|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011-02-02 21:34:13, szerda
|
|
|
Rakott kelkáposzta
előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
Hozzávalók 5 főre
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
60 dkg darált sertéscomb
10 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs /2 db főzőtasakos gyors rizs /
2 mokkáskanál őröltbors
1 nagy pohár 20 %-os tejföl (3,75 dl)
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
só
Elkészítés lépésről lépésre
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 teáskanál sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá
.
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.
Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.
Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 3o perc/.
Forrás: nosalty |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2011-02-02 09:04:37, szerda
|
|
|
Erdélyi rakott káposzta recept
Alapanyag: fokhagyma, füstölt szalonna, fűszerpaprika, kolbász, rizs savanyú káposzta, sertéshús, tejföl, vöröshagyma, zsír .
Eőkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 50 perc
Hozzávalók 6 főre :
1 kg savanyú káposzta
70 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2 fej (kb 18 dkg ) vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
8 dkg zsír
3 ek olaj
30 dkg rizs
20 dkg füstölt csípős kolbász
2 tk só
1 mk őrölt bors
2 tk őrölt paprika
1 nagy pohár ( 3,75 dl ) tejföl
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés lépésről- lépésre részletesen
A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.
A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.
A kolbászt felkarikázzuk.
A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.
Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.
A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.
Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.
Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás: nosalty |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
31 db bejegyzés |
e év: |
1671 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1382
- e Hét: 3520
- e Hónap: 35006
- e Év: 239707
|
|
|