Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2011-02-02 23:54:42, szerda
 
  Kedves Mindannyiotoknak





Köszönöm a látogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Farsang
  2011-02-02 22:24:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
A farsang dícsérete
  2011-02-02 22:23:45, szerda
 
  Február
Dsida Jenő - A farsang dícsérete


Egy sarkon, hol a lámpa fénye halvány,
egymásra torlik két fura menet,
megállnak és hosszú farkasszemet
néznek, zászlójukat kissé lehajtván.
Az egyik bűnt sirat és bűnt temet,
gyertyásan, zsolozsmával mind az ajkán,
a másik csapat maskarába varrt fán
ördögfejet visz, táncol és nevet.
Vezérük, kit már lángos kárhozat nyal,
bűnbánon látja angyalok karát
s szemét lehúnyja méla áhitattal;
míg a zarándokfő, egy véri barát,
szíve mélyén, mely zárva hét lakattal,
idézi antik istenek nyarát.



 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Angyali üzenet
  2011-02-02 15:48:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-02-02 11:38:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Gránátalma
  2011-02-02 11:30:53, szerda
 
  613 csodás mag: a gránátalma:


Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat vagy húsokkal együtt fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs.


A gránátalma:

Igazi mediterrán növény, díszcserje formában is kapható, de itthon is árusítják a kertészetek, mint 5-8 méterre megnövő gyümölcsfát. Gyönyörű piros virágai nyáron nyílnak, és a fa ősszel hozza kemény héjú gyümölcsét. A gránátalma sárgás, vastag héja alatt fehér hártyában ülnek az apró piros magok, melyek savanykás, különleges, ribizliszerű ízükkel hódítanak. Egyes források szerint a magok száma mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták. Egy-egy nagyobb példányban, akár ezer körül is lehet a magok száma.
Manapság már Afrikában és Amerikában is termelik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia.





Termékenységi szimbólum:

Mint más apró magú gyümölcsök, a gránátalma is mint termékenységi szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden világvallás jelentőséget tulajdonít a gránátalmának.

Az egészség almája:

Érelmeszesedés? Magas vérnyomás? Cukorbetegség? Fogyasszunk sok gránátalmát, hiszen több más jó tulajdonsága mellett csökkenti a vér koleszterinszintjét. Már a rák egyik gyógyszerének is kikiáltották, bőr- és prosztatarák esetén is képes volt csökkenteni a rákos sejtek számát. Tény, hogy antioxidáns tartalma a vörösborral és a zöld teával vetekszik.

Gránátalma a világban:

A Közel-Keleten savanyúság készül belőle. Indiában a burokkal együtt megszárított magvakat fűszerezésre használják, ez a anardana. Chutney-k és curryk ízesítésére is használják. Örményországban és Izraelben járva a gránátalmabort is megkóstolhatjuk.





Gránátalma egy Botticelli festményen


Hogyan fogyasszuk?

Tálaláshoz vágjuk félbe a gyümölcsöt, és kiskanállal szedjük ki a magokat. Ha negyedeljük, és mindenkinek adunk egy kanalat, a vendégek maguknak is kiszedegethetik a keserédes magokat, de ez kicsit veszélyes, mert a gránátalma fröcskölésre hajlamos. Sokan a magokat víz alatt szedik ki, ennek a módszernek mindenképpen előnye, hogy így elkerülhetjük, hogy a piros lé ránk fröccsenjen. Bár a gyümölcs viszonylag drága, hűtőben akár hetekig eltarthatjuk és használhatjuk. Szuper jól megy a gránátalma salátákhoz, színe és zamata feldobja a legegyszerűbb zöldsalátát is.
Koktélok ízesítéséhez is ajánljuk a gránátalma levét, de nagyon jó egyszerűen hideg vízzel és citrommal keverve is. Mártás is készülhet belőle húsokhoz, halakhoz. A leggyakrabban díszítésre használják az izgalmas magokat. Héjából szörpöt is csinálnak. Illatszernek sem utolsó. Leve festékalapanyag is.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csütörtök - menü ajánlat
  2011-02-02 11:11:27, szerda
 
  Csütörtök - menü ajánlat

Előétel: Semmiből-valami leves
Főétel: Rizottó füstölt tarjával, tojással és vörösbabbal
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges rizottó


Semmiből-valami leves:

Hozzávalók:
2 közepes burgonya
1 nagy fej hagyma
bármilyen zöldség, ami a hűtőben akad
2 evőkanál olaj
pici liszt

bors
zöldfűszerek (tárkony, babérlevél, bazsalikom, zeller... ki mit szeret)
A levesbetéthez:
1-2 áztatott zsemle
1 tojás

1 csokor petrezselyem (vagy szárított)

Elkészítés:
Az olajon megfuttajuk a hagymát, a zöldségeket és a kockára vágott burgonyát. Picit sózzuk, hogy a zöldségek levet engedjenek, és a fazekat fedjük le. Ebben majdnem puhára párolódnak a zöldségek. Ha már nincs rajta víz, egy pici liszttel és pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük vízzel a kívánt mennyiségre. Néha megkevergetve felforraljuk. Pár perc alatt készen is van.

A levesbetéthez beáztatjuk a zsemléket. Jól kinyomjuk a vizet belőlük, és hozzákeverünk 1 tojást, sót és az apróra vágott petrezselymet. Ha nagyon híg, tehetünk bele kis zsemlemorzsát is. Teflon serpenyőben 1-2 evőkanál olajon 6-8 cm kerek kis lapokat sütünk belőlük. Az olajat pótoljuk, de egyszerre keveset, mert nagyon beszívja. A piros ropogós lapocskákra szedjük az ízletes levest.





Megjegyzés:
Nem kell sajnálni a fűszereket. Ha valaki szereti az erős ízeket, tehet bele bőven borsot vagy akár erős paprikát is. Ha valaki a gyenge zöldfűszereket szereti, nagyon finom tárkonnyal, babérlevéllel. Ebben az esetben nem árthat a tányérbe tenni egy kanál tejfölt is.

A receptet és a fotót Elekeszsuzsa küldte. Köszönjük!


Rizottó füstölt tarjával, tojással és vörösbabbal:

Hozzávalók:
25 dkg pergős rizs (2 db tasakos)
1 vörösbab konzerv (netto 240 gr)
10 dkg csíkozott, húsos bacon
20 dkg füstölt tarja
8 db tojás
1 evőkanál tejföl (12 %-os)
5 gerezd ducóka fokhagyma
1 csapott evőkanál csípős paprikakrém
bors frissen őrölve

majoranna
sült kolbász zsírja, olívaoaj vagy étolaj
Elkészítés:
Tarjás rántotta a megrendelés, fantázia beindul, kipenderül a konyhába és... a babot leszűr, a szűrőben folyó vízzel is átöblít, levét bele a rizs leendő főzővizébe, félre, csöpörészni. Előírás szerint vagy húslében feltesz a rizst (tasak nem szükségeltetik). Ha kész, leszűr az izgi színárnyalatot öltött produktumot, fedő reá kackiásan félrecsapva, a tűzhelyen melegen tart.

Közben felapróz a bacont, rövid gyufaszálra vagy apró kockákra darabol a guszta tarját (közben nem csipeget !), lehánt a hagymusok héját.

A tojásokat héjdarabka nélkül (nem finom) borvörös keverőtálba gyülekeztet, bele a tejföl, csepp só (óvatost, a tarja is sós), a paprikakrém, hosszabb ágú villával alaposan felver, majd elnézést kér a helybenhagyottól.

Az előkészített szépségeket és a fűszereket felsorakoztat a tűzhely mellett, a sor vége már a pult szélén csimpaszkodik. Hadra fogja a komolyabb feladatokon edződött kényelmes, nagyobbacska nyeles serpenyőt, bele a kolbi illatos zsírja, felforrósít. Indul a kevergetéses futam, bele a bacon, üvegesre, lángról le, beletör a fokhagymákat, borsoz, majorannáz, tűzre vissza, forrósít (huú,de finom illatpászmákat ereget), bele a tarja, gyorsan átpirít. Bele a bab, amikor pukkadoznak, hozzá a tojás, kevergetve megsüt, közben apróz a nagyobbacskára sikeredett darabokat, kész, levesz, elereszt egy(két) megkönnyebbült sóhajt a nagy futamra. Meóz/tat, utánízesíthet.

A tűzálló tálalóedénybe váltakozva adagol a rizst és a tojásos kevercet, minden tojásos adag után villával óvatosan, de alaposan összeforgat a már benn ücsörgőket. Ha kész, lángelosztó szita felett átforrósít, meóz (néhányszor) és töredelmesen bevallja, hogy rántotta, az nincs.

Mellé tetszési index szerinti saláta, savanyúság.

Megjegyzés:
Örömmel közlöm, hogy a szimatminta hatására elfelejtődött a rántotta. A kis cseleske könnyűnek tűnik fogyasztás közben, de nem bedőlni neki! Szebb adag a végeredmény, másnapra még aromásabbra érik össze. Én a sajátomat megkínáltam csípős-fűszeres ketchuppal is...

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!


Körte:







Zöldséges rizottó II.:

Hozzávalók:
25 dkg rizs
4 dl víz
1 leveskocka
kevés só
1 doboz kukorica
1 doboz zöldborsó
1 doboz bab (chilis is lehet)
1 teáskanál olívaolaj
1 fej hagyma
3-4 bazsalikomlevél
fokhagyma
(vagy bármilyen fűszernövény, amit kedvelsz)

Elkészítés:
A rizst megmosom, hozzáadom a vizet, leveskockát, sót, és megpárolom. Kb. 20-30 perc, rizstől függ. Egy sepenyőben az olívaolajon megpárolom a hagymát, bazsalikomot, fokhagymát. Majd hozzáadom a lecsöpögtetett konzerveket, összemelegítem. Amikor kész a rizs, összekeverem őket.

Megjegyzés:
Kiadós és eltelít, keményítőnapra szerintem tuti. Még a húsmániás férjem sem morgott, hogy ez volt a vacsora. A hagymával nagyon fel lehet dobni. Fűszereket bátran lehet hozzáadni, én a zöldfűszereket javaslom.

A receptet Hugie küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
Körte kép:Femina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Barnamedve
  2011-02-02 10:57:48, szerda
 
 



Meglátja vajon ma az árnyékát?

Nálunk úgy tűnik, hogy nem.
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Rekonvaleszcencia
  2011-02-02 10:50:29, szerda
 
  Babits Mihály - Rekonvaleszcencia


Szép téli napsugár! A föld most
lombtalan,
de arany:
mint a munkálatlan aranymű.

Mária ünnepére ballag
az anyóka
a templomba.
Vén tüdeje issza a harangszót.

Ma korábban ébred a lusta
csitri lány.
Este bál...
Dalol, amint harisnyáját húzza.

A fákat, hogy megint rügyezni fognak
irígyli a
kálvária
három sovány keresztje a dombon.

A medve is kinéz ma vén odvából:
de visszabuj...
Nagyon is új
ez a bolond boldogság és félős....

Mint öreg úr, sétálok a napban,
a ház hosszán
botozván;
rád gondolok s ingó örömeimre.

Olyan vagyok tán, mint a dombtető vén
keresztje?
vagy mint a medve?
vagy mint a föld, fák, anyókák és lányok?

Anyóka tipeg bennem is egy Templom
lépcsején:
a Remény...
S valami bálba készülök estére?


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyertyaszentelői elégia
  2011-02-02 10:41:37, szerda
 
  Vas István - Gyertyaszentelői elégia


Barlangját elhagyja ilyenkor a medve, sovány még,
Bánatosan szimatol,
Nem megy vissza, mivel nem látszik az árnyék,
A ködökbe fény se hatol.
Imbolyog, indul, vár kikeletre ő is, könnyű neki!
Télidejét barlangban alussza. Megteheti.
Medve-szivem de irigyli! Nekem
A homályt kell élni tudattal,
Este hiába teszem le fejem,
Engem álom e vigasztal.
Agyam ég, vérembe fájva nyilal
Az emlék, a mélytüzü, halk láz,
Nehéz az éjszaka, árnyaival,
S nehezebb lesz egyre az alvás.
Ciripel a bánat: "Jaj, hol a nyár?"
Varju-eszem rádünnyögi: "Kár!"
S én hallgatom ezt a beszédet.
Hova lett, hova lett a gyümölcs, a virág,
A kert, a tömött fürtök, teli ág,
Az illat, az íz hova széledt?
A nyári gyümölcs, a sudár szerelem,
Lázálmok gyermeke volt csak?
Keskenyebb egyre, ami eleven,
S növekednek bennem a holtak.
Tömény ize részegit engem a halálnak,
Az életet nem őrzi már, csak e párlat,
Kihull a világ a goromba szitán.
Csontvázam hasonlit az árva kereszthez,
Ideges vonzás, majd ha eleresztesz,
Indulhatok én is az árnyam után.

Csordul a hókupacok szennyes leve, enged a téli
Keménység, elfeketül.
Laza sár a világ. Nehéz nekem élni
Keményen és egyedül.
Szép volt a kemény élet teveled,
Csupa gőg, csupa tömb, csupa kristály -
Én már az a forma nem lehetek,
Amivé gonddal kifaragtál.
Forma, hol a sikos, laza titok
Jelképpé nemesül, -
Az életed engem úgy szoritott,
Mint abroncs dongákra feszül.
Képzeletem kipirult a szavadra
S most magaddal megelégszel?
Te neveltél férfiuvá s a fiadra
A sötétből vissza se nézel?
Nézd, a lélek alig tartja magát,
Csapkodja a zajlás árja,
Lazul a kötés, oldódik a gát,
Úgy hullok a sűrű homályba.
Segíteni nyújtsd ide csontkezedet,
Szoríts vele össze keményen,
Míg végülis fehéren megmeredek
S nem kell formátlanul élnem.
A lucsokból, a sárból kikelet éled.
Várnak változatok. Ne cseréljek?
Csak én ne cseréljek soha már?
A határon, tavaszi szél, te sodorj át,
Mert énnekem újszerü, mesteri formát
Nem hozhat, csak a halál.


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 139 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 434
  • e Hét: 1209
  • e Hónap: 6247
  • e Év: 135954
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.