Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Emberek a havason
  2011-02-06 21:56:30, vasárnap
 
 







EMBEREK A HAVASON - 1942-es gyönyörű magyar film: 1-11 rész

Fekete-fehér magyar filmdráma, 103 perc, 1942


Rendező: Szőts István
Író: Nyírő József
Forgatókönyvíró: Szőts István
Zeneszerző: Farkas Ferenc
Operatőr: Fekete Ferenc


Szereplő(k):
Görbe János (Gergely)
Szellay Alice (Anna)
Ferenczi Péterke (Gergő, a gyermekük)
Bihari József (Üdő Márton)
Makláry János (kalauz)


Erdélyi havasok. Felhők, fenyők, kis ház. Itt él Csutak Gergely székely favágó a feleségével, Annával és Gergővel, a kisfiúkkal. A táj szépsége, a természet közelsége mégsem hoz töretlen boldogságot. A szép fiatalasszonyra szemet vet a munkaadó, míg férje távol van. Anna elmenekül, de a szakadékba zuhan. Gergely halálos bosszút áll. Bebörtönzik, de amikor lehull a hó és jön a karácsony, megszökik, hogy ajándékot adhasson a kisfiának, a kicsi Gergőnek...

Szőts István 1942-ben forgatott Emberek a havasonja az egyetemes filmművészet világszerte becsült darabja. Szerepe volt az olasz neorealizmus zászlóbontásában. Azóta sem nagyon fordult elő, hogy fontos iskola kibontakozásához teremtő inspirációkkal járultunk volna hozzá. Új időszámítás kezdetét jelenti a magyar film történetében. Az Emberek a havason témája Nyírő József novellája alapján a társadalmi egyenlőtlenség, a kiszolgáltatottság, a megalázottak és megszomorítottak világa. Szőts István költői magasságokba emeli az elbeszélést. Megejtő közvetlenséggel és őszinte rokonszenvvel viszi vászonra a havasok hőseit, s eszményeket is ebben a puritán szférában talál ilyen az önfeláldozás, a tisztesség, a becsület, a szolidaritás. A romantikus szemlélet és a keserű antikapitalizmus sajátos jelképekbe ágyazott. Görbe János, Szellay Alice és Bihari József színészi teljesítménye nagymértékben járul hozzá a film magas hőfokához. A rendező a vizualitás nyelvén fogalmazta meg azt, amit pályatársai szavakkal sem voltak képesek életre kelteni.

Mindenkinek tiszta szívből ajánlom ezt a remekművet. Akinek van szíve,azért....akinek meg nincs,ettől majd lesz.Tudom,nem szokás teljes filmet feltölteni erre a videómegosztóra,mégis úgy döntöttem, feldarabolom és teljes egészében feltöltöm. Ha csak tíz embernek okozok ezzel örömet, nekem akkor is megérte.


1. rész

Link



2. rész

Link



3. rész

Link



4. rész

Link



5. rész

Link



6. rész

Link



7. rész

Link



8. rész

Link



9. rész

Link



10. rész

Link



11. rész

Link






 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Kína - miniatúra
  2011-02-06 21:23:46, vasárnap
 
 




KÍNA - MINIATÚRA


Klikk ide és kapcsold be a hangot is.
http://www.npm.gov.tw/exh96/orientation/flash_4/index.html








Itt látható a világ talán legnagyobb miniatűr életképe, a kínai művészet egyik csodája. A majdnem öt és fél méter hosszú tablón minden bizonnyal többen vannak, mint a magyarok bejövetelét ábrázoló Feszty-körképen (csupán összehasonlításul: az 120 méter hosszú, 15 méter magas - egy majdnem negyven méteres kör kerületét teszi ki - a kínai kép pontos méretei: 52 8 cm hosszú, 25 cm széles).

E jelentős művészeti alkotást a XI. sz. végén vagy a XII. sz. első felében festhették, az északi Song-dinasztia idején; a sanghaji művészeti múzeumban látható.

Ezen a számítógépes változaton tüzetesen megnézhetjük a hatalmas "miniatúrát" : ha a mutatót középen (alul) kissé balra helyezzük, a kép lassan "elindul" és végig tanulmányozhatjuk a folyó menti városban zajló ünnepséget.

Ha meg akarjuk állítani, a mutatót pontosan középre kell vinni. Ha tovább akarjuk nézni, a mutatót jobbra el kell mozdítani.

Ha jobban elmozdítjuk a mutatót jobbra vagy balra, a kép mozgása fölgyorsul.

A három kiemelt részletre (alsó képek - előjönnek a "nagy" festményen is) rákattintva animációs külön sétákat tehetünk egy vitorláshajóval a folyón, egy lovaskocsin a városban és gyalog a palotában.

Jó szórakozást !


Link



Kína, ahogyan egy madár vagy drón látja!
/Drón felvétel Kínában! Egy érdekes világ - egy csodás természet Kinában!/

Link







 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
A Ross nővérek
  2011-02-06 20:25:09, vasárnap
 
 




A HÍRES ROSS NŐVÉREK (1944-es felvétel)


Az első perc után lesz igazán érdekes!

Érdemes végig nézni ezt a régi, 1944-es videót,mert ritka hajlékonyságról és tudásról ad tanúbizonyságot.

Nagyszerű trió.











Link



Sajnos a Ross nővérek csaknem összes Youtubes stb. vidója el lett távolítva az Internetről, az alábbi linken azonban még megnézhető! Így ha a Netlog-on nem akarod megnézni a bejelentkezés miatt, akkor a kép alatti Video.hu.xfree-ra klikkelj!





Link











 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Melyik napon születtél?
  2011-02-06 19:29:38, vasárnap
 
 







MELYIK NAPON SZÜLETTÉL?


Ilyen álarcot viselsz

Hűvösséget vagy éppen túlzott vidámságot erőltetsz magadra a hétköznapokban? Milyen álarc mögé rejted belső tulajdonságaid?

Bizonyára neked is vannak olyan tulajdonságaid, melyeket nem teszel ki a kirakatba. Érdekes módon ezek a jellemvonások nem feltétlenül negatívak - egyszerűen csak nem mindig van lehetőséged vagy kedved ahhoz, hogy megmutasd őket. Öröknaptárunk segítségével kiszámolhatod, a hét melyik napján születtél, illetve mik azok a rejtett vonásaid, melyeket palástolsz.







Milyen napon születtél?





Link


Link






 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2963
  • e Hét: 8185
  • e Hónap: 48006
  • e Év: 225881
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.