Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Angyali mese
  2011-03-29 22:29:39, kedd
 
  Komáromi János - Angyali mese


Kicsi angyal könnye pereg
vigasztalja égi sereg.
Elveszett a glóriája
egyik felhőn sem találja.

Ezüst fényű, kicsi ékszer
viselése sosem kényszer.
Büszke volt rá nagyon-nagyon
értéke nem kincs vagy vagyon.

Hold sugárból éjjel szőtte,
szeretete fogta össze,
fényét tiszta lelke adta.
Vigyáz reá, megfogadta!

...és lám, mégis nyoma veszett!
Szégyen, hogy mindez megesett!
Hol lehet most?- kérdi ríva,
társaira tekint sírva.

Kutat szemük messze nézőn,
szól az egyik együtt érzőn:
Talán leesett a Földre.
Rosszul tetted a felhőre.

Kicsi angyal egyet gondol,
megmenekül tán a gondtól,
alászáll most, le a Földre,
glóriáját megkeresse.

De a Földön merre, hova?
Mennyit kell kóborolnia?
Melyik utat is szeresse?
Hagyja, hogy szíve vezesse!

Könnyem potyog, lábam fárad,
nem láttad a glóriámat?
Így kérdez meg minden embert,
de glóriát senki nem lelt.

Lován léptet szelíd lovag,
kész elűzni a gondokat.
Vidám szívű, de magányos,
ahogy ez már hagyományos.

Ha valaki sír, meghallja!
Tudja, ezt Ő nem hagyhatja!
Keresi, hogy hol segítsen,
bánat már ne keserítsen!

Kicsi lány ül az út szélén,
könnye csorog fehér ingén.
Lehajol hát szelíd lovag:
Meséld el a gondjaidat!

Angyal voltam fenn az égben,
boldog voltam, vígan éltem.
Minden bajtól védett... az ám...
fejemen a szép glóriám!

Elveszett, most mit tehetek?
Boldog most sosem lehetek?
Hordjam folyton bánatomat?
Nem látják már mosolyomat?

Szelíd lovag átöleli,
simogatja, becézgeti:
Ne sírj édes, kicsi angyal
megbirkózunk minden bajjal!

Én megóvlak, megvédelek
s nem kell más, csak szereteted.
Lelked tiszta, láttam rögtön,
boldog leszel itt a Földön!

Mosolyog már kicsi angyal,
nem törődik már a bajjal.
Kinek kell a glóriája,
ha lovagját megtalálta?

A mesének ezzel vége,
meghallgatni tán megérte.
Ha jól figyelsz megtalálod
sorok közt a tanulságot.

Kincseidet elvesztheted,
de őrizd a szereteted!
S könnyeiden át meglátod
Ki hozza a boldogságod!
 
 
0 komment , kategória:  Komáromi János (Koma) versei  
Nincs boldogabb ember
  2011-03-29 19:38:07, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Ima a 4 arkangyalhoz
  2011-03-29 19:26:36, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Angyali üzenet
  2011-03-29 15:02:48, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-03-29 15:02:03, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Kávé
  2011-03-29 13:13:28, kedd
 
  Tartsál ebéd után egy kis pihentető kávészünetet!



 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Nagyvárosi rétesek
  2011-03-29 13:10:28, kedd
 
  Nagyvárosi rétesek


Nem egy rétesboltban jártam már (Budapesten számos akad), de egyiknek a portékájával sem voltam igazán elégedett. Különösen igaz ez a töltelékre: számomra rejtély, miért éri meg például olcsó trükkökkel ,,hígítani" a mákot. Én legalábbis nem vagyok vevő az ilyesmire, pontosabban csak egyszer vagyok vevő...


Mivel már régóta szemeztem a közértben kapható szimpatikus réteslappal, gondoltam, megpróbálok nemcsak a nevében, hanem végre az ízében is ,,házi" réteseket előállítani.




Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges? ;-)

Jó, jó, tudom: az igazi házi rétes tésztáját falusi, fejkendős nénik nyújtják focipálya nagyságú asztalon. Hajnalban kezdik a munkát és napnyugtára készülnek el vele, aztán megtöltik, este megsütik - szigorúan kemencében, légkeverés nélkül -, és a 20-25 rúddal nagyjából éjfélre végeznek is... :) Bennem ilyesfajta képzetek élnek az igazi rétesről. Még nem volt alkalmam megbizonyosodni arról, hogy ez fedi-e a valóságot, de egyszer majd nyakamba veszem az országot, és addig megyek, amíg bele nem csöppenek egy rétessütés kellős közepibe. Viszek mákot is, hogy legyen mivel megtölteni a rudakat.




Jöhet mindkettő!


A mi kis ,,félig házi" rétesünk előre gyártott lapokból készül, de jófajtából: a négybetűs német szupermarketlánc kézzel húzott, normál hűtőpultban kínált réteslapjaiból. Nekem bevált - persze idővel majd kipróbálok más márkákat is (látatlanban merem ajánlani még a ,,kontyos nénis" réteslapot, a leveles tésztájuk például egészen kitűnő).

Nagy kérdés, hogy mivel puhítsuk meg a kissé sprőd réteslapokat, mert ahány gyártó, annyiféle javaslat van a kenésre: az olvasztott vajtól kezdve a tejföllel kevert olajig széles a választék. Ez utóbbi mondjuk mókás volt, mivel a tejfölben kicsapódott az olaj, utána meg sütés közben helyre kis tócsa képződött a rudak alatt, hála a sok zsiradéknak. Ezért úgy döntöttem, maradok a natúr étolajnál, melyet a kenegetés előtt mikróban kissé felmelegítek, hogy könnyebb legyen a ,,mázolás". Ne lepődjünk meg, elég sokat magukba szívnak a lapok! A kenegetéshez liba- vagy lúdtollat javaslok. :)




A káposzta pirítva jó...


Belevaló töltelékek
Hogy legyen kellő összehasonlítási alap, legutóbb három rúd rétest készítettem, más-más töltelékkel (alma, káposzta, mák). A bejglitöltelékhez hasonlóan célszerű ezeket előre elkészíteni, úgyis ki kell hűlniük.




Nem kicsit mákos...


A gyártók rendszerint 2-3 lapot ajánlanak egy-egy rúdhoz - nálam három a minimum, de a nedvdús almát négy lepedőbe burkolom. Érdemes növelni a rétegek számát akkor is, ha elszakad vagy kilukad egy-egy lap.

De most már lapozok, jöjjön a recept!

Nagyvárosi rétes háziasan
Hozzávalók 3 rúdhoz, egyenként 3-4 lapból:
- előre gyártott réteslapok
- étolaj
- víz és konyharuha

Töltelék: mák, alma és káposzta (1-1 rúdhoz való adagok)

A mákoshoz:
- 25 dkg darált mák
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj

A mákot és a porcukrot kb. 2 dl vízzel tűzre tesszük, elkeverjük, összefőzzük (5-6 perc), a végén beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd lefedve kihűtjük.





Az almáshoz:
- 1,20 kg édes alma (tisztítás előtt mérve)
- 5 dkg barna vagy kristálycukor
- őrölt fahéj
- a réteslapra halmozáskor: darált háztartási keksz (közértben kapható)

Az almát meghámozom, magházát nagy lyukon lereszelem, levétől jól kinyomkodom, cukorral és fahéjjal ízesítem. Hűtőbe teszem. Töltéskor az alma alá 3-4 evőkanálnyi kekszmorzsát hintek (hogy felszívja a nedvességet).







Ha biztos választ akarsz, kérdezd szakácsainkat!


Melyik diéta a legjobb?
Válaszd ki, melyiket tudod a legjobban betartani, miben szerepelnek olyan ételek, amelyek kedvedre valóak.


Megújultak játékaink!
A gyümölcsszüret és a gofris játék mellett már puzzle és palacsintás játékunk is van! Kipróbálod?

Muffinmánia
Egy vaskos szakácskönyvnyi muffinrecept vár... Sósak, édesek, csokisak, gyümölcsösek...
TŰPRÓBA (BLOG) « vissza .Nagyvárosi rétesek Cikk mentése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása
. Cikk mentése Nagyvárosi rétesek
Cikk mentéshez be kell jelentkezni!
Bezár
Cikk elküldése Nagyvárosi rétesek
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:

A fenti képen látható ellenőrzőkód:

ElküldMégse A cikket elküldtük!
Nem egy rétesboltban jártam már (Budapesten számos akad), de egyiknek a portékájával sem voltam igazán elégedett. Különösen igaz ez a töltelékre: számomra rejtély, miért éri meg például olcsó trükkökkel ,,hígítani" a mákot. Én legalábbis nem vagyok vevő az ilyesmire, pontosabban csak egyszer vagyok vevő...
Mivel már régóta szemeztem a közértben kapható szimpatikus réteslappal, gondoltam, megpróbálok nemcsak a nevében, hanem végre az ízében is ,,házi" réteseket előállítani.



Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges? ;-)

Jó, jó, tudom: az igazi házi rétes tésztáját falusi, fejkendős nénik nyújtják focipálya nagyságú asztalon. Hajnalban kezdik a munkát és napnyugtára készülnek el vele, aztán megtöltik, este megsütik - szigorúan kemencében, légkeverés nélkül -, és a 20-25 rúddal nagyjából éjfélre végeznek is... :) Bennem ilyesfajta képzetek élnek az igazi rétesről. Még nem volt alkalmam megbizonyosodni arról, hogy ez fedi-e a valóságot, de egyszer majd nyakamba veszem az országot, és addig megyek, amíg bele nem csöppenek egy rétessütés kellős közepibe. Viszek mákot is, hogy legyen mivel megtölteni a rudakat.



Jöhet mindkettő!

A mi kis ,,félig házi" rétesünk előre gyártott lapokból készül, de jófajtából: a négybetűs német szupermarketlánc kézzel húzott, normál hűtőpultban kínált réteslapjaiból. Nekem bevált - persze idővel majd kipróbálok más márkákat is (látatlanban merem ajánlani még a ,,kontyos nénis" réteslapot, a leveles tésztájuk például egészen kitűnő).

Nagy kérdés, hogy mivel puhítsuk meg a kissé sprőd réteslapokat, mert ahány gyártó, annyiféle javaslat van a kenésre: az olvasztott vajtól kezdve a tejföllel kevert olajig széles a választék. Ez utóbbi mondjuk mókás volt, mivel a tejfölben kicsapódott az olaj, utána meg sütés közben helyre kis tócsa képződött a rudak alatt, hála a sok zsiradéknak. Ezért úgy döntöttem, maradok a natúr étolajnál, melyet a kenegetés előtt mikróban kissé felmelegítek, hogy könnyebb legyen a ,,mázolás". Ne lepődjünk meg, elég sokat magukba szívnak a lapok! A kenegetéshez liba- vagy lúdtollat javaslok. :)



A káposzta pirítva jó...

Pihenésképpen kvízjáték!
Melyik Pistuc kedvenc rétese?
1. kelkáposztás
2. almás-sajtos
3. mákosos
4. csokinyuszis

A helyesen tippelők között újabb kvízkérdéseket sorsolunk ki! :)

Belevaló töltelékek
Hogy legyen kellő összehasonlítási alap, legutóbb három rúd rétest készítettem, más-más töltelékkel (alma, káposzta, mák). A bejglitöltelékhez hasonlóan célszerű ezeket előre elkészíteni, úgyis ki kell hűlniük.



Nem kicsit mákos...

A gyártók rendszerint 2-3 lapot ajánlanak egy-egy rúdhoz - nálam három a minimum, de a nedvdús almát négy lepedőbe burkolom. Érdemes növelni a rétegek számát akkor is, ha elszakad vagy kilukad egy-egy lap.

De most már lapozok, jöjjön a recept!

Nagyvárosi rétes háziasan
Hozzávalók 3 rúdhoz, egyenként 3-4 lapból:
- előre gyártott réteslapok
- étolaj
- víz és konyharuha

Töltelék: mák, alma és káposzta (1-1 rúdhoz való adagok)

A mákoshoz:
- 25 dkg darált mák
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj

A mákot és a porcukrot kb. 2 dl vízzel tűzre tesszük, elkeverjük, összefőzzük (5-6 perc), a végén beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd lefedve kihűtjük.




Az almáshoz:
- 1,20 kg édes alma (tisztítás előtt mérve)
- 5 dkg barna vagy kristálycukor
- őrölt fahéj
- a réteslapra halmozáskor: darált háztartási keksz (közértben kapható)

Az almát meghámozom, magházát nagy lyukon lereszelem, levétől jól kinyomkodom, cukorral és fahéjjal ízesítem. Hűtőbe teszem. Töltéskor az alma alá 3-4 evőkanálnyi kekszmorzsát hintek (hogy felszívja a nedvességet).



A káposztáshoz:
- egy 1,20-1,40 kg-os édeskáposzta-fej
- 1 evőkanál só
- 5 dkg zsír
- 2 evőkanál kristálycukor
- őrölt feketebors

A káposztát lereszelem, behintem a sóval, fél órára félreteszem. Ezután levétől kinyomkodom. Nagyobb lábosban felolvasztom a zsírt, beleöntöm a cukrot, folyton kevergetve sötét karamell színűre pirítom. (Nálam a megolvadt cukor ilyenkor olajfoltként úszik a zsírtengerben, de ez nem probléma, a káposztában felszívódik majd.)





Három percig hűlni hagyom (különben a forró zsírba öntött nagy víztartalmú káposzta hatalmas sistergéssel akar menekülni a lábosból), majd a tűzre visszatéve gyakran kevergetve szép barnára pirítom benne a kecskecsemegét. :) Ízlés szerint fűszerezzük őrölt borssal, cukorral.

Nem lájkolom...
,,Kedvenc" rétesboltomban a tölteléknek való káposztát nem pirítják meg, hanem nyersen teszik a tésztára, így az épphogy megpuhul sülés közben. Pontosan az hiányzik belőle, amiért megveszi az ember: a pirított káposzta utánozhatatlan aromája.


Kiterítem lapjaimat:

A töltelékesdit követő pihenő után gyengén vizezett konyharuhát terítünk az asztalra, és óvatosan reá helyezünk egy réteslapot. Előmelegített étolajjal gazdagon megkenjük, majd reá helyezünk egy újabb réteslapot. Ezt is megkenjük olajjal, és reá... szóval három vagy négy lappal eljátsszuk ugyanezt. :)




Liba- vagy lúdtollal! :)


Hű, jön a töltelék! Kezdjük mondjuk az almával. A réteslap felénk eső hosszabbik oldala mentén, a szélétől 6-8 cm-re sávszerűen a tésztára halmozzuk a tölteléket (bal és jobb oldalon hagyjunk szabadon 2-2 cm-t). A halmot azután kézzel szabályos alakúra nyomkodjuk (se túl magas, se lapos ne legyen), majd a konyharuha segítségével elkezdjük feltekerni a megtöltött tésztát, mint a bejglit. Se lazán, se túl szorosan (utóbbi esetben süléskor kirepedhet). Úgy osszuk be a tésztát, hogy a tekercs másik széle lehetőleg alulra kerüljön. Az elkészült rúd tetejét, oldalát, illetve a két végét is kenjük át olajjal. (A végeket gyengéden össze is nyomhatjuk, de csak ha nem törik.)




Ugye szórtunk alá kekszet?




Ugye megkentük olajjal?

Ugye megkentük olajjal?

Hasonló módon legyártjuk a többi rétest, de mielőtt az utolsót betöltenénk, bekapcsoljuk és 210 fokra állítjuk a sütőt.




Máktéglát tessék!




Lájkolom...


Harsogó falatok
A sütőpapíros gáztepsibe helyezett rétesekre vetünk még egy utolsó pillantást, majd betoljuk a forró sütő középső sínén. Harminc-negyven percig sütjük - ha már szépen megpirult a teteje, biztosan jó. Szeleteléshez nekem a fűrészfogú kés vált be, nagyjából egyben maradtak a lapok.





Lapra szerelt :) süteményeinket - kivéve a káposztásat - vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. Nos, kinek melyik a kedvence? A csillogó mákkal csalogató? A karakteres káposztával kacérkodó? Netán az aromás almával illatozó? (Jól van na, legközelebb sütök túrósat is) :)

Kedves Olvasóim! A rétesboltok eljátszották a bizalmamat, nem tudom, leszek-e még vendég náluk valaha... De minden rosszban van valami jó: kiderült számomra, hogy - minőségi alapanyagokból - otthon is készíthető igazi házi rétes. A nagymamákéval nyilván nem veheti fel a versenyt, a bolti ,,házi" rétesek többségét viszont utcahosszal veri.





Harsogó falatokat kíván:

Pistuc

Forrás:Mindmegette.hu - Tűpróba blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szerda - menü ajánlat
  2011-03-29 12:48:06, kedd
 
  Szerda - menü ajánlat

Előétel: Sajtkrémes hagymaleves
Főétel: Csirkemell aszalt paradicsommal és sonkával
Desszert: Francia csokoládékrém
Vegetáriánus ajánlat: Karfiol vegetáriusoknak


Sajtkrémes hagymaleves:

Hozzávalók:
3 nagy fej vöröshagyma
20 dkg natúr krémsajt (tömlós)
1-1,5 liter húsleves alaplé
1 kis pohár tejföl
olaj

bors
bazsalikom
A tálaláshoz:
kenyér
reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymát megpucolom, apróra vágom, és az olajon üvegesre dinsztelem. Felöntöm a húsleves alaplével, sózom, borsozom, amikor forrni kezd, beleteszem a sajtkrémet. Amikor puha a hagyma, összeturmixolom botmixerrel, eztuán beleteszem a tefölt, és ismét turmixolom. Ízesítem a bazsalikommal, majd amikor ismét forr, leveszem a tűzről. Pirított kenyérkockával és reszelt sajttal a tetején tálalom.

Megjegyzés:
A receptet Bogibaba86 küldte. Köszönjük!


Csirkemell aszalt paradicsommal és sonkával:

Hozzávalók:
2 db csirkemell
5-6 szelet serrano sonka
olajban érlelt aszalt paradicsom
30-40 dkg mozzarella

bors (lehetőleg frissen őrölt)
vaj vagy olívaolaj

Elkészítés:
A csirkemelleket vékony, lapos szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Kivajazott vagy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, minden szeletre helyezünk a serrano sonkából és ízlés szerinti mennyiségben az aszalt paradicsomból. Ezután megszórjuk a lereszelt mozzarellával.

200 fokos előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül. A kész húst jázmin rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Peterszedlak küldte. Köszönjük!


Francia csokoládékrém:

Hozzávalók:
20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb)
4 tojás
2 evőkanál tejszín
1 vaníliás cukor

Elkészítés:
Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.


Karfiol vegetáriusoknak:

Hozzávalók:
1 szép fej karfiol (kb. 80 dkg)
10 dkg zabpehely
2 dl tejföl
3 evőkanál olaj
1 teáskanál só.

Elkészítés:
a megtisztított karfiolt egyforma kis rózsáira szedem. Tepsibe vagy tűzálló tálba egy sorban, egymás mellé rakom. 2 evőkanál vizet aláöntök, megsózom, majd befedem. Az előmelegített, forró sütőben 20 percig párolom. Közben a zabpelyhet zsemleőrlőn ledarálom.

az olajat megforrósítom, rászórom a darált zabpelyhet, és folyamatos kevergetés közben világosbarnára pirítom. Elosztom a már megpuhult karfiol tetején, végül a megsózott tejföllel lelocsolom

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 2009
  • e Hónap: 10275
  • e Év: 126928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.