat azzal indokolta a pénztár, hogy ma egy nap alatt annyi hívás fut be a call centerbe (közel tízezer hívás naponta), mint máskor egy hónap alatt. Hangsúlyozzák viszont, hogy az írásos megkeresésekre a pénztár minden esetben válaszolt.

Az OTP közleményében azt is állította, hogy ,,a pénztárral kapcsolatban álló munkáltatónak tájékoztató levelet juttatott el a pénztár még 2011. január elején, amelyben személyes, tagi tájékoztatást is felajánlott és - kérés esetén - tartott". Szerkesztőségünknek azonban mindeddig nem sikerült ilyen munkáltatóra bukkannia (amennyiben Önt megkereste a pénztár január elején kérjük jelezze kommentben vagy e-mailben).

Az OTP magánnyugdíjpénztár egyébként a késve kiküldött értesítőkkel nem lépte túl a törvényben előírt határidőt, ugyanis az egyenlegértesítőt a pénztártagoknak június végéig kell megkapniuk. Az eset viszont azért kirívó, mert a többi pénztárnál látványosan kisebb erőfeszítéseket tett azért, hogy maradásra bírja tagjait, vagy legalábbis segítse őket a felelős döntés meghozatalában.
Az OTP tudja, hogy ez fontos

Az, hogy vannak olyan OTP pénztártagok, akik három nappal a kapuzárás előtt tudták meg, mennyi is van a számlájukon azért is érdekes, mert az OTP magánpénztár pénteki közleménye is elismeri, hogy ,,az összes nyugdíjpénztár kiemelt feladata, hogy a pénztártagok számára minden olyan információ időben rendelkezésre álljon, amely a döntések meghozatalában számukra elengedhetetlen". Az OTP Magánnyugdíjpénztár szerint a döntésben a tagok pénzét felelősen kezelő magánnyugdíjpénztár a mérlegelendő szempontok megismerésében tud segíteni. Ezt tette és teszi több mint 750 ezer ember felelős pénzügyi szolgáltatójaként az OTP Magánnyugdíjpénztár is - írja a közlemény.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár közleményében reagál azokra a piaci pletykákra is, melyek szerint a pénztár nem akarja tovább folytatni tevékenységét. A közlemény szerint az OTP reméli, hogy eléri a törvény által előírt kétezres taglétszám minimumot, és így a jövőben is fenn tudja tartani eddigi szolgáltatásait.

http://hirszerzo.hu/profit/20110128_otp_magannyugdijpenztar_maradas/print
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugdíjkorbács: fizethetnek a
  2011-01-30 19:54:40, vasárnap
 
  Nyugdíjkorbács: fizethetnek a maradók az egészségügyi ellátásért

Index bullet 2011. január 28. 16:04
Frissítve: 2011. január 28., péntek, 16:49

Eleshet az ingyenes egészségügyi szolgáltatástól a magánnyugdíjpénztárban maradók idős korukban- írta az Index pénteken. A hírportál a törvényhozási kapkodással magyarázza a joghézagot, melyről talán még a kormány sem tud.

Az Index pénteki cikke szerint a probléma abból fakad, hogy a hatályos törvények szerint egészségügyi ellátást idős korban az kaphat főszabályként, aki saját jogú nyugellátást (öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat), hozzátartozói nyugellátást (özvegyi nyugdíjat, árvaellátást, szülői nyugdíjat, baleseti hozzátartozói nyugellátást), illetve rehabilitációs járadékot kap. Az viszont, aki marad a magánnyugdíjpénztárban, és nincs tizenöt év szolgálati ideje, az nem kaphat ilyen jogú ellátást, tehát az ingyenes egészségügyből is kiesik.

A hírportálnak meg nem nevezett szakemberek azt mondták, szakmai berkekben többen tudni vélik, hogy az állami résznyugdíjra jogosító 15 évnyi szolgálatiidő-korlátot 20 évre emelhetik néhány esztendőn belül. A pénztáraknál maradók többsége várhatóan ebbe a kategóriába esik majd: biztosan ide tartoznak azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszer 1998-as indulásakor vagy azt követően léptek a munkaerőpiacra először, és azok is ebbe a halmazba tartoznak, akik ugyan korábban kezdtek dolgozni, de egy időre elveszítették munkahelyüket, ezért idén november végéig nem jön össze a 15 évnyi szolgálati idejük.

Mivel a nyugdíjpénztári tagok nagy része egészségügyi ellátást sem saját jogon, sem szociális alapon nem kaphat, családi tragédia kell ahhoz, hogy mégis hozzájussanak a szolgáltatáshoz. Ugyanis a törvény szerint annak, akinek a nyugdíjas házastársa meghal, özvegyi nyugdíj jár élete végéig, az özvegyi nyugdíj pedig automatikusan feljogosítja az egészségügyi ellátásra. Ám az Index szerint itt is adódik némi probléma: ha a házasságban mindketten magán-nyugdíjpénztári tagok, akkor az egyik családtag halála esetén a másik nem kap özvegyi nyugdíjat, tehát egészségügyi ellátásra sem lesz jogosult.

A híportál elemzése szerint ezt csak akkor lehet megúszni, ha a pénztártagok a nyugdíjba vonulástól kezdve havonta fix összegű díjat fizetnek az államnak. A most havi 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék befizetésével ugyanis egészségügyi szolgáltatásra való jogot lehet vásárolni.

A probléma létezéséről az Index megkérdezte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, azonban onnan szűk négy nap alatt nem érkezett válasz. A Hírszerző megkeresete az Egészségügyi Államtitkárságot, ahonnan a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányítottak. Amint a tárca válaszol a kérdéseinkre, közöljük.


http://hirszerzo.hu/profit/20110128_nyugdij_maradok_egeszsegugyi_ellatas#utm_sour ce=hirszerzo.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=r elated
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 670 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.