Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Budapesti alvilág
  2011-03-12 23:06:15, szombat
 
 




BUDAPESTI ALVILÁG


Kőbánya alulról

Idén egyszer már lemaradtam a kőbányai pincerendszer látogatásáról, a Szent László-napi ünnepségekkor. Nem kicsit morogtam akkor, hiszen még "csak" 20-25 éve akarok lejutni oda, de valahogy mindig csak másnap szoktam megtudni, hogy lett volna lehetőség rá. No, az idei Kulturális Örökség Napjai végre kivétel volt: pár perccel a meghirdetett nyitás előtt ott álltunk a bejutásra várakozó, nem kis tömegben:







Sajnos most is csak a hétvége első napján lehetett lemenni, ami rejtély számomra: a világ legtöbb részén a világ nyolcadik csodájaként mutogatnák a harminc kilométeres alagútrendszert, nálunk meg évente kétszer fél napig lehet csak bemenni?







Az imént a "csoda" szót használtam, ami túlzásnak tűnhet, de fantasztikus létesítményről van szó, mely jó magyar szokás szerint (nagyrészt?) kihasználatlanul áll. Vasútmániás énem persze rögtön azon kezdett gondolkozni, micsoda bányavasúti skanzent lehetne csinálni itt. Sajnos persze a nyirkosság, és az állandó hűvös miatt akármit nem lehetne itt üzemeltetni, de mondjuk paintball/lasertag-világbajnokságok rendezésére gyaníthatóan tökéletesen alkalmas lenne :







No, komolyodjunk meg egy kicsit: a körülbelül 180 000 négyzetméteres labirintus annak köszönheti létét, hogy a XIX. században extra tempóban épülő fővárosnak hatalmas mennyiségű kőre volt szüksége. Később az üregekből a sörgyár pincéje lett, a második világháború alatt pedig szintén lehetett valami szerepe, bár most nincs kedvem utánanézni, hogy tényleg szereltek-e itt össze Messerschmitt vadászgépeket (szerintem maximum repülőgépmotorokat, mert annyira azért nem tágasak a termek.







Van valami lenyűgöző abban, hogy az ember sétál, jön egy sarok, és a sarok után három másik irányba folytatódik a folyosó, és sehol nem látni a végét, plusz minden egyes kiinduló folyosón újabb elágazások látszanak a távolban!







Az állandó nyirkosodás jelei (penészfoltok, rozsda) ellenére amerre jártunk, az egész jól karbantartottnak tűnt: világítás, újraboltozások nyomai a mennyezeten... Igaz, a másfél óra alatt, amit lent töltöttünk, nyilván csak igen kis részét láttuk az egész rendszernek!







Kicsit olyan itt járni, mint valami rég elfeledett nép feledésbe merült szakrális helyét látni: nem tudod, pontosan mi mire szolgált, mit jelentett nekik, de nagy hatással van rád.







Félek, az alagútrendszer sorsa nem fog egyhamar megoldódni: túl nagy, a felhasználhatósága korlátozott, és az állapota is csak romlani fog, de azért remélem, egy pár kilométeres "darabka" megmarad belőle, hogy az ember néhanapján lejöhessen ide, és rácsodálkozhasson, mik vannak a világban...


Link



Látogatás az alvilágban

Nézem az alábbi videót, és az jár az eszemben, hogy a világ egyik leghátborzongatóbb, legfurcsább, legkülönlegesebb helyét látjuk rajta. Egy elsüllyedt civilizáció maradványai? Vagy egy világuralomra törő őrült diktátor utolsó menedékhelye, hatvan évvel később?


Kőbánya 2A Budapeszt .wmv

Link



Egy túrót! Kőbányát látjuk, csak alulról. Pontosabban a Kőbánya alatti világ alatti világot. Annak idején nekünk is megmutatták, hogy "onnantól lefelé a víz az úr", de hogy ez egy ekkora terület, ennyire döbbenetes részletekkel, azt nem gondoltam volna! Vajon mit látunk pontosan egyik-másik képkockán? Mit szállítottak eredetileg azon a furcsa, kerekes izén? Hány szintet megy lefelé a rozsdás lépcső? És mitől voltak olyan biztosak a búvárok, hogy a következő sarkon nem jön velük szembe egy marék alien vagy hatvan búvárpredator? No meg: miért nem világhírű még ez a hely? Nyilvánvaló, hogy egy ilyen képződmény soha nem lesz mindenki által látogatható, hiszen még búvárból is csak a képzettebbek mehetnek le, de legalább tudhatnánk arról, hogy milyen csodák vannak alattunk! És voltaképp miért lengyel, litván, szlovák és német búvárok videóin láttam ezt először?

Akinek sok volt az iménti indusztrialitás (van egyátalán ilyen szó?), annak itt van valami hasonló, csak természetesben: a Molnár János-barlang. A világ legnagyobb termálvizes barlangterme is itt található, légvonalban talán csak pár száz méterre a 17-es villamos vágányaitól, úgyhogy szinte természetes, hogy attól kell tartani, szállodát építenek rá.


Molnár János - Budapest 2010

Link



Értelemszerűen az emberiség 99,9999999%-a mindig is csak filmen tudja majd megtekinteni ezt a barlangot a maga teljességében, és éppen ezért nem lesz belőle világraszóló turistamágnes, de azért jó lenne, ha legalább a helyiek tudnák, hogy Budapesten akárhová lépünk, csodát találunk. Valamit persze biztosan hallottak, de mivel általában politikusok és szakemberek fejét mutogatták a médiában, amikor szó volt róla, valószínűleg gyorsan el is felejtették, hisz csak agy újabb fékezett habzású médiahakninak (a környezetvédelmi miniszter bejelentette... a főpolgármester megtekintette és felkérte a... bemutatták a sajtónak... a kerületi polgármester kijelentette... kit érdekelnek ezek?!) gondolhatták. Jó lenne elkezdeni odafigyelni arra, ami tényleg fontos, nem?


Link



Tiltott város Budapest alatt

Link



Világ a város alatt - Budapest

Link





 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 457
  • e Hét: 14552
  • e Hónap: 54373
  • e Év: 232248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.