Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2011-01-08 23:59:56, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak





Köszönöm látogatásotokat
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Jó éjszakát!
  2011-01-08 23:59:07, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Szeretni bolondulásig
  2011-01-08 23:43:36, szombat
 
  Egy kis nosztalgia:

Szeretni Bolondulásig

Szeretni bolondulásig, de finom lenne,
Csak az a másik észrevenne, s benne lenne.
Tudom, ha egyszer átölel, utána úgysem enged el,
Magasba repülni volna jó valakivel.
Szeretni bolondulásig, elolvadásig
Elég, ha csókol márciustól februárig.
Fantáziám kalandozó, te vagy talán a nekem való.
Valakit bolondulásig szeretni volna jó...

Megint egy új kis dal a szerelemről,
Megint egy új kis dal és megint erről.
Ez a kis tolvaj dallam,
Idelopózik halkan,
És elcseni még, a csepp maradék nyugalmam.

Szeretni bolondulásig, de finom lenne,
Csak az a másik észrevenne, s benne lenne.
Tudom, ha egyszer átölel, utána úgysem enged el,
Magasba repülni volna jó valakivel.
Szeretni bolondulásig, elolvadásig
Elég, ha csókol márciustól februárig.
Fantáziám kalandozó, te vagy talán a nekem való
Valakit bolondulásig szeretni volna jó...

Valakit bolondulásig szeretni jaj de jó...


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
Azt hiszem
  2011-01-08 23:32:08, szombat
 
  PILINSZKY JÁNOS - Azt hiszem

Azt hiszem, hogy szeretlek;
lehunyt szemmel sírok azon, hogy élsz.
De láthatod, az istenek,
a por, meg az idő
mégis oly súlyos buckákat emel
közéd -- közém,
hogy olykor elfog a
szeretet tér iszonya és
kicsinyes aggodalma.
Ilyenkor ágyba bújva félek,
mint a természet éjfél idején,
hangtalanul és jelzés nélkül.
Azután
újra hiszem, hogy összetartozunk,
hogy kezemet kezedbe tettem.




 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Nem nyúlok hozzád...
  2011-01-08 23:27:53, szombat
 
  Szabó Lőrinc - Nem nyúlok hozzád, csak nézem, hogy alszol


Úgy közeledem hozzád, lopva, félve,
szíven ütő és vonzó rettegéssel,
mint óvatos sün alvó viperához...
-- Nem, nem; bocsáss meg, kedves! Nem tudom,
miért gyötör ma ily hisztérikus
és gyáva vágy, hisz oly szelíden alszol,
s nevetsz álmodban, mintha eljövendő
gyermekünkkel és velem játszanál.

Nem nyúlok hozzád, csak nézem, hogy alszol
a szomszéd ágyban... Meg se simogatlak,
csak messziről szívom hajad szagát,
csak nézem élő csontjaid s húsod
önfeledt nyugalmát... Úgy kéne már, hogy
enyhüljön bennem ez a szomorú
és bizalmatlan, örök társtalanság,
de mindenkitől féltem magamat,
szabadságomat, nem tudok örülni
fenntartás nélkül, és így születik meg
az önzésből a lelkifurdalás.
Félek tőled, akkor is, ha kívánlak,
szeretlek, s mégis mindig titkolom,
vágyom rád, s most is úgy hajlok föléd,
mintha ellenség volnál: óvatos
lelkem tüskéit fordítom feléd,
mert törvény véd s mert zsarnokom lehetsz.

Nem nyúlok hozzád, csak nézem, hogy alszol.

Nem nyúlok hozzád... Óh, micsoda jóság,
milyen tökéletes odaadás
kellene ahhoz, hogy boldog legyek,
és aki vagyok, mégis az maradjak!
Az ellentétem kéne, az, aki
nem követel semmit cserébe, a
teljes biztonság, az önvád alól
felmentő, szent, jókedvű, igazi
önzetlenség... Az volna jó, igen,
az volna nekem való szerelem,
mély, üdvözítő, örök, mint a föld
és egyszerű, mint a halál s az élet,
amelynek öntudatlan kezei
kötötték s majd feloldják köldökünket.

Nem nyúlok hozzád, csak nézem, hogy alszol...




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Csak szavaim vannak...
  2011-01-08 23:03:20, szombat
 
  Komáromi János - Csak szavaim vannak...


nekem csak szavaim vannak
mást nem adhatok
néhány betű csupán...
rakom sorba
legyen valami szép
legyen valami olyan csoda
amilyen nem volt még soha
hogy örüljön aki olvassa
és legyen felszabadult
boldog mosolya

nekem csak szavaim vannak
mást nem írhatok
néhány gondolat csupán...
mormogni csendben
legyen valami jó
legyen valami olyan öröm
amilyen nem volt még a Földön
hogy éledjen újra minden álom
és elhiggye az ember
van még remény a világon

nekem csak szavaim vannak
mást nem mondhatok
néhány dallam csupán...
dúdolni lágyan
legyen valami hang
legyen valami ábrándokat ringató
amilyen nem volt még hallható
hogy halljuk legalább egyszer
és emlékezzünk rá
ha már Te is megöregszel

nekem csak szavaim vannak
mást nem küldhetek
néhány érzés csupán...
megélni mind
legyen valami emberi
legyen valami amiért irigyelnek
a soha sem létezett istenek
hogy tudjuk mennyit ér az élet
és éljük tartalmasabban
e rövid emberi létet




 
 
0 komment , kategória:  Kormányos Sándor versei  
Rózsa
  2011-01-08 22:12:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Rózsa kosárkában
  2011-01-08 20:45:26, szombat
 
  Üdítő látvány



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Bulgur, a szuperköret
  2011-01-08 13:31:10, szombat
 
  Bulgur, a szuperköret.

Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de akár levesbetétként is megállja a helyét. Ha Törökországban járunk, feltétlenül próbáljuk ki az autentikus kiszirt, melynek receptjét cikkünkben is megtaláljátok.

Mi is az a bulgur?
A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.





Csak forró vízbe kell áztatni!


Népszerű a világban:

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban is hozzájuthatunk.




Zöldségekkel salátákban


Mi készül a bulgurból?

Nagyon jó köret, például bárányhússal isteni húsvéti különlegesség lehet... Zsolt képes receptjét ajánljuk figyelmetekbe. A tabulé is készülhet kuszkusz helyett bulgurból.

A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elő van főzve, elég csak meleg vízzel felönteni, és lefedve állni hagyni egy ideig. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót.

Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Készülhet belőle piláf, mely egy rizsből vagy bulgurból készülő egytálétel, Oroszországtól Latin-Amerikáig, Görögországtól Iránig szinte mindenhol fogyasztják más-más néven.

A kisebbre őrölt bulgur kiválóan feldob salátákat, lehet belőle például kiszir (recept cikkünk végén). Levesbetétként is fogyaszthatjuk!

Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Aki már unja a bulgurt, kipróbálhatja a kuszkuszt, ami alapanyagában hasonló (búzadara), de más módon készül étel.




Itt köretként csillagánizssal ízesítve


Bulgur az egészséges
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

Kiszir:

Hozzávalók:
10 dkg bulgur
2 dl forró víz
8 szál újhagyma, karikákra vágva
fél kígyóbuborka apróra vágva
2 paradicsom apróra kockázva
2 darab aprított chilipaprika vagy 1 kiskanál szárított cayenne bors
1 csokor petrezselyem, aprítva
fél bögre friss menta aprítva
4 púpos teáskanál paradicsompüré
6 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
só, bors
Opcionális: rakhatunk bele fokhagymát, és Észak-Törökországban elmaradhatatlan hozzávalója a gránátalma sűrítmény

Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük és felöntjük a forró vízzel. Lefedjük, és 20 percig hozzá sem nyúlunk.
Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, aprítjuk a megmosott paradicsomot és uborkát, mentát és a petrezselymet is. A citromot kifacsarjuk. Ha kész a bulgur, hozzáadjuk a többi alapanyagot, megsózzuk, borsozzuk és lehűtjük.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vasárnap - menüajánlat
  2011-01-08 12:07:26, szombat
 
  Vasárnap - menüajánlat


Reggeli: Velős pirítós a *hatlépcsősből*
Előétel: Erőleves égetett tésztával
Főétel: Fűszeres tarja gombás-pestós zöldséggel, burgonyapürével
Desszert: Csokis süti pudinggal rétegezve
Vacsora: Hagymás rakott tojás
Vegetáriánus ajánlat: Töltött-rántott sajt burgonyapürével és sült zöldségekkel


Velős pirítós a *hatlépcsősből*:

Hozzávalók:
50 dkg velő (igen, agyvelő!)
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír

bors
jófajta fűszerpaprika
kenyér
Elkészítés:
A gorombára aprított hagymát megdinszteljük a zsírban, majd rárakjuk a velőt. Sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön alaposan lepirítjuk. Ha szükséges, hozzáöntünk egy kis vizet. A végén pedig megszórjuk fűszerpaprikával.

Ezzel a masszával megkenjük a kenyereket, és pár percre betoljuk a forró sütőbe.





Megjegyzés:
Nagyon gyors, különleges borkorcsolya, amit jól borsozzunk meg, hogy csússzon mellé a remek rizling. Örök tisztelet a füredi *hatlépcsősnek*...

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Erőleves égetett tésztával:

Hozzávalók 6 személyre:
1 nagy szál póré
1 nagy répa
1/2 csokor petrezselyem
25 dkg darált marhahús
2 tojásfehérje
2,5 l marhahúsleves (kockából)
A betéthez:
3 dkg vaj
6 dkg liszt
2 dkg reszelt sajt
1 tojás
Elkészítés:
A pórét és a répát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
A darált húst összekeverjük a póréval, a répával, a petrezselyemmel és a tojásfehérjével. A keveréket a hideg levesbe tesszük, és kevergetve felforraljuk. Sóval ízesítjük. A fazekat lefedjük, és lassú tűzön kb. 45 percig főzzük. A hús összeáll, és a leves tetején fog úszni. A lé nem lesz zavaros! A levet leszűrjük. Amíg a leves fő elkészítjük az égetett tésztát. A vajat 1/8 liter vízzel és egy csipet sóval felforraljuk. Félrehúzzuk, és belekeverjük a lisztet, a sajtot, a tojást. Visszatesszük a tűzre, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. Két teáskanál segítségével mogyorónyi halmokat teszünk a masszából a tepsire, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A kis labdákat csészébe szórjuk, és rámerjük a levest. Tálaljuk.


Megjegyzés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 254 kcal


Fűszeres tarja gombás-pestós zöldséggel:

Hozzávalók:
kb. 1 kg tarja csont nélkül
2 nagyobb fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
50 dkg sertészsír

bors
majoranna
őrölt kömény
pirospaprika
őrölt chili
A zöldségkörethez:
20 dkg gomba
20 dkg vegyes zöldség (amit szeretünk)
1 kiskanál pesto rosso
olívaolaj

bors
rozmaring
A krumplipüréhez:
főtt krumpli
forró tej
vaj

őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tarját felszeleteljük, fűszerezzük, a többi hozzávalót apróra vágjuk-reszeljük, és a zsírral együtt magasabb falú tepsibe tesszük. Fóliával letakarjuk, és 200 fokon 1,5 órán keresztül sütjük. Majd levesszük a fóliát, és még 10 percig tovább sütjük.

A gombát megpucoljuk, felszeleteljük és olívaolajon a zöldségekkel először pároljuk, a végén pirítjuk, fűszerezzük, és a pestót is belekeverjük.

Hagyományos módon krumplipürét készítünk, csak egy picit sűrűbbet, és vizes kézzel a püréből gombócot formálunk a tányérokon.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!


Csokis süti pudinggal rétegezve:

Hozzávalók:
3 x 3 csapott evőkanál liszt
3 x 2 csapott evőkanál cukor
3 x 1 csapott evőkanál vaníliáscukor
3 x 1 csapott evőkanál vörös kakaópor
3 x 1 késhegynyi sütőpor
3 x 3 evőkanál tej
3 x 3 evőkanál étolaj
3 x 1 db tojás (felverve)
nagyszemű mazsola (leöblítve, rumba stb. áztatva, leszűrve)
A pudinghoz:
1 csomag puncsízű pudingpor (főzős)
3 csapott evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej (1,5 %-os)
aszalt vörösáfonya (nagyobbakat félbevágva, rumba stb. áztatva)
továbbá tortadara vagy apró csokitallérok (sütiszóráshoz való)
Elkészítés:
Perdül-fordul, előkészít a hozzávalókat, 3 felé oszt a beáztatott, akut piás mazsolát. 3 darab, 2,5, vagy 3 decis (ki mekkorát talál) bögrében a fenti hármas felosztás szerint bögrénként összekever a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a kakaót, hozzá a tejet, az olajat, a felvert tojást és 1 adag mazsolát. Alaposan összekever, majd megcsodál az ujján újonnan vidorkodó vízhólyagot.

Alacsonyabb belmagasságú mikró esetén kivesz a rácsot, be a bögréket, a legmagasabb fokozaton (nálam 750 watt) 3 perc. Az utolsó percben érdeklődve csodálhatja a fel-felnyújtózkodó, ingó-bingó, majd visszatöppedő sütik önálló tánckompozícióját. Ha lejárt az idő, mély sajnálattal kivesz (vigyázat, forró), tányérra borít, ha nem akar kiborulni saját jószántából, kissé megráz a makacskodót. Ha nem és nem, akkor kanállal alányúlva oldja meg a patthelyzetet.

Néhány percig hűlni hagy, ezalatt indít a pudinggyártást a használati ukáz szerint azzal, hogy a tejbe a rummal együtt belelöttyint az áfonyát is, együtt forral fel. A sütiket keresztben fél centis tallérokra szel, félretesz, és megfújdogálja az itt-ott megperzselődött öt darab ujját.
Befejez a pudingot, előkeres egy látványosabb porcelán tálacskát (nekem 27 x 18-as), hideg vízzel kiöblít, az alját vékonyabban bevon pudinggal, katonás rendben elosztva egy rétegben rá a sütiszeleteket, kissé vastagabban egy réteg puding, és így tovább (nálam 3 x 2 szelet fért el egymás mellett, 3 rétegben). A tetejére puding, gyors iramban megszór a tortadarával/csokitallérral, majd szorosan lezár alufóliával.

Hűlés közben a tetején a csoki még olvadozik, szertefolydogálva mintázgat. Ha kihűlt a tál alja, hűtőbe egy minimum 2 órácskára.

Tálalásnál a tejszínhab kedvelők is hódolhatnak a szenvedélyüknek, a csokis hab pl. bár édesebb, kifejezetten jól áll neki.

Megjegyzés:
A süti Szilicia csokis süti 5 perc alatt II. c. recije - köszönet érte, szuper -, kissé módosítva, a fenti desszertesített pudingos variát a mai ebédhez találtam ki, nem túl édes, látványos és üdítően finom.

Arra viszont csak a második bögre tartalmának kevergetése közben jöttem rá, hogy a csuda sem fogja külön-külön, amikor egy tálban kényelmesebb, utólag elosztva a bögrékben. Na jobb későn, stb., a legközelebbinél már egyszerűsítek.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!


Hagymás rakott tojás:

Hozzávalók:
8 tojás
8 fej hagyma
15-20 dkg trappista sajt
3-4 dl tejföl

liszt
olaj
sütőmargarin
Elkészítés:
A tojásokat megfőzöm, megpucolom, tojásszeletelővel karikára vágom. Amíg a tojás fő, megtisztítom a hagymát, 4-5 milliméteresre felszeletelem, karikákra szedem. A hagymakarikákat megszórom liszttel, forró olajban barnára sütöm, lecsepegtetem egy papírtörlőn.

Egy tűzálló tálat kikenek margarinnal, és belefektetek egy sor tojáskarikát, sózom, majd rászórok egy réteget a sült hagymából, pici reszelt sajt és tejföl kerül rá. A rétegeket így sorolom egymásra, míg elfogynak a hozzávalók, a tetejére reszelt sajt kerül.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon addig sütöm, míg a sajt kellemesen rápirul.

Én magában szeretem enni, de friss kenyeret vagy péksüteményt adhatunk hozzá.

Megjegyzés:
Nagyon laktató, tömítő étel, ezért általában személyenként 2 tojást számolok. Néha, ha kedvem úgy hozza, a rétegek közé darált párizsit vagy gépsonkát, esetleg pár deka juhtúrót teszek, így még kiadósabb, ízletesebb - és nem utolsósorban variálható is.

Gyorsan elkészíthető, megfelel egy egyszerű vacsorának, egytálételnek vagy vendégeknek egy beszélgetős, iszogatós estére. Melegítve, hidegen már nem igazán jó, ha vendégek jönnek, előre összeállítom, tálalás előtt csak meg kell sütni. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Töltött-rántott sajt:

Hozzávalók:
40 dkg edámi sajt
1 fej vöröshagyma
1 piros húsú paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg sampinyon gomba
6 tojás
liszt

olaj
Elkészítés:
A sajtot kb. 5 grammos szeletkekre felszeleteljük, kirántjuk (liszt, tojás), kevés olajon, lehetőleg teflonban. Az olajon dinszteljuk meg az apróra vágott hagymát a felszeletelt gombával. A kiránott sajt egyik felére helyezzük a csíkokra vágott paprikát (nyersen), a felszeletelt paradocsomot, majd a gombás hagymát. Ráhelyezzük a sajt másik felét, és előmelegitett sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a töltött sajtszeletek összeolvadnak.

Megjegyzés:
A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.