Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Zsóka tavaszi képe
  2011-03-26 23:12:32, szombat
 
  Szia drága Barátnőm!
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁSOD ÉS A SZÉP AJÁNDÉKODAT!
Kivánok neked és kedveseidnek szép estét, jó éjszakát,
ezzel a tavaszt váró képpel!! puszi: Zsóka

........


Válasz a NIng oldalon
 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szép kép katica bogárkákkal
  2011-03-26 23:03:04, szombat
 
  ...... ......

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Képek a tavaszról
  2011-03-26 22:58:36, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Kovácsné I. A Tavaszról
  2011-03-26 22:27:03, szombat
 
  Kovácsné Perei Irma: A tavaszról
(2011. március 10.)

A reggeleid, még hidegek,
Szeled, még kifújja a kabátok alól a meleget,
De már sugaraiddal jelzed nekünk jöttödet.

Mosolygós arcú emberek,
A játszótereken szaladgáló gyerekek,
Mind, mind téged köszöntenek.

Felöltözteted, a ma még kopasz fák ágait,
Előcsalogatod, a kiskertek virágait,
Veled, a rét is zöld ruhába öltözik.

Az égre, sok szép bárányfelhő költözik,
A rég nem látott madársereg is megérkezik,
Csicseregve boldogan, hogy újra
Tavasz van.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
kertbe tevékenykedtem
  2011-03-26 22:00:23, szombat
 
  Szia Maroka!
Jó neked, hogy túl vagy már a nagytakarításon. Én a kertbe tevékenykedtem, a nagytakarítás egyenlőre elmaradt. Holnapra már rosszabb időt mondanak...sajnos! Böbe55




Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Napéjegyenlőség, 03.20
  2011-03-26 21:04:18, szombat
 
  Napéjegyenlőség, 03.20
A Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik, amikor a Nap pontosan keleten kel, 90° magasan delel az Egyenlítőn, és pontosan nyugaton nyugszik, megkezdődik a csillagászati tavasz.

...... ........


Ez a nap március 21-e, illetve március 20-a, ritkán március 19-e, a naptárrendszer és a föld mozgásának eltérései következtében.
Az eltérés a naptári és a csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a napéjegyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.



Március 21-én a kora hajnali órákban érkezik vissza látszó évi útjáról a Nap a Kos csillagképbe eső Tavaszpontba, anonnan az elmúlt év március 20-án pályájára indult. Ismét eltelt egy tropikus esztendő, az északi félgömbön tavaszi napéjegyenlőségnek, a délin őszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.
A hosszú tél után sokunk számára ez az év egyik legreménytelibb, a tavasz kezdetének napja, amelyhez számos, főként az újjászületésre vonatkozó elgondolás társul. Az is eléggé közismert és valamiként szerepel is tavaszi várakozásaink között, hogy a napéjegyenlőséget hamarosan követi az igen gyakran még márciusban, sok esetben pedig csak áprilisban beköszöntő húsvét. Az ünnepnek ez a naptári mozgása sokakat zavarba ejt. Mi köze a napéjegyenlőségnek a húsvéthoz és miért ez a mozgás? - teszik fel gyakran ezt a kérdést. Minthogy a húsvét-dátum meghatározása körül már az ősegyházban is nagy viták voltak, bizonyos esetekben pedig még napjainkban is vitatott a dátum, érdemes áttekinteni azokat a körülményeket, amelyek ehhez a helyzethez vezettek. Annál is inkább, mivel a hazai népszerűsitő irodalom még számos részletkérdés magyarázatával adós ebben a kérdésben.


Tavaszi napéjegyenlőség: 2011/03/20 23:22:21
Nyári napforduló .........: 2011/06/21 17:17:37
Őszi napéjegyenlőség....: 2011/09/23 9:05:20
Téli napforduló ...... .....: 2011/12/22 5:31:08


 
 
1 komment , kategória:  Pontos idő  
Nyári időszámítás: vasárnap
  2011-03-26 20:20:48, szombat
 
  2011. március 27-én nyári időszámítás
Vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat

Nyári időszámítás:
Az órák előre igazítása, hogy a nappalokat meghosszabbítsák. Az északi féltekén általában március végén vagy április elején igazítják előbbre az órákat, majd szeptember végén vagy október végén állítják vissza őket. Magyarországon a II. világháború idején vezették be a nyári időszámítást, majd hosszú szünet következett, és 1979-ben tértek újra vissza hozzá.

Az óra előre állítása az emberek és az állatok biológiai funkcióinak nem kedvez!
Téves elmélet, hogy órával kevesebbet világítunk árammal.. Ugyanis reggel 1 órával később kezd pirkadni, s ebből következik, hogy reggel egy órával tovább fogunk villanyvilágítást használni. Igaz este egy órával később kapcsolunk villanyt. Holnap este 18 óra helyett 19 órakor lesz sötét. Reggel viszont 5 óra helyett csak 6 órakor fog világosodni.

A napnak hiszünk, nem az órának
Forrás: National Geographic Online
A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát lehet megtakarítani.
A nyári időszámítás ellen hadakozik az Európai Parlament egy német képviselője. Herbert Reul eddig már több beadványban bizonygatta, hogy mennyire káros az egészségre az órák tavaszi és őszi átállítása. A kiváltképpen energiaügyi kérdésekre szakosodott képviselő szerint teljesen alaptalan az a feltételezés, hogy a nyári időszámítás jelentős energia-megtakarítással jár. A nyári időszámítás az energia-felhasználás terén nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.
A nyári időszámításra történő átállás megzavarja az ember belső óráját, ahelyett, hogy segítené a hosszabb nappalokhoz szokást" - állítja Till Roenneberg és Thomas Kantermann, a müncheni Ludwig-Maximilián Egyetem kronobiológusai, akik két holland kollégájukkal közösen az eddigi legnagyobb szabású kutatást végezték el 55 ezer közép-európai lakos alvási szokásait tanulmányozva. A bajor főváros egyetemének orvostudományi fakultásán a kutatók számos kísérlet alapján kimutatták, hogy az emberi szervezetet alaposan megviseli, hogy egy tavaszi napon 60 perccel előbbre állítják az órákat. A kutatók szerint az emberi szervezet biológiai órája ezzel a mesterséges beavatkozással csak lassan tud megbirkózni, más szóval az elalvás és a felkelés ritmusában zavar lép fel, következésképpen az óramutatók előbbre igazítását követő egy hónapban csökken a reakcióképesség, eredménytelenebb a stresszkezelés és gyakoribb a munkaidő alatt fellépő fáradtság. Ezt nem egy esetben váratlanul jelentkező fejfájás is kísérheti.
Svéd kutatók arra jutottak, hogy a tavaszi átállás utáni három munkanapon megnő a szívinfarktus kockázata, mert a szervezetnek kevesebb ideje marad a pihenésre. A tejtermelő gazdák is panaszkodtak már, szerintük kevesebb tejet adnak a tehenek.
,,Az ember biológiai órája az évszakok körforgásával, a napfelkelte alakulásával együtt változik" - mondja Thomas Kantermann. Ezáltal a természetes alvó és aktív periódusaink folyamatosan az adott évszakhoz igazodnak. ,,Kutatási eredményeink szerint, éppen ezt a világos órák változáshoz való alkalmazkodást segítő mechanizmust zavarja meg a nyári időszámításra történő átállás" - írják a kutatók a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban.
A kísérletben résztvevőknek részletesen be kellett számolniuk alvási szokásaikról, a hétköznapokat és a hétvégéket is beleértve. Ezekből a beszámolókból a tudósok arra jutottak, hogy a kísérleti alanyok szabadnapjaikon, amikor nem kellett időhöz kötötten felkelniük, ébredésüket a reggeli világossághoz igazították.
Egy másik kísérletben a kutatók ötven személy aktív és alvó periódusát vették górcső alá az óraátállítás előtt és utáni négy hétben, amelyhez a kérdőív mellett egy a testi aktivitást mérő eszközt is segítségül hívtak. Ez a második kísérlet ismét megerősítette a német és holland kutatók azon feltételezését, amely szerint a szabadnapjaikon a tesztalanyok napi ritmusa nem a nyári időszámításhoz igazodik, hanem biológiai órájukra hallgatva a világos-sötét periódusok vezérlik azt.
Nincs semmi értelme?
Erre alapozzák a kutatók azon elméletüket, amely szerint a március utolsó vasárnapján egy órát előre és október utolsó vasárnapján egy órát visszaállított időnek semmi valódi előnye nincs az emberiség számára.
A szakemberek tanulmányukban elmondják, hogy ugyan a nyári időszámítás lassan egy évszázada használatban van a világ számos országában, annak a magatartásra és az emberi pszichére gyakorolt hatásait kevesen és nem kellő alapossággal kutatták eddig.
Az 1907-ben William Willett által kiötlött óraátállítást 1916-tól széles körben kezdték alkalmazni, először az első világháború sújtotta országok gazdaságaiban, a szén és egyéb energiahordozókkal való spórolás jegyében.
Pro és kontra
A nyári időszámítás bevezetői azzal érveltek később, hogy így meghosszabbítható a munkaidő utáni világos órák száma, amelyet az emberek szabadidős tevékenységre és sportra fordíthatnak. A nyári időszámítás hívei szerint így csökkenthető az áramfogyasztás, kevesebb a nyári időszakban a közlekedési baleset, jótékony hatással van az emberek egészségére, sőt egyesek odáig is elmentek, hogy az esti világos órák számának növekedése a bűnözés csökkenéséhez is vezet. A téma kritikusai szerint azonban az óraátállítás árthat a mezőgazdaságnak és egyéb tevékenységeknek, amelyek összefüggésben vannak a napos órák számával. Az energiatakarékosság kapcsán a szkeptikusok pedig arra jutottak, hogy hiába sötétedik este később, ezáltal az emberek később is térnek nyugovóra, s nemhogy energiát spórolna vele a gazdaság, de további áramfogyasztást generál. A bűnözéssel kapcsolatos összefüggésre semmiféle hiteles mérés nem létezik, az egészségügyre gyakorolt hatása a plusz sportidő révén vitathatatlan, az eltolt időérzékelés viszont káros is lehet.
Jó a kereskedelemnek
Számos kereskedelmi szektor igen nagy plusz bevételhez jut a nyári időszámítás által, míg mások komoly veszteségeket könyvelhetnek el. Dörzsölik például a markukat a sportszergyártók és az éjjelnappali üzletek működtetői, jelentős bevételtől esnek el viszont a nézettségi mutatókért küzdő médiumok, a színházak és az autósmozik.
Az időváltozás a számítástechnikai cégek számára is többletfejlesztési költségeket generált, számos elektronikai eszköz képtelen alkalmazkodni ehhez, s ez zavarokat eredményezhet.


 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Madár csicsergős
  2011-03-26 20:08:53, szombat
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Köszönöm szépen az Arany Blog
  2011-03-26 19:11:54, szombat
 
  kedves barátnőm Maroka!
Köszönöm szépen az Arany Blog díjat, de nem vártam viszonzást. Te sokkal jobban megérdemled ezt a díjat, tartalmas, és érdekes blogodért. Legyen szép vasárnapod, puszillak Inci

...... .......



...... .......


Köszi szépen a gyors választ.
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Hétvégi kép, Sharontól
  2011-03-26 18:30:06, szombat
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 546 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3433
  • e Hét: 19825
  • e Hónap: 32501
  • e Év: 266248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.