|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011-01-08 19:01:54, szombat
|
|
|
Szókratész egy nap egy ismerősével futott össze az utcán, aki azt mondta:
- Szókratész, akarod tudni, hogy mit hallottam a legjobb barátodról?
- Várj egy pillanatot! - válaszolt Szókratész. - Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél - három kérdésre. Ezt hívják a tripla szűrőnek. Az első szűrő az Igazság. Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz igaz?
- Nem. - Válaszolta az ember. - Éppenséggel csak hallottam róla, és...
- Rendben, szóval nem igazán vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy nem.
Most próbáljuk meg a második szűrőt, a Jóság szűrőjét: az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog?
- Nem, épp ellenkezőleg...
- Szóval - folytatta Szókratész - valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy benne biztos, hogy igaz.
Semmi baj, a harmadik szűrő még vissza van: a Hasznosság. Amit mondani akarsz a barátomról, az hasznos lesz nekem?
- Nem igazán.
- Nos - vonta le a következtetést Szókratész - ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán? |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2011-01-08 14:05:09, szombat
|
|
|
Palacsintához:
15 dkg liszt
késhegynyi só
2 tojás
3 dl tej
1 ek napraforgó olaj
1 púpos ek szárított petrezselyem / fél csokor friss
Sütéshez:
olaj
Tejszínes gombához:
50 dkg gomba felszelve
2 szelet (1cm vastag) sonka felkockázva
1 póréhagyma felkarikázva
fél csokor friss petrezselyem felaprítva
1 ek olaj
2 dl tejszín (20%os)
só
bors
elkészítés
A palacsintához valókat összekeverjük, 1 órát pihentetjük, majd 8 palacsintát sütünk.
A felkarikázott póréhagymát 1 ek olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, majd addig pároljuk, míg a leve el nem fő.
Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a felaprított petrezselymet, és összeforraljuk.
Ha a palacsinta kissé kihűlt, kettesével feltekerjük, majd másfél centi szélesen felszeleteljük.
Tetszés szerint tányérra helyezzük a palacsintametéltet, rámerjük a szószt, kis szárított petrezselyemmel még pluszban díszíthetjük. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2011-01-08 12:20:42, szombat
|
|
|
Levesek
Gombás korhelyleves
hozzávalók: 25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só
A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig forraljuk.
Savanyú becsinált leves
hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só
A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük. |
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2011-01-08 12:17:19, szombat
|
|
|
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje, amit viszont majd böjt követ. Alig léptünk át az új esztendőbe, január 6-án (azaz vízkereszt vagy háromkirályok napján) máris kezdetét veszi a lakomázás, szórakozás másfél-kéthónapos időszaka: egymást érik a különféle bálok, mulatságok; a farsangi mulatságoknak majd csak a húsvét előtti negyvenedik napot, vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget.
A karácsonyi ünnepkör után talán éppen a farsanghoz kapcsolódik a leggazdagabb szokáshagyomány. Ennek legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes bálok, táncos mulatságok. Eredetét tekintve a farsang számos ősi hagyománnyal, valamint népszokással van kapcsolatban; egyes elemeiben még a pogány téltemető, tavaszváró és termékenységi ünnepek rítusai ismerhetők fel.
A farsang igazi hazája Itália, ahol szokása a római kor szaturnáliáira nyúlik vissza. Az ókori Rómában ugyanis Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak, és később ez a fékevesztett mulatságokból álló ünnepség vált népszerűvé és kezdett terjedni egész Európában.
Magyarországon a középkorban, főként német mintára terjedt el a farsang megünneplésének szokása. Igen változatos és sokszínű, gazdag, részben vallásos jellegű néphagyomány kapcsolódott hozzá: álarcos és jelmezes alakoskodások (mint pl. a mohácsi délszlávok busójárása), dramatikus játékok, báli mulatságok, termékenységi varázslások kötődtek ünnepi időszakához.
A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsukból készített leves és sült, sok az édesség; a következőkben jellegzetes farsangi ételek receptjeiből adunk némi ízelítőt.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1969
- e Hét: 3868
- e Hónap: 8272
- e Év: 40001
|
|
|