Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Cékla/ésLéJótékonyHatásai
  2011-02-07 15:58:40, hétfő
 
 


Link

Cékla tippekA cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható - pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. Íme néhány tipp, amit sok-sok finom cékla recept követ..

Növény

A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötétbordó színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat. Létezik sárga színű cékla is.

Eredete

A cékla Dél és Közép-Európából származik, már az újkőkorszak óta ismert, később Babilóniában fontos gyógynövénynek számított. Európában a rómaiak népszerűsítették, majd a germán birodalomban terjedt el a termesztése (elsősorban cukortartalmáért). Manapság a világ minden részén termesztik - mégsem fogyasztunk belőle eleget.

Tápértékek és Gyógyhatások

* A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert - az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
* Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
* A cékla tápértéke számottevő - éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz - pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
* Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
* A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
* A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
* Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt - késlelteti bőrünk öregedését.
* A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
* A cékla cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája - ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
* A görögök nem csupán vérhűsítőként, de afrodiziákként is itták a cékla levét - az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.
* A cékla hangulatjavító - betaine tartalma jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Vásárlás

A piacon, élelmiszer boltokban válogassunk kemény, sima felületű gumókat - lehetőleg levéllel együtt, amely elárulja a cékla frissességét. Továbbá válasszunk kicsi vagy közepes nagyságú gumókat - minél kisebb a gumó, annál puhább a húsa és édesebb az íze. A 6 cm-nél nagyobb gumók szálkásak, ezeket kerüljük. Lehetőleg bio céklát vásároljunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan, de a vegyszereket is.

Tárolás

Hűvös, sötét helyen (pl pince, kamra) a cékla hetekig eltartható. Főtt cékla fagyasztható, sült és főtt céklát tároljuk hűtőszekrényben. A cékla leveleit azonban 1 napon belül használjuk fel.

Felhasználás

Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is. Íme néhány tipp a változatos felhasználáshoz, amit sok finom cékla recept követ:

* Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumplisalátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral - keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.
* A cékla klasszikus párja a torma - akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve. Lásd receptek.
* A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, feketeribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.
* Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét - pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével. Remek méregtelenítő ital.
* A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bióterméket fogyasszunk.
* A céklát egészben, héjával együtt főzzük puhára, de előtte alaposan tisztítsuk meg, főleg ha nem bio. Ha a főzővízbe teszünk egy-két csipet cukrot, mélyül a cékla színe, míg ecet vagy citromlé hozzáadása felélénkíti a színét. Főzés után pucoljuk meg, szeleteljük fel és tálaljuk ecetes öntettel. Csakis főzés után sózzuk meg. A főtt cékla ideális babaétel és le is lehet fagyasztani.
* A cékla főtt levét húsvétkor tojásfestésre is felhasználhatjuk.
* A cékla nagyon finom sütve is - pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral (vagy ecettel) majd sütőben alufólia alatt süssük puhára. Remek köret húsos, halas ételek mellé.
* A cékla levelét ne dobjuk le, főleg ha friss, hanem kombináljuk spenót, rukkola levéllel - érdekes és egészséges zöldsalátát kapunk. Vagy öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Nagyon jó másnaposság ellen (sebeket, pattanásokat is ápolhatunk a teával).
* A cékla ideális befőzésre is, nagyon finom chutney-t lehet belőle készíteni, amely remekül passzol füstült halak mellé vagy hamburgerbe!
* Céklából bort is lehet készíteni!

Cékla receptek

Az alábbi kategorizált cékla receptek listáját folyamastosan bővítjük:

Céklaleves

* Paradicsomos céklaleves
* Fűszeres céklaleves
* Almás céklaleves
* Dinnyés céklaleves

Céklasaláta

* Céklasaláta receptek - főtt céklából
* Ecetes cékla
* Céklás heringsaláta
* Krémtúrós céklasaláta
* Céklás vöröskáposzta
* Szalonnás céklasaláta
* Kecskesajtos céklasaláta
* Céklás kuszkusz
* Cékla, alma és zeller saláta

Főételek

* Céklás sült csirke
* Céklaburger
* Ausztrál hamburger
* Svéd húsgombóc céklával
* Céklás, narancsos lazac

Céklaszósz, céklás köret, töltelékek stb

* Céklapüré
* Sült cékla
* Céklás szószok
* Céklás salsa - chilis és kapribogyós
* Céklás rizottó
* Céklás raita
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A csokoládéPOZITÍVhatásai
  2011-02-07 15:56:37, hétfő
 
  NAPI 2 SZEM, NEM TÖBB!


a CSOKOLÁDÉ HATÁSAI

Itt pedig röviden össze van foglalva:

* Kiemelkedő antioxidáns hatások

* Öregedési folyamatok lassítása

* Jó közérzet, frissesség biztosítása

*Szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák,
érszűkület, érelmeszesedés, koleszterin szint szabályozás

* Stressztűrő képesség növelése, depresszió csökkentése

* Szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása

* Bőrvédelem: bőrhidratáltság, uv. védelem, egészségesebb,
rugalmasabb, "fiatalabb" bőr

* Köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése

* Fogyókúra: étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása
Napi két kockával a vérnyomás csökkenthető...

Green & Black bio csoki a Zöldellő webáruházban
A magas kakaótartalmú csokoládék egészségügyi hatása eddig is ismert volt, most viszont olyan kutatást is végeztek, amely a menniységre irányul. A kölni klinikán végzett vizsgálatok után megállapították, hogy napi két kocka, legalább 50% kakaótartalmú csokoládéval már csökkenthető a vérnyomás más káros hatások nélkül. A kakaó érrendszerre gyakorolt pozitív hatását ugyan ismerték az orvosok, ám a zsír-és cukortartalom miatt nem volt tisztázott, mennyit is érdemes fogyasztani a minőségi csokolédékból, hogy a kívánt hatás mellett ne nővelje a vércukor vagy a vérzsír szintjét. A vizsgálatokat egyelőre kis számban végezték el - 24 nő és 20 férfi -, a résztvevők egyik csoportja 18 héten át napi 6,3 grammnyi, természetes enzimeket tartalmazó étcsokoládét, a másik pedig ugyannyi, enzimek nélküli tejcsokoládét fogyasztott. Tizennyolc hét alatt az első csoport vérnyomásának felső értéke 3 százalékkal, az alsó érték pedig 2 százalékkal csökkent, miközben a testsúly, a koleszterin- és vércukorszint nem nőtt."Első pillantásra ez a csökkenés igen csekély, de ha mindenkinek ennyivel csökkenne a vérnyomása, a szív- és keringési betegségek okozta halálesetek száma öt százalékkal esne vissza" - mondta a kutatást végző orvos, dr. Taubert. A "gyógymód" ergyébként nemcsak kellemes, hanem költségkímélő is, ugyanis nem az ára, hanem a kakaótartalma a meghatározó az édességnek.

A csokoládé pozitív hatásai...

A csokoládét néhány száz évvel ezelőtt még patikákban árulták, magas tápértékének köszönhetően ezzel gyógyítottak számos betegséget. Sovány embereknek, idegeseknek, leverteknek különböző fűszerezés volt javallott, sőt a katonák sem úszták meg, hogy a hadi porciójuk részeként csokit vigyenek a harctérre.

Néhány hatóanyag:

noradrenalin - beindítja a szervezet energiatartalékaitteobromin - az idegrendszerre serkentő hatást gyakorolkoffein - az idegrendszerre serkentő hatást gyakorolfeniletilamin - boldogságérzés keltéseanandamid - örömérzet okozásaflavonoidok - antioxidáns tulajdonságú vegyületek, amik a szív- és érrendszerre kedvező hatást fejtenek kifoszfor - emlékezet karbantartását segíti (kétszer annyi foszfort tartalmazhat a csokoládé, mint a hal)

A csokoládé csökkenti a fáradtságot is...

A csokoládécsükkenti a fáradtságot
Brit kutatók megállapítása szerint a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti - többek között. A felmérés szerint a rendszeres magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztók kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér csokoládét ettek. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kakaótartalom hatással van a krónikus fáradtság tüneteire. Az étcsokoládét fogyasztó páciensek állapotuk javulásáról számoltak be, míg a csokoládéfogyasztás csökkenésével állapotuk romlását is tapasztalták. A krónikus fáradtság szindrómának több tünete is van, de a legjellemzőbb az izomfáradtság, amelyet a fizikai erőfeszítés után éreznek. A megfigyelés alapján Steve Atkin endokrinológus professzor szerint a kakaó az agy szerotonin szintjére kedvezően hat, ennek ellenére óva int mindenkit a mértéktelen csokoládéfogyasztástól. Ennek megfelelően a kísérletben részt vevők kéthónapos csokoláédkúria között egy hónap szünetet tartottak. Az eredmény Atkin professzor meglepetésére teljesen egyértelmű volt. "A tízből két olyan beteg is volt, aki a kúra eredményeként visszatérhetett dolgozni, pedig előtte fél éven keresztül munkaképtelenek voltak" - hangsúlyozta a professzor. Az étcsokoládétól határozottan kevésbé fáradtnak érezték magukat a betegek - és az állapotuk egyértelmű romlásáról számoltak be, miután abbahagyták a csokievést. Atkin egyetért ugyan azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, de úgy véli: a betegek semmit nem veszítenek, ha kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztanak. A lényeg a kis mennyiség; a vizsgálat során ugyanis a napi 45 gramm csokoládétól senki sem hízott meg.



Memóriát is javíthat a kakaó...

Amerikában a memóriajavítás kutatása közben olyan összetételű elegyet hoztak létre, amely többek között kakaót is tartalmaz. A szőlő-tea-kakaó-áfonya négyes hatóanyaga az epicatechin, amely a vérkeringésre gyakorol jótékony hatást, ezáltal az agy vérellátását is javítja. Az ital testmozgással együtt még jobb eredményeket produkált a kísérletben résztvevő egereknél, ezért tervbe vették nagyob állatok, majd emberek bevonását is a tesztelésbe.



Chips helyett étcsokit a gyerekeknek!

Bio csokoládé jótékony hatásai
A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának főorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit. A gyermekgyógyász táplálkozástudós szerint csupán a gyerekek egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt. Szamosi Tamás az InfoRádiónak elmondta: önmagában akkor lehet táplálkozásfüggő az elhízás, ha a gyerek naponta két kilogramm csokoládét eszik meg, de az, hogy elfogyaszt egy szelet csokit, inkább jót tesz neki.

Gyerekkorban alakulnak ki a vérben az érelmeszesedés csomóinak kezdeményei. Ennek egyik oka, hogy az érfalak sejtjeit a különböző okok miatt a szervezetbe került szabad oxigéngyökök tönkreteszik, itt pedig zsír rakódik le - magyarázta a szakértő.

Fontos a szabadgyökök lekötése antioxidánsokkal: ilyen pedig található az étcsokoládéban is (flavonoid) - mondta Szamosi Tamás. "Éppen ezért ostobaság, ha a gyereket eltiltják a csokoládétól" - tette hozzá a táplálkozástudós. Szamosi Tamás szerint a Masterfoods bejelentése, miszerint ezentúl nem reklámozza csokoládéit tizenkét éven aluli gyerekeknek, valójában csak PR-fogás, gyakorlati haszna azonban nincs.

A szakértő közölte: fontos, hogy a gyerekek sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, és ha emellé megesznek egy szelet étcsokit, garantálja, hogy nem lesz bajuk.

A csokoládé jót tesz a szívnek...

A csokoládé jótékony hatásai
Amerikai kutatók megállapították, hogy az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 1200 emberen végzett vizsgálatot 18 hónapon át, és az aszpirin hatását vizsgálták azokra a sejtekre amelyek a vérrögök kialakulását okozzák. A résztvevők egy csoportja csokoládét is evett, így ennek élettani hatását is vizsgálni tudták. Megállapították, hogy a kakaóbabban lévő anyagok hasonló biokémiai hatást érnek el, mint az aszpirin.

Diane Becker, a kutatás vezetője arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embereknek mostantól hatalmas mennyiségben kellene cukrozott csokoládét fogyasztaniuk. Ha túl sok cukrot vagy vajat fogyasztanak az emberek, az semmiképpen sem jó.

Egy korábbi felmérés szerint napi 46 gramm étcsokoládé elfogyasztása segít az erek tágításában. Tavaly egy tanulmány arra is rámutatott, hogy az étcsokoládé naponta fogyasztható mennyiségében több antioxidáns van, mint azokban az ételekben, amelyek a közhiedelem szerint gazdagok az egészségre jótékony anyagban, például a vörösborban, a zöld teában vagy a bogyós gyümölcsökben.

A kutatásra a csokoládégyárak is felfigyeltek már, és sorra rukkolnak elő új termékeikkel, amelyek kakaótartalma már sokkal magasabb a korábbiaknál.

Téli léleksimogató: a csokoládé

Hangulatjavító mennyei bio csoki
A csokoládé kultusza létezik, ez vitathatatlan. Jó hír, hogy ha lassan is, de a kultúrája is megszületik. Nézzük miben áll az érzéki varázslat, amit a csokoládé jelent. Nem kell ahhoz Gombóc Artúrnak születni, hogy szeressük a csokit. Annak bármely válfajával kiegyezünk, hisz szeret(het)jük a szögletes, a kerek, a mogyorós, a töltött, tej- és a fehércsokoládét. Egyebek közt. Titokban imába foglaljuk annak az ismeretlen maja indiánnak, lelki ősünknek a nevét, aki elsőként fedezte fel, hogy az általuk csak "a Fa"-ként számon tartott kakaófa terméséből az "istenek itala" nyerhető. Az Újvilág felfedezésével a konkvisztádorok is ráleltek a fekete aranyra, és onnantól kezdve a csokoládé megállíthatatlan hódító utat bejárva életünk nélkülözhetetlen részévé vált. Évszaktól (majdnem) függetlenül.

Az első téli napok beköszöntével, ahogy csökken a napfényes órák száma, a hőmérő higanyszálával egyenes arányban zuhan a szervezetünk endorfin-szintje. Az eredmény levert kedélyállapot. A megoldás? A téli rosszkedv orvosságért kiált. Már a XVII. századi francia orvoslás is úgy tartotta számon a csokoládét, mint a rossz kedélyállapot és mellesleg a megtört szívek gyógyszerét.

Így hát tudományos alapunk van, amely igazolja, hogy a téli fokozott édesség utáni vágyunk fiziológiai okokra vezethető vissza. Az akaraterőnek tehát ehhez semmi köze. A csoki egy, az endorfinok közé tartozó anyagot, ún. fenil-etil-amint tartalmaz, amely a véráramba kerülve hangulatjavító hatású. Az érzés hasonló ahhoz, mint amit komoly fizikai erőkifejtés (pl. aerob jellegű sporttevékenység végzése) után érzünk, csak - valljuk be - sokkalta kellemesebb egy kiadós adag csoki bekebelezése útján eljutni a boldogság eme fokára, mint két Liget-kör után. Főként télen.

A csokoládéban rejlő csáberőnek főként mi nők nem tudunk ellenállni, s a reklámok is minket, mint első számú fogyasztókat vesznek célba. A selymes, simogató élvezeti cikket csak mi vagyunk képesek akkora szenvedéllyel szeretni. A jó minőségű csokoládé páratlan örömet okoz már az illatával is, amikor kicsomagoljuk. Az élvezetek netovábbja, amikor a szánkban érezzük bársonyos lágyságát.

Egy Angliában készített felmérés szerint a munkahelyi stressz feloldására a legtöbben csokoládét majszolnak, s csak ezt követi a cigaretta és a kávé. Szeszesitalokról a felmérés nem tesz említést. Az Onrec című brit foglalkoztatási portál beszámolója szerint az alkalmazottak 45 százaléka csokit majszol, hogy oldja a munkahelyi stresszt. A megkérdezettek a stressz oldására legalkalmasabb dolgok között a csokoládét helyezték az első helyre, míg a kávé (27 százalék) és a cigaretta (28 százalék) csak ezután következett a sorban. Kiderült azonban az is, hogy a dolgozók a stressz oldására kombinálják a különböző "szereket"" Kávé cigarettával, sőt kávézás és cigizés után egy nagy szelet csokoládé a legjobb megoldás az angolok szerint.

A felmérés azt is kiderítette, hogy ilyenkor egyáltalán nem gondolnak a csokoládéval bevitt jó pár plusz kalóriára. A kutatók ezért egyenesen azt ajánlják a cégvezetőknek, hogy fontolják meg a stresszes munkahelyeken a büfét kiegészítő csokoládébár üzemeltetését.

Napi egy csoki, és nem jön a doki...

Bio csokik
A kutatók egyre nagyobb bizonyossággal állítják, hogy a keserű csoki jótékony hatással van az érrendszerre. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vérrögök kialakulása és az infarktus is. A londoni Queen Mary orvosi iskola professzora, Roger Corder 40 érrendszeri betegségben szenvedő páciensét vonta be a kutatásba. Megállapította, hogy meghatározott diéta mellett már napi négy kocka csokoládé jótékony hatással van az erekre.

Persze jó minőségű, lehetőleg 85 százalékos kakaótartalmú édességet kell fogyasztani. A kutató azt ígéri, hogy 12 hónap múlva pontos adatokat tud adni a terápiáról. Mint mondta, a csokoládé egyik alkotóeleme az aszpirinhez hasonló hatást ér el a szervezetben. Általa akár az agyvérzés, vagy a mentális betegségek is megelőzhetők.

Csokoládé, babák, vidámság...

Csokoládé és terhesség
Finn tudósok szerint a terhesség alatti csokoládéfogyasztás boldog és életképesebb újszülötteket eredményez. A táplálkozástudományi szakértők azonban - csakúgy mint a csokoládégyárak - óvják a kismamákat a túlzott édességfogyasztástól.
A kutatás során 300 kismamát kérdeztek szülés előtt és után, és azok akik, terhességük alatt rendszeresen fogyasztottakcsokoládét, nagy többségben állították, hogy kisgyermekük kifejezetten vidám beállítottságú. Ennek oka a csokoládéban található, hangulatváltozásért felelős anyag lehet.

A vizsgálat során minden nőtől megkérdezték, hogy mennyire voltak stresszes állapotban, és mennyi csokoládét ettek egy nap. A nőket aztán szülés után hat hónappal arra kérték, becsüljék fel gyermekük viselkedését és kedvét. Azt a következtetést vonták le, hogy azok a nők, akik terhességük alatt rendszeresen fogyasztottak csokoládét, úgy találták, gyermekük sokat nevet és kifejezetten aktív. A csokikedvelő kismamák azt állították, hogy gyermekük kevésbé fél az új szituációktól.

A kutatók valószínűsítik, hogy az eltérések a csokoládéfogyasztás, illetve nem fogyasztás következményei, a csokoládéban található anyagok ugyanis az anya vérkeringésén át könnyen a magzat szervezetébe kerülhetnek. A csokoládégyárak azonban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a felfedezésnek, szerintük ugyanis a hangulatjavításért felelős anyagok a csokoládéban sokkal kisebb mértékben fordulnak elő, mint például a paradicsomban, vagy a gyümölcsökben.

A táplálkozástudományi szakértők is szkeptikusak, úgy gondolják ugyanis, még ha tartalmaz is a csokoládé hangulatfokozó anyagokat, azok aligha juthatnak át a placentán a magzat szervezetébe. Ettől eltekintve óvják a kismamákat a túlzott csokoládéfogyasztástól, hisz az komoly súlyfelesleghez vezethet.

Az étcsokoládé minimum 35 százalék kakaót tartalmaz, a tejcsokoládéhoz minimum 14 százalékban tejport és minimum 25 százalékban kakaót kevernek össze, a fehét csokoládé alapanyaga nem kakaómassza, hanem kakaóvaj, tej és cukor, a főzőcsokoládéban minimum 30 százalék kakaó és minimum 18 százalék kakaóvaj van, ami miatt könnyen olvad. A kutatók szerint 2010-ben már ehetünk nullakalóriás csokit is, amely ugyanúgy tartalmazni fogja az összes - csaknem négyszáz - biológiailag hasznos anyagot, amelyek stresszoldó hatásúak, javítják az általános egészségi és kedélyállapotot, és használnak az álmatlanságban szenvedőknek.

Csokitrendek - mennyiség helyett minőség

Minőségi bio csokoládé
A legtöbb ember valószínűleg nem azért vásárol csokoládét, mert az érrendszerre kedvező hatást gyakorló flavonoidokat vagy az öregedést gátló antioxidánsokat tartalmaz. Nem, egyszerűen azért eszünk csokit, mert finom!

Éppen ezért nem mindegy, milyen csokoládét fogyasztunk. Az elmúlt években ugyanis egyértelmű trendként figyelhető meg, hogy a prémium csokoládék piaca növekszik, tehát inkább a minőségi édességet választjuk az olcsó, sokáig tartós, ám kevésbé jóízű termékek helyett. Emellett egyre népszerűbbek az étcsokoládék is: a tejcsokikkal szemben ezeknek magasabb a kakaótartalmuk, ezért egészségesebbek és valahogy elegánsabbak is. A minőségi csokoládé azonban nem olcsó, sőt, listánk tanúsága szerint kifejezetten drága is lehet.

Csokival a depresszió ellen...

Bio csokival a depresszió ellen
A banán és csoki mértékletes fogyasztásával elkerülheto a téli depresszió - állítják táplálkozástudományi szakemberek. A szerotonint jó hangulat vagy boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert ha megfelelo mennyiségben képzodik a szervezetben kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ha a szerotoninszint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd, és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivo anyag hosszú ideig nincs jelen, belso nyugtalanság, szorongás és depresszió alakulhat ki. Ezért is javasolják a szakemberek olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek növelhetik a szerotoninszintet. Ilyen például a banán és a csokoládé is.

A megoldás a téli depresszió elkerülésére természetesen nem a mértéktelen csokoládé- és banánevés, de ésszeru határok között ezek fogyasztása elonyös lehet. A megfelelo agyi szerotoninszint eléréséhez csak egyik eszköz a helyes táplálkozás, a depresszió elkerüléséhez vagy mérsékléséhez nélkülözhetetlen a télen nagy kincsnek számító napfény is.
 
 
1 komment , kategória:  Egészségünkért  
Ildykó is meglátogatott:) !
  2011-02-07 15:27:01, hétfő
 
  Tücsök-Ildykó (#2) 2011-02-07 11:19:49





Link





Link



Szia Drága Barátnőm! Örömteli, szép napot és hetet kívánok!
Kérlek vigyázz nagyon Magadra! Puszi: Ildykó
 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
Napsugár is kivirult!
  2011-02-07 15:25:44, hétfő
 
  Glückné,B.Margit (#1) 2011-02-07 09:47:33
Kedves Drága Barátnőm!


Elkezdődött egy új hét és végre süt a nap!!! Hetek óta csak az ólmos, hideg szürkeség, és most végre kivirultam én is....:)
Kezdődjön Neked is olyan jól a heted, mint nekem!



Link





Link




Link



Szeretettel:
Margit.

UI:Örülök, hogy jól vagy, hogy elfoglalod magad! Sokat gondolok rád!!
Gyönyörűek a rajzaid! Gratulálok!
 
 
0 komment , kategória:  b Margitka b.nőmtől/Margitanya  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 615 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 682
  • e Hét: 2202
  • e Hónap: 6580
  • e Év: 45070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.