Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Lányka kis cicával
  2011-02-15 16:28:50, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
Zámbó Jimmy-Fogadj örökbe
  2011-02-15 16:16:17, kedd
 
 




Link




 
 
0 komment , kategória:  ZENE - ZÁMBÓ JIMMY emlékére  
Súlyos panaszokat okozhat ...
  2011-02-15 16:12:45, kedd
 
  Súlyos panaszokat okozhat a rejtett penész





A mennyezeten, az ablakok, vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

A penészedés problémájára sokan még mindig úgy gondolunk, mint a régi építésű, felújításra szoruló házakban, pincékben jelentkező jelenségre. A penész azonban bárhol megjelenhet, ahol megtelepedéséhez ideális feltételeket talál. Legyen az újépítésű otthon rosszul szigetelt fala, vagy az ágy mellé helyezett falvédő mögötti terület - magyarázza Magyar Donát, aerobiológus.

Ha a téglaépítésű családi ház túl gyors ütemben épült, a száradási idő a beköltözés utáni időkben zajlik majd, az így kialakult magas páratartalom pedig kedvez a penészgombák megtelepedésének. A könnyűszerkezetes házak falain, megfelelő szigetelés hiányában, szintén gyakran tapasztalható a nem csak esztétikailag zavaró jelenség.

Az egészséget is veszélyezteti

A magas páratartalom egyaránt kedvez a penészgomba és a házi poratka megtelepedésének. Magas koncentrációban mindkét "társbérlő" súlyos allergiás panaszokat okozhat, amelyeket gyakran csak későn, a szövődmények megjelenésekor ismernek csak fel - hívja fel a figyelmet Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A betegek tévesen, gyakran megfázásként kezelik a téli időszakban jelentkező panaszokat. Kezdetben légúti irritációt, orrdugulást, köhögést tapasztalnak, megfelelő kezelés hiányában pedig az elhúzódó panaszok következtében idült arcüreggyulladás is kialakulhat. A tünetek felismerése, a valódi kiváltó okok tisztázása és megszüntetése nélkül a lakáson belüli allergének által kiváltott panaszokat azonban lehetetlen kezelni.

Ismert penész lelőhelyek a lakásban

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatására indult expedíciónkat ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdenünk. Mindenképp vizsgáljuk át a fürdőszobai mosdó alatti részt és a kád környékét, a szobanövények cserepeit, a konyhában a mosogató mögötti területeket, valamint az ajtók, ablakok környékét.

A lakásban akkor is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ha penésznek látszólag nyoma sincs. A probléma ilyenkor gyakran a ház szerkezetén belül, például a gipszkarton-falak mögött jelentkezik. Ilyen esetekben a penészedésnek látható jele ugyan nincs, de a gipszkarton mikrorepedésein átjutó spórák miatt a házban élőknél légúti panaszok jelentkezhetnek.

A spórák akár a tapéta alatti területeken is megtelepedhetnek, különösen kedvelt számukra a fűrészporos tapéta által biztosított környezet. Ilyen esetekben a tapéta alatt megindult penészesedésre gyakran csak egy-két gyanús folt, elszíneződés figyelmeztet.

A lakásban lévő hangszigetelés, vagy álmennyezet is számos gombatelepet rejthet. A külső, különösen az északi falakra helyezett ágyak, beépített szekrények, falvédők és képek mögötti területek átvizsgálása során is penészgomba-telepekre lelhetünk.

Nagy átalakítás előtt

Mielőtt a lakás teljes átépítéséhez fognánk, nem árt, ha tudjuk, hogy a penész honnan is ered. Véletlen balesetek - kiömlött víz, üdítő, vagy egyszeri beázás - esetén ugyanis a penésztől sikeresen megszabadulhatunk, ha a kiváltó okok megszüntetése után az érintett falfelületet hígított hypo-oldattal tisztára töröljük.

Bonyolultabb esetekben, ha nem tudjuk, hogy valójában mi okozza a penészedést, vagy a tisztítás ellenére a probléma kiújulásával találkozunk, célszerű szakszerű segítséget kérnünk.

A rejtett penész búvóhelye a lakásban elvégzett mintavétel segítségével könnyen azonosítható, így a felújítást ezután közvetlenül a probléma forrásának helyén kezdhetjük meg. Megoldásként elképzelhető, hogy a magas páratartalmat kiváltó műanyag - és egyben párazáró tulajdonságú - beltéri falfestéket kell majd eltávolítanunk, vagy a külső falra helyezett bútorokat kell elhúznunk a faltól, hogy a folytonos szellőzést biztosítsuk.

Nagyobb beavatkozást igényel, ha a gondot a ház rossz szigetelése okozza, ezt semmiképp sem ajánlott házilag orvosolnunk, mivel az utólag végzett belső szigetelés szintén a penészgombák megtelepedéséhez vezethet. A nagyobb munkálatok megkezdése előtt célszerűbb tehát, ha pontosan ismerjük a probléma kiváltó okát.


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Hét tipp a pihentető alvásért
  2011-02-15 16:11:14, kedd
 
 





Hét tipp a pihentető alvásért



Néhány szokástól érdemes megszabadulni, hogy jól aludjunk - véli Kristen L. Knutson, a Chicagói egyetem alvásspecialistája.

1. Ha 15 óra után kávét vagy teát fogyaszt, az hatással lehet az éjszakára. Válasszon koffeinmenteset, vagy igyon ízesített ásványvizet.

2. Lefekvés előtt 3 órával már ne egyen nehéz ételeket, a teli gyomor ugyanis megterheli a szervezetet. Megfelelő lehet a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztaétel friss zöldségekkel, csirkemell roston salátával. Ha még nassolna, kanalazzon el egy pohár joghurtot vagy pár szem gyümölcsöt.

3. Bár egy pohár vörösbornak jótékony a hatása, túl későn mégse ezzel töltse meg a poharát. Az alkohol ugyanis megakadályozza a mélyalvást. Így a koccintásra legkésőbb 18 órakor kerülhet sor.

4. A kádban fürdőzést ne közvetlenül lefekvés előtt élvezze. A hűs zuhany is ébresztően hat, ezért a tisztálkodás után még hagyjon magának időt, hogy teste megnyugodjon.

5. Végezzen néhány jógagyakorlatot, vagy iktasson be egy húszperces meditációt, hogy lecsendesítse az elméjét, és ne a napi feladataival aludjon el.

6. Hagyjon fényforrást a szobában, ahol alszik. A redőnyöket úgy húzza le, hogy beszűrődjön némi fény. Ez kedvezően fog hatni önre.

7. Némítsa le a telefonját, és ne villogjon a kijelzője sem, amíg alszik. A legjobb, ha a hálószobán kívül hagyja a mobilt.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Fűben-fában orvosság
  2011-02-15 16:07:11, kedd
 
  Fűben-fában orvosság




A keringési szervrendszert a szív, a verőerek, a visszerek, a hajszálerek, a nyirokrendszer, a vér, a lép és a vérképző szervek alkotják. Holisztikus megközelítésből a keringési rendszer az életfolyamatok dinamikáját testesíti meg. A keringési zavarok az életfolyamatok elakadását okozzák, gátolják a szervezet regenerációját - konkrét és átvitt értelemben egyaránt.

Szervezetünk keringését a szív munkája és az érfalak rugalmassága tartja fenn. A szívciklus szakaszai: összehúzódás - elernyedés - nyugalmi fázis. Felnőtteknél a percenkénti összehúzódások száma 60-80, gyerekeknél 80-100/perc.

Az utóbbi években a keringési betegségek kezelésében jelentősen felértékelődtek a fitoterápiás lehetőségek. Különösen igaz ez a megelőzésre, illetve a kiegészítő terápiákra.

Sajnos a modernnek nevezett társadalmakban vezető haláloknak számítanak a keringési betegségek, ezért kell kiemelt figyelmet fordítanunk elkerülésükre, vagy megfelelő kezelésükre.

Degeneratív szív-és érrendszeri betegségek
Csoportjába a gyulladással nem járó panaszok tartoznak, mint például az időskori szívpanaszok, az erek elmeszesedéséből fakadó problémák, illetve ennek a következményei, az angina pektoris, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok, a perifériás érszűkületek.

Ezek az állapotok lassan, fokozatosan alakulnak ki és nem egyik napról a másikra, ezért a megelőzésnek különösen fontos a szerepe. Megfelelő életmóddal, étrenddel és a fitoterápia adta lehetőségekkel sokat tehetsz a bajok elkerüléséért. Akár megelőzésre, akár már kialakult tünetek enyhítésére a galagonya virágos hajtásvége a legalkalmasabb. Fontos tudnunk, hogy ez az egyetlen gyógynövény, amit bármilyen gyógyszer mellett nyugodtan alkalmazhatunk.

Legismertebb hatásai: javuló vérellátás, a szívizom összehúzódó képességének javulása, javul a szív ingerületvezetése, csökken a perifériás keringési ellenállás, növekszik a szív percenkénti teljesítménye.

A galagonya 8-10 hét alatt kezdi kifejteni hatását, tehát a megfelelő eredmény eléréséhez hosszú távú kúra szükséges. A degeneratív érbetegségek legfőbb oka a verőerek meszesedése, keményedése. Az erek fala belül roncsolódik, a sérült részek javítására plakkok képződnek, amelyek gátolják a vér útját. Az erek rugalmassága csökken, emiatt a szívre tartósan nagyobb munka hárul, ennek lehet következménye a magas vérnyomás, a szív elváltozása. Az érelmeszesedés fő rizikófaktora az állati zsírokban gazdag táplálkozás, a kevés mozgás, a cukorbetegség, a dohányzás, és a túlsúly. Ezek megfelelő életmód-és étrendváltással kedvező irányba befolyásolhatók.

A vér zsírszintjének csökkentése
Erre alkalmas a fokhagyma és az articsóka levele. Ezek készítmények formájában is hozzáférhetőek. A perifériás és agyi keringés romlását is az erek szűkülete okozza. Ezzel párhuzamosan sajnos növekszik a vérrög kialakulásának veszélye, ami akár halált is okozhat (tüdőembólia). E tünetek megelőzésére a medvehagyma levele, a fokhagyma és a vöröshagyma is alkalmas. Mindhárom növény csökkenti a vér lipidszintjét. Nagy előnyük, hogy fűszerként is használhatóak. tehát akár naponta fogyaszthatjuk.

Komplex módon hat a páfrányfenyő (gingko biloba) levele, amely csökkenti a szabad gyökök koncentrációját, valamint gátolja vérlemezkék kicsapódását. Nemcsak az agyi keringés javítására, hanem perifériás vérellátási zavarok, fülcsengés, memória- és koncentrációs zavarok esetén is hatásos. Számos készítmény formájában hozzáférhető.

Magas vérnyomás
Kialakulásában a már említett életmódbeli tényezők mellett pszichoszomatikus tényezők is szerepet kapnak, ezért a kezelés is összetett. A megfelelő életmódbeli változtatások mellett hatékonyak lehetnek a vízhajtó növények, amelyek fokozzák a víz-és nátrium kiválasztását, ezáltal csökkentik az erekben a folyadék mennyiségét, ezáltal a vérnyomást is.

Lelki panaszok enyhítése
Legalkalmasabbak a nyugtató hatású növények: citromfű, levendula. Kiváló szíverősítő és vérnyomáscsökkentő teakeverékeket állíthatunk össze, például galagonyából és fagyöngyből, illetve levendulából, bodzából, galagonyából, fagyöngyből, zsurlóból és diólevélből. (arányokat szándékosan nem írtam, lenti elérhetőségeimen szívesen állok rendelkezésükre.

Alacsony vérnyomás
Alkati és pszichoszomatikus okokra vezethető vissza. A leggyakrabban használt gyógynövények, amelyek az idegrendszert és a keringést is tonizálják, javítva így a vérnyomást, a rozmaring levele, a kámfor, illetve a szúrós gyöngyajakfű. Szívritmus zavarok kezelésére - kizárólag készítmények formájában - a seprőzanót hajtását illetve a sárgajázmin gyöktörzsét használhatjuk.

Vénás keringési panaszok
A leggyakoribbak a vérrögképződéssel és gyulladással járó folyamatok. Az okok közt a mozgásszegény életmód, a vénás rendszert túlságosan megterhelő életmód, vagy kötőszöveti gyengeség állhat. A vénák falának izomzata nem túl erős, így a kötőszövetekre és az izmokra hárul a megfelelő tónus fenntartása.

Ez esetben is legfontosabb a megelőzés. Az első tünetek megjelenését követően kezdjük el a rendszeres mozgást, a lábakat polcoljuk fel, borogassuk, végezzünk lábtornát. A fő cél, hogy megelőzzük az ödémák kialakulását, ha már kialakultak, gyorsítsuk a felszívódásukat, erősítsük, tonizáljuk a vénákat.

A vénás panaszok legismertebb gyógynövénye a vadgesztenye (kizárólag készítmények formájában), amely erősíti az érfalak belhártyáját és csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét.

Nyirokpangás kezelése, ödémák kialakulásának elkerülése
Ezekre a panaszokra a somkórófüvet használjuk, amelynek jelentős a gyulladáscsökkentő hatása is. Érfalvédő hatással bír még a hajdina, az aranyvesszőfű, a japánakác és egyes eukaliptuszfajok. Számos klinikai vizsgálat igazolja a vörös szőlő kivonatának vénaerősítő hatását.

Vérrögképződés kialakulásának megelőzésére fokhagymát és gingko bilobát gyulladt visszerek felületi kezelésére pedig körömvirágot használjunk. Visszeres panaszok kiegészítő kezelésére cseranyagtartalmú drogok alkalmasak, ilyen például a csodamogyoró levele.



 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Kicsi angyalka
  2011-02-15 16:04:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
Szegény cinege
  2011-02-15 16:03:40, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
Bűbáj
  2011-02-15 16:02:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
Csodálatos aranyos kép
  2011-02-15 16:01:33, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
Csodálatos aranyos kép
  2011-02-15 16:00:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - ARANYOS KÉPEK  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 680 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1456
  • e Hónap: 5489
  • e Év: 64742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.