Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Ami örök
  2011-03-10 12:05:53, csütörtök
 
  Emlékek közt a múltat fürkészve,
van tán mit feledni kéne.
Nem lehet eldobni mint elhasznált
gyufát, a sok kis láng mind egy kép,
születés, halál.
Boldog gyermekkor, az első szerelem,
a hely hol felnőttem, soha nem feledem.
Rég nem áll ott ház, az utca is más már,
csak én emlékszem kik nőttek fel ott.
Megéltünk sok csodát, nyeltük az út porát,
mégis boldogan idézem még azt is, ami fájt.

Birta Attila





 
 
1 komment , kategória:  Emlékeim 1.  
Régi karácsonyok
  2011-03-10 11:44:21, csütörtök
 
  Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeim villanásaiból,
és megvilágítják az elmúlt időt és embereket, akik élnek újra
és örökké a kis karácsonyi gyertyák puha, libegő fényében.

Fekete István





 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek 1.  
Intimitás
  2011-03-10 11:40:37, csütörtök
 
  Valami új, valami régi, valami kölcsönkapott és valami kék. És máris kész a tökéletes házasság receptje. Vagy mégsem? Sajnos a statisztika nem ezt igazolja. Napjainkban három házasságból kettő válással végződik. A pontos receptet senki sem ismeri, mégis vannak akik minden megpróbáltatás, és nehézség ellenére kitartanak egymás mellett jóban és rosszban, ahogy az elő van írva. Pedig ők is csak emberek, tele hibákkal. Mégis, van valami ami megkülönbözteti őket a folyton párt cserélő társaiktól. Talán a kitartás, a tolerancia, vagy talán a szeretet? Ezek egyértelműen elengedhetetlenek ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatot tudjunk fenntartani. De talán ennél több kell. Ők talán képesek újra, és újra meglátni párjukban azt a férfit, illetve nőt, aki miatt feladták függetlenségüket egy új, teljesebb élet reményében. Aki akkor még tökéletesnek tűnt, mentes minden hibától. Talán még mindig próbálják a jót keresni életük párjában, ahelyett, hogy folyton a legapróbb hibák miatt zsörtölődnének.

Semmi nem történik véletlenül. A párválasztás sem. Tudat alatt olyan férfit, illetve nőt keresünk, aki hozzánk hasonló hibákkal küzd, mintegy tükröt tartva saját magunk elénk. A mi feladatunk, ezeknek a hibáknak a felismerése, és kiküszöbölése. S ha ezt mindkét fél képes véghezvinni, akkor létrejöhet a harmonikus kapcsolat. Ha csak az egyik félnek sikerül, netán egyiknek sem, akkor előbb-utóbb válással végződhet a kapcsolat, vagy ami talán még ennél is rosszabb, együtt maradnak a boldogság legcsekélyebb jele nélkül.

Nem érdemes újabb és tökéletesebb párt keresni, hiszen idővel neki is előtűnnek hibái, mert hát bizony vannak, és ezek ugyanolyan bosszantóak lesznek, mint a jelenlegi kapcsolatban.

A boldogság csak rajtunk múlik. És bár minden kapcsolatban ott van a lehetősége, azért keményen meg kell küzdenünk érte.





 
 
0 komment , kategória:  Kapcsolatok 1.  
Kalapos nő
  2011-03-10 11:38:40, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 6.  
A kispárnám
  2011-03-10 11:37:40, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Grafika-Rajz 1.  
Gyulladás ellen
  2011-03-10 11:28:00, csütörtök
 
  A szervezetünk gyulladással védekezik a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel
szemben. Ezzel nincs is gond, hiszen a gyulladás előbb-utóbb elmúlik és nem tart
örökké, azonban előfordulhat, hogy a gyulladás krónikussá válik, és ilyenkor akár
krónikus betegségek is kialakulhatnak.

Az ízületi gyulladás is elsősorban a gyulladás talaján jön létre. Léteznek azonban
olyan zöldségek, amelyek nagyon hatékonyan képesek enyhíteni a gyulladást.
Ilyen például a paradicsom, a padlizsán vagy éppen a paprika. A paradicsom nagy
mennyiségben tartalmaz két antioxidánst is - C-vitamint és likopint -, éspedig mind
kettőnek nagy szerepe van a gyulladás enyhítésében és annak megszüntetésében.

A paprika is nagyon hasznos lehet, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk,
ugyanis egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amely nemcsak gyulladást
csökkent, hanem fájdalmat is csillapít, mégpedig nagyon eredményesen.
A gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma is hasonló hatásokkal rendelkezik.

A fehér lisztből készült kenyerek, péksütemények és tészták nem igazán
tartalmaznak rostot, márpedig a gyulladás megszüntetéséhez rostos
táplálkozásra van szükség. Éppen ezért elemi, hogy teljes kiőrlésű
gabonából készült táplálékok is szerepeljenek az étrendünkben.

Amennyiben gyulladás van a szervezetünkben, a cukrot nyugodtan el is
felejthetjük, mivel a cukros ételek csak fokozzák a gyulladást és a rákos
sejtek is imádják, így a rákos betegségek megelőzése érdekében vonjuk
meg tőlük a kedvenc táplálékukat.

A túl sok zsíros étel fogyasztása is elősegíti a gyulladás kialakulását. Ennek
elkerülése érdekében részesítsük előnyben a sovány húsokat, például a
halakat, illetve a növényi fehérjék is nagyon jó alternatívának bizonyulnak.
Fehérjét nagy mennyiségben a bab tartalmaz.

A halak nagyon egészségesek, különösen a lazac, a tonhal és a makréla.
A halakban ugyanis nagy mennyiségben vannak jelen az egészséges
zsírok, mint például az omega-3 zsírsavak, amelyek pedig nagyon
hatékonyan szüntetik meg az egész szervezetben a gyulladást.

A lencsét sokféle színben és változatban beszerezhetjük, az egyik
legegészségesebb fehérjeforrás, nem mellesleg a gyulladás
csökkentésében is aktívan részt vesz. Fogyasszuk rendszeresen!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Szavak
  2011-03-10 11:24:48, csütörtök
 
  Pardi Anna:

a lényeges szavakat sohasem
mertük kimondani azok a szavak
megmentettek volna mindkettőnket
azok a szavak úgy csillogtak
mint a halálra szomjaztatottak előtt
pohárban a tiszta víz
azok a szavak kivételesek
mint az emberi élet ünnepei
és csak azok ismerik
őket akik nagyon szeretnek

ki tudja hová érkezünk el, milyen
romolhatatlan növényzetű földekre
ha azokat a szavakat kimondjuk
ki tudja hogyan oldódott volna meg
négy keresztbe tett kar két ikszű rejtvénye

de eláztatta a márciusi eső a földeket
november követte augusztust
kinyíltak sorra az ősz aktatáskái
kihulltak belőle egymásnak címzett leveleink

és azok a szavak egyre késtek
egyre fogytak egyre koptak
kikoptunk egymásból mi is

de néha a legzajosabb társaságban is
mintha szólni akarnék valakihez aki
nincs jelen megremeg a szám.





 
 
0 komment , kategória:  Szavak  
Nézd csak meg jól
  2011-03-10 11:15:05, csütörtök
 
  Nézd, nézd csak meg jól! Itt élnek közöttünk, ők, akiknek soha semmi nem elég,
akik, az időt csak milliókat érő karóráikon látják. Lakást az Úri utcában szereznek,
vagy hasonló helyen. Ők, ha kell erdőt irtanak, de beérik egy-egy köztérrel,ligettel
is. Kiosztják egymás között a természetvédelmi területeket, legalizálják és mindent
beépítenek, akár a Balatont is, ha úri kedvük úgy diktálja. Fel emésztenek mindent
maguk körül és százezreket érő táskáikra borulva alszanak a parlamentben. Lázas
mohósággal zabálnak és zabáltatják a nekik tetszőket. Míg tőled elvesznek, nekik
mindent szabad, gátlástalan cinikussággal hazudnak a szemedbe és te tűröd.
Egyszer minden eljut a fordulópontjára, - mondta nekem egyszer valaki és eljött,
és eljön.





 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 1.  
Gyilkosok az üzletek polcain
  2011-03-10 10:57:39, csütörtök
 
  Az élelmiszeripar kalciumgyilkos módszerei

A boltok polcain számos olyan készítmény kelleti magát, amely rövidtávon kellemes perceket okozhat, ám rendszeres fogyasztásuk hozzásegíthet a kalciumegyensúly felborulásához. Mire érdemes figyelnünk, mik lehetnek a legfőbb bűnösök?

Az élelmiszeripart számtalan kritika érte az elmúlt évtizedekben. Vajon hány volt közülük jogos, és hány minősült inkább riadalomkeltésnek? Ember, sőt táplálkozási szakértő legyen a talpán, aki ezt el tudná dönteni. Tény, hogy a folyton növekvő igények kielégítésére sok trükköt be kellett vetni: van-e még valaki, aki emlékszik a húsz évvel ezelőtt kapható tejek átlagosan egy-két napos, a sörök nyolc napos eltarthatóságára?

Manapság a zacskós tejre is nyolc-tíz napos fogyaszthatósági határidőt tudnak írni, a sörök pedig hónapokig békésen elállnak az üvegben, érezhető minőségi károsodás nélkül. Ezeket a változásokat viszont biztos, hogy adalékanyagok hozzáadása nélkül, pusztán a technológiai folyamatok továbbfejlesztésével sikerült elérni - ám ez nem minden esetben van így.

A boltok polcain a legtöbb termék adalékanyagok hozzáadásával készül, némelyiken szép hosszú lista ismerteti azokat az anyagokat, amelyeknek már sokszor a neve is ijesztően hangzik. Ön például szívesen enne egy kevés polioxietilén(20)-szorbitán-monopalmitátot? Ugye nem? Pedig ez a állományjavító anyag gyakran megtalálható például a "tejszínhab"- sprayben, (amelyek többsége ma már növényi zsiradékból készül), vagy margarinokban, ahol fröccsenésgátlóként használják. Ezeket a tudatos vásárló már messzire kerüli, és boldogan pakol kosarába olyan élelmiszereket, amelyeket egészségesnek gondol. De ez nem mindig van így.

Sajtok, amelyek inkább pusztítják a kalciumot

Az egyik, ha talán nem a legjobb természetes kalciumforrás a tejtermékek csoportja, ezen belül is kiemelt helyet foglalnak el a sajtok. Ön mikor evett utoljára sajtot? Tegnap? Ma? Még a héten? És milyen sajt volt az? Ha a válasza kockasajt, vagy krémsajt, akkor nem sokat tett a megfelelő kalciumbevitelért. A titok a gyártásban rejlik: kevesek előtt ismert ugyanis, hogyan lesz a magas kalciumtartalmú sajtból ömlesztett sajt.

Az ömlesztett sajtok, sajtkrémek, kockasajtok kiindulási alapanyaga a kemény vagy félkemény sajtok gyártásánál keletkező selejt. Ez a selejt jó minőségű, ám esztétikailag hibás, nem szívesen vásárolnánk meg a boltban. Ezért ezeket összeaprítják, és az úgynevezett ömlesztősó (és még más anyagok) segítségével kenhető-formázható állagúra alakítják. Itt van viszont a kutya elásva! Az ömlesztősó általában ugyanis valamilyen foszfátvegyület, amely a sajt hasznos kalciumtartalmát rögtön oldhatatlan kalcium-foszfát formájába alakítja át. Tehát ha finom, kalcium dús sajtfalatokra vágyik, kerülje az ömlesztett sajtokat.

Tejtermékek, amelyek nem teljesen azok

Maradjunk még a tejes pultok környékén! Szerencsére egy ideje visszaszorulóban van a növényi eredetű élelmiszerek tejtermékként való forgalmazása (frissföl és társai), mivel erős szabályozást vezettek be ezekre a termékekre, hogy mi, egyszeri vásárlók minőséget kaphassunk a pénzünkért.
Ma már a tejtermékektől elkülönítve, jelölve kell ezeket a pultokon kínálni, ám sok feldolgozott tejtermékben találunk még növényi alapanyagokat. Már említettük a növényi alapú "tejszín"-eket, amelyekből főzőtejszínek között is találkozhatunk, de a sajtok között még hódítanak ezek az anyagok, így többek között vásárolhatunk "lapka" sajtokat, vagy hagyományos kördobozos "kockasajtokat" növényi alapanyagokból készítve. Bár ezek az élelmiszerek nem rabolják el szervezetünkből a kalciumot, azt a hamis illúziót keltik, hogy egészségese, kalcium dúsan táplálkozunk. Ne dőljünk be nekik, olvassuk el a címkét vásárlás előtt! Az ilyen élelmiszereken kötelező feltüntetni a növényi eredetet!

Tej, ami nem az?

Emlékszik még pár évvel ezelőtt a reggeli italként forgalomba hozott, inkább silány minőségű tejpótléknak nevezhető folyadékra? Gyorsan hódították meg a vásárlók szívét, mivel igen olcsóak voltak. Annyira, hogy rövid idő alatt a hagyományos tejtermékek piacát veszélyeztették, ezért jogszabály készült a visszaszorításuk érdekében. Ennek eredményeként alig találkozunk ma már ilyen termékkel, ám a tudatos vásárló sok helyen bukkanhat még rájuk.

Az ízesített tejes italok többsége ugyanis nem tejből, hanem a tejtermékek gyártásakor keletkező melléktermékkel, az úgynevezett permeátummal készül. Ehhez tejet, tejszínt adagolnak, így megtévesztésig hasonló ízt érhetnek el a hagyományos kakaóhoz vagy más ízű tejes italhoz, ám sokkal olcsóbban. A különbséget azonban mi fizetjük meg: az olcsóság azt is jelenti, hogy az ilyen termékek sokkal kevesebb kalciumot tartalmaznak, mintha tejből lennének. Nem károsak, csak éppen becsapják a kalciumforrást kereső vevőket.

Igyunk egy pohár üdítőt!

... és kapjunk be utána egy kalciumtablettát, ha egészségesek akarunk maradni! A boltokban kapható legnagyobb kalciumrablók ugyanis éppen a szénsavas üdítők. Már maga a szénsav is képes megkötni a táplálékkal bevitt kalciumot, de ez csak csepp a pohárban.

Az üdítőitalok frissességét, üdítő ízét ugyanis a savak adják. Az élelmiszeripar elemi érdeke, hogy ez a savasságot a lehető legolcsóbban érje el, ezért a szénsavas üdítőkben kivétel nélkül foszforsavval állítják be a savasságot. A foszforsav teljesen természetes és ártalmatlan anyag, nagy mennyiségben sem mérgező, természetes formában is jelen van a szervezetünkben, tápanyagainkban. Sajnálatos tulajdonsága azonban, hogy a kalciummal oldhatatlan komplexet, kalcium-foszfátot képez, amelyet szervezetünk képtelen felhasználni.

Az üdítőkben olyan mennyiségben használják fel, amely már kisebb mennyiség, napi két-három pohár fogyasztásánál is komoly veszélyt jelent a kalciumbevitelünkre. Ha ilyen italokat szeretünk inni, legalább arra vigyázzunk, hogy ne étkezés előtt, közben vagy közvetlenül utána tegyük, hanem étkezések között, mert így legalább adunk esélyt a táplálékainkból származó kalciumnak, hogy fel tudjon szívódni.

Nehéz, de nem lehetetlen dolog tehát elkerülni a rejtett kalciumrablókat. Azzal, hogy elolvasta a cikkünket, már képes arra, hogy jelentős lépést tegyen előre a megfelelő napi kalciumbeviteléért, hiszen biztosak vagyunk abban, legközelebb már ezzel a szemmel is megnézi, mi kerül kosarába.

Szerző: Forrás: Megjelent:Pilling Róbert HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Illúziók
  2011-03-10 10:48:13, csütörtök
 
  Richard Bach: Illúziók (részlet)

Volt egyszer, hogy egy kristálytiszta vizű, hatalmas folyó fenekén különös lények éltek.

A folyó csendesen hömpölygött mindannyiuk - fiatalok és öregek, gazdagok és szegények, jók és gonoszok - fölött, a víz folyt, ahogyan folynia kellett, a víz csupán kristálytiszta önmagát ismerte.

A lények mindegyike görcsösen kapaszkodott a folyómeder mélyén heverő ágakba meg kövekbe, mert életük volt a kapaszkodás, az, hogy ellenálljanak a sodró áramlásnak, ezt tanulták születésük pillanatától.

Végül azonban az egyik lény így szólt: "Elegem van már ebből a kapaszkodásból. Bár a saját szememmel nem tudok meggyőződni róla, de bízom benne, hogy a folyó tudja, hová folyik. Hagyom hát, hadd sodorjon magával az áramlás, és vigyen, ahová akar. Ha továbbra is itt kapaszkodom, belehalok az unalomba."
A többi lény kinevette, és azt mondták: "Te bolond! Engedd csak el magad, és az áramlás, amelyet oly nagyra tartasz, majd jól megforgat, odavág és úgy szétmorzsol a köveken, hogy abba hamarabb belehalsz, mint az unalomba!"
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta.
Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények pedig, akik a folyó alján éltek tovább, és nem ismerték a sodródót, így kiáltottak fel: "Lássatok csodát! Ugyanolyan lény, mint mi vagyunk, de ő repül! Íme a Messiás, aki eljött, hogy mindnyájunkat megváltson!"
És a sodródó így szólott: "Dehogy vagyok én Messiás, vagy akkor ti is azok vagytok. A folyónak telik kedve benne, hogy felemeljen bennünket, hogy szabaddá tegyen, ha van merszünk hozzá, hogy elengedjük, amibe kapaszkodtunk. Valódi tennivalónk az utazás, a nagy kaland."
De ők csak egyre azt kiáltozták: "Megváltó", és továbbra is görcsösen kapaszkodtak a kövekbe, és a következő pillanatban a sodródó eltűnt a szemük elől, ők pedig ott maradtak, és legendákat találtak ki maguknak holmi Megváltóról.





 
 
0 komment , kategória:  Vizes képek 1.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 468 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2851
  • e Hét: 9727
  • e Hónap: 19111
  • e Év: 151665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.