Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Gyümölcsoltó Boldogasszony
  2011-03-25 22:21:36, péntek
 
  Március 25-e Jézus fogantatásának ünnepe.
Régi magyar neve, Gyümölcsoltó Boldogasszony, és a hozzá fűződő gazdag hiedelemanyag mutatja, hogy az oltás, szemzés hagyományos napja volt e tájon.
A jámbor néphit szerint azért, mert Mária is ezen a napon fogadta méhébe Jézust.
Racionális elme nem látja itt az összefüggést, de lelkünk mélyén tudunk róla.

A legfőbb istenanya és a nőivarú, az istenfiú-gyümölcsöt termő világfa egymásnak megfelelő
Föld és Tejút jelkép, láttunk már rá példát.
A Bibliában a kép hasonlat-szinten maradt fenn, a messiási próféciákban,
és az angyali üdvözlet szavaiban: ,,áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus".
A középkor látomásos festőinek fatábláin a faistenanya képzete ismét kivirágzik.





Kun Fruzsina: Gyümölcsoltó Boldogasszony

Forrás: Jeles napok
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyümölcsoltó Boldogasszony
  2011-03-25 21:52:23, péntek
 
  Március hó 25. napja az ,,Üdvözlégy" születésnapja.
A Katolikus Egyház hagyománya e naphoz köti az ,,Angyali Üdvözletet",
Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját.


Gyümölcsoltó Boldogasszony, a Müncheni-kódex naptárában "Máriának hiredetette napja",
a szegedi eredetű Lányi-kódexben "Testbefogadó Boldogasszony",
az Érdy-kódexben "Asszonyunk Szűz Máriának Szeplételen Foganatja",
a Lőcsei Kalendáriumban (1642) "Boldogasszony Fogadása",
de már a Winkler-kódex naptárában és a Debreczeni-kódexben
"Gyümölcsoltó Boldogasszony", a moldvai csángó Gajcsánában "Gyimőcsótó",
az Angyali Üdvözlet Napja: Mária megfogant a Szentlélektől.

Üdvözlégy kinyílt szűz virág,
Szűzen szülő szép anyaság,
Kegyes királyné asszonyság,
Csillaggal fénylő boldogság.


Csanádi Albert - Himnusz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére

Zengjed, nyelv, a szűzi méhnek
angyali dicséretét,
melybe szállva ég Királya
formát öltött, emberét,
és megszülte férfi nélkül
Szűzanyánk a gyermekét.


Mennyországnak küldötteként
Gábor angyal lejöve:
szűzhöz, kinek nemzetsége
Dávid király nemzete,
neveztetik Máriának,
s Józsefnek a jegyese.


Üdvözlégy, szólt, érintetlen
s kegyelemmel teljes lány,
áldott vagy te mindnyájuk közt,
asszony csak van valahány:
mert szépséged megkívánta
atyai bölcs tudomány.


Ő hallgatva míg töprengett,
mit jelentsen e szózat,
újra szól az égi küldött
ismételve e szókat:
ne félj, ne félj, ó, Mária,
Istent szülni méltó vagy.


Mert az Úrnál egyedül csak
te találtál kegyelmet,
megfogansz és megszülöd majd
megváltóját embernek,
Jézus lesz a neve néki,
ki üdvőzit népeket.


Nagy lesz ő, s a Magasságos
gyermekének hívatik:
Istentől majd Dávid atyánk
trónja néki adatik,
s Jákob népén, nemzetségén
örökké uralkodik.


S miként lesz az, kérdi a Szűz,
mert férfit nem ismerek,
az angyaltól víg jóslattal
hangzik rá a felelet:
Istent szülsz majd, de megtartod
a szüzességjeleket.


Mert a mennyek országából
a Szentlélek száll reád,
akitől a szűzi méhed
megfoganja a fiát,
atyjának ki mondhatja majd
magasságnak az Urát.


S hogy ne kétkedj, ím, rokonod,
a meddő s élemedett
Erzsébet is hat hónapja
hord méhében gyermeket,
mert az Úr amit kimondott,
lehetetlen nem lehet.


Legyen nekem igéd szerint,
mondja Szűz az angyalnak,
engedelmes lánya vagyok
a felséges parancsnak,
s méhe szűzen helyet adott
az isteni magzatnak.

Fordította: Csonka Ferenc

Forrás:www.polgarinfo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Angyali üzenet
  2011-03-25 21:42:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-03-25 20:29:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Szombat - menü ajánlat
  2011-03-25 20:26:42, péntek
 
  Szombat - menü ajánlat

Reggeli: Körözöttel töltött paprika
Előétel: Magyaros laskagombaleves
Főétel: Tormával töltött marhafelsál
Desszert: Túrógombóc diókabátban
Vacsora: Virsli tésztában sütve
Vegetáriánus ajánlat: Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve


Körözöttel töltött paprika:

Hozzávalók:
A harmados körözötthöz:
20 dkg juhtúró
20 dkg tehéntúró
20 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra reszelve
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
Valamint:
zöldpaprika

Elkészítés:
A harmados körözött anyagait összekeverjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a habosra kevert körözöttel megtöltjük. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.





Megjegyzés:
Tálaláskor szeletelve is tehetjük a tányérra.

A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!


Magyaros laskagombaleves:

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
40 dkg laskagomba
2 kisebb sárgarépa
1 fehérrépa
étolaj

bors
1 kis csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
pirospaprika
A levesbetéthez:
1 tojás
liszt

Elkészítés:
A hagymát finomra, a laskagombát nagyobb, a répát és gyökeret közepes kockára vágjuk.

Az olajon a hagymát üvegesre dinszteljük, azután a gombát és a kétféles répát hozzáadva tovább piritjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd először liszttel, azután pirospaprikával megszórjuk. Jól elkeverjük. Bő 1,2 liter vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg az összes zöldség meg nem puhul.

A levesbetéthez a tojást kissé felferjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségű massza legyen belőle. Kávéskanállal apró galuskákat szaggatunk a levesbe, pár percig főzzük, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Megjegyzés:
Kissé elfeledett a laskagomba felhasználása, pedig finom. Levesnek, kirántva is szoktam elkészíteni.

A receptet Ibolya950 küldte. Köszönjük!


Tormával töltött marhafelsál:

Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál egészben
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl száraz fehérbor
6 evőkanál reszelt asztali torma
3 kiskanál porcukor
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál zsemlemorzsa
őrölt fehérbors

olaj

Elkészítés:
Marhánkat sózzuk, borsozzuk, és egy megfelelő méretű edényben az olajon körös-körül fehéredésig sütjük. A felkarikázott hagymát köréje hajigáljuk, kicsit megfuttatjuk. Ha már kirohangálta magát, leöntjük a borral, fedő alá rejtjük, és kicsi lángon jó 1,5 ra alatt puhára pároljuk. Ha szüksége van közben egy kis vízre, ám adjunk neki.

Közben igyunk egy laza fröccsöt, és készítsük el a tölteléket. Kedves kis tálkánkban keverjük össze a tormát, a porcukrot, a tejfölt, és a zsemlemorzsát. Gyengéden sózzuk meg. Ha húsunk megpuhult, szúrjuk fel, és töltsük meg a tormakrémmel. Zárjuk le a végeket, és hagyjuk még a saját levében párolódni egy bő negyedórát.

Tálaljuk felszeletelve, burgonyapürével, valamint párolt zöldségekkel körítve. Cabernet sauvignon illik hozzá.

Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!


Túrógombóc diókabátban:

Hozzávalók:
50 dkg túró
2 db tojás
2 evőkanál tejföl
12 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
csipet só
8 dkg darált dió

Elkészítés:
1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá.

2. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát.

3. Keverjük a habot a túrós masszához, és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órára.

4. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat, és óvatosan csúsztassuk a vízbe.

5. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon).

6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig, és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban.

7. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés:
Evés előtti este elkészíthetjük a masszát, és hűtőben tároljuk a kifőzésig.

Ha a diópirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzésével, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat, és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves).

Készíthetünk édes tejfölt cukorral vagy lekvárral (pl. áfonya vagy barack), illetve aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr vagy ízesített joghurttal.





A képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonyalekvárral ízesített tejföllel tálalva.

A receptet és a fotót Receptmuves küldte. Köszönjük!


Virsli tésztában sütve:

Hozzávalók:
40 dkg leveles vajas tészta (fagyasztott)
5 pár virsli
1 tojás sárgája
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtom, négyzetekre vágom, a virslit bőrétől, burkolatától megszabadítva beletekerem a tésztadarabokba, a tojásságával megkenem, reszelt sajtot szórók rá.

Sütőpapírral bélelt vagy olajjal kikent tepsiben a 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tolom, megsütöm.

Pohár sörrel, laza fröccsel kiadós vacsora.

Megjegyzés:
Gyorsabban elkészül, mint amennyi idő alatt leírtam. Persze ha hazaértünk, tusolás meg más teendők előtt a fagyasztott tésztát vegyük ki a mélyhűtőből!

Vegások sajttal, gombával töltve is készíthetik. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve:

Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
3 egész tojás
5 tojássárgája
40 dkg liszt
3 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg friss kecskesajt
2 tojás
6 dkg cékla
1 evőkanál frissen reszelt torma
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
2 szál zöldhagyma
A sáfrányszószhoz:
5 dkg vaj
1 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál sáfrány
1 dl fehérbor
2 dl zöldségleves
1 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
A cukorborsóhoz:
10 dkg cukorborsó
3 dkg vaj

Elkészítés:
1. A céklát fóliába tekerve megsütjük 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt.

2. A tésztát összedolgozzuk (3 tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só), és pihentetjük egy órát.

3. A megpuhult céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a kecskesajthoz, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (2 tojás, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem és 2 szál zöldhagyma apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük.

4. A tésztát kinyújtjuk (3 mm vékonyra), rákenjük a tölteléket, és konyharuha segítségével úgy tekerjük fel, mint a beiglit. A tészta szélén hagyunk egy 3 cm-es részt, ahova nem teszünk tölteléket, ezt tojással lekenjük, és bezárjuk a tekercset.

5. A feltekert tésztát fakanál nyelével 5 cm-ként lenyomjuk, és késsel elvágjuk (így jönnek létre a táskák). Konyharuhával letakarva pihentetjük, közben elkészítjük a mártást.

6. 5 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sárfányt hozzáadjuk, felöntjük fehérborral, befőzzük a felére, hozzáöntjük a levest és a tejszínt, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk, átszűrjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.

7. A cukorborsót 3 dkg vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy csipet vaníliás cukrot adunk hozzá.

8. A táskákat lobogó sós vízben megfőzzük, a szósszal és a cukorborsóval forrón tálaljuk.

1 óra 40 perc
Fogyasztható: azonnal





Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje.

Fotó: Győrfi Viki

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 6482
  • e Hónap: 11520
  • e Év: 141227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.