Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Káprázat
  2011-03-31 05:23:28, csütörtök
 
  Káprázat

A fényekből fölrakott vásznak
ragyognak. Összeroskadt parázs a barna.
Az ég vizében megmosdott fehér a kék.

Pirosak égnek.
Éhesen együtt. A sok szín mint egy
gyémánt nyakék.

Titkok őrzői, szépségnek, rettenetnek
Besötétedik a képen. Fehér minden,
s minden feketeség.

Majd a hirtelen felkapcsolt fényben
Káprázik a szem,
Játszik velem az egész.

Ámulok, ismerem a színeket,
mégis a biztos és a váratlan keveréke
a lábamról ledönt.

A régit ahogyan átrajzolja az új
a veríték ahogyan elönt.

S kezdem újra tanulni a kályhától
a lépéseket.
Van szép és gyönyörű, van csúnya és rút.
Lehet.

S van jó és rossz, csupa semmire nem jó
szó. Átáramlik rajtam az egész.
Hunyorog az ember, mintha csak most ébredne,
ahogyan az egekbe néz.

S a fényekből rakott vásznak égnek,
mint apró emberkézzel rakott őrtüzek.
Verset mormol az Isten mellettük, hogy
Jól aludjon felnőtt és gyerek.

Vers, zene, festmény, együtt is és
külön-külön.
Majd összefonódik s szétválik. Hogy átélhettem
57 évesen? Köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt volt a kedvenc osztályom
  2011-03-27 20:09:46, vasárnap
 
  Szombaton lerohant a 10. a. Főztem egy hatalmas fazék csülkös babot. Fölfedezték a kismotort, kitekerték belőle a benzint. Viszont Patrik fölásta a kertet, a többi fiú átültetett néhány bokrot, s a lányok kiporszívózták az autómat. Meg beszéltek, beszéltek, beszéltek. Anikó is eljött, jót beszélgettünk.  
 
1 komment , kategória:  Általános  
Azért felkel a Nap
  2011-03-23 06:00:11, szerda
 
  Az előző blogokért megróttak néhányan. A versről írtakért B. Zsuzsa ma reggel. Pedig nem kell mindig verset írni, s főként nem mutogatni. S nem kell várni az elismerést. A vers önmagában jó vagy rossz, és nekem szól.
De nincs folyton verstermő időszak, mint ahogyan forradalmi lázban sem lehet egyfolytában égni.
Örülök, hogy holnap mehetek a szél-járásért, kijön a Mosonvármegye új száma is, már ma a jövő heti Lajtapressz anyagait írom. S szombaton kijön a 10. osztály. Eldöntötték, hogy meghívom őket, s főzök rájuk. Bevallom: örülök nekik. A ragaszkodásnak. Néhány szabályt azonban közösen meghozunk a pénteki nyelvtanórán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vers nem romlik meg
  2011-03-18 21:00:24, péntek
 
  Ezt írtam tegnap. S ez igaz. Verset azért ír az ember, mert ki akar valami kifejezhetetlent fejezni magából. Valamikor fontos volt a megjelenés, s szinte Magyarország összes lapjába írtam. Most nehezen adok valahova verset. Annyira lejáratták az egészet, s annyi dühöngő dilettáns véli szörnyűségeit versnek, hogy ebben a közegben nem kell kötetet kihozni. Illetve lassan.
Az iránytűt törték össze. Persze vagyunk néhányan, akik tudják az irányt, de ezt kimondani üvöltő csorda előtt?
Nincs igaza Kányádinak - s unom állandó citálást - vers nem az, amit mondani kell. Annak a kisgyereknek, aki ezt kitalálta előtte, igaz mondat volt. Persze Kányádi nem ír verset már évek óta. Ezt ő mondta nekem tavaly.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy lépés előre, fél hátra
  2011-03-18 05:37:43, péntek
 
  Szép volt az ünnep, volt némi részem egy-két dologban. Görcsöltem kissé a mosoni műsoron, de a gyerekek nem hagytak cserben. S aztán persze jól megdicsértem őket, amit vártak. 15-én Szakály Sanyi volt a városi szónok, ebédre hozzánk jött, s együtt mentünk be. Szép ünnepség volt, bár kell valami váratlan ötlet a műsorba, nagyon hasonlított a korábbi évekéhez. Friss, lendületes és rövidebb produkció kell. Én például a Himnuszt a mosoni temetőben a felvezető szöveg és az ünnepi beszéd után tettem. Más volt egy kicsit a hatás.
A kert is alakult. A petrezselyem a földben, a sövényt visszanyestem (vízhólyag!), s elől lemostam az ereszcsatornát.
S a hosszú szünetben kicsit Mosonvármegyéztem, egyre jobban látom, hogy a lapot (akár jóindulatból is) a "csőd" felé tolják. Ne legyen igazam, de a sok jó szándék helyett a hátterét kellene megteremteni. S én most nem a gyártási, szerkesztésire gondolok, az rendben lévőnek látszik. Ne legyen igazam.
A saját verseskötet megállt, nem fontos, hogy megjelenjen tavaszra. S az sem fontos, hogy ebben a közegben. A vers nem romlik meg.
A szél-járás a jövő héten jön ki a nyomdából.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Hertay Munkácsy-díjas
  2011-03-13 06:12:16, vasárnap
 
  Megnéztem az újságban az idei kitüntetetteket. Nos, az irodalmi kitüntetéseknél minden változatlan. Az olvasatlan és olvashatatlan posztmodern továbbra is kitüntette magát. De a fene bánja. Lehet, hogy bennem van a baj, mindent olvasóban, nem követem már talán az "áramlatokat" (Vannak itt áramlatok és oldalak? A fenét vannak!) De én kapom az Írószövetség meghívóit is, néhány lap sem ismeretlen előttem, ha annyira nem is követem a megjelenéseket, mint a nyolcvanas években.
Persze, nagy csalódás volt Szőcs Géza kinevezése, most azért nem kapcsolnám össze az idei kitüntetéseket teljesen vele, megvannak ezek "elérésére" a bejáratott csatornák. De személye megosztó, az elmúlt egy év e téren semmit nem hozott. Én őt változatlanul jó költőnek tartom, a Sirálybőr cipő című összegyűjtött verseket tartalmazó kötet fontos kötet.
Annak viszont felhőtlenül tudtam örülni, hogy Hertay Mária Munkácsy-díjat kapott. Gyönyörű grafikáit lakásán is volt módom többször is megnézni, tűzzománcaiban gyönyörködni. S a szél-járásban hoztunk munkáiból. S ráadásul óvári kötődése is van, a mosoni templom stációit ő készítette. S 2007 virágvasárnapján a Fehér Lóban szakrális grafikáiból nyílt egy tárlat. Én voltam a házigazda.
Igaz, tervezett kitüntetéséről már egy hete tudtam, Tamás barátom hívott föl, nővére hozta a hírt, aki szintén Hertay rajongó. Örültünk mindketten.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Reggel hat
  2011-03-13 06:00:37, vasárnap
 
  Ma később ébredtem a szokottnál. Jól esik ez a négy napos "mást tevés", az összetolt ünnep.
Péntek már a próbáké volt, összeállt a piarista-műsor. Délben Szabó Miklóssal kávéztam a Várkertben. Régen beszélgettünk, s a múltkori Mosonvármegye cikk után ő javasolta, hogy kávézzunk együtt. Azt hiszem ez a dolgok elintézésének normális módja.
A tél lassan adta meg magát, de tegnap egész nap maradványait takarítottam. Elől lemostam a csatorna bepiszkolódott részét a házon. Hét év esője rajta hagyta a nyomát. Fenyőt ültettem, sövényt vágtam. Jó nagy adag húslevest főztem, s rántott karaj jött utána. Zsóka is kertészkedett kicsit, bár tanulnia kell. Aztán déltől megjött a meleg szél, hogy ne legyen olyan jó. Nem szeretem a szelet, bár errefelé szinte mindig fúj.
A szél-járást átnéztem, befejetem egy írást benne, a címlapon matattam. Aztán a címlapot nem mentettem el. A ma reggelé a javítás. Úgy látom, jó szám lett. (Igaz, mindig úgy látom.)
Este még átlapoztam az újságokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In Grábics Frigyesné
  2011-03-10 05:07:25, csütörtök
 
  Tegnap kaptam a kártyát, meghalt Éva néni, szeretett magyar tanárnőm a textilipari szakközépiskolában. Írtam már róla és férjéről, Frigyes bácsiról néhányszor, mindig megjegyezve, hogy az irodalommal való fertőzöttségemet nekik köszönhetem, s sok minden mást. Tőlük tudom, hogy mi a tanár. S ők jutnak eszembe, ha én is büszkélkedek egy-egy tanítványommal.
Nyugodjanak békében!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nőnapba oltott férfinap
  2011-03-08 05:56:26, kedd
 
  Közhelyeket lehet írni róla, de mégis mindig megünnepeljük. Magunkat is benne. A kettő egymás nélkül semmit nem ér. Ez is közhely. Az a jó, hogy mások.
Mozgalmas, és averziókkal teli nap van mögöttem. A kötelező dolgokat végeztem el, összeszedtem a jövő heti LP témáit. Dugig töltöttem a Hírcentrum fájlomat, eseményekkel, fotókkal tudósításokkal, hírekkel - így bármikor össze lehet rakni egy-egy lapszámot. este befejeztük a szél-járást is. Nekem tetszik.
A hét végén utcára került Mosonvármegye kicsit fölkavarta az állóvizet, telefonok, e-mailok jöttek, s elért Szabó Miki is. Végül elég emberi módon beszélgettünk. Tudom, hogy sértettem,s tudta, hogy ez akarattal is volt, a vita nem köztünk van. Egy kávéra csütörtökön leülünk Ez így normális
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugalom
  2011-03-07 05:56:32, hétfő
 
  Pénteken még átjött Görföl, átnéztük a szél-járás új számát, s hétvégén a babramunkát végeztem el rajta. Ha csak hozzá nem teszem, hogy a Nemes Laci cikket fejeztem be. Hozzá néztünk Lendvára menet be, s képeiben gyönyörködtünk. Főzni is keveset főztem, volt ennivaló bőven. Cicát szelídítettem, kezd úgy viselkedni, mint az öreg, nyávog befelé a teraszról a kajáért. Lemosó permetezéssel megpermeteztem a gyümölcsfákat. S végül összegondoltam a március 15-ki műsort.
Kellett a lazább időszak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 7063
  • e Hónap: 9070
  • e Év: 54043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.