Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Séta a természetben
  2011-02-16 22:36:44, szerda
 
 




SÉTA A TERMÉSZETBEN


Nincs annál jobb, mint ami jobban és kellemesebben átmozgatná az embert, mint egy jó kirándulás a családdal vagy barátokkal. Most már biztos nem kell sokat várni erre, a tavasz előjelei már láthatók és rövidesen eljön az az idő, amikor majd szép sétákat tehetünk a természetben.

Gyönyörű kiskertek és díszkertek, arborétumok és ligetek, hegyek és völgyek mind mind erre invitálnak, környezetkultúránk ápolása és hazánk megismerése is kellemes, hangulatos túrákra és kirándulásokra ösztönöz - szárazon és vízen, idehaza vagy külföldön.

Kirándulunk... Utazunk... Világot látunk! Búvárkodunk... Vitorlázunk... Hegyeket mászunk!

Biztosan nagyon sokan tudják majd használni azokat az információkat, amelyeket itt majd megtalálsz. Az alábbi videók ismert és ismeretlen vizekre /földekre/ kalauzolják az érdeklődőket. Sok szép tájat és látnivalót bemutatnak, szép képekkel illusztrálva és sok-sok zenével fűszerezve, annak is aki már járt és annak is,aki még nem járt ezeken a szép részeken... és hogy minél többen kedvet is kapjanak azok felkeresésére.

Közismert, hogy a természet egyben gyógyít is. Ismert dolog ugyanis, hogy a "Legsokoldalúbb medicina a természet."

,,A természet az egyedüli, melyet a fantázia nem szépíthet, nem nagyíthat, csak törpíthet."
(Mikszáth Kálmán)

Az alábbi videók mindezt a szépséget és gazdagságot elénk tárják:


Meghívlak hát egy sétára


A nyugalom kertje

Link



Séta a természetben

A természet színei

Link



Séta a természetben

Link



Kertek


Keukenhof

Link



Montreali humoros kertcsodák

Link



Hegyek - völgyek


Alpok - egy kis virág - Sramli Kings

Link



SZÁSZSVÁJC

Link



TIROL - SZÜRETI BÁL - Sramli Kings

Link



Himalaya /Vangelis/

Link



Két percnyi idill - Szárazon és vízen

Link



TAVAK


Link



Várak


A történelmi Magyarország várai

Link



Az egész világ


Lui Amstrong - Csodálatos világ

Link



R. Clayderman - What o Wonderful World

Link



Wonderful life - Zucchero

Link



Eart Amazing sights

Link



yellowtone
Link



Gheorgheu lovu - Impacare

Link




















 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
A férfiaknak nincs szavuk
  2011-02-16 21:46:18, szerda
 
 




3 hely a világon, ahol nők parancsolnak


A FÉRFIAKNAK NINCS SZAVUK


Khászik, minangok, mosuo nők - az utolsó matriarchátusok asszonyai ésszel és szívvel uralkodnak.

Az antropológusok és történészek egy része hiszi, hogy a férfiuralom beköszönte előtt a világon a matriarchátus, vagyis a nő- és anyaközpontú társadalmi berendezkedés volt az uralkodó. Az ősi, nőközpontú társadalmakban különleges tisztelet övezte a nőket és anyákat, az őskori és ókori népek istennőket tiszteltek, és a Földanya kultuszában éltek. Az ásatásokon előkerült dús idomú szobrok is a nőiség és anyaság felmagasztalásáról tanúskodnak. A társadalom és család pillére a nő volt, sőt, még a mindennapi élet ciklusát is egy női égitesthez, a Holdhoz igazították.

A békés női dominancia azonban nem tartott sokáig, az 1-5. században meginduló indoeurópai nomádok és a velük érkező általános férfiuralom elsöpörte az asszonyok korszakát. A világ titokzatos szögleteiben azonban máig él pár markáns kis népcsoport, ahol még mindig a nő az úr.


Minangkabau


Minang nő




Az indonéziai Szumátra szigetén él modern világunk legnagyobb és legstabilabb nőközpontú közössége, a Minangkabau törzs. Az asszonyok birodalma több kis falut foglal magába, melyek egyetlen központi házhoz és annak úrnőjéhez kötődnek. A közösség tehát a nők irányítása alatt áll, a társadalmi pozíció és a tulajdon is anyai ágon öröklődik.

A minang nők egy mitikus istenséget, az Anyakirálynőt tisztelik, hitük azonban mentes minden fanatikus és dogmatikus vonástól. A nőiség és anyaság bálványozása náluk inkább csak amolyan közösségi összetartó erő, mely családias rituálékon és ceremóniákon keresztül egységbe kovácsolja a matriarchátus asszonyait. A minang asszonyok életét a családról való gondoskodás teszi ki, ugyanis ők felelnek férjük és gyermekeik jólétéért. A jól működő rendszernek köszönhetően Minangkabau a térség legkiemelkedőbb etnikuma, a törzs asszonyai a gazdaság, oktatás és politika terén is sikeresek. A minang matriarchátus egyébként rendkívül megengedő és igazságos, mivel a nők nem önkényuralomra, hanem inkább férfi-női konszenzusra törekednek.

Ennélfogva a férfiak is fontos szereplői a közösségnek. A házasságkötés is szabad választáson alapul, csak épp az esküvő után az ifjú pár nem a férj, hanem az ara házába költözik. Minangkabau különös kultúrájával és nőuralmával egyedülálló színfoltja a térségnek, és, mivel az iszlám befolyás meglepő módon érintetlenül hagyta a törzset, a nők birodalma gyakorlatilag a béke szigete a vallási és faji villongásokkal teli Indonéziában.


Mosuo


Mosuói asszony




A dél-kelet kínai Jünnan tartományban található nőközpontú közösség a matriarchális társadalom utolsó bástyáinak egyike. Az ázsiai kultúra - az anyaimádat ellenére - köztudottan férfiközpontú, Mosuo mégis azon ritka kivételek egyike, ahol a nők tartják a gyeplőt.

8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait

Egy házban általában háromgenerációnyi nő és gyermek él együtt, akik jókedvű kolóniaként megosztják egymást között a teendőket. A tibeti kultúrához közel álló Mosuóban a párkapcsolatok terén is teljes béke és szabadság uralkodik. A nők kedvükre választhatnak és cserélnek párt, mivel a házasság arrafelé ismeretlen intézmény. A facér férfiak külön házakban élve várják a női látogatókat, a nők dominanciája azonban csak egy sokatmondó pillantásig terjed, azután már a férfiakon a sor.

Az udvarlás után a nők egyszerűen házukba hívják választottjukat, a közösség pedig onnantól egy párnak tekinti a fiatalokat, mindenféle ceremónia nélkül. A pár gyermekei édesanyjuk nevét öröklik, és nála nevelkednek, az apák csak látogatóba mennek csemetéikhez. A vagyon kizárólag anyáról lányra öröklődik. A férfiak helyzete sok szempontból alárendelt, de Mosuo hímnemű lakói mégsem panaszkodnak. A dolgos és anyáskodó nők mellett nem sok gondjuk akad, asszonyaik szeretik és megbecsülik őket. Mivel még a házasság sem köti őket, életük során annyi nővel élnek együtt, ahánnyal kedvük tartja.

Nem véletlen, hogy a nemi erőszak és bűnözés is ismeretlen fogalom Mosuóban. A kis közösség a tradíciók ellenére lépést tart a fejlődéssel, szívesen fogadják az újdonságokat és a messziről jött idegent is.


A sylheti khászik


Khászi nők




India és a szomszédos államok rendje köztudottan férfiuralmon és női alárendeltségen alapul, de ősi kultúrájukban erős hagyományai vannak a nagyhatalmú női istenségek tiszteletének. Ezt a tradíciót őrzi a dél-ázsiai Bangladesben élő népcsoport, a mintegy 30-40 ezer főt számláló khászi törzs. Az Indiából betelepült etnikum Sylhet tartományban hozta létre 80 falucskából álló, egyedülálló matriarchátusát.

A törzs vezetője igazi ősanyaként irányítja a közösség életét, akárcsak a családok nőtagjai, akik minden tulajdon és döntés felett rendelkeznek. A gyermekek anyjuk vezetéknevét kapják születéskor, a vagyont pedig csak lányok örökölhetik. Érdekes módon a vezető szerepet nem az elsőszülöttek, hanem - mint a népmesékben - a legkisebb lány viszi tovább. Ettől függetlenül az anyák nem tesznek különbséget csemetéik között, sőt, a törzs életében az apáknak is fontos szerep jut. A khászi lányok szabadon szerethetnek és házasodhatnak, de, ha a vőlegény idegen, a törzs integritásának védelmében a párnak el kell hagynia a falut. A khászik egyébként saját törvényeik szerint élnek, külön gazdaságot vezetnek, és jól jövedelmező kereskedelmet folytatnak.







A matriarchátus olyan jól működik, hogy a khászi falvak a környező településeknél jóval magasabb életszínvonalon élnek, náluk az áram, a televízió, sőt, az internet is a mindennapi élet része.



Link


Forrás:
Forrás: Femina.hu /Kovács Adrienn/



 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Budapesti séta
  2011-02-16 20:59:45, szerda
 
 




BUDAPESTI SÉTA


Meghívlak egy budapesti sétára

Üdvözöllek Budapest, Magyarország fővárosának virtuális sétáján. A mai, a Duna mindkét partján elterülő Budapest 1873-ban jött létre, amikor Budát, Óbudát és Pestet egyesítették. Mostantól Neked is lehetőséged van virtuálisan bejárni ezt a nagyszerű várost - kényelmesen, otthonról.

3D-és panoráma képek - navigáció - háttérzene

Látnivalók:

* Múzeumok
* Templomok, zsinagógák
* Kastélyok, paloták
* Szobrok
* Kapuk, bástyák


Készen állsz a sétára?















Link



...és ha már Pesten sétálgatunk, természetesen a Városligetet, Budapest egyik legszebb, és leglátogatottabb részét sem hagyhatjuk ki a sétánk során:





Link



...és természetesen egy virtuális séta az Állatkertben is:





Link



...és ha már a Városligetben sétálgatunk, természetesen a kis Metróval megyünk, és egy Virtuális utazás részesei lehetünk a Millenniumi Földalatti Vasúton is.

Virtuális utazás a Millenniumi Földalatti Vasúton: /a Pestieknek Kis vakond/
Ajánlom azoknak, akik még nem látták. Nagyon hasznos a tanulóknak és az örökké-tanulóknak is.

Pesti építkezések állomásai - Kiállítás a millenniumi földalatti vasút állomásain

A megállókra kattintva a hozzájuk tartozó témáról olvashatunk rövid ismertetőt. Az ismertető végén a képgalériákban olyan épületek láthatók, amelyek a Millenniumi Földalatti Vasút egyes megállói közelében vannak. Így, ha valakinek a képek felkeltik az érdeklődését, a földalattiból kiszállva néhány perces séta után a valóságban is ott találja magát az épület mellett.






Link



... és mivel lassan be is esteledett, vessünk egy búcsú pillantást csodás szép fővárosunkra,
az esti fényárban fürdőző Budapestre. Hihetetlen, lenyűgöző látvány, hisz ez a Világ legszebb városa!!!


Budapest körpanoráma - NAGYON SZÉP KÉPEK A VILÁG LEGSZEBB VÁROSÁRÓL
/Ne felejts el navigálni!/





Link



Ugye... megérte???







Budapest Business Region - Get Engaged

Link



Magyarország

Link



Budapest Timelapse

Link



Budapesti álom: Álomszép fotók a világ legszebb fővárosáról









 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Hihetetlen - mind a négy!
  2011-02-16 20:08:35, szerda
 
 





HIHETETLEN - MIND A NÉGY!


Nézd meg!

Biztos már sokan látták, de érdemes újra megnézni!

Hihetetlen - mind a négy!


SHE WITHOUT ARM, HE WITHOUT LEG - BALLET - HAND IN HAND
Döbbenetes és gyönyörű





Link


Ez a videó már nem érhető el. Törölték! Sajnálom! Uj Link


Link



1000 KÉZ TÁNCA:

/Azért érdekes, mert a táncosok süketnémák, a színpad 4 sarkából egy-egy személy irányítja őket/.
Thousand-Hand Guan Yin

Ha láttad már, ha nem, csodában lesz részed.

Ez az 1000 kéz tánca, amely most körbejár a neten. Tekintettel a hozzá szükséges rendkívüli koordinációra, a teljesítmény akkor is bámulatos lenne, ha nem volnának valamennyien süketek, azonban mind a 21 táncos teljesen süket-néma. Csupán a táncoktatóknak a színpad négy sarkából adott jelzései alapján hozzák létre ezek a különleges táncosok az összetett, kavargó látványt /Ezek a táncosok süketek és a fehér ruhások jelére táncolnak!/

Nemzetközi debütálásuk a 2004-es paralimpia záróünnepségén volt Athénban, azóta a csoport több, mint 40 országban járt. A 29 éves vezető táncosuk magas szintű művészeti képzettséggel rendelkezik. A felvétel Pekingben készült az ez évi tavaszi fesztiválon.






Link


Ua -de nagy képernyős változatban

Link



És egy szimpatikus fiatal ember, lenyűgöző bűvészmutatványával.

JAEHOON LIM - 2011 LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE
Forrás: www.youtube.com





Link



...ÉS VÉGÜL EGY ELKÉPESZTŐ MUTATVÁNY





Link



Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Jó szórakozást!









 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Világ panoráma
  2011-02-16 15:55:49, szerda
 
 




VILÁG PANORÁMA


SZANISZLÓ FERENC ÜZENETE A CIGÁNYSÁGNAK


"Kedves cigányok, térjetek észhez, amíg még van idő! Ez a ti hazátok is, hiszen évszázadokon át befogadtunk benneteket, ahogyan a zsidókat is az üldöztetés elől. Jólét reményében menekültetek hozzánk. És mert maradtatok, abból azt veszem ki, hogy jól érzitek itt magatokat. De ennek a hazának vannak szokásai, hagyományai, törvényei, amelyek, még ha nem tetszenek is, rátok éppúgy vonatkoznak. Nektek is be kell tartanotok az emberi együttélés alapszabályait. Szóval én azt szeretném, ha e hazában méltósággal, becsülettel, dicsekvéssel, de nem a másik rovására vallhatná magát magyarnak, cigánynak, zsidónak az ember" - jelentette ki Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió műsorvezetője a Világ-panoráma pénteki adásában.
Szaniszló Ferenc vendége ezúttal Hornyik Miklós író, sajtótörténész volt. A műsorban a cigánykérdést elemezték.

Ide kattintva megtekinthető a február 11-ei Világ-panoráma:

És az alábbi linken megtekinthetők a korábbi adások is:











Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4017
  • e Hét: 12472
  • e Hónap: 52293
  • e Év: 230168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.