Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Biblia az egészségről
  2011-03-19 09:44:11, szombat
 
  Tudtad, hogy az egészséges életmódról először az ókorban iródott Biblia beszél?

Az egészséges táplálkozás

" Ahhoz, hogy megtudjuk mi a jó táplálék, tanulmányoznunk kell Isten eredeti tervét. Aki teremtette az embert, és aki ismeri szükségleteit, az szabta meg Ádám táplálékát. " Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." (1 Móz. 1.29).

Mikor pedig elhagyta az Édent, hogy a bűn átka alatt álló föld művelésével keresse kenyerét, az ember akkor engedélyt kapott, hogy a mező füvét, zöldségeit, is megegye.

Gabonafélék, gyümölcsök, diófélék és zöldségek képezik azt az étrendet, amelyet a Teremtő választott számunkra. Ezek az ételek, a lehető legegyszerűbben és legtermészetesebben elkészitve a legegéstségesebbek és legtáplálóbbak. Olyan erőt kölcsönöznek, olyan szivósságot, olyan szellemi élénkséget, amilyet a bonyolultabb és serkentő étrend nem nyújthat.

Isten olyan táplálékot nyújtott ősszüleinknek, amelyet Ő szánt fajunknak étekül. Az Ő elgondolása ellen volt az, hogy élőlények életét vegyük el. Édenben nem volt szabad a halálnak beköszönnie. A kert fáinak gyümölcsei képezték azt a táplálékot, mely kielégitette az ember szükségleteit.


Az Úr vissza szándékozik vezetni népét, hogy táplálkozzanak egyszerűen, gyümölcsel, zöldséggel és gabonával. Isten adta ősszüleinek eledelül a gyümölcsöt, természetes állapotukban.

Isten egyre jobban fáradozik népéért. Nem akarja, hogy népe segélyforrások nélkül maradjon. Arra az étrendre vezeti vissza őket, amelyet eredetileg adott az embernek. Étrendjük álljon olyan ételekből, melyekhez a Teremtő szolgáltatja az alapanyagokat. Ezek az anyagok főképp gyümölcsből, gabonából, diófélékből fognak állni, de felhasználnak majd különböző gyökereket is.

Újra meg újra elém tárták, hogy Isten visszavezeti népét eredeti tervéhez, vagyis, hogy ne kimúlt állatok húsával táplálkozzanak. Azt szeretné, ha mi is jobb útra tanitanánk az embereket. ...

Ha elvezetjük a húsételeket, ha izésünket nem ebbe az irányba szoktatjuk, ha bátoritjuk magunkban a gyümölcsök és gabonafélék szeretetét, akkor hamar úgy lesz, amint azt Isten kezdettől fogva tervezte: Népe nem fogyaszt többé húst.


Ha volt valaha idő, amikor az étrendnek a legegyszerűbbnek kellett lennie, az most jött el.

Isten azt akarja, hogy az emberek ápolják az erős jellemet. Akik béresek csupán, azok nem azok közül valók, akik dővel gazdag jutalmat kapnak. Azt akarja, hogy az Ő művében munkálkodók legyenek éles eszű, gyors felfogású emberek. Táplálkozzanak mértéktaróan, a nehéz és fényűző ételek ne találjanak helyet az asztalukon. S mikor szüntelen igénybe veszik és közben mégsem végeznek testgyakorlást, akkor az egyszerű ételekből is csak keveset fogyasszanak.

Dánielnek nagyrészt azért volt erős a gonolkodása és szilárd a szándéka, azért volt erőteljes a szellemi képessége, hogy jól tudjon tanulni, mert egyszerűen étkezett, azonkivl imaéletet is élt."

Kedves barátaim, ahelyett, hogy gyógyitani kezdenétek a betegséget, csak babusgatjátok magatokban, átadjátok magatokat neki. Kerüljétek a gyógyszereket és gondosan tartsátok magatokat az egészség törvényeihez. Ha nagyra becsülitek életetek, táplálkozzatok a legegszerűbben elkészitett, egészséges ételekkel, és végezzetek több testgyakorlást. Családotok valamennyi tagjának szüksége van az egészségügyi megújulásra. A kábitószeres gyógyszereket pedig örökre vessétek el. Egyetlen betegséget sem gyógyit meg, ellenben elgyengiti a szervezetet, hajlamossá teszi a betegségre.

Forrás: Ellen G. White - Hogyan étkezzünk?
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tápanyagok napi mennyisége
  2011-03-19 09:38:53, szombat
 
  Fontosabb tápanyagok ajánlott napi mennyisége felnőtteknek


Megnevezés és ajánlott mennyisége:
víz 3700 g
szénhidrát 168 g
étkezési rost 38 g
telitetlen zsirok 18,6 g
fehérje 56 g
kálcium 1200 mg
nátrium 1500 mg
magnézium 320 mg
foszfor 800 mg
kálium 4700 mg
cink 11000 µg
vas 8000 µg
réz 900 µg
mangán 2300 µg
szelén 55 µg
C-vitamin 60 mg
B1-vitamin 1500 µg
B2-vitamin 1700 µg
niacin 16 mg
pantoténsav 5 mg
B6-vitamin 1300 µg
folsav 400 µg
A-vitamin 3000 Nemzetköti Egység
béta-karotin 750 µg
lutein-zeaxantin 6000 µg
likopén 6000 µg
K-vitamin 120 µg
E-vitamin 15 µg

Forrás:okoriegeszseg
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rövidítik az életet ?
  2011-03-19 09:33:03, szombat
 
  A vitamintabletták megrövidíthetik az életet


Főleg télen, nagyon sok ember fogyaszt különböző vitaminokat, táplálék-kiegészítőket, abban bízva, hogy ezzel jót tesz egészségének. Évszaktól függetlenül minden harmadik rákos beteg ekképpen jár el. Vannak betegek, akik a szervezetüknek szükséges napi vitaminadag százszorosát fogyasztják el!

A vitaminok, amelyeket a Teremtő a növényekbe rejtett el, lényeges összetevői táplálékunknak, elengedhetetlenek a normális anyagcsere biztosításához.

Sokszor hallhatjuk, hogy a rákos betegek esetében az anyagcsere felgyorsul, vagy hogy 1 kemoterápia és a sugárterápia miatt a betegeknek szükségük lenne nagyobb adag, szervezetet védő anyagra. Kétségkívül, a daganatos betegek metabolizmusa megváltozik, viszont a mai napig sem tudjuk biztosan, hogy valóban szüksége van-e szervezetüknek nagyobb adag vitaminokra, és melyek ezek a vitaminok.

Használatukat befolyásolják azok a másodlagos, növényi eredetű anyagok {fiavonoidok, izotiocianátok), amelyek a vitaminok mellett jelen vannak a növényekben, viszont hiányoznak a gyógyszertárákban vagy drogériákba megvásárolt vitaminkészítményekből. Továbbá a vitaminok felszívódásához szükségesek még a koenzimek kofaktorok, amelyek szintén kizárólag a növényekben vannak jelen.

Viszonylag friss kutatási eredmények rámutatnak arra, hogy a C-vitaminnak nagyobb mennyiségben nincsen nagyobb antioxidáns hatása, sőt, peroxidáló hatása van. A C-vitamin készítmények felgyorsíthatják az érelmeszesedést a cukorbetegek esetében. Egyes kutatók szerint az antioxidáló hatású vitaminok csökkentik a kemo- illetve a sugárterápia hatását.

Tágadhatatlan, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségben történő fogyasztásának súlyos mellékhatásai lehetnek. A D vitamin például, amelyet a prosztatarák kezelésére javasolnak, súlyos zavarokat okozhat a kálcium metabolizmusában, szívritmus-zavarokat és elmeháborodást idézhet elő.

A nagy mennyiségben szedett D-vitamin étvágytalanságot, émelygést, súlyvesztést, székrekedést, vesekőképződést és az immunrendszer legyengülését idézi elő.

A C-vitamin megadózisok (egy felnőttnek 100, maximum 200 mg-ra van szüksége naponta) elősegítik a vesekőképződést, továbbá hasmenést és gyomor irritációt okoznak (az intravénás úton beszedett hatalmas mennyiségű C-vitamin veseelégtelenséget is okozhat), valamint megbolygatja a B12 felszívódását, és jelentősen meg növeli a skorbut veszélyét, ha a beteg hirtelen abbahagyja a C-vitamin szedését. A C-vitamin egy másik érdekes hatása, hogy elősegíti a nikotin felszívódását a vérbe, aminek következménye, hogy a beteg még több cigarettát szív el.

A nagy A-vitamin dózisok súlyos májbántalmakat, látászavarokat, émelygést, hányingert, fejfájást, izomfájdalmakat, szédülést és bőrgyulladást okozhatnak.

A túlzott mennyiségű E-vitamin azáltal, hogy befolyásolja az A- és a K-vitamin felszívódását növeli a bevérzésre való hajlamot. Számos epidemiológiai tanulmány rámutat arra, hogy a nagy adag bétakarotin (azaz az A-provitamin) megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Figyelembe véve a vitaminok és tápszerek már ismert káros hatásait valamint az általános bizonytalanságot, e szereket illetően, ajánlott az orvos által ellenőrizetlen vitaminfogyasztás mellőzése. Különleges esetekben, amikor a természetes, szájon át történő étkezés nem lehetséges, az orvos felírja a szükséges vitamin mennyiséget, amelyet intravénásan kell beadni a betegnek.

Az orvosi szakirodalom adatainak egyik friss, elemzése amelyet az Amerikai Orvosok Egyesületének folyóiratában tettek közzé (JAMA 2007; 297:842-857) - arra a következtetésre jut, hogy az antioxidáló hatású vitaminok megnövekedett használata 5 százalékkal növelte az elhalálozások számát.Más szavakkal: a vitaminok indokolatlan használata megrövidíti az életet.



Forrás :DR. EMIL RADULESCU

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az egészség 8 alappilére
  2011-03-19 09:30:02, szombat
 
  Az egészség 8 alappilére

Táplálkozás

A hagyományos magyar étrend túl sok húst, zsírt, kalóriát, de kevés növényi rostot tartalmaz. Emellett rosszak az étkezési szokásaink, mivel reggel szinte semmit, este pedig túl sokat eszünk. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az egészséges táplálkozás tejet és tojást fogyasztó, ún. lakto-ovo-vegetáriánus étkezés. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy a teljes vegetáriánus (tisztán növényi) étrend is megfelelő lehet. Mindez arra int bennünket, hogy a hús helyett a növényeket (zöldség, gyümölcs, hüvelyesek) részesítsük előnyben, melyek védelmet nyújtanak a vastagbélrák és más rákfajták, valamint a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásával szemben. Egyre több helyen hozzáférhetőek a modern vegetáriánus szakácskönyvek, melyek ötleteket és segítséget nyújtanak az étrendbeli váltáshoz.

Testedzés

A mai modern világ egyik jellegzetessége a mozgásszegény életmód. Ennek számos káros következménye van az egészségre, pl. elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség. Talán kevesen tudják, de nem kell különösebben megterhelni a szervezetet, csupán naponta egy jó óra tempós sétára volna szükségünk ahhoz, hogy a testmozgás pozitív hatásait tapasztaljuk életünkben. Természetesen ennél többet szabad mozogni, de ennél kevesebbet nem...



Víz

Egy felnőtt embernek naponta kb. 1,5-2 liter vizet kellene meginnia ahhoz, hogy a szervezet számára optimális körülményeket bizto-sítson. Ehhez képest az átlag ember fél liter folyadékot se iszik. Pedig a rendszeres és tudatos vízivással olyan panaszokat lehet megelőzni, mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. Hallgatói kérdés: Az eddigi előadásokban megnyugtattak bennünket, hogy ebbe a leves, egyéb folyadékok is beletartoznak. Tehát hány pohár víz javasolt ezen felül? Válasz: Legalább 6-8 pohár naponta

Napfény

A XXI. század technikai vívmányai ugyan kényelmessé teszik életünket, de sajnos be is zárnak sokszor a szobába, a munkahelyre a számítógép vagy a televízió elé. Pedig a napsütés jótékony hatásait ki kellene használnunk. Természetesen hangsúlyozni kell azt is, hogy a nyár közeledtével egyre erősebb az ultraibolya sugárzás, így a napon való tartózkodásra leginkább alkalmas időpont a délelőtt 11 előtti és délután 5 utáni időpontok. Fontos a jó napszemüveg beszerzése, a nagyon olcsó darabok sokszor nem szűrik megfelelően a káros sugarakat.

Mértékletesség

A legtöbb életmódbeli betegség a mértéktelen életvitel következménye. A mértékletesség nemcsak azt jelenti, hogy mindent csak bizonyos határig teszünk, hanem azt is, hogy egyes, nyilvánvalóan káros dologban egyáltalán nem veszünk részt. Így az egészséges életmód szempontjából a mértékletesség fogalma inkább önmegtartóztatást jelent. Ez magába foglalja az alkohol, a kávé fogyasztás teljes elhagyását, a dohányzás teljes mellőzését és természetesen a drogokkal való visszaélést, vagy a gyógyszerek helytelen és indokolatlan használatát.

Levegő

Talán keveset gondolunk arra, hogy milyen nagy szükségünk van a friss levegőre, illetve arra, hogy napjában többször kellene légzőgyakorlatokat végeznünk ahhoz, hogy a szellemi és fizikai frissességünket fenntartsuk. Az ülő életmód, a görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. Ha naponta 2-3x szakítunk időt, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzeteket vegyünk, akkor tapasztalni fogjuk, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem csökkenti az idegességünket is.

Pihenés

A rohanó ember általában a pihenést igyekszik megspórolni, gondolván, hogy ezzel időt nyer. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Minél fáradtabb valaki, annál több időre van szüksége ahhoz, hogy egy adott feladatot jól és hibátlanul elvégezzen. Ezért mindannyiunknak meg kell aludnunk a szükséges éjszakai alvásunkat. Ez valakinek csak 6 óra, másnak pedig akár 10 óra is lehet. Egy dologban azért egyformák vagyunk: a legfontosabb, hogy mindig éjfél előtt aludjunk el, mert ez az alvás legpihentetőbb módja.

Bizalom

Manapság nagyon nehéz bízni az emberekben, a jövőben. Hol találhatunk olyan biztos pontot, ami nem változik, nem csap be, és nem kell csalódni benne? A Bibliában van egy szép gondolat: ,,Jézus krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz." Ha tudunk bízni az isteni gondviselésben, abban, hogy Valaki mindig tud a gondjainkra megoldást, akkor ez is nagyon sokat jelent az egészség megőrzésében, mind fizikailag, mind pedig lelkileg.

Forrás:Dr. Gáspár Róbert
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 796
  • e Hét: 2779
  • e Hónap: 16528
  • e Év: 221229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.