Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Alaptörvénnyel is külföldi ...
  2011-03-29 22:47:38, kedd
 
  Velencei bizottság a magyar alaptörvényről:

http://www.origo.hu/itthon/20110329-a-velencei-bizottsag-velemenye-az-alaptorveny -nehany-kerdeserol.html


Az alaptörvénnyel is külföldi pofonba futott bele a kormány

Kedden tette közzé az emberi jogok érvényesülésén őrködő Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság azt az állásfoglalást, amelyet a magyar kormány kérésére készített a készülő alaptörvény egyes kérdéseiről. A tekintélyes jogászokból álló bizottsággal Navracsics Tibor kormányfő-helyettes állt kapcsolatban, akinek korábbi nyilatkozataiból már lehetett tudni, hogy a testület nem feltétlenül elégedett a magyar alkotmánytervekkel, de a kedden nyilvánosságra hozott dokumentum (innen letölthető angol nyelven pdf formátumban) http://www.venice.coe.int/docs/2011/CDL-AD(2011)001-e.pdf kifejezetten kemény bírálatokat fogalmaz meg.

A Bizottság szerint aggályok merültek fel az alkotmányozási folyamat átláthatóságával kapcsolatban, és túl szorosnak tartják annak ütemtervét is, hiszen a kormánypártok április 18-án akarják elfogadni az új alaptörvényt. "Mivel a tervezet csak 2011. március 14-én került a parlament elé, csak korlátozott mértékben lehetett nyilvánosan megvitatni azokat a változásokat és újdonságokat, amelyek a leendő alkotmányban szerepelnek" - írja véleményében a Bizottság.
A testület emlékeztet arra: egy demokratikus alkotmányozási folyamatban a legfontosabb követelmény az átláthatóság, a nyitottság, illetve a vélemények sokféleségének kifejtését lehetővé tevő időkeret. A Bizottság szerint nem lehet tartós, fenntartható szöveget létrehozni "széles körű és érdemi" vita nélkül, amelyben a civil szervezetek, a tudomány és a média is részt vesz. A testület szerint kerülni kell a szigorú időkereteket is, a menetrendet a vita előrehaladásához kell igazítani.
A Bizottság kritikával illette azt is, hogy a kormánypártok tavaly ősszel korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét, és a testület hozzáteszi, sajnálja, hogy ez a korlátozás a tervek szerint a továbbiakban is fennmarad. A Bizottság szerint a kormánypártok ezzel épp a saját maguk által meghirdetett céllal, az alapjogok erősítésével megy szembe. Az alkotmányozás feszített menetrendje miatt Magyarországon is több kritika érte a kormánypártokat, amelyek ezt azzal utasították vissza, hogy informálisan már a kilencvenes évek óta zajlik az alkotmányról szóló vita. Az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett menetrend szerint az új alaptörvény 2012. január elsején lép majd hatályba.
Az [origo] kedden délután megkereste a Velencei Bizottsággal kapcsolatban álló Navracsics Tibor által vezetett közigazgatási minisztériumot, hogy mi a reakciójuk az állásfoglalásra, de azt közölték, hogy az alkotmányozási kérdések a Fidesz-frakcióhoz tartoznak, így kérdésünket továbbítottuk hozzájuk.
Megelőző csapás
A Velencei Bizottság véleményét a magyar kormány kérte ki. A testület (hivatalos nevén Jog a Demokráciáért Európai Bizottság) a strasbourgi központú Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben hozták létre, jelenleg 57 tagállam és hét megfigyelő ország vesz részt a munkájában. A Bizottság magyar tagja Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, illetve Trócsányi László korábbi alkotmánybíró, jelenlegi párizsi nagykövet
Navracsics Tibor még február 21-én fordult a testülethez, és három témában kért állásfoglalást: az Európai Unió Alapjogi Chartájának átültetéséről a magyar alaptörvénybe, az Alkotmányos előzetes - vagyis még a jogszabályok hatályba lépése előtt gyakorolt - normakontrolljáról, illetve az úgynevezett actio popularis (ami azt jelenti, hogy bárki fordulhat az Ab-hez beadványával) megszüntetéséről.
A Fidesz egyik névtelenséget kérő vezető politikusa hétfőn az [origo]-nak azt mondta: a kormány "proaktív volt", vagyis a testület véleményének kikérésével igyekezett megelőzni, hogy a médiatörvény körül kialakult nemzetközi vitához hasonló ügy kerekedjen az alkotmányozásból, különösen az Ab jogkörének korlátozásából.
Erre a törekvésre utal az is, hogy Szájer József fideszes EP-képviselő kedd délutánra meghallgatást szervezett Brüsszelben az új magyar alaptörvényről. Ezen a szocialisták nem tudnak részt venni, mivel - Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Twitter-bejegyzése szerint - éppen Athénban tartanak frakcióülést. A médiatörvény esetében a liberális és baloldali EP-képviselők voltak az aktívabbak, és több olyan fórumot tartottak, amelyeken kemény kritikák érték a magyar kormányt.
Három kérdés, három válasz
A Velencei Bizottsággal tárgyaló Navracsics már korábban jelezte, hogy elhangzottak kritikák például a feszes menetrend és az Ab korlátozása miatt, ő azonban az MTI tudósítása szerint azt emelte ki, hogy a testület tagjai jónak tartják az alkotmányozás irányát, alapelveit. A Bizottság ugyanakkor a kedden közzétett dokumentumban hangsúlyozza, hogy ők csak a három feltett kérdésről fogalmaznak meg véleményt, nem pedig magáról az alaptörvény tervezetéről. Az állásfoglalásban szerepel, hogy március elején, amikor munkacsoportjuk Budapesten járt, még nem is volt ismert az alaptörvény tervezete, és azt a testület március 21-ig nem kapta meg.
A feltett három kérdéssel kapcsolatban is részben kritikus válaszokat fogalmaz meg a Bizottság. Az egyik téma az úgynevezett előzetes normakontroll kérdése volt, amelynek lényege, hogy az Alkotmánybíróság még a hatályba lépés előtt vizsgál meg egy-egy törvényt. Jelenleg előzetes normakontrollt egyedül a köztársasági elnök kérhet, és a bizottság szerint ezt az új alaptörvénynek is meg kellene hagynia, az alaptörvény tervezete szerint azonban a kormány, az országgyűlés többsége, a törvény előterjesztője és az országgyűlés elnöke számára is megnyílik a lehetőség.
A Bizottság szerint ez ahhoz vezethet, hogy túlpolitizálják az alkotmányos felülvizsgálat mechanizmusát. A bizottság szerint ha a kormány vagy más politikai csoportok is élhetnek a lehetőséggel, akkor az Alkotmánybíróság "egymással versengő parlamenti csoportok közötti döntőbíróvá válik a hosszadalmas törvényhozási folyamatban". A bizottság szerint ez súlyosan alááshatja az Alkotmánybíróság és az alkotmányossági felülvizsgálat intézményének hitelességét.
A népi akcióról
A Bizottság nem kifogásolta a magyar kormánypártoknak azt a szándékát, hogy megszüntetnék az úgynevezett actio popularis lehetőségét (vagyis nem fordulhatna bárki az Ab-hoz, csak akinek konkrét jogi érdeke fűződik egy-egy jogszabály alkotmányellenességének kimondásához). A testület szerint ez a megoldás nem ellentétes az európai gyakorlattal.
A testület ugyanakkor "a magyar alkotmányos hagyomány és jogi kultúra" figyelembe vételével fontosnak tartaná, hogy az actio popularis bizonyos elemei fennmaradjanak, vagyis legyen valaki, például az ombudsman, akinek segítségével általános, vagyis konkrét érdek nélküli alkotmányossági vizsgálatot lehessen kérni. Ezt a tanácsot a kormánypártok megfogadták: a parlamenti bizottságban kedden jóváhagyott módosító indítványok szerint az alapvető jogok biztosa, illetve a parlamenti képviselők kérhetnek ilyen felülvizsgálatot az Ab-tól.
A kormány kikérte a Bizottság véleményét arról is, hogy az alapvető jogokat az Európai Unió Alapjogi Chartájából emeljék át a magyar alaptörvénybe. Ezt azonban a Velencei Bizottság nem ajánlja, mivel álláspontja szerint értelmezési nehézségeket okozhat, illetve hatásköri átfedések jöhetnek létre a különböző magyar és európai bírói testületek közt. A Bizottság ezért inkább azt ajánlja, hogy a Chartában foglalt jogokat "inspirációs forrásként" használják. Már korábban kiderült azonban, hogy a kormánypárti tervezet nem vette át szó szerint a Charta megfogalmazásait.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Nem értem a mostani ellenzékie
  2011-03-29 15:20:43, kedd
 
  Nem értem a mostani ellenzékieket sem

Nem értem azokat az ellenzékieket, akik ellenzik az un. ALAPTÖRVÉNYT kiagyalókat "megalkotókat". Nem értem, mert látniuk kell, hogy az ALAPTÖRVÉNY továbbra is azoknak fog kedvezni, akiket az 1990 előtti diktatórikusan uralkodó MSZMP mindenben ,,T"ámogatott, vagy legalább is meg"T"űrt.

Ugyanis, akiket a - magát SZOCIALISTÁNAK hazudott - HATALOM SZÁMŰZÖTT a társadalom perifériájára, azoknak 1990 után sem volt semmi lehetőségük onnan elkerülni, legfeljebb a temetőbe... Ezen NEHÉZSORSÚVÁ tettek nem vihették semmire továbbra sem, mert nem akadt egyetlen egy olyan politikai párt sem, amelyik ELISMERTE volna, hogy 1945 és 1990 közötti 45 évben DIKTATÚRA volt és a többpártrendszer valójában többpárti diktatúrával kormányzott tovább.

Ezért aztán, ugyanazok kerülhettek kompetencia-helyzetbe, mint akik addig is abban voltak, csak legfeljebb másképpen nevezték magukat!

Az MSZMP jogutódja, az MSZP továbbra is azt hazudta, hogy ők valójában a szegények, a kisemberek pártja, miközben pont a kisemberek elől vett el továbbra is minden lehetőséget, hogy a ,,kicsinységéből" fel tudjon emelkedni.

Az összes többi párt is valójában az MSZMP uralkodása alatt kompetenciához jutottak pártja lett és ellenzékben sem tett mást, mint békésen asszisztált az MDF, az SZDSZ és az MSZP ámokfutásához. Amikor a Fidesz 1998 és 2002 közötti négy évben megpróbált minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy ennek a suttyom-diktatúrának véget vessen és megépítse egy új polgári demokrácia alapjait, kénytelen volt a kommunisták által kitermelt ,,elit"tel együttműködni.


Pont úgy, mint ahogy most, 2011-ben teszi ezzel az un. Alaptörvénnyel.
Hiszen, ebben az Alaptörvényben sincs kimondva, hogy DIKTATÚRA VOLT Magyarországon az 1945 utáni évtizedekben és nincs benne szó azokról a milliókról, akiket ez a diktatúra elpusztított, vagy ellehetetlenített a SZÁRMAZÁSA, vagy a MÁSSÁGA miatt!!!


NINCS AZ ALAPTÖRVÉNYBEN SZÓ ARRÓL, hogy MAGYARORSZÁGON SOHA TÖBBÉ NE LEHESSEN SENKIT A SZÁRMAZÁSA, vagy bármilyen mássága MIATT NEGATÍVAN MEGKÜLÖNBÖZTETNI!!!


Éppen ezért, NINCS ERKÖLCSI ALAPJA az MSZP-nek, az LMP-nek és a Jobbiknak sem ezt az alaptörvényt TÁMADNI!!!

Hiszen, továbbra is azok lehetnek Magyarország "megbecsült" polgárai, akik már a diktatórikus időkben elértek valamit... Azok, akik 1990 előtt és után is valamilyen okból kifolyólag testileg- lelkileg- anyagilag leépült állapotban találta és találja a mostani ALAPTÖRVÉNY, nem számíthatnak a társadalom szolidaritására!!!!


A szexuális identitásukban megbetegedettek, pl. a homoszexuálisok továbbra sem engedhetik SZABADON alibi-HÁZASTÁRSUKAT, mert csakis a RABSÁGBAN TARTOTT HETEROSZEXUÁLIS házas-TÁRSSAL FELÉPÍTETT LÁTSZATHÁZASSÁGNAK KÖSZÖNHETI A TÁRSADALOM MEGBECSÜLÉSÉT.

Vagyis, a homoszexuális emberek továbbra is titkolni kényszerülnek másságukat, ha "teljes" életet szeretnének élni. Ezért aztán továbbra is kénytelenek lesznek vagy tüntetni az ,,egyenjogúságért", vagy beállni a sorba és egy LÁTSZATHÁZASSÁGGAL tönkretenni egy EGÉSZSÉGES- HETEROSZEXUÁLIS ember és születendő gyermekeik életét.

- BELEGONDOLT-E MÁR a ,,törvényalkotók" közül VALAKI IS ABBA, HOGY MILYEN GYILKOS ÉLETJÁTSZMÁK zajlanak egy ilyen LÁTSZATházasságban?

- Belegondolt-e már valaki abba, hogy milyen boldogtalanságra kényszerül az ilyen látszat"házasságból" született GYERMEK??? Mert, az ilyen "házasságból" született gyermek saját létjogosultságát érzi megkérdőjelezve folyamatosan!!!

- Belegondolt-e valaki abba, hogy egy ilyen "házasságban" az egészséges nemű (heteroszexuális) ember mennyi, tenger szenvedésre kényszerül?
Mert egy heteroszexuális nő nem érti, hogy miért nem kívánatos a férje számára, ha azt mondja neki örökké, hogy szereti... miközben azt tapasztalja, hogy valami miatt mégsem "működik" közöttük a párkapcsolat, amitől NORMÁLIS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT - az egymáshoz vonzódó KÜLÖNNEMŰ HÁZASTÁRSAK között működik?

Az történik egy ilyen "párkapcsolatban", hogy amikor az egészséges identitású feleség igyekezetéből mégis életre lesz hívva a GYERMEK, akkor a homoszexuális férfitól - védelem és gondoskodás helyett - csak kétségbeesett undorkodást kap és örökös VÁDASKODÁST, merthogy minden egyes újabb "gyermekáldással" TÖNKRETESZI a homoszexuális apa életét! Az ilyen apa örökös menekülésre kényszerül az ELVÁRÁSOK ELŐL!
És mit tesz menekülés közben?
ÁTHÁRÍT és ELHÁRÍT MINDEN FELELŐSSÉGET a heteroszexuális SZÜLŐRE! MONDVÁN: "te akartál gyereket!" "Te önként mondtál le karrierről, mindenről... mert férjhez akartál menni és CSALÁDOT SZERETTÉL VOLNA!!!"

Ez NORMÁLIS, (heteroszexuális) különnemű házastársaknál NEM ILYEN BETEGESEN MÛKÖDIK! OTT UGYANIS, EGYEMBERKÉNT KÜZDENEK A KÖZÖS GYERMEKÉRT, AZ UTÓDOK SORSÁNAK SIKERES ALAKULÁSÁÉRT!


El tudja valaki képzelni a MAGÁNYNAK AZT A MÉRHETETLEN VOLTÁT, amivel MAGÁRA MARAD A HETEROSZEXUÁLIS SZÜLŐ?
NEM!
AZT ELKÉPZELNI NEM TUDJA SENKI - normális, párkapcsolaton alapuló házasságban élő - A VILÁGON!


Éppen azért, amiért én átérzem ezt a RETTENETES ÉLETHELYZETET, követelem, hogy hozzanak olyan törvényt, amelyik nem különböztet meg (diszkriminál) negatívan sem homoszexuálist, sem heteroszexuálist! Vagyis, aki beleszeret egy vele azonos nemű emberbe és vele akar "párkapcsolatban" élni, tegye és tehesse anélkül, hogy megvetés tárgya lenne embertársai szemében!


Hozzanak olyan törvényt, hogy házasságkötés előtti - kötelező orvosi vizsgálaton - minden házasulandó hozza leendő házastársa tudomására minden (szerzett, vagy öröklött) betegségét, másságát!
Az ORVOSI TITOKTARTÁST FEL KELLENE OLDANI - a házasságkötés előtti orvosi vizsgálat alkalmával - mindaddig, míg az emberek el nem jutnak arra az erkölcsi- felelősségvállalás szintjére, amikor már maguktól is őszintén feltárják leendő házastársuk előtt - minden, az utódokat is érintő betegségüket, akár másságukat - még a házasságkötés előtt.

Bp. 2011. március 29.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 50 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1729
  • e Hét: 3439
  • e Hónap: 12043
  • e Év: 47984
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.