Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Házasság világnapja a Duna Tv-
  2011-02-13 20:26:04, vasárnap
 
  A házasság világnapja a Duna Televízióban
http://www.dunatv.hu/itthon/februar_masodik_vasarnapja.html

Harminc éve világszerte ezen a napon népszerűsítik a házasság intézményét. Magyarországon 30 helyszínen több tucat rendezvény hívja fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára.
Pécsett misével kezdődött a házasság világnapi program. A rendezvény védnöke azt mondta: a házasság még mindig érték, ám egyre kevesebben választják. Előtérbe kerültek az egyéni érdekek, csökkent a fiatalok alkalmazkodó- és kommunikációs képessége.

,,Hogyha azt szeretnénk csupán gazdaságilag, hogy legyen, aki néhány évtized múlva kifizeti a nyugdíjakat, az egészségügyi ellátást, ahhoz gyermekszületésre van szükség. És a gyermekek a családban jönnek többnyire a világra, és a család legbiztosabb alapja a házasság" - hangoztatta Szabó Endre, a Házasság Hete arca.

A 17 éve házas, négygyermekes Keszthelyi házaspár élete legjobb döntésének tartja, hogy egybekeltek: ,,Az élet egyik legfontosabb és mondhatni, legszentebb dolga a házasság és a család, legalábbis számomra. Így működik, és a feleségem és a gyermekeim is ebben a szellemben élnek" - vélekedett Keszthelyi Tamás.

A szegedi Fogadalmi templom is megtelt az ünnepi szentmisén. ,,Veled vagyok egész" - a hét mottója.

,,A korszellemmel, annak az értéktelenségeivel szemben kreatív kisebbségként szeretnénk fölmutatni értékeinket, amely a jövő záloga" - jelentette ki Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke.

A mise résztvevői ezután élőláncot alkottak a Dóm téren, és két óriási egymásba fonódó karikagyűrűt alakítottak ki mécsesekből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A házasság hete és világnapja
  2011-02-13 20:22:10, vasárnap
 
  (Forrás: Wikimedia)

A világnap története

1981-ben az Egyesült Államokbeli Louisiana állam fővárosában a polgármester és az állam kormányzója a házasságkötések rohamos csökkenésének megállítása érdekében akciót kezdeményezett. Az ötlet és nyomában a program, amely a boldog és tartós házasságok fontosságára hívta fel a figyelmet, rendkívül sikeresnek bizonyult. A kezdeményezés 1983-tól aztán a Házasság Világnapja nevet kapta, amit minden év februárjának második vasárnapján ünnepelnek meg szerte a világon. Az Egyesült Államokban a világnap már átalakult a Bálint-napig tartó Házasság Hetévé. Ilyenkor a családok egymás gyermekeire vigyáznak, megteremtve ezzel a lehetőségét annak, hogy a szülők kettesben ünnepelhessenek


Napjaink statisztikái arra intenek, hogy felhívjuk a figyelmet e világnap fontosságára. Európában és az Egyesült Államokban ma már több házasság végződik válással, mint amennyiben megmarad az összetartás egésszen ,,holtomiglan, holtodiglan."

A házasság kötések számának csökkenése ma már világtendencia. Az Európai Unió országaiban született gyermekek majdnem egyharmada házasságon kívüli kapcsolatban jön a világra. Az Egyesült Államokban 2005-ben majdnem minden második baba házasságon kívül született. Sok fiatal pont azért nem köt házasságot, mert azt látják, hogy a házasságok jó része válással végződik. Ugyanakkor a világ nem minden részén van választási lehetőség: a házasságok 60 százalékát szerződésekkel kötik meg, ki sem kérve a házasulandók véleményét.

Magyarország

Magyarországon az élettársi együttélések aránya még jóval alacsonyabb, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között. Ugyanakkor az együttélés, a papír nélküli családi életforma erkölcsi tartalmát illetően a társadalom többségének szemében már egyenértékűvé vált a házassággal. Míg korábban a nők a 20-as éveik elején férjhez mentek és gyermeket vállaltak, addig ma már sokan az élettársi kapcsolatot választják, s a gyermekvállalás is későbbre tolódott. Az 1970-es évek közepe után születettek általában nem akarnak házasságot kötni, a családalapításnál fontosabbnak tartják a képzettség megszerzését, az egzisztencia megteremtését.
A rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságkötések száma, s a KSH adatai szerint 2006 első tizenegy hónapjában is némileg kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban: akkor 41 874 házasságkötést regiszráltak.

A Házasság Világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték el hazánkban is ünnepelni az elmúlt években.
A világnap szimbóluma egy férfit és egy nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma, amely azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra. A két embert egy szív köti össze, ez arra utal, hogy a szeretet forrasztja egységbe a házastársakat.


(Forrás: Wikimedia)
A házasság másik szép szimbóluma a Szentháromság személyeinek egymással való kapcsolata. Az Atya, aki megteremtette a házasság rendjét, meg is áldja azt és a házasság középpontjában elhelyezkedve gondoskodik róla. Ebben a szimbólumban a férj elsősorban Krisztushoz, míg a feleség elsősorban a Szentlélekhez köthető. Az élet teljességét szeretetben és önátadásban megosztva tartoznak össze.

Forrás
www.hvg.hu

Készítette:
Brinza Krisztina

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Házasságról a világnapon
  2011-02-13 20:19:32, vasárnap
 
  2011.02.13: a házasság világnapja
2011. február 13.

Nana.hu/Manna.ro/MTI/Wikipedia

A házasság a törvény és a hagyomány szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége. Mint lassan mindennek, ennek is van egy kitüntetett 24 órája a naptárban. Örvendjetek házasok!

1981-ben Amerikából indult útnak a február második vasárnapján tartandó megemlékezés, amellyel arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. A világnap szimbóluma egy férfit és egy nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma, amely azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra. A két embert egy szív köti össze, ez arra utal, hogy a szeretet forrasztja egységbe a házastársakat.
A bevezetőben említettektől eltérően a házasság egyéb formái is léteznek: számos társadalom ismeri a poligámiát, ahol egy személynek több házastársa lehet. 2001-től kezdve számos ország jogrendszerében a házasság fogalma kiegészült az azonos neműek között kötött házassággal. A ,,házas" szó jelentése nős, illetve férjezett, a ,,házastárs" pedig a házas felek közül valamelyik. A ,,házasélet" férj és feleség házasságbeli együttélése. Az okok amiért az emberek házasodnak széles körben változnak, de általában a következők: törvényes, társadalmi és gazdasági stabilitás; egy családi egység létrehozása; gyermeknemzés és gyermekek nevelése; szexuális kapcsolat legitimizálása; a szeretet nyilvános nyilatkozata.
Magyarországon a polgári házasság eszméjét II. József magyar király fogalmazta meg először, 1786-ban kiadott házassági pátensében. A házassággal kapcsolatos jogalkotás azonban 1894-ig elsősorban a vegyes házasságok szabályozásával foglalkozott, különösen a házassági perekben való ítélkezés és a vegyes házasságból született gyermekek vallásának kérdése kerül e rendelkezések középpontjába.

A házassági jogi törvényjavaslatot 1889-1893-ig tárgyalta az országgyűlés. A főrendiház álláspontja szerint a házasságkötés kérdését vallásegyenlőségi és viszonossági elv alapján kellett volna megoldani, a felekezeti házassági jogok megtartásával és további kiegészítésével. A képviselőház egységes házassági jogot szorgalmazott, amelynek alapja a kötelező polgári házasság bevezetése.


A polgári házasságról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk szentesítésére 1894. december 9-én került sor az egyházpolitikai reform keretében benyújtott többi törvénnyel együtt. A törvény hatályba lépését követően a házasságot kizárólag csak az erre illetékes polgári hatóságok előtt lehetett megkötni.

Az a szokás, hogy az eljegyzési ceremónia során az asszonyjelölt gyűrűt kapott a középkortól vált jellemzővé. Az ékszer mintegy az ígéret zálogaként szolgált, hogy a vőlegény nem fog elállni a szándékától. Eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt, csak miután a 13. századtól belefoglalták az egyházi szertartás rituáléjába is, jelent meg mindkét fél kezén.

Magyarországon a rendszerváltás óta harmadára esett vissza a házasságkötések száma, de még így is vezető együttélési formaként tekinthetünk rá. A házasok száma például 2000-ben a népesség 52,6 százaléka volt, most ez a szám 45,8 százalék. A 20-29 évesek körében 2000-hez képest felére csökkent a házasodók száma, az ezer fennálló házasságra jutó válás 2000-ben 10,7 százalék volt, most pedig 12 százalék. Az újszülöttek 40%-a házasságon kívül születik.
Akadályok

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény alapján a házasság érvénytelen, ha

- a házasulók valamelyikének korábbi házassága fennáll
- VAGY a házasulók az alábbiak szerinti rokoni kapcsolatban állnak egymással:
o egyenesági rokonok
o testvérek,
o testvér és a testvére vér szerinti leszármazója,
o házastárs és volt házastársa egyenesági rokona
o örökbefogadó és az örökbefogadott
- VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állt
- VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél a teljes cselekvőképtelenség állapotában volt, de nem állt gondnokság alatt
- VAGY a megkötésénél az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségben járt el, vagy ha a házasulók a házasságkötésre irányuló kijelentésük megtételekor nem voltak együttesen jelen
- VAGY valamelyik fél még nem töltötte be a 16. életévét
- VAGY a 16-18. év közötti személy a gyámhivatal engedélye nélkül kötött házasságot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 837
  • e Hónap: 9441
  • e Év: 45382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.