|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011-03-25 22:21:36, péntek
|
|
|
Március 25-e Jézus fogantatásának ünnepe.
Régi magyar neve, Gyümölcsoltó Boldogasszony, és a hozzá fűződő gazdag hiedelemanyag mutatja, hogy az oltás, szemzés hagyományos napja volt e tájon.
A jámbor néphit szerint azért, mert Mária is ezen a napon fogadta méhébe Jézust.
Racionális elme nem látja itt az összefüggést, de lelkünk mélyén tudunk róla.
A legfőbb istenanya és a nőivarú, az istenfiú-gyümölcsöt termő világfa egymásnak megfelelő
Föld és Tejút jelkép, láttunk már rá példát.
A Bibliában a kép hasonlat-szinten maradt fenn, a messiási próféciákban,
és az angyali üdvözlet szavaiban: ,,áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus".
A középkor látomásos festőinek fatábláin a faistenanya képzete ismét kivirágzik.
Kun Fruzsina: Gyümölcsoltó Boldogasszony
Forrás: Jeles napok |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2011-03-25 21:52:23, péntek
|
|
|
Március hó 25. napja az ,,Üdvözlégy" születésnapja.
A Katolikus Egyház hagyománya e naphoz köti az ,,Angyali Üdvözletet",
Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját.
Gyümölcsoltó Boldogasszony, a Müncheni-kódex naptárában "Máriának hiredetette napja",
a szegedi eredetű Lányi-kódexben "Testbefogadó Boldogasszony",
az Érdy-kódexben "Asszonyunk Szűz Máriának Szeplételen Foganatja",
a Lőcsei Kalendáriumban (1642) "Boldogasszony Fogadása",
de már a Winkler-kódex naptárában és a Debreczeni-kódexben
"Gyümölcsoltó Boldogasszony", a moldvai csángó Gajcsánában "Gyimőcsótó",
az Angyali Üdvözlet Napja: Mária megfogant a Szentlélektől.
Üdvözlégy kinyílt szűz virág,
Szűzen szülő szép anyaság,
Kegyes királyné asszonyság,
Csillaggal fénylő boldogság.
Csanádi Albert - Himnusz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére
Zengjed, nyelv, a szűzi méhnek
angyali dicséretét,
melybe szállva ég Királya
formát öltött, emberét,
és megszülte férfi nélkül
Szűzanyánk a gyermekét.
Mennyországnak küldötteként
Gábor angyal lejöve:
szűzhöz, kinek nemzetsége
Dávid király nemzete,
neveztetik Máriának,
s Józsefnek a jegyese.
Üdvözlégy, szólt, érintetlen
s kegyelemmel teljes lány,
áldott vagy te mindnyájuk közt,
asszony csak van valahány:
mert szépséged megkívánta
atyai bölcs tudomány.
Ő hallgatva míg töprengett,
mit jelentsen e szózat,
újra szól az égi küldött
ismételve e szókat:
ne félj, ne félj, ó, Mária,
Istent szülni méltó vagy.
Mert az Úrnál egyedül csak
te találtál kegyelmet,
megfogansz és megszülöd majd
megváltóját embernek,
Jézus lesz a neve néki,
ki üdvőzit népeket.
Nagy lesz ő, s a Magasságos
gyermekének hívatik:
Istentől majd Dávid atyánk
trónja néki adatik,
s Jákob népén, nemzetségén
örökké uralkodik.
S miként lesz az, kérdi a Szűz,
mert férfit nem ismerek,
az angyaltól víg jóslattal
hangzik rá a felelet:
Istent szülsz majd, de megtartod
a szüzességjeleket.
Mert a mennyek országából
a Szentlélek száll reád,
akitől a szűzi méhed
megfoganja a fiát,
atyjának ki mondhatja majd
magasságnak az Urát.
S hogy ne kétkedj, ím, rokonod,
a meddő s élemedett
Erzsébet is hat hónapja
hord méhében gyermeket,
mert az Úr amit kimondott,
lehetetlen nem lehet.
Legyen nekem igéd szerint,
mondja Szűz az angyalnak,
engedelmes lánya vagyok
a felséges parancsnak,
s méhe szűzen helyet adott
az isteni magzatnak.
Fordította: Csonka Ferenc
Forrás:www.polgarinfo.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2011-03-25 20:26:42, péntek
|
|
|
Szombat - menü ajánlat
Reggeli: Körözöttel töltött paprika
Előétel: Magyaros laskagombaleves
Főétel: Tormával töltött marhafelsál
Desszert: Túrógombóc diókabátban
Vacsora: Virsli tésztában sütve
Vegetáriánus ajánlat: Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve
Körözöttel töltött paprika:
Hozzávalók:
A harmados körözötthöz:
20 dkg juhtúró
20 dkg tehéntúró
20 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra reszelve
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
Valamint:
zöldpaprika
Elkészítés:
A harmados körözött anyagait összekeverjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a habosra kevert körözöttel megtöltjük. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Megjegyzés:
Tálaláskor szeletelve is tehetjük a tányérra.
A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!
Magyaros laskagombaleves:
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
40 dkg laskagomba
2 kisebb sárgarépa
1 fehérrépa
étolaj
só
bors
1 kis csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
pirospaprika
A levesbetéthez:
1 tojás
liszt
Elkészítés:
A hagymát finomra, a laskagombát nagyobb, a répát és gyökeret közepes kockára vágjuk.
Az olajon a hagymát üvegesre dinszteljük, azután a gombát és a kétféles répát hozzáadva tovább piritjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd először liszttel, azután pirospaprikával megszórjuk. Jól elkeverjük. Bő 1,2 liter vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg az összes zöldség meg nem puhul.
A levesbetéthez a tojást kissé felferjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségű massza legyen belőle. Kávéskanállal apró galuskákat szaggatunk a levesbe, pár percig főzzük, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Kissé elfeledett a laskagomba felhasználása, pedig finom. Levesnek, kirántva is szoktam elkészíteni.
A receptet Ibolya950 küldte. Köszönjük!
Tormával töltött marhafelsál:
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál egészben
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl száraz fehérbor
6 evőkanál reszelt asztali torma
3 kiskanál porcukor
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál zsemlemorzsa
őrölt fehérbors
só
olaj
Elkészítés:
Marhánkat sózzuk, borsozzuk, és egy megfelelő méretű edényben az olajon körös-körül fehéredésig sütjük. A felkarikázott hagymát köréje hajigáljuk, kicsit megfuttatjuk. Ha már kirohangálta magát, leöntjük a borral, fedő alá rejtjük, és kicsi lángon jó 1,5 ra alatt puhára pároljuk. Ha szüksége van közben egy kis vízre, ám adjunk neki.
Közben igyunk egy laza fröccsöt, és készítsük el a tölteléket. Kedves kis tálkánkban keverjük össze a tormát, a porcukrot, a tejfölt, és a zsemlemorzsát. Gyengéden sózzuk meg. Ha húsunk megpuhult, szúrjuk fel, és töltsük meg a tormakrémmel. Zárjuk le a végeket, és hagyjuk még a saját levében párolódni egy bő negyedórát.
Tálaljuk felszeletelve, burgonyapürével, valamint párolt zöldségekkel körítve. Cabernet sauvignon illik hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!
Túrógombóc diókabátban:
Hozzávalók:
50 dkg túró
2 db tojás
2 evőkanál tejföl
12 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
csipet só
8 dkg darált dió
Elkészítés:
1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá.
2. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát.
3. Keverjük a habot a túrós masszához, és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órára.
4. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat, és óvatosan csúsztassuk a vízbe.
5. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon).
6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig, és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban.
7. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.
Megjegyzés:
Evés előtti este elkészíthetjük a masszát, és hűtőben tároljuk a kifőzésig.
Ha a diópirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzésével, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat, és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves).
Készíthetünk édes tejfölt cukorral vagy lekvárral (pl. áfonya vagy barack), illetve aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr vagy ízesített joghurttal.
A képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonyalekvárral ízesített tejföllel tálalva.
A receptet és a fotót Receptmuves küldte. Köszönjük!
Virsli tésztában sütve:
Hozzávalók:
40 dkg leveles vajas tészta (fagyasztott)
5 pár virsli
1 tojás sárgája
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtom, négyzetekre vágom, a virslit bőrétől, burkolatától megszabadítva beletekerem a tésztadarabokba, a tojásságával megkenem, reszelt sajtot szórók rá.
Sütőpapírral bélelt vagy olajjal kikent tepsiben a 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tolom, megsütöm.
Pohár sörrel, laza fröccsel kiadós vacsora.
Megjegyzés:
Gyorsabban elkészül, mint amennyi idő alatt leírtam. Persze ha hazaértünk, tusolás meg más teendők előtt a fagyasztott tésztát vegyük ki a mélyhűtőből!
Vegások sajttal, gombával töltve is készíthetik. Jó étvágyat hozzá, Nani.
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve:
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
3 egész tojás
5 tojássárgája
40 dkg liszt
3 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg friss kecskesajt
2 tojás
6 dkg cékla
1 evőkanál frissen reszelt torma
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
2 szál zöldhagyma
A sáfrányszószhoz:
5 dkg vaj
1 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál sáfrány
1 dl fehérbor
2 dl zöldségleves
1 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
A cukorborsóhoz:
10 dkg cukorborsó
3 dkg vaj
Elkészítés:
1. A céklát fóliába tekerve megsütjük 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt.
2. A tésztát összedolgozzuk (3 tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só), és pihentetjük egy órát.
3. A megpuhult céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a kecskesajthoz, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (2 tojás, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem és 2 szál zöldhagyma apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük.
4. A tésztát kinyújtjuk (3 mm vékonyra), rákenjük a tölteléket, és konyharuha segítségével úgy tekerjük fel, mint a beiglit. A tészta szélén hagyunk egy 3 cm-es részt, ahova nem teszünk tölteléket, ezt tojással lekenjük, és bezárjuk a tekercset.
5. A feltekert tésztát fakanál nyelével 5 cm-ként lenyomjuk, és késsel elvágjuk (így jönnek létre a táskák). Konyharuhával letakarva pihentetjük, közben elkészítjük a mártást.
6. 5 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sárfányt hozzáadjuk, felöntjük fehérborral, befőzzük a felére, hozzáöntjük a levest és a tejszínt, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk, átszűrjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
7. A cukorborsót 3 dkg vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy csipet vaníliás cukrot adunk hozzá.
8. A táskákat lobogó sós vízben megfőzzük, a szósszal és a cukorborsóval forrón tálaljuk.
1 óra 40 perc
Fogyasztható: azonnal
Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje.
Fotó: Győrfi Viki
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
123 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1968
- e Hét: 6482
- e Hónap: 11520
- e Év: 141227
|
|
|