Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Faláda szép rózsákkal
  2011-02-08 13:41:35, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  RÓZSÁK BIRODALMA  
Női arc rózsával
  2011-02-08 13:40:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  RÓZSÁK BIRODALMA  
Vizipálma
  2011-02-08 13:31:26, kedd
 
 




Vizipálma

Minden a vizipálmáról, avagy a Cyperus alternifolius - ról

A vízipálma (Cyperus alternifolius) a sásfélék (Cyperceae) családjába tartozó mintegy 600 faja közül egy mocsári fűfaj.

Madagaszkáron őshonos és Afrika keleti részén is előfordul. Lefolyástalan teknőkben, patakok mentén nő. Gyökérzetét állandóan víz borítja.

Egyes fajok elérhetik akár az 5 métert is, de a szobanövényként elterjedt vízipálma kb. 50-100 cm. Három élű száruk végén a levelek körkőrösen helyezkednek el és elérhetik a 25 cm hosszúságot. Többnyire tavasszal hozza fehér-sárgás virágait, de néha csaknem egész évben képes virágot viselni.







Gondozás:

Az egyszerű gondozás és a csekély igényei miatt széles körben elterjedt szobanövénnyé vált. A növény sok vizet használ el, így javítja a szobaklímát. Ugyanakkor egyébként is nedves lakásban, ahol esetleg még penész is van a falon, nem ajánlott a növény tartása. Érdemes évente (tavasszal) átültetni tápanyagban gazdag talajba (tőzeggel és folyami homokkal keverve).


--------------------------------------------------------------------------------








Nedvesség:

Tartsuk folyamatosan, egyenletesen nedvesen a talajt. A talajt ne hagyjuk kiszáradni. Több cm víz is nyugodtan állhat a talaján.
Hőmérséklet: 15-25 °C, télen legalább 10 °C.
Fény: Fényigényes. Németországban elviseli akár a közvetlen napfényt is, de Magyarországon ajánlott félárnyékos helyre ültetni.
Talaj: Tápanyag gazdag, humuszos talajt kedveli. pH: semleges.
Trágyázás: Első sorban tavasszal hatásos segíteni növekedését egy kis kerti komposzttal vagy valamilyen tőzeg tartalmú szubsztrátummal. Majd a nyár folyamán kéthetente jó tápoldattal kényeztetni.


--------------------------------------------------------------------------------








Szaporítás:

Szaporítása nagyon egyszerű tőosztással vagy dugványozással. A már barnulni induló idős szárakat érdemes kimetszeni, hogy szebb, zöldebb, üdébb kisugárzása legyen növényünknek. Ilyenkor ezeket a szárakat kár eldobni, a leveleket kissé visszanyírva a szárat fejjel lefelé dugjuk bele egy pohár ízbe. Egy idő után elkezd gyökeret ereszteni és a kis fiatal hajtások is megjelennek. Minden képen nedves földbe ültessük ezeket a hajtásokat.






 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Vénusz légycsapója
  2011-02-08 13:20:51, kedd
 
  Vénusz légycsapója





Virágok, Szaporítása

A Vénusz Légycsapója magasra felnyúló virágokat hoz, nehogy a beporzó rovarok véletlenül saját csapdájába essenek. Azonban amint észrevesszük, hogy a növény virágot akar hozni, azt mielőbb vágjuk le, mert a virágzást még az ideális körülmények között tartott növény is nagyon megsínyli, nálunk viszont valószínűleg belepusztul. Egyébként virága nem olyan látványos, esetleg magjáért hagyhatjuk virágozni. Nagyon apró magokat hoz, melyeket vagy azonnal vessük el, vagy tegyük a hűtőbe. Magról általában 4-5 év alatt nő meg, és akár 2-3 évtizedig is élhet. Szaporítani inkább a tőben megjelenő oldalhajtásokról érdemes. Egy növény sohasem hoz hét levélnél többet, ha ilyet látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már új kis növénykénk vált le az anyanövényről. Megpróbálkozhatunk azzal, hogy egy levágott levelet szúrunk a talajba, ha szerencsénk van újabb kis légycsapó alakul ki belőle.





A csapdák

A növény leveleinek végén helyezkednek el az édes illatot árasztó csapdák. Belsejükben mindkét oldalon 3-3 érzékelőszőr található. Amikor a zsákmány a csapdára száll és az érzékelőket megérinti, a levéllemezek fél másodperc alatt összezáródnak és foglyul ejtik az áldozatot. A kisebb rovaroknak még van esélyük kimenekülni a ,,fogak" közül, hiszen a növény csapdája először nem zárul be teljesen, így védekezik a túl kicsi zsákmány ellen, melynek megemésztése több energiába kerülne, mint amennyit a növény belőle nyerhet. Ha az áldozat megfelelő nagyságú és ismételten az érzékelőkhöz ér, a csapda légmentesen bezárul és emésztőnedvekkel telik meg, amíg a zsákmány fel nem oldódik. Az emésztés után, ami egy-két hét alatt zajlik le, a csapda újra kinyílik.





Fajok

A különböző élőhelyeken különböző változatai alakultak ki, de az utóbbi években már a növénynemesítők is számtalan fajtáját állították elő ennek az érdekes növénynek. Ezen típusok színükben, formájukban, a levélrozetta alakjában, a csapók színeződésében és végül a szélső tüskék, fogak alakjában különböznek.





Tartása

A Légycsapó kedveli a sok napsütést, ennek hatására csapói szép pirossá válnak, de félárnyékban is szépen fejlődik. Mivel mocsaras területen él, nyáron célszerű cserepestül 1-1,5 centiméter vízbe állítani. A rendes csapvíz nem a legmegfelelőbb, csak lágy vízzel öntözzük, esővíz, desztillált víz (nem ioncserélt), vagy felforralt és lehűtött víz alkalmas erre. A növény mindenképpen párás környezetet igényel, ez egy terráriummal, vagy floráriummal könnyen megoldható, de ha nincs más lehetőség, egy vízzel teli tálca is megteszi. Télen a növény nyugalmi időszaka következik, ilyenkor fejlődése lelassul, egyes fajok kissé vissza is pusztulnak. Ebben az időszakban 3-15 °C körüli hőmérsékleten tartsuk, és csak annyira locsoljuk, hogy földje épphogy nyirkos legyen. A Légycsapónak 100%-os tőzegmoha felel meg, de ezt keverhetjük mészmentes homokkal is. Szaporítani oldalhajtásokról érdemes, de próbálkozhatunk magról való szaporítással is. A Vénusz Légycsapója magasra felnyúló virágokat hoz, nehogy a beporzó rovarok véletlenül saját csapdájába essenek
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Szép napot kívánok MINDENKINEK
  2011-02-08 12:51:40, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP NAPOT!!!!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 680 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1710
  • e Hét: 5018
  • e Hónap: 15371
  • e Év: 74624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.