Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2011-01-07 23:59:13, péntek
 
  Kívánok kedves Mindannyiotoknak





Köszönöm a látogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gyermekszületés
  2011-01-07 22:44:41, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képeslapok  
Ez a nap is
  2011-01-07 22:08:58, péntek
 
  Tóth Árpád - Ez a nap is


Ez a nap is,
Mint a többi.
Elmúlt. Vége.
Ez az est is,
Mint a többi.
Eljött. Béke.

Szerény béke,
De hálával
Veszem ezt is,
Jó pihenni,
Ha az ember
Csatát veszt is.

Furcsa béke:
Hallgat, talpig
Feketében,
Mint egy titkos
Esti virág,
Mely az ében

Alkonyatban
Nem egyéb, csak
Néma illat,
Mit az ember
Behunyt szemmel
Mélyre szívhat,

Elmosódva,
Álmosodva
Nem keresve,
Milyen lehet
Az illatnak
Szirom-teste:

Szép virág-e,
Mint az ifjú,
Mint a pőre
Rózsabimbók
Hajnalszínű,
Gyenge bőre,

Vagy csak fáradt,
Régi rózsa,
Mely reggelre
Széthull némán,
Föld porával
Elkeverve?




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Előszó
  2011-01-07 22:00:20, péntek
 
  Karinthy Frigyes - Előszó



Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,

A szót, a titkot, a piciny csodát,
Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Mert félig már ki is bukott, tudom
De mindig megrekedt a féluton.

Az egyik forró és piros lett tőle,
Õ is súgni akart: csók lett belőle.

A másik jéggé dermedt, megfagyott,
Elment a sírba, itthagyott.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

A harmadik csak rámnézett hitetlen,
Nevetni kezdett és én is nevettem.

Gyermekkoromban elszántam magam,
Hogy szólok istennek, ha van.

De nékem ő égő csipkefenyérben
Meg nem jelent, se borban és kenyérben,

Hiába vártam sóvár-irigyen,
Nem méltatott reá, hogy őt higgyem.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Hogy fájt, mikor csúfoltak és kínoztak
És sokszor jobb lett volna lenni rossznak,

Mert álom a bűn és álom a jóság,
De minden álomnál több a valóság,

Hogy itt vagyok már és még itt vagyok
S tanuskodom a napról, hogy ragyog.

Én isten nem vagyok s nem egy világ,
Se északfény, se áloévirág.

Nem voltam jobb, se rosszabb senkinél,
Mégis a legtöbb: ember, aki él,

Mindenkinek rokona, ismerőse,
Mindenkinek utódja, őse,

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Elmondom én, elmondanám,
De béna a kezem s dadog a szám.

Elmondanám, az út hová vezet,
Segítsetek hát, nyujtsatok kezet.

Emeljetek fel, szólni, látni, élni,
Itt lent a porban nem tudok beszélni.

A csörgőt eldobtam és nincs harangom,
Itt lent a porban rossz a hangom.

Egy láb mellemre lépett, eltaposta,
Emeljetek hát fel a magosba.

Egy szószéket a sok közül kibérlek,
Engedjetek fel lépcsőjére, kérlek.

Még nem tudom, mit mondok majd, nem én,
De úgy sejtem, örömhírt hoztam én.

Örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt
Nektek, kiket szerettem,
Állván tátott szemmel, csodára várván.

Amit nem mondhatok el senkinek,
Amit majd elmondok mindenkinek.

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szeretet kettesben
  2011-01-07 21:53:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Évkezdetre csírás szendvics
  2011-01-07 15:46:35, péntek
 
  Évkezdetre csírás szendvics:

Talán nincs is ember a Földön, aki ne szeretné a szendvicseket: felvágottakkal, sajtfélékkel, zöldségekkel, különféle krémekkel, lekvárral, csokikrémmel, pikáns vajakkal vagy mézzel. No de hogy állunk a csírával?

A szendvicskészítés ötlete Szilveszterkor jött, mivel úgy sejtettem, a karácsonyi édesség-özön után jól esne a családnak valami egyszerű harapnivaló, ami azért mégis különleges - ízre és kinézetre egyaránt.
Aztán a közértben bolyongva egyszer csak megláttam a zöldséges pultban egy csomó csírát. Szépen, átlátszó dobozba rendezve sorakoztak egymás mellett katonás rendben: búza csíra, lucerna csíra, brokkoli csíra, hagyma csíra... és itt felcsillant a szemem. Ez az! Ez kell nekem! - és máris a kosárba tettem a dobozt.

Otthon aztán gyerekjáték volt összeállítani a csírás szendvicseket:

Hozzávalók: 2 bagett, margarin, 2 csomag pulykammell sonka, 2 camembert, 1 doboz hagyma csíra, 1 üveg csemege uborka, 1 fejes saláta, olívaolaj

Elkészítés:
1.) Felkarikázzuk a bagetteket, megkenjük margarinnal a szeleteket, majd mindre egy-egy megmosott, nagyjából méretre tépett saláta levelet teszünk.
2.) A salátákra jön a sonka, majd egy-egy kis szelet sajt, végül egy csipetnyi megmosott csíra, és egy karika csemege uborka. Célszerű az uborkát fogpiszkálóval a szendvics tetejére tűzni, így jól összefogja az egészet, és a csíra sem szóródik szét - ráadásul jól mutat, és könnyebben lehet szedni a tálból.






A csírás szendvicseim nagy sikert arattak - az ízük nagyjából a snidlingére emlékeztetett, ám annál talán kicsit csípősebbek voltak. A látványukról beszéljenek a képek - én pedig mesélek addig a gyógyhatásukról...
... mert bizony, a csírák tele vannak a szervezetünk számára igen hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Egyetlen parányi magban és csírában megtalálható a kifejlett növény számára szükséges összes fontos anyag, amely segíti a sejtnövekedést, tisztítja a vért, elpusztítja a káros baktériumokat, parazitákat, vírusokat és gombákat. Erős nyákoldó, így náthás, influenzás időszakban különösen javallott a fogyasztása. Nagyon sokat segít gyomor- és bélproblémák esetén, és hatékonyan támogatja az immunrendszert.




Hagymacsíra


Az 2011-es esztendő első meleg étele gyanánt egy nagy tál túrós csuszát sütöttem. Az 50 dkg forró, sós vízben főtt csuszatésztához 50 dkg krémes túrót, 1,5 nagy doboz tejfölt, sót, és kb. 15-20 dkg pirított szalonnát kevertem, a zsírjával együtt, majd az egészet pirosra sütöttem, kb. 10 perc alatt, 200 fokon, grill fokozaton.





Túrós csusza

A Szilveszterünk egyébként remekül telt, volt mese-nézés, malacsütés, lencse evés, családias esti séta a -8 fokban, trombitálás, tüzijáték a tesómékkal, szilveszteri tévéműsor, csírás szendvics, és sok nevetés. Újévi fogadalmat nem tettünk, de mindannyian hisszük, hogy minden új év egyben új kezdetet is jelent. A sült galamb szerintem nem létezik, mindenért, ami értékes és fontos számunkra, meg kell küzdeni, de ez így is van rendjén.

A legfontosabb, hogy törődjünk egymással és az egészségünkkel, a többi pedig majd magától jön.

Forrás: Mindmegette.hu - Morzsáló blogja

Megjegyzésem: Egész évben lehet készíteni és enni a csírás szendvicseket.

Én a sűlt túros csusza helyett eddig a sült túrós tésztát készítettem azzal a változtatással, hogy a jénai edény falát és alját béleltem ki vékonyra vágottf üstölt szalonnával, és addig sütöttem, amíg a szalonna és a tészta teljesen átsült ropogós, pirosra. Lehet tálalni tejföllel is, én azonban a tejföl nélküli száraz változatát szeretem.
A sok hús után nálunk ez lesz szombaton a fő fogás.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szombat - menüajánló
  2011-01-07 14:36:25, péntek
 
  Szombat - menüajánló


Reggeli: Lágytojás kiflivel, citromos teával
Előétel: Narancsleves habgaluskával
Főétel: Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell burgonyapürével
Desszert: Almás batyu
Vacsora: Töltött malacka
Vegetáriánus ajánlat: Zöldségkocsonya

Hideg narancsleves habgaluskával és kandírozott narancshéjjal:

Hozzávalók:
4 narancs
1 liter 100%-os narancslé
4 dl natúr joghurt
1 citrom héja
4-5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
ízlés szerint édesítőszer
4 tojásfehérje
Elkészítés:
A fahéjból, a szegfűszegből és egy citrom lehámozott héjából körülbelül 1dl vízzel fűszerkivonatot készítünk, majd hagyjuk kihűlni. 2 darab narancsot meghámozunk, kettőnek pedig lereszeljük a héját, majd a levüket kifacsarjuk. A kifacsart narancsleveket, a 100%-os narancslevet, a fűszerkivonatot, a joghurtot, és a 2 darab narancs lereszelt héját egy lábosba tesszük, és néha megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, utánízesítünk, majd lehűtjük.

A lehámozott narancshéjat apró kockákra vágjuk, és kevés cukorral kandírozott narancshéjat készítünk belőle.

A tojásfehérjéket kevés porcukorral kemény habbá verjük, és kanállal forrásban lévő vízbe galuskákat szaggatunk belőle.

A lehűlt narancslevest a habgaluskákkal tálaljuk, melyeknek a tetejére kevés kandírozott narancshéj kerül.





Megjegyzés:
Könnyed és finom.

A receptet és a fotót KenGuruu küldte. Köszönjük!


Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell:

Hozzávalók:
8-10 szelet bacon
1 nagy pulykamell
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg kimagozott aszalt szilva
1 dl vörösbor

bors
Elkészítés:
Az aszalt szilvát megmossuk, és beáztatjuk a vörösborba.

A baconszeleteket fóliára fektetjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük az enyhén kiklopfolt pulykamellet, sózzuk, borsozzuk. Megkenjük a gesztenyemasszával, és egy csíkban ráhelyezzük a lecsöpögtetett aszalt szilvákat.

A fólia segítségével feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás tepsibe fektetjük (ha szükséges, fogpiszkálóval össze lehet tűzni!).

190 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés:
Előző nap is elkészíthető, így aznap csak sütni kell.

A receptet Heli77 küldte. Köszönjük!


Almás batyu:

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
25 dkg sütőmargarin
5 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
csipet só
cukor ízlés szerint
A töltelékhez:
1,5-2 kg alma (reszelve)
kb. 15-20 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
zsemlemorzsa
A kenéshez
tojásfehérje
Elkészítés:
Tésztához valókat összekeverem, dagasztom, majd 1 órácskát kelesztem. Kezdőknek mondom: azért az élesztőt futtassátok fel kis meleg tejben előtte! :-)

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a tésztát, kb. 10 centis kockákra vágom. Az almát lereszelem, kicsavarom, ízesítem. Minden kocka közepére csipetnyi zsemlemorzsát szórok, mert az alma pici levet ereszt. Két szemben lévő oldalát összecsípem, tojásfehérjével megkenem a tetejét, és előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Porcukorral meghintve kínálom.

Megjegyzés:
Ez a tészta bármivel tölthető, napokig puha, könnyű!

Az első megosztott receptem, úgyhogy óvatosan a kritikákkal!!! :-)))

A receptet Wadno73 küldte. Köszönjük!


Töltött malacka:

Hozzávalók:
kb. 1 kg csont nélküli karaj (de lehet csirke- vagy pulykamellfilé is)
50 dkg párizsi
50 dkg főtt, füstölt tarja
1 pohár tejföl
piros arany
mustár

bors
bacon
reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A töltelékhez a párizsit és a tarját ledarálom, belekeverem a tejfölt, a mustárt, a piros aranyat ízlés szerint, hogy egy jól kenhető, de nem folyós maszát kapjak.

A karajt közepes vastagságúra felszeletelem, félbevágom, és kiklopfolom.

A töltelékkel megtöltöm a hússzeleteket, feltekerem, és baconbe göngyölöm. Szükség esetén meg lehet tűzni egy-egy fogpiszkálóval. A tetejére lehet szórni reszelt sajtot is, de nem muszáj.

Enyhén kivajazott tepsibe teszem a malackákat, és fólia alatt átsütöm.

Mikor már megsültek, leveszem a fóliát, és a tetejét szépen megpirítom.
Krumplipürével tálalom.





Megjegyzés:
Nem kell kétségbeesni, ha marad töltelék (biztosan marad, olyan a recept), mert isteni finom melegszendvicskrémként is felhasználható.

A receptet és a fotót Zsifikati küldte. Köszönjük!


Zöldségkocsonya:

Hozzávalók:
20-20 dkg sárgarépa,
zellergumó,
zöldborsó,
kukoricaszem (vagy 80 dkg mirelit vegyes zöldség),
1 evőkanál ételízesítő,
2 púpozott evőkanál zselatinpor,
fél citrom,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
a megtisztított és kis egyforma kockákra vágott zöldségeket a következő módon főzöm meg: a vizet fazékban felforralom, beleszórom az ételízesítőt, és beleteszem a sárgarépát. Az újraforrástól számított 5 perc múlva a répát leszűröm. A leszűrt levet ismét felforralom, ezután a zellert főzöm benne néhány percig. Végül a kukoricát és a zöldborsót egyszerre beleteszem, és ugyancsak megfőzöm. A leszűrt lébe szűrőn keresztülcsavarom a citromlevet. Tetszés szerinti formát folpack fóliával kibélelek.

A zselatint kis lábosba szórom, majd ráöntök 1 dl hideg vizet. Ötpercnyi áztatás után a meleg zöldséglevet apránként hozzáöntve simára keverem. (Ha a zselatinszemcsék nem oldódnak, akkor az összes levet kis lángra teszem, és folyamatosan kevergetve feloldom.) Az előkészített forma aljára kevés levet öntök, amit hűtőszekrényben megdermesztek, majd rákanalazom az összekevert zöldséget. Meglocsoljuk a zselatinos lével, majd annyi időre teszem be a hűtőszekrénybe, amíg meg nem dermed. Végül az összes lével felöntöm. Az edényt befedem, és legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt a zöldségkocsonyát tálra borítom, és ízesített kefirrel vagy tejföllel, esetleg paradicsom- vagy tartármártással kínálom.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-01-07 14:21:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-07 13:22:40, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.