Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Gyógyító kövek : amazonit
  2011-01-09 16:28:06, vasárnap
 
 


AMAZONIT


Vedd kezedbe az életed irányítását!

A földpátcsoportba tartozó kékeszöld, nem átlátszó, kálium-alumínium- szilikát alapanyagú kőzet, a zöldes színét a réztartalmának köszönheti. Lelőhelye: Colorado vidéke, India, Brazília, Madagaszkár, Délnyugat-Afrika.

Az Amazonas vidékéről származik. A Rio Negro-i indiánok a nők földjének szent köveként tisztelik. Kígyómarás és tigrisharapás ellen védelmezett. Közel kétszáz éve ismert amazonitként, mivel azelőtt a vegyi összetételét nem ismerték, ezért nefritnek vagy smaragdnak hitték. A Nyilas és a Vízöntő születéskövét rövid idő alatt a napon töltjük fel.

Réztartalmának köszönhetően kiemelkedő gyógyító erővel rendelkezik. Megszünteti az izomfeszültségeket, a tarkó, a nyak és a váll merevségét, erősíti a gerincet, a csontokat és a fogakat. Csökkenti a fájdalmat a test minden részén. Erősíti az idegeket, szünteti az idegességet, ajánlott az epilepsziánál is.

Harmóniába hozza a hipofízis, a csecsemőmirigy, a vegetatív idegrendszer és az összes belső szerv működését. Tisztítja az asztráltestet és a sejteket. A szívcsakrán át megnyugtatja és feltölti a szívet, csökkenti a szívpanaszokat és a szívfájdalmat. Segít a pajzsmirigyműködés zavaránál, erősíti az immunrendszert. A gyomor-csakrán át szabályozza az anyagcserét, a máj működését. Terhességnél megnyugtatja a kismamát és a magzatot, segíti a szülést a szülőcsatorna tágításánál.

Az amazonithoz forduljanak a szorongók, a dühösek, a melankolikusok, a skizofrének, olyanok, akik a hangulatingadozásaiktól szenvednek, akik gyászolnak, akik nem találják az életük értelmét. Ez a kő életerőt ad és megnyugtat, a lélek kiegyenlítője. Az amazonit kitűnően tisztítja az asztráltestet, helyreállítja a csakrák energiaáramlását. Akkora erő rejtőzik benne, hogy kezdetben még rosszullétet is okozhat.

A föld elem köve, a karmánkról gondolkodtat el, s felismerteti velünk, hogy nem áldozatok vagyunk a Sors kezében, hanem részesei az egésznek, és mostani helyzetünk nem a véletlen eredménye. Tudatosítja teendőnket, érezteti, hogy nem vagyunk elveszett emberek, mert a Teremtő a tenyerén hordoz bennünket.

Vedd kezedbe a követ, nézd a csodálatos színét! Mit látsz benne? Soha ne add fel benső egyensúlyodat, mindig meg kell őrizned, akár dagály jön, akár apály, akár nappal, akár éjszaka! A kerék közepe jelenti a biztonságot, a mozdulatlan középpontban megvilágosodik az életed. Már nem rángatnak fehér és fekete erők.

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Gyógyító kövek : akvamarin
  2011-01-09 16:23:33, vasárnap
 
  Gyógyító kövek




A lelked békéje vagyok!

A berill halványkék-halványzöld, az átlátszótól a nem átlátszóig terjedő berillium-alumínium-szilikát összetételű drágakő változata, ami többnyire zárványoktól mentes.
Lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár Délnyugat-Afrika, Ausztrália, India, Namíbia, Burma, Kenya, Mozambik, Dél-Korea, USA, Pakisztán.

Latinul és olaszul az aqua marina tengervizet jelent. A reneszánsz óta nevezik így e tengerzöld berillfajtát. Már Atlantiszban ismerték, ahol a főtemplom belsejében a tizenkét szent kő közül a nyolcadik volt. A monda szerint a tenger tündérének ajándéka, így lett a vízen utazók szerencseköve.

Ősi legendák arról számolnak be, hogy viselőjét nemcsak gazdaggá, hanem boldoggá is teszi, ám felébreszti a féltékenységet. Reményeket, bizakodást és örök fiatalságot hoz. Mivel tiszta színével a lányok ártatlanságát védte, szívesen használták az eljegyzési gyűrűk köveként. A lélek védőkövének nevezték, elixírjével ördögöt űztek, gyűrűjével jósoltak, még a halottakkal és a víz szellemével is beszélni tudott az, akinek akvamarin volt a birtokában. Ha valaki veszekedéstől, civakodástól akarta magát óvni, csak a megfelelő akvamaringyűrűt kellett hordania, alsó felébe varjút, felső felébe varangyos békát véstek bele. A két pont fölcserélése szerencsétlenséget okozhat.

Gyógyhatását már régóta ismerik: rövidlátók szemüvegként használták, elixírjét mérgezések ellen itták. A gyengélkedők, májbetegek, hólyag- és vesebetegségben szenvedők köve. Plinius Indiát nevezte akkoriban e féldrágakő hazájának. A Merkúrhoz kapcsolják, az Ikrek és a Szűz jegyéhez.

Azt mondják, ha nő hordja, felerősíti a nőies kisugárzását. Nyugati asztrológusok a levegő elemmel, az Uránusszal, ezért a Vízöntő jegyével hozzák összefüggésbe. A napon töltsük fel.

Az akvamarin nyugtató, tiszta színével olyan bajoknál segít, amelyek megoldása tisztaságot, harmóniát kíván: gyomor, has, lép, máj, vese, szem. A homlokcsont és a szem kiegészítő csakráján keresztül gyógyítja a homlok- és az arcüreggyulladást, tisztítja az orrjáratokat. Elixírje a szemgyulladásnál ajánlott: kitűnő szemerősítő, rövid- és távollátóknak egyaránt. A torokcsakrán át nyugtatólag hat torok- és garatbántalmaknál, torokgyulladásnál, megfázásnál, köhögésnél. Tisztítja a nyálkahártyát, ajánlott vírus és baktérium által okozott betegségeknél.

Mint nyaklánc, a nyirokmirigyre, az asztmára, a hangszálgyulladásra és a hörghurutra hat jótékonyan. Elixírje állkapocsproblémák esetén javasolt. Általános gyulladásgátló: kössük a gyulladt testrészre. A csecsemőmirigyen keresztül erősíti az immunrendszert, továbbá tisztítja a pajzsmirigyet; összhangba hozza a mirigyek működését, a nyirokfolyadék termelését; irányítja az enzim- és a hormontermelést.

A homlokcsonti csakrán át hat az agyfüggelékre: ez a hormonális szervezés legfőbb irányítója. A hasi csakrán át erősíti a gyomrot; anyagcserezavaroknál, gyomorfekély esetén tegyük a gyomorra. A kisujjtól a vállon át a szívig futó szív meridiánon keresztül segít a szív ödéma, a szívkoszorúér panaszai esetén, erősíti a szívműködést, megelőzi a szívinfarktust, tisztítja a véredényeket.

Hatásos szer mindenféle allergia ellen, különösen a szénanáthánál és a nap által okozott bőrallergiánál. Tisztítja a bőrt, a pattanások ellen ametiszttel összekevert elixírje segít. Használ tarkómerevségnél, végtagfájdalmaknál és érelmeszesedésnél is.

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Méregtelenítés vulkánikőzettel
  2011-01-09 16:14:15, vasárnap
 
 


MÉREGTELENÍTÉS VULKÁNI KŐZETTEL

A kutatók bebizonyították, hogy számos betegség és a korai öregedés egyaránt a szabad gyökök számlájára írható. Egy különleges vulkáni eredetű kőzettel semlegesíthetők a sejteket károsító szabad gyökök. Ez a kőzet méregteleníti, salaktalanítja a sejteket. Akit foglalkoztat a természetes, egészséges táplálkozás, tisztában van vele, milyen fontosak szervezetünknek az ásványi anyagok, és talán megtapasztalta a gyógyföld belső alkalmazásának jótékony, méregtelenítő hatását is. Amit azonban a zeolit nevű vulkáni eredetű ásványi anyagról az utóbbi években sikerült kideríteni, az a laikusokat, természetgyógyászokat és orvosokat egyaránt ámulatba ejtette.

A történet a 80-as évek végén kezdődött, amikor a horvát feltaláló és kutató, Tihomir Lelas megnyert egy pályázatot, amelynek célja egy osztrák sertéshizlaldában keletkező, orrfacsaró bűz megszüntetése volt. Lelas ismerte a zeolit kedvező, gázelnyelő és szűrő tulajdonságát, kísérlete átütő sikerrel járt.

A sertések lelkesen nyalogatták a finom porrá őrölt kőzetet. A szörnyű bűz elmaradt, kevesebb állat hullott el, mint korábban, a hasmenés és az idegesség szinte teljesen megszűnt az állományban.
A feltaláló arra gondolt, hogy ami az állatoknak jót tesz, az talán az embernek is hasznára lesz, ezért intenzív kutatásba és kísérletezésbe kezdett. Ő is szedni kezdte a zeolitot, és legnagyobb csodálatára meggyógyult tőle a reumás térde. Csakhamar barátai is jelentkeztek kísérleti alanyként, őket is sikerült a legkülönfélébb betegségekből kikúrálni. Nem sokkal ezután azonban kitört a balkáni háború, és a kutatás abbamaradt.

A zeolit életmentő lehet?

Lelas Amerikában tartózkodott, amikor lánya horvátországi haláláról értesült. A szerencsétlen lány ujján a seb elfertőződött, és a helytelen kezelés miatt beállt szepszis, kimenetele végzetes volt. Lelas biztos volt benne, hogy zeolittal meg lehetett volna menteni lánya életét. Ez a sorscsapás arra ösztökélte, hogy folytassa kutatásait.

Éveken át tartó kísérleteinek eredményeként kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek segítségével szilárd anyagokat lehet nagyon finom részecskékké aprítani, valamint polarizálni. Tihomir Lelas ezt az eljárást világszabadalommal védette le. A dinamikus dörzsöléssel nyert finom por Super-Mineral néven vált ismertté.

A termék alapanyagául szolgáló lávakőzet világszerte igen sok helyen előfordul, de legtisztább formában Horvátországban, Szlovákiában és Kubában található. A hatás szempontjából lényeges az őrlemény finomsága, amit a Lelas-féle eljárással érnek el. Az így nyert részecskék mérete a nanotartományba esik (egy nanométer a milliméter egymilliomod része).

Az elektromos töltésű zeolitrészecskék képesek áthatolni a sejtmembránon, eljutnak a sejt belsejébe, ahol töltésüknek és különleges felületüknek köszönhetően megkötik a sejtplazmában található káros anyagcseretermékeket. A zeolitkristályok jellegzetessége, hogy porózusak, mikroszkopikus méretű lyukak, csatornák szelik át őket.

Ha ezek a kristályok valamilyen szennyező anyaggal, ill. oldattal kerülnek kapcsolatba, a pórusokban elhelyezkedő atomok helyet cserélnek az oldat anyagaival. Ráadásul a szemcsék felülete negatív elektromos töltéssel bír, aminek köszönhetően a pozitív töltésű szabad gyököket képes magához vonzani és megkötni.

Néhány éven belül a porított szilikát hírneve viharos sebességgel terjedt világszerte. Ez Lelast nem lepte meg különösebben, hiszen tisztában volt a készítmény hatékonyságával. Az ásványi készítmény magától találja meg az utat azokhoz a helyekhez, amelyeknél a legnagyobb elektromos töltéskülönbséget észleli, és megszünteti azokat. Hordozóként pedig további természetes anyagokat, pl. virágport, propoliszt vagy csalánport tud közvetlenül a sejtekbe szállítani. Az eredmények láttán több kutató elismerte a zeolit jótékony hatását.

A zeolit tetraéder alakú rácsszerkezetet alkot, anyaga szilícium-alumínium-oxid, amelynek csatornáiban negatív töltésű kalcium-, magnézium-, nátrium- és kálium-ionok találhatók. Ezek stabilizálják és szabályozzák a szervezet elektrolit-háztartását. A 0,4 nanométeres csatornák mérete kiválóan alkalmas az ammóniák- és nehézfém-ionok megkötésére és semlegesítésére. A zeolitpornak a mérgekre gyakorolt erős adszorpciós és abszorpciós hatása, valamint rendkívüli antioxidáns hatása erőteljesen méregteleníti a szervezetet, valamint segít az öngyógyító mechanizmusok beindításában.

Természetes doppingszer

A zeolit az immunrendszer erősítésére és betegségek megelőzésében is nagyon hatékony. Laboratóriumi muslicákon megfigyelték, hogy a zeolit hatására a kísérleti állatok élettartama kb. 30%-kal nőtt. Ezek az állatok rövid életűek, ezért az élettartam megnövekedése rövid időn belül jól mérhető. Emberen ilyen megfigyelések érthető okokból még nincsenek.

A zeolit gyógyító hatása azonban nem újdonság. Már az ókorban is tudtak róla, őrleményét a sebgyógyulás gyorsítására, elősegítésére használták helyileg, sebhintőpor formájában. Egy kolumbiai régészcsoport leletei szerint a dél-amerikai indiánok már kb. 3000 évvel ezelőtt szintén alkalmazták a zeolitot gyógyászati célra.

Horvátország nemzeti válogatottja az Európa Kupa előtti időszakban szintén az említett zeolitkészítménnyel ,,doppingolták" magukat. A sokáig sikertelen horvát teniszsztár, Goran Ivanisevics wimbledoni győzelme előtt négy hétig mindennap nagy adag zeolitport szedett. Ezt talán sokan kétkedéssel fogadják, de ha figyelembe vesszük, hogy a méreganyagok megkötése rengeteg energiát képes felszabadítani a szervezetben, talán részben a zeolit is hozzájárult a győzelemhez.

A rák, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kiegészítő kezelésében is igen hasznos segítséget nyújthat a zeolit. A klinikai kísérletek kezdete óta sok adat gyűlt össze arról, hogy a rákbetegek kemoterápiáját zeolitos kezeléssel kiegészítve csökkenthetők a terápia kellemetlen mellékhatásai.

A zeolit nem gyógyszer, nem gyógyhatású készítmény, hanem táplálékkiegészítő, amely nagy mennyiségben sem mérgező. Az eddigi eredmények szerint számos egészségügyi kárt, amely helytelen táplálkozás, gyógyszerszedés, környezeti ártalmak miatt jött létre, hatékonyan képes csökkenteni, ill. megszüntetni. Úgy tűnik, sok esetben a természet a legmegfelelőbb gyógyír a betegségekre.

Érdekes fejlemények

A véletlennek köszönhető, hogy a speciálisan aprított, porított zeolit külsőleg alkalmazva is eredményes. Kozmetikai készítményekben a vulkanikus eredetű kőzet kolloidrészecskéi alkotják az alapanyagot. Az egyéb hatóanyagok növényi eredetűek, pl. körömvirág, algák, aloé vera, mandulaolaj, kakaóvaj, gyömbér, makadámiaolaj stb. kivonatai.

Az érdeklődés és a kutatás homlokterében azonban továbbra is a speciális kőzetpor belső alkalmazása áll. E téren továbbra is érdekes fejlemények várhatók. A zeolitok nukleonokat is képesek megkötni. Ez igen komoly jelentőséggel bír azok szempontjából, akiket atomsugárzás ért vagy sugárzó anyag került a szervezetükbe.

Az említett lehetőségeken túlmenően a kutatók azon dolgoznak, hogy a zeolitot textíliákká dolgozzák fel, ami nyilvánvalóan az allergiákban szenvedőknek jelenthet reményt. Az USA-ban a katonai vezetés mutat élénk érdeklődést a zeolitpor iránt. Egyes elképzelések szerint a katonák elsősegélycsomagjában helyet kap majd ez a speciális kőzetpor, mert az igen erős vérzést is hatékonyan csillapítja.

(Magyarországon a NEUROSAN por szintén zeolitkészítmény, bár nem olyan finom aprítású, mint amiről a cikkben szó van. - A szerk.)

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Halat a szívnek és az agynak !
  2011-01-09 16:04:05, vasárnap
 
 


HALAT A SZÍVNEK ÉS AZ AGYNAK
A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a halban megtalálható zsiradékok nemcsak a szívnek hasznosak, hanem az agynak is. Andrew Stoll pszichiáter, a brighami (Utah állam, USA) Nőgyógyászati Kórház munkatársa szerint a halolaj jótékony hatású a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavtartalma miatt.

Az agyszövet 60%-a zsír, így szüksége van az omega-3 zsírsavakra, hogy megfelelően tudjon működni. Az amerikai étrendek túlnyomó része nem tartalmaz elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavakat, pedig ezeknek az anyagoknak a bevitele nélkülözhetetlen, különösen a gyermekek és az anyák számára. A táplálkozás szerepe alapvető fontosságú már a fogantatás pillanatától kezdve és végig a terhesség alatt.

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság nemrég megváltoztatta táplálkozási irányelveit, és azt javasolta a felnőtt korú személyeknek, hogy hetente legalább kétszer fogyasszanak halat. Az olyan, zsírosabb halakban van sok omega-3 mint a szardella, a makréla vagy a lazac. (Az USA Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) ugyanakkor arra figyelmezteti a várandós nőket, hogy ne egyenek például cápahúst, kardhalat és királymakrélát, mivel ezeknek a halaknak a húsa sok higanyt is tartalmaz.)

A lenmag, a lenmagolaj, a búzacsíra, a dió és a sötétzöld színű zöldségek, mint például a kelkáposzta és a spenót szintén jó omega-3 zsírsavforrások.

Forrás : bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csontritkulásról
  2011-01-09 15:59:00, vasárnap
 
 


CSONTRITKULÁS AZ IDŐSEK RÉME

A csontritkulás olyan betegség, amelynek következtében a csontszövet mennyisége csökken. Ennek következtében csökken a csontok teherbíró képessége is, amelyek így könnyebben is törnek. A csontritkulás okozta törések leggyakoribb helyei: a csukló, a csípőtájék és a csigolyák.
A betegség ,,lappangó kór", ,,néma járvány", lopakodó tolvaj" elnevezésként is ismert, hiszen tünetmentesen zajlik. Mire a betegség jellegzetes tünetei - a hajlott testtartás, testmagasság csökkenés törések - jelentkeznek, a betegség rendszerint előrehaladott stádiumban van. Éppen ezért a megelőzés és a betegség korai felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy a súlyosabb következményeket elkerülhessük.

A csont ugyanúgy testünkben működő élő szövet, mint bármelyik egyéb szervünk. A csontszövet a csontképző sejtek működése folytán folyamatosan képződik és a csontszövetet lebontó sejtek működése folytán folyamatosan lebomlik. A csontképzés és csont lebomlás folyamatát számtalan tényező befolyásolja, ezek nagy részét ma már pontosan ismerjük. (genetikai adottságok, életkor, hormonok, életmód...stb.)

Életünk során kb. 30 éves korunkban érjük el csúcs csonttömegünket; eddig a korig a csontépítő folyamatok túlsúlyban vannak a csont bontó folyamatokkal szemben. 30 éves kor után a csontok anyagcsere folyamatai a csont bontás irányába tolódnak el, s ezzel megkezdődik a csontszövet állományának fokozatos leépülése, amely bizonyos mértékig az öregedés folyamatának részjelenségeként is felfogható. Nőknél a változókor idején a csontvesztés felgyorsul, az ösztrogén csökkent termelődésének következtében.

A férfiaknál kicsit másképpen alakul ki a betegség. A férfiak csúcs csonttömegüket 35-40 éves korukra érik el, ezt követően lassú, egyenletes csonttömeg csökkenés játszódik le.

A csontritkulás világszerte népegészségügyi probléma, amely elsősorban azokat a fejlett államokat érinti, ahol a lakosság életkorának növekedése kapcsán az időskor betegségeinek aránya - köztük az csontritkulás is - nő. A csontritkulás minden harmadik nőnél és minden negyedik férfinál biztosan kialakul.

Csípőtájéki törés a csontritkulás legsúlyosabb szövődménye.
Többnyire elesés következménye, de előrehaladott esetben a legenyhébb ütés hatására bekövetkezhet.

Egy 19. századi csallóközi temető feltárásakor kiderült, hogy a több száz éves csontvázak kitűnő állapotban vannak. Sokáig keresték e jelenség okát, míg végül kutatások kimutatták, hogy a csontok jó állapota annak köszönhető, hogy a település lakosai heti több alkalommal fogyasztottak mákkal készült ételeket, hiszen ez volt a fő bevételi forrásuk.

A mák igen nagy mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek az egészséges táplálkozás és a csontrendszer stabilitásához szükségesek. Ilyenek például a kalcium, a vas és a folsav is, mely megkönnyíti e tápanyagok felszívódását.

A mákszemekből olajat is sajtolnak, mely koncentrált mennyiségben tartalmazza a fent említett hatóanyagokat, cukormentes, természetes alapanyagokból készült, így a tápanyagok megfelelő formában és mennyiségben tudnak bejutni a szervezetbe, és tudnak segíteni a csontok épülésében.

A csontritkulás megelőzésében:
legfontosabb a testmozgás, amely serkentőleg hat a csontképződésre. Hetente legalább háromszor 30 perces séta, kocogás, vagy egyéb mechanikai terheléssel járó mozgás javasolt. Az úszás a csontok állagára ugyan nem hat közvetlenül, viszont kiválóan erősíti a megfelelő testtartáshoz nélkülözhetetlen izmokat, így a mozgás sokkal biztosabbá válik, megelőzhetőek az elesések.

Kalciumban gazdag ételek fogyasztása - már fiatal kortól kezdve - elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjaink erősek legyenek és azok is maradjanak.

Szükséges a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is amely segíti a szervezetben a kalcium felszívódását és hasznosulását.

Kerülni kell az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Kerülni kell a dohányzást és a mértéktelen kávéfogyasztást.

Forrás: Superinfo
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A fáraók gyógyszertára
  2011-01-09 15:48:50, vasárnap
 
 


A FÁRAÓK GYÓGYSZERTÁRA
Az egyiptomiak gyógyászatát és gyógyszerészetét többnyire egy misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik, szemben a görögök fejlett gyógyászatával. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen?

Az egyiptomi Asru életében és halálában is igazi híresség volt. Élete során, az i.e. 6. században Karnakban, Amon templomában énekelt, most pedig orvosi problémái hozzák lázba a szakértőket. A régészeti és orvosi elemzések szerint Asru megérte a hatvanéves kort, ami igen magasnak számított abban az időben, miközben számos betegségben szenvedett. Érszűkület, a homok belégzésének következményeként kiszáradt tüdő, gyulladt ízületek, egy elcsúszott korong, rossz fogak és cukorbetegség, valamint paraziták kínozták beleiben és húgyhólyagjában. Hogyan tudtak vajon orvosai segíteni rajta? Elmondtak néhány imát és elmormoltak egy-két varázsszót? A történelemkönyvek többsége szerint ennél többre nem számíthatott Asru, azonban Jackie Campbell, a Machesteri Egyetemen működő Biomedikai Egyiptológiai Központ kutatója szerint ennél sokkal többre volt képes a korabeli egyiptomi gyógyászat, jóval többre, mint azt sokan feltételezik.

Campbell kutatása azt bizonyítja, hogy az orvosok számtalan gyógyírrel fel voltak fegyverkezve a különböző betegségekre, melyekkel csillapíthatták köhögését, ízületi fájdalmait és talán még a paraziták egy részét is kiirthatták. Campbell felfedezései szerint az orvosok tudása több ezer évnyi gyógyszerészeti tapasztalatra épült. Ha ez igaz, át lehet írni a gyógyászat történetét, a tankönyvek szerint ugyanis a tudományos alapokon nyugvó gyógyászat és a hatékony gyógyszerészet egyaránt az ókori görögöktől indul ki. Az i.e. 5. században Hippokratész vezette be a racionális, diagnózisokon alapuló gyógyászatot. Az első gyógyszerkönyvet, a De Materia Medica-t - 600 gyógyszer listáját, ami tartalmazta összetevőit, azok beszerzési helyeit és az elkészítési módokat - Dioszkoridésznek tulajdonítják, i.sz. 50-ből. A "gyógyszerészet atyjának" egy másik görögöt, Claudius Galenust tartják, aki a 2. századi Rómában a gladiátorok sebészeként vált ismertté.

"Az egyiptomiak egyértelműen gyakorolták az orvoslás tudományát, méghozzá jóval előbb mint a görögök, azonban ezt nagyrészt misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik" - magyarázta Campbell. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen? Campbell szerint erre igen parányi az esély.

Az egyiptomiak valós tudásának behatárolása előtt egyetlen akadály tornyosul, ami nem más, mint a fordítás. Miközben a görögök hatalmas örökséget hagytak maguk után gyógyászati feljegyzések formájában, melynek a mai nyelvekre fordításához minden adott, addig a fáraók idejéből mindössze 12 hasonlóról tudunk, ami papiruszra íródott egy elfeledett nyelven, mellyel még mindig küzdenek a tudósok. Az írások ennek ellenére elég bizonyítékot hordoznak magukban az egyiptomiak tekintélyes gyógyászati képességeiről, gyógyszerészeti ismereteik felmérése azonban már korántsem bizonyult ilyen egyszerűnek. Annak ellenére, hogy a papiruszok közel 2000 orvosi receptet is tartalmaznak, számos összetevő beazonosítása kétséges.

A fordítók az ősi egyiptomi szavak jelentésének meghatározásakor kénytelenek a szövegkörnyezetre hagyatkozni, ez különösen bonyolult egy gyógyszer receptje esetében, ami csupán egy felsorolás, az adott növények vagy ásványok többsége pedig Egyiptomhoz kötődik, így könnyen lehet, hogy más kultúrákban nincs is megfelelőjük. A fordítók az ilyen szavaknál nyelvészetileg szűkítik le a kört, és csak ezután fordulnak a gyógyszerkönyvekhez, hogy lássák mely összetevőket alkalmazták ugyanannál, vagy hasonló gyógyászati eseteknél, végül a legjobbnak tűnő bekerül a fordításba. Emellett minden fordító a saját korának megfelelő hatóanyagokból mazsolázgatott, ennek az lett az eredménye, hogy az ősi receptekben szereplő összetevők egyharmadát vitatják.
Campbell éppen ezért megpróbálta egy másik megközelítéssel megállapítani, miből tevődtek össze az akkori gyógyszerek.
"Nem vagyok nyelvészeti szakértő, ezért a tudományt használtam fel a receptek igazolásához" - kezdte. Mivel Egyiptomban a legtöbb gyógykészítmény növényi alapú volt, ezért először azt vizsgálta, hogy a receptben megnevezett növények jelen voltak-e Egyiptomban, akár termesztés, akár kereskedelem útján abban az időben, amikor a recept íródott. Szerencsére az ősi Egyiptom növényvilágáról bőséges ismeretekkel rendelkezünk. Több ezer botanikai példányt gyűjtöttek be az ásatásokon, legtöbbjükhöz pontos dátum is kapcsolódik, egyes növényeket pedig falfestményekkel és faragványokkal is illusztráltak, azonban ezeknél is jobbak a sártéglákban vagy a talaj mélyében megtalálható pollen szemcsék. Ezek összességéből az archeobotanikusok rendkívül részletesen rekonstruálták Egyiptom egykori növényvilágát, és azt is meg tudták állapítani, hogy az adott növény őshonos volt-e, vagy a kereskedők hozták be Egyiptomba.

Campbell megközelítésének második része már gyógyszerészeti volt. Vajon a felsorolt összetevők képesek voltak kiváltani azt a hatást, amit a receptek leírtak? Általában ez egy törvényszéki vegyész szakterülete, aki mintát vesz, elemzi a komponenseket, és ellenőrzi biológiai tevékenységét. Ehhez a régészeknek találniuk kellene olyan edényeket, amik az egykori gyógyíreket tartalmazták. "A receptek azonban sokkal jobbak erre a célra"- véli Campbell.

Bár legtöbbször a gyógyírek alkalmazását egy ima vagy varázslat vezette fel, minden receptben megtalálható az összes információ amivel újra lehet alkotni az orvosságot. Megvannak a hozzávalók, az elkészítési mód, és az alkalmazandó dózisok is. A receptek egy általános formát követnek, először az aktív összetevőket sorolják fel, amit a stabilizálók követnek, majd jönnek az ízesítők, melyek a kellemetlen ízt igyekeznek elfedni. Időnként másodlagos gyógyszerek is feltűnnek, ezekkel a főgyógyszer mellékhatásai kezelhetők.

Campbell kutatása elsősorban 4 papiruszra összpontosult, melyek 1000 receptet tartalmaznak az i.e. 1850-1200 körüli időszakból. Campbell mindegyiket megvizsgálta, forrásait, formulázását, az elkészítés, az alkalmazás, a dózisok és a hatás helyességét. Az elemzések öt évet vettek igénybe, melynek végeredménye egy ősi egyiptomi gyógyszerkönyv lett, ami felsorolta a papiruszokra felvitt összes gyógyszert. Campbell 248 összetevőt azonosított be, melyek 134 növény, 24 állat és 28 ásvány különböző részeit foglalják magukba. Az 1000 eredeti receptből jelenleg 550-nek tudja a pontos elkészítési módját, illetve azt, hogy milyen hatékonyan működik az elkészült orvosság.

További 156 esetében csak kisebb alkotóelemek hiányoznak, azonban ezekről is elmondható, hogy gyakorlatilag ugyanazt a hatást fejtik ki mint az eredetiek, esetenként semmilyent. 234 esetben fordult elő, hogy több összetevőt sem sikerült beazonosítani, 27 gyógyszernél pedig az alkalmazási területre nem sikerült rájönnie a kutatónőnek. "Egyes rejtélyes hatóanyagoknál sikerült leszűkíteni a kört féltucat lehetőségre, de vannak olyanok is, melyeket egyáltalán nem sikerült azonosítani" - mondta.

Az egyiptomiak alapanyag választása mindenesetre jól állta az időt, a papiruszokon felsorolt hozzávalók 62 %-át még az 1970-es években is alkalmazták, sőt sokuk még a 21. század gyógyszergyártásában is jelen van, legrosszabb esetben szintetikus változatban.
Gyógyszereik elkészítésekor az ősi egyiptomiak a modern gyógyszerészekhez hasonló technikákat alkalmaztak. Tudták mikor és hogyan kell forralással összesűrűsíteni szereiket, mikor kell hígítani, és milyen esetekben hatékonyabb porrá őrölve adagolni. Nagy szakértelemmel rendelkeztek a növények gyógyhatású anyagainak kinyerésében vízben vagy alkoholban áztatással, az aktív összetevő oldhatóságától függően. "A colocynthis (sártök) hatóanyaga például csak enyhe alkoholban nyerhető ki, ennek megfelelően mindig sört vagy bort használtak hozzá" - magyarázta Campbell.

Több esetben két szakaszban nyerték ki a hatóanyagot, először vizet vagy alkoholt alkalmaztak, majd savat, ez többnyire ecetbe, vagy savanyított tejbe történő áztatást jelentett, ami butánsavat alkotott. A legtöbb gyógyírt azonnali felhasználásra készítették, de szükség esetén cukorral vagy alkohollal tartósították a készítményeket.

Az egyiptomiak gyógyszereik formába öntésével is kiállják a próbát a modern készítményekkel szemben. Az 1973-as Brit Gyógyszerészeti Kódexszel összevetve Campbell úgy találta, hogy az ősi gyógyszerek megjelenési formái 67%-ban megegyeznek a maiakkal.

Egy valamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni - az egyiptomiak semmit sem tudtak a sterilitás szükségességéről. Az injekcióktól eltekintve szinte ugyanazokat a gyógyszerformákat készítették el amiket ma is. Volt beöntés, kanalas orvosságok és szirupok, bedörzsölhető szeszek és híg kenőcsök, krémek, balzsamok és szájöblítők. Rendelkeztek szemcseppel, tablettákkal, porokkal és borogatásokkal, valamint nőgyógyászati állapotokhoz pesszáriummal. Orrduguláshoz a korabeli gyógyítók inhalálható gyógyszereket adtak, melyek forró kövekre öntve állítottak elő gyógyhatású gőzt. Nagy gyakorlatuk volt a végbélkúpok készítésben, a gyógyszert sűrű, zsíros masszává kavarták, amit galacsinná gyúrtak. A végeredmény elég kemény volt a behelyezéshez, testhőmérsékleten pedig elolvadt.

Tehát az ősi egyiptomiak igen nagyfokú szakértelemmel rendelkeztek a gyógyszerek terén, ismerték az elkészítés és a célba juttatás leghatékonyabb módjait. De mindez elegendő ahhoz, hogy gyógyszerészetről beszéljünk? Ehhez ismernünk kell gyógyszereik hatékonyságát is.
Az egyiptomi orvosok figyelmen kívül hagyták a betegségeket kiváltó okokat, kizárólag a tünetekre koncentráltak. Így, akárcsak ma, egy enyhítő szirup csökkentette a köhögési kényszert, akármi váltotta is ki, míg egy meleg borogatás a véráramlás stimulálásával enyhítette az ízületi fájdalmat, legyen az reumatikus vagy gyulladásos. Egyes eseteknél, ahol nyilvánvaló volt az ok, a sebeknél vagy a bélférgek esetében, a választott gyógyszer mind a tünetekkel, mind okozójukkal felvette a küzdelmet.
A papiruszok, mint fentebb említettük, az adagolást és bejuttatást is leírták, így lehetővé vált hatékonyságuk összehasonlítása a modern gyógyszerekével. Campbell szerint az eredmény meggyőző. "A receptek 64%-ának van terápiás értéke az elmúlt 50 évben használt gyógyszereinkhez viszonyítva. Sok esetben még az adagolás is megfelelő volt."

Lássuk hát a lényeget, mit is írtak fel az egyiptomi orvosok. Különösen kedveltek voltak a hashajtók, mint ricinusolaj vagy a sártök, a kenőcsök, többek közt a bőrápoló balanitaolaj, amit datolya magból sajtoltak ki, vagy egyszerűen nagy mennyiségű rost fogyasztását ajánlották, mint füge vagy korpa, ami szintén jól jött, ha valaki szorulással küzdött.
Gyomorrontáshoz mészkőporból készült savközömbösítőt, kalcium karbonátot írtak fel. Hasmenés esetére olyasvalamit készítettek, ami felszívja a vizet és a mérgeket a belekből, mint a kaolin vagy a karobpor, de szerették a hyoscine tartalmú növényeket is, ez az alkaloida ellazítja az izmokat és csökkenti a bélmozgást. Felfúvódás és bélgörcsök ellen a beteg köményt és koriandert fogyasztott, mindkettő hatékony görcsoldó. Az aranyér okozta kellemetlenségeket különböző kúpokkal enyhítették.
Az ősi egyiptomiaknak hatékony ellenszereik voltak a vízben tenyésző parazitákkal szemben is. A leggyakoribb szer a gránátalma kivonat volt, ami pelletierint, egy erős féregölő alkaloidát tartalmaz, amit egészen az 1950-es évekig használtak a galandférgek ellen. Az antimon mételyek ellen volt hatékony, a balanitaolaj, amellett hogy enyhítette a húgyhólyagban kialakuló mételyféreg fertőzés jellegzetes égető érzését, kiírtotta az azt előidéző férgeket is.

Akárcsak Asru, az énekművész, számtalan ember szenvedett izmokkal és csontokkal kapcsolatos rendellenességekben. Kezelésük szintén sokféle és változatos volt. A betegnek elrendelhették híg kenőcsök bedörzsölését a sajgó ízületekbe, vagy melegítő borogatást elhelyezését a fájó területen. A véráramlást mustár, boróka és tömjén kivonatok vagy terpentin stimulálta, elősegítve az immunreakciót.

A sebek kezelése egyértelműen hatékony volt. A múmia tanulmányok már bizonyították hogy potenciálisan halálos sebesüléseket is tudtak gyógyítani. A sebeket gyantákkal és fémekkel kezelték, mindkettő antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Előszeretettel alkalmazták a mézet is, ami ugyan nem felel meg a modern gyógyszerészeti sztenderdeknek, mindenesetre működött és gyakorta alkalmazták a fekélyek és égések kezelésében, ha az antibiotikumok csődöt mondtak. A méz felszívja a vizet a sebből, túl szárazzá téve a körülményeket a baktériumok számára.
A gyógyírek kétharmada működik, de mi van a maradékkal? Egyesek nyilvánvalóan szimbolikusak, a sündisznó tüskéi nem állítják meg a kopaszodást, és egy fejre mért csapás egy nyers hallal szintén nem mulasztja el a migrént. Voltak olyanok is, amikben inkább csak hinni lehetett, ilyen egy impotenciára készített szer, ami 39 aktív összetevőt tartalmazott, azonban egyiknek sem volt semmilyen hatása.

Akadnak ezeknél különösebb receptek is, melyek akár még hatásosak is lehetnek. Krokodil ürülék mint fogamzásgátló? Egyesek szerint pesszáriumként alkalmazták, savassága ugyanis spermicid, azaz tönkreteszi a spermiumot. Fájdalomcsillapításra a papiruszok zellermagot említenek, megrágva és alkohollal leöblítve. "Amikor elkezdtem tanulmányozni, azt hittem ez is egyike a placebóknak, ma azonban komolyan vizsgálják a zeller reumás tüneteket enyhítő hatásait" - tette hozzá Campbell. Az ősi egyiptomi gyógyászok hátfájásra a sáfrányt ajánlják, a hagyományos gyógyászatban pedig megtalálható mind a Crocus sativus, a valódi sáfrány, mind a pórsáfrány.

Annak ellenére, hogy Campbell kutatásai azt bizonyítják, hogy az egyiptomiak jóval a görögök előtt már tényleges gyógyszerészettel rendelkeztek, számos kérdés maradt annak fejlettségét illetően. Campbell reméli egy részükre választ kap majd a Mohamed El-Demerdash által vezetett csapattal folytatott közös munkájából.

El-Demerdash, az Egyiptomi Gyógynövény Konzerválási Projektnek dolgozik, melyek célja újra meghonosítani és megvédeni a vadon élő gyógynövényeket és megőrizni a beduin gyógyítók ősrégi tudását. A projekt segíthet több eddig azonosítatlan összetevő meghatározásában is, a beduinok ugyanis még ma is rendkívül hasonló gyógyszereket készítenek a fáraók idejében használatosakhoz. Ha Campbellnek szerencséje lesz, találhat olyan gyógyíreket melyekben előfordulnak a fordításoknak ellenszegülő alkotóelemek.

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A CANDIDÁRÓL Candidiasis
  2011-01-09 15:41:05, vasárnap
 
  A CANDIDÁRÓL
Candidiasis

A gombák szaporodása az élőhely körülményeitől függ. Egészséges emberekben Candida gomba mennyiségét jelentősen befolyásolja az emésztőnedvek mennyisége és a béltraktus, a nemi szervek (elsősorban a női hüvely) természetes mikroflórája. Amennyiben azonban a bél bonyolult ökológiai egyensúlya felborul, a gomba hirtelen szaporodásnak indulhat.

Enzimjein és fonalain keresztül megtámadja a bélnyálkahártyát, ezért károsítja az emésztést és a táplálék felszívódását. Saját szaporodásához használja fel a tápanyagokat és a vitaminokat, és az általa termelt alkohol az egyéb toxikus (mérgező) anyagokkal együtt károsítja a májat és az idegrendszert. A toxinok és antigének megzavarhatják az immunrendszer működését, immunhiányos állapotot és túlérzékenységi (allergiás) reakciókat válthatnak ki. Krónikus fáradtság, másnaposságszerű érzés, emésztési zavarok és hangulati ingadozások jellemzik ezt az állapotot. A tünetek általánosak - amelyeket sok más alapbetegség is okozhat -, az egyén egészségi állapotától függően szabadon kombinálódhatnak. A diagnózis felállításához feltétlenül képzett szakember alapos vizsgálata szükséges.

A candidiasisra hajlamosító, legfontosabb tényező a finomított szénhidrátokban gazdag, élelmi rostokban szegény, vitaminhiányos táplálkozás. Ezenkívül a (hagyományos orvosi vizsgálatokon még nem kimutatható) májfunkció- és emésztési zavar, a táplálkozási allergia, a stressz, a cukorbetegség, az immunhiányos állapot, valamint az immunszuppresszánsok (immunműködés-gátlók), fekélyellenes szerek, antibiotikumok és szteroidok szedése.

Ha candidiasisra gyanakszik, keressen fel szakembert, majd fogadja meg minden szavát. Mivel a betegség oka sokrétű, lefolyása krónikus, a kezelésnek ki kell terjednie minden tényezőre. A gyógyítás nemcsak a túlszaporodott gombák elpusztítását, hanem a béltraktus mikroökológiájának, az emésztésnek, a bélnyálkahártya épségének helyreállítását, valamint az immunrendszer erősítését és méregtelenítő szerveink serkentését is célul tűzi ki.

Bármi legyen is a diagnózis, a kezelés igénybe veszi az Ön idejét, kitartását és önuralmát, ám kizárólag ez garantálja a sikeres gyógyulást. A diéta szükséges, de nem elégséges.

A gomba főképpen szénhidrátokkal táplálkozik, ezért táplálékelvonással csökkenteni lehet a csíraszámot. A gombaellenes diétáknak számos fajtája van, legfontosabb a szénhidrátok szinte teljes kiiktatása az étrendből, a többi tiltó intézkedést személyre szólóan kell előírni. A legtöbb betegnél szükséges az egysejtű gombákat tartalmazó ételek és a tejtermékek kiiktatása is, ugyanakkor a keresztallergia és a tejallergia kialakulásának veszélye miatt gondoskodni kell teljes értékű, megfelelő mennyiségű fehérje beviteléről. A tej esetleges antibiotikum-tartalma a 'hasznos' baktériumok számát csökkentheti.
A candidiasis pusztán a diétázástól nem gyógyul meg. A Candida a sokáig képes éhezni, gombafonalai átszövik a bélnyálkahártyát, szűkös körülmények között pedig spóra formájában vészeli át a"nehéz időket". Ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a diéta végeztével a Candida a ismét szaporodni kezd, a többször újrakezdett vagy állandó diéta pedig elveszi a beteg kedvét, kitartását, és hiányállapotokhoz vezethet. A komplex gyógyítás szükségességét bizonyítja az a tény is, hogy ha a diétát valamelyik hatásos gombaellenes szerrel egészítjük ki, az elpusztult gombatelepek helyébe a kedvező körülmények újabb ,,telepeseket" vonzanak.

A Candida a elleni harc fontos lépése a gombatelepek felszámolása. Ma már gombaellenes gyógyszerek arzenálja áll rendelkezésre, amelyek használata a májfunkció folyamatos orvosi ellenőrzését igényli.

Vannak természetes gombaölő szerek is, amelyeknek nagy előnye, hogy gombaellenes hatásukon túl egyéb kórokozók ellen is hatnak. Nem toxikusak, fokozzák az immunaktivitást. Ide tartoznak bizonyos zsírsavak (pl. kapronsav), a fokhagyma (ma már szagtalan kivitelben is kapható fokhagymakivonat), a berberintartalmú gyógynövények (pl. borbolya), a citrusmagkivonat, valamint néhány illóolaj (oregano-, rozmaringolaj, ausztrál teafaolaj stb.).

A különböző gombafajok eltérő érzékenysége miatt célszerű ezeket a szereket kombinálni.

A természetes bélflórát alkotó baktériumok visszaszorítják a gombákat és egyéb patogén élősködők szaporodását. Stimulálják az immunrendszert, és tápanyagokkal látják el a bélhámsejteket.

Legfontosabbak a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajok, amelyek nélkül a belső ökológiai rendszer felborul. Ízületi problémák, húgy-ivarszervi fertőzések esetén, antibiotikum és fogamzásgátló tabletták szedésekor is segítenek. A bél mikroflórájának helyreállításában jelentős szerepe van bizonyos szénhidrátoknak is, köztük az ún. frukto-oligoszacharidoknak, amelyek e baktériumtörzseknek szolgálnak táplálékul.

A természetes bélflóra helyreállításához tehát szükség van az előbb említett baktériumok élő törzseire, valamint frukto-oligoszacharidot tartalmazó készítmények folyamatos szedésére. A bioboltokban ma már egyre nagyobb lehetőség van ezek beszerzésére.

A candidiasis majdnem minden esetben valamiféle emésztési rendellenességgel, illetve a bél nyálkahártyájának károsodával jár. A bélnyálkahártya épsége elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fertőzés ne kerüljön ki a béltraktusból, és eredményesen leküzdhető legyen. A leggyakrabban javasolt szerek a cink, a mangán, bizonyos antioxidánsok, az omega-3 zsírsavak, a B5-vitamin, illetve némelyik aminosav (cisztein, glutamin).

Az immunrendszer támogatása igényli a legholisztikusabb megközelítést. Az eddigiekben tárgyaltak mellett a mentális technikák, a stresszkezelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés-alvás és mozgás rendkívül előnyös hatású. A vércukor és vérzsírok szintjének optimalizálása, a környezeti mérgek (kávé, cigaretta, nagyvárosi levegő, csapvíz stb.) kerülése a gombák elleni küzdelemre fordítható ,,kapacitást" szabadít fel. Indokolt esetben tápanyagpótlás, gyógynövények, mirigyterápia vagy akár oltások is szóba jöhetnek.

A candidiasis tünetei ráébresztik a beteget az eddig ismeretlen vagy halasztgatott méregtelenítés szükségességére. Az átlagos méreg felhalmozódáson túl az elpusztuló gombasejtek toxindömpinget idéznek elő, amelyek akár krízishelyzethez is vezethetnek. A gombaellenes kúrát egy-két hetes diétával és méregtelenítéssel érdemes elkezdeni. A fő méregtelenítő szervünk - a máj - támogatása, a diétán túl, külön bevitt táplálékkiegészítőket (lioptrop faktorok, antioxidánsok, B-vitaminok) és gyógynövényeket (máriatövismag, gyermekláncfűgyökér, zöld tea), valamint fizikai beavatkozásokat (beöntés, illetve colon-hidroterápia, májpakolás, biorezonancia) is igényelhet.
Vesénket - amely kiválasztó tevékenysége révén játszik szerepet a méregtelenítésben - a fokozott folyadékfogyasztás és az enyhe vízhajtás segíti. Az intenzív párologtatás, az izzadás is fokozza a méregtelenítés hatásfokát, amelyet a fizikai aktivitás növelésével, illetve a szauna (különösen a sokkal hatékonyabb infraszauna) rendszeres használatával érhetjük el.

A béltraktus higiéniája nem véletlenül maradt a végére, a betegség oka és fő támadáspontja ugyanis itt rejlik. A nagy felületi kötőképességgel rendelkező, vízoldékony rostok bevitele - melyek gátolják a gombaanyagok, a bakteriális anyagcseretermékek és az epével ürülő salakanyagok felszívódását, és így tehermentesítik a bélhámot, a májat és az immunrendszert - elengedhetetlen a belek higiéniájának fenntartásához. Az optimális megoldás az ősi módszer, a beöntés - vagy ennek modern, higiénikus formája, a colon-hidroterápia. Az orvos által végzett kezelés kedvezően hat a béltónusra, a nyálkahártyára, a mikroflórára, az immunrendszer és a máj működésére, a manuális módszer minden hátránya és kellemetlensége nélkül.

A fertőzött beteg komplex kúra révén nemcsak betegségétől szabadul meg: általános egészségi állapota javul, testsúlya és anyagcseréje rendeződik, és ami a legfontosabb, életformájává válik az új évezred emberét jellemző holisztikus, a fenntartható testi-lelki-szellemi-társadalmi fejlődést előtérbe helyező életmód.

Hogyan előzze meg a candidiasist?
- Rendezze bélflóráját!
- Helyezzen hangsúlyt a külső és belső higiéniára!
- Alsóruházatát és törölközőjét gyakran váltsa!
- Csak indokolt esetben szedjen szteroidokat, antibiotikumokat!
- Tartsa karban immunrendszerét!
- Kerülje a felesleges toxikus terhelést!
- Étkezzen és éljen egészségesen!
- Használjon illatmentes, hipoallergén tisztítószereket, WC-papírt és egészségügyi betétet!
- Törődjön többet a stressz kezelésével!

Forrás: Dr.Sőti Csaba
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Rézkolloid jótékony hatásai
  2011-01-09 15:36:43, vasárnap
 
 


Az ember több ezer éve használja a rezet a gyógyításban és a szépségápolásban. A legendákban és mitológiai történetekben azt mesélik, hogy Sába királynője őrölt rezet kapott Salamon királytól, amit ő tovább finomított, és híg kenőccsé keverve kente az arcára és testére, hogy megőrizze ill. növelje szépségét.

A különböző civilizációkban évszázadok óta viselnek réz ékszereket közvetlenül a bőrön többféle betegség ellenszereként, beleértve a reumás gyulladást is. A réz viselésén kívül több más réz-terápiás módszert is használtak, például rézvegyületeket vagy őrölt rezet is.

De a teljesen biztonságos réz-terápia csak az utóbbi évtizedben kifejlesztett, elektromos módszerekkel előállított kolloid réz használatával vált lehetségessé. A kolloid technikával előállított réz részecskék kisebbek, mint a membrán pórusok, így szabadon áramlanak az egész szervezetben, kielégítve azokat a speciális szükségleteket, amit csak elemi rézzel lehet pótolni, toxikus felhalmozódás nélkül.

Miért van szükségünk rézre?
A réz esszenciális mikro-tápanyag, amely szükséges a szervezetünkben a vörösvérsejt képzéséhez, az RNS szintézishez, a fehérje anyagcseréhez, egyes enzimek alkotórészeként azok működéséhez, a haj és a bőr színéhez, az egészséges idegekhez. A réz fontos szerepe még, hogy segíti a csontképződést (a réz segíti elő a kalcium és foszfor beépülését a csontokba), nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz, a sejtek energiatermeléséhez és az íz érzékeléséhez.

A réz fokozza a szervezet vasfelszívó képességét, segít karbantartani a szívben és a vérerekben a kötőszövetek épségét, jó hatással van a porcok és inak regenerálására, és jelentős szerepet játszik az immunrendszer működésének kialakításában. Nagy mennyiségű C- vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége szervezetünknek. A réznek a cinkkel és a C- vitaminnal együtt fontos szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős elasztin előállításában.

Mi történik rézhiány esetén?

A rézhiány egyik korai jele a csontritkulás.
Dr. Robert O. Becker 15 évvel ezelőtt publikált felfedezése szerint a réz elektromágneses kötőereje tartja össze a csontokat alkotó apatit kristályokat és a kollagén rostokat, így a csontokban és kollagén területeken fellépő rézhiány lehet a hiányzó láncszem, ami csontritkulást okoz. A csontok, a bőr és a kötőszövetek egyik alapvető építő fehérjéje a kollagén, amelynek előállításához a réz nélkülözhetetlen, hiánya esetén zavar alakul ki a kollagén és az elasztin szintézisében.

A rézhiány egyéb tünetei lehetnek még: hasmenés, bőrgyulladás, kopaszodás, őszülés, általános gyengeség, fáradékonyság, ödéma, ingerlékenység, légzőszervi problémák, vérszegénység, vérnyomásproblémák. A réz segíti a vas beépülését a hemoglobinba. Rézhiány esetén a betegek állapota a vasbevitel emelése mellett sem javul! A réz hiánya a vér káros koleszterinszintjének növekedéséhez vezet, ami az egyik tényező, amely felelős a szívkoszorúér betegségek és az agyvérzés kialakulásáért. A réz segít karban tartani a szív és a vérerek kötőszöveteit.

A réz fontos szerepet játszik speciális bőrbetegségek, bakteriális és gombás fertőzések kezelésében. Csökkenti a candidás megbetegedések kialakulásának esélyét is. Felelős a myelin termeléséért és működéséért, ami körbeveszi és védi az ideg- és agysejteket, és ezen kívül jelentős szerepet játszik az idegsejtek közötti információáramlásban.

A réz ideális a ráncok kezelésére, és a bőr rugalmasságának növelésére. Ma már drága, márkás arckrémekben használják aktív hatóanyagként a kolloid rezet. A kolloid réz a visszeres láb állapotát is javítja közvetlenül a bőrre kenve. Belsőleg használva hatékonynak találták az artériák és vénák tisztítására, és a keringési rendszer serkentésére.

A réz a hajhullás és az őszülés visszafordítására megfelelő környezetet teremt a hajhagymákban végbemenő változásoknak köszönhetően.

Az emberi szervezet napi rézigénye 1-2 mg. Élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe és felszívódhat bőrön keresztül is. Idősebb korban ügyelni kell a megfelelő rézszint fenntartására, mivel számos időskori népbetegség oka a rézhiány. Sajnos az utóbbi évtizedekben kiszorult a réz a mindennapi használatból (pl. rézkilincs, réztartalmú permetező szerek, rézedények), ezért pótlásuk különösen fontos.

Mindent összevetve, a réz kiváló segítője az egészségnek és szépségnek, stimulálja az agyat, tisztítja az artériákat és a vért, antioxidáns hatású, és fokozza a bőr rugalmasságát. Ennyiféle hatással talán tényleg mondhatjuk, hogy az ,,ifjúság" forrása.

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ezüstkolloid jótékony hatásai
  2011-01-09 15:29:00, vasárnap
 
 


EZÜSTKOLLOID JÓTÉKONY HATÁSAI

A megfelelő mennyiségű kolloidezüst rendszeres fogyasztása esetén fehérvérsejtekkel és a nagy falósejtekkel kölcsönhatásban aktiválja az immunrendszert, valamint elpusztítja mindazokat a mikroorganizmusokat, amelyek közvetlenül érintkeznek vele.
Egyetlen ismert kórokozó organizmus sem képes megélni, ha az ezüstkolloid megfelelő mennyiségben jelen van a szervezetben.
Fertőtlenítő és betegségmegelőző hatása mellett alkalmas konkrét betegségek gyógyítására is, illetve a gyógyulás elősegítésére. Ez a termék milliomodrésznyi, nagyon apró ezüstrészecskéket tartalmazó homogén oldat, amelyben az ezüst nagy tisztaságú vízben van eloszlatva. Nem tartalmaz stabilizátort, festéket, kötőanyagot vagy bármilyen más adalékot. Belsőleg vagy külsőleg egyaránt alkalmazható.
Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és felhasználták az ezüst jótékony hatását: ezüst edényekben tartották italaikat, melyek így hosszabb ideig frissek maradtak. Az amerikai telepesek pedig megfigyelték, hogy a tej hosszú ideig nem savanyodik meg, ha egy ezüstdollárt tesznek bele. Az ezüst esszenciális nyomelem mind a növények és az állatok, mind az emberek számára.
Az orvosi kutatások fényt derítettek az ezüst és a szervezetünket védő immunrendszer közötti szoros kapcsolatra. Dr. Gary Smith szerint a kolloid ezüst nélkülözhetetlen a szervezet védekezési rendszerében, az immunrendszer munkájának hanyatlása összefüggésbe hozható a test ezüsthiányával.
Dr. Robert O. Becker vizsgálatai szerint az ezüst igen hatásos csontregeneráló is, törésnél 50%-kal lerövidíti a gyógyulás idejét. Elősegíti a bőr és más finom szövetek újraképződését, ráadásul sterilen is tartja azokat. Ezen előnyös hatások miatt már 1930-ban vékony, baktériumölő ezüstfóliákat javasoltak sebkötöző anyagként, és használtak sikerrel. Napjainkban az USA sebészeti és égéskezelő klinikáinak 70%-ában alkalmaznak ezüstöt.
Dr. Björn Nordenström, a svéd Karolinska Institute-nál ezüstkolloiddal kezelt rákbetegek gyógyulásáról számolt be. Állítja, hogy gyors gyógyulást eredményezett azoknál, akiket más orvosok reménytelennek tartottak. Nordenström professzor, és az osztrák dr. Rudolf Pekar nevéhez fűződik egyébként az ECT (Elektro-Cancer Treatment), ami egy igen hatásos rákterápia (kb 86%-os sikerrel).

Miért szorul mindenki ezüstpótlásra?
A műtrágyázáson alapuló nagyüzemi mezőgazdaságnak köszönhetően a termőtalaj nem tud folyamatosan regenerálódni, és ásványi anyag tartalma kimerül.
Az 1992-es Earth Summit Report szerint az USA-ban a talaj ásványi anyag tartalma 100 év alatt 85%-kal csökkent. Ennek következményeként az utóbbi évtizedekben a növények nyomelem- és vitamintartalma is nagymértékben lecsökkent. R. A. Kehoe mérései szerint 1940-ben a zöldségek, gyümölcsök átlagos ezüst tartalma még 50-100 mikrogramm volt, míg napjainkban ennek csak a töredéke. A nyomelemhiány a tápláléklánc útján az embernél is jelentkezik, ami megfelelő pótlás hiányában betegségek kialakulásához vezet.
Milyen a jó minőségű ezüstkolloid?
A házilag egyenárammal gyártott ezüstkolloid átlátszó vagy halványsárga színű, és csak jóindulattal nevezhető kolloidnak, mivel 85-90 %-ban pozitív töltésű ezüstionokat tartalmaz, és csak a fennmaradó hányad a fémrészecske.
Jó minőségű, valódi ezüstkolloidot laboratóriumi háttérrel, speciális módszerekkel és nagyfrekvenciás váltóáramú elektromos berendezésekkel lehet előállítani. Az ilyen készítmény színe az ezüstkoncentrációtól függően élénksárga és sötétbarna között változhat (közvetlenül a gyártás után teljesen áttetsző, 2-3 hét alatt éri el végleges színét), és zömmel 1-10 nanométer (a milliméter milliomod része) közötti fémes állapotú ezüstrészecskéket tartalmaz, ezüstionokat nem vagy alig. Ez utóbbi készítmény biológiai aktivitása jóval nagyobb, mint a házilag előállított oldatoké, és mivel nem tartalmaz ezüst+ ionokat, nemkívánatos mellékhatásokat sem okoz.
Hogyan hat?
A Science Digest magazin közlése szerint (1978 márciusi szám) a vizsgált kb. 650 féle mikroorganizmus közül az ezüstkolloid kémcsőben hat percen belül minden kórokozót elpusztít. Az ezüst a kórokozók pusztulását úgy idézi elő, hogy a baktériumokba, gombákba, parazitákba kerülve gátolja a tiolenzimek működését. Az ezüstkolloid fogyasztásának nincs mellékhatása. A vastagbélben lévő hasznos baktériumokat nem károsítja, mivel legkésőbb a vékonybélben felszívódik.
A jó minőségű ezüstkolloid oldatnak nincsenek káros mellékhatásai!
Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja. Aranykolloiddal együtt tartósan fogyasztva támogatja és erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét, javítja a közérzetet, fiatalon tartja a testet és a szellemet.
Alkalmazási javaslat
Gyakorlatilag az összes testfelszínen lévő, illetve a test belsejében megbúvó fertőzéses betegségek, gyulladások esetén. Sikeresen alkalmazható torokgyulladás, nyelv-gyulladás, szájnyálkahártya gyulladásfogínypanaszok, fogszuvasodás, légzőszervi és orrüregi fertőzések, influenza,szamárköhögés, tüdőgyulladás, fülgyulladás, szemgyulladás, kötőhártyagyulladás, gyomorfekély, bélpanaszok és candida fertőzés kezelésére.
Rendszeres használatával megelőzhető többek között a láb, a köröm, a körömágy, a fül, a hónalj, a hüvely és egyéb testrészek gombásodása. A fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a korpásodást, és a fejbőr viszketését. Alkalmas a kiütések, pattanások, fekélyek, szemölcsök, ótvar, skarlát, bőrfarkas, ekcéma, herpesz, bőrrák és még számos bőrbetegség kezelésére.
Hatásosnak bizonyult az AIDS, őzkullancs okozta Lyme-kór, agyhártyagyulladás, szifilisz, gonorrhoea, kolera, malária, lepra, bubópestis, vérélősködők, lépfene, rák, leukémia, nyirokérgyulladás, ízületi gyulladás esetében is. Az allergia és szénanátha esetén gyorsan megszünteti a megfázásos jellegű tüneteket, a szemviszketést percek alatt elmúlasztja. Felülfertőződés nélkül gyógyítja az égési sérüléseket, vágott sebeket, horzsolásokat. Napégésre fantasztikus!

Néhány praktikus tanács
A torokgyulladás és egyéb szájban lévő gyulladás és -sérülés, a fogszuvasodás és a kellemetlen lehelet remekül kezelhető az ezüstkolloiddal történő többszöri gargarizálással és öblögetéssel.
Sebre, horzsolásra ezüstkolloiddal átitatott kötszert vagy sebtapaszt téve a gyógyulási idő lerövidíthető. A nemi szervek gombás, bakteriális és egyéb fertőzése esetén célszerű a kolloidot húgycsőbe, hüvelybe, hólyagba fecskendezni és pár percig ott tartani. A lábszag, hónaljszag, valamint a bőr gombás fertőzése eredményesen kezelhető, ha rendszeresen bepermetezzük a problémás testrészeket. A szem gyulladása, viszketése esetén szemcseppként kell alkalmazni. Az immunrendszer erősítése, aktiválása céljából fogyasszuk a készítményt rendszeresen. A kívánt hatás elérése érdekében ügyeljünk arra, hogy megfelelő kontaktus legyen a kezelendő testfelszín és a kolloid oldat között. A kezelést érdemes többször megismételni, hogy az esetleg megbúvó gócokból ne következzen be visszafertőződés.
Felnőtteknek a napi adagja 2x1 teáskanál, vagy megelőzés céljából 1 teáskanál. A gyorsabb felszívódás érdekében lenyelés előtt pár percig tartsuk a szánkban, öblögetve!
A kertben
Jól használhatjuk az ezüstkolloidot a kertben is, mivel a növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeit is lehet vele gyógyítani. A növények növekedésére is pozitívan hat. Egyszerűen permetezzük a levelekre és a talajra. Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben. Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását. Keverjünk vágott virágok vizébe a hosszabb eltarthatóság érdekében.
Ideális élelmiszertartósító. Gyümölcsöket, zöldségeket befújva az oldattal elkerülhető a rothadás és a penészedés. Az ezüst kiváló a hűtőszekrény szagtalanítására is.
Háziállatok
A készítmény az állatgyógyászatban is használható, például égések, marások, harapások, gyulladások és fertőzések gyógyítására, valamint hatásos gyógyszere a kutyák parvo vírus fertőzésének.

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Aranykolloid jótékony hatásai
  2011-01-09 15:22:10, vasárnap
 
 


ARANYKOLLOID JÓTÉKONY HATÁSAI
A jó minőségű aranykolloid oldat teljesen természetes ásványi étrend-kiegészítő. Ízületi gyulladás esetén hatásosan csillapítja a fájdalmat, csökkenti a duzzanatot, javítja az ízületek mozgását. Csökkenti a stressz káros hatásait, javítja az agyműködést és megújítja az idegrendszert. Rendszeres fogyasztása során oldódik a depresszió, a búskomorság, a levertség, a szorongás, a félelem, és javul a betegek általános közérzete.

Ez az ,,euforizáló" hatás szinte minden betegség esetén jótékony hatású, mert növeli a beteg gyógyulásba vetett hitét, fokozza életkedvét. Élesíti az elmét, javítja a koncentráló képességet. Hatásosnak bizonyult figyelemhiány és hiperaktivitás kezelésében. Növeli az energiaszintet és a libidót. Szabályozza a szívritmust, serkenti a vérkeringést, optimalizálja a testhőmérsékletet. Eredményesen használják alkohol-, nikotin-, koffein- és szénhidrátfüggőség csökkentésére. Jelentősen enyhíti az asztmatikus tüneteket.

Az ősi egyiptomiak már több mint 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja az életerőt, és emeli a rezgésszintet.

A kínaiak leghíresebb alkimistája, Ko Hung (281-361) hirdette elsőként az oldott aranyat tartalmazó életelixírnek a fiatalító, életet meghosszabbító hatását, melynek legendája később eljutott az arab alkimistákhoz, s közvetítésükkel továbbterjedt Európába.
Paracelsus (1493-1541), több hatékony gyógyszert állított elő fémes ásványokból, többek között aranyból is. Gyógyíthatatlannak tartott betegeivel fémsókat szedetett, és nagy sikereket ért el náluk.

A középkori Európában rendkívül népszerűek voltak az aranybevonatos tabletták és az ,,arany víz". Az alkimisták aranyporból kevertek italt a végtagfájdalmak enyhítésére. Ez az ízületi gyulladás egyik legkorábbi említése. Az arany ízületi gyulladást gyógyító erejéről szóló hírek századokon át terjedtek, és még ma is legfőképp aranyat használnak a kezelésére.

Michael Faraday, a híres kémikus, 1857 körül készített először tiszta, rendkívül stabil aranykolloid oldatot, amelyet az angol Természettudományi Múzeum még ma is őriz.

A világhírű német bakteriológus, Dr. Robert Koch felfedezte, hogy a tbc-t okozó baktérium arany jelenlétében nem életképes. Munkájáért 1905-ben orvosi Nobel-díjat kapott.

Felismerték, hogy gyógyítja a szívet, javítja a vérkeringést. Hagyományosan használják bőrfekély, égési sérülések, bizonyos idegvégződés-operációk utókezelésére is. Az 1900-as évek elején gyakran ültettek a bőr alá aranylemezkéket a gyulladt könyök- vagy térdízületekhez. Hatására a fájdalom enyhült, illetve teljesen megszűnt. Az ízületi gyulladás kezelésére 1927 óta folyamatosan használnak aranyat.

1935 júliusában a Clinical, Medicine & Surgery című orvosi folyóirat megjelentette Edward H. Ochsner, a chicagói Augustana Hospital tanácsadó sebészének ,,Aranykolloid a gyógyíthatatlan rákos esetekben" című cikkét. Ebben ez olvasható: ,,Amikor már nincs remény a gyógyulásra, az aranykolloid segít meghosszabbítani az életet, és sokkal elviselhetőbbé teszi azt mind a beteg, mind pedig gondozói számára, mivel lassítja a végső leromlást (az általános fizikai legyengülést, alultápláltságot, amely gyakran valamilyen krónikus betegséggel társul), jelentősen csökkenti a fájdalmakat és a rossz közérzetet, továbbá az esetek zömében az ópiumkészítmények iránti vágyat".

Dr. Nilo Cairo és Dr. A. Brinckmann sikerkönyvében, a Materia Medicában (Sao Paulo, Brazília, 19. kiadás, 1956.) az aranykolloidot tartják a legjobb elhízás elleni szernek.

Dr. Guy E. Abraham és Peter B. Himmel 1997-ben írt tanulmányukban megállapították, hogy kolloid arannyal hatékonyan kezelhető az ízületi gyulladás, valamint hogy a fémes állapotú aranyrészecskéket tartalmazó aranykolloidnak nincsenek mellékhatásai, szemben az aranyvegyületekkel. Egy másik tanulmányukban kimutatták továbbá, hogy a kolloid arany javítja az agy teljesítményét: 3-4 héten keresztül napi rendszerességgel fogyasztva az aranykolloid akár 20%-kal is megnövelheti az IQ-t, javítja a koncentráló képességet és élesíti az elmét. Úgy gondolják, hogy a kolloid arany fokozza a testben és az agy felszínén az idegvégződések között a vezetőképességet, és ezáltal erősíti a mentális működést.

Ez összhangban van Edgar Cayce azon véleményével, mely szerint az arany segít újjáépíteni az idegrendszert. Cayce leírta, hogy ,,...megfelelően adagolva az arany és az ezüst majdnem duplájára növelheti az élettartamot."

Az arany hatásos gyógyszere a asztmás betegeknek is. Tartós szedése során enyhültek a panaszok.

2002-ben ausztráliai és új-zélandi kutatók arany és ezüst felhasználásával olyan rákellenes gyógyszereket készítettek, amelyek egerek méhében a rákos sejteket hatékonyan pusztították el anélkül, hogy az egészséges sejteket megtámadták volna.

Biokémikusok is használják az aranyat fehérjevegyületekben, hogy új életmentő gyógyszereket állítsanak elő. Tesztelés alatt áll egy, az AIDS kezelésére szolgáló új aranyvegyület, mivel az gátolja a vírusok szaporodását a fertőzött sejtekben.

Bizonyos rákbetegségek gyógyításában is alkalmazzák. Mikroszkópikus aranylemezkék injekciója segít feltartóztatni a prosztatarákot. Petefészekrákot is kezelnek kolloid arannyal, az aranygőz-lézer pedig megöli a rákos sejteket, de az egészséges sejteket nem károsítja.

Ezüstkolloiddal együtt naponta használva támogatja és erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét, az immunrendszert, növeli a vitalitást és az élettartamot. A jobb felszívódás érdekében az ezüst- és aranykolloid szedése között min. fél órának kell eltelnie!

Amint a modern tudósok és orvosok felfedik mindazt, amit úgy tűnik, őseink mindig is tudtak, lassan, de biztosan újra felfedezzük az arany csodálatos gyógyító tulajdonságait. A jó minőségű aranykolloid oldatnak soha semmilyen mellékhatását nem tapasztalták! Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja.

Hogy maximálisan felszívódjon, evés előtt 5-10 perccel vegyük be. Felnőttek napi adagja 2x1 teáskanál, gyerekeké 1 teáskanál (5ml).

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.