Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Citromfű
  2011-03-30 23:06:31, szerda
 
 



A citromfű ideális gyógynövény szívbetegségre, epebetegségre, de emellett ideális fogyókúrához és diétához is. A citromfű az ajakos virágúak családjába tartozó évelő gyógynövény. Megtalálható Ázsiában, és Európa több országában is.

Európába Benedek rendi szerzetesek hozták be, és kezdték el termeszteni a kolostorok kertjében. Ma már nálunk is nagy területeken termesztik és a kiskertekben is ültetik, hiszen kiváló fűszernövény is, amely a süteményeket teszi még illatosabbá és finomabbá.

Szára akár az 1 méter magasságot is elérheti, elágazó 4 oldalas nyeles levelei vannak. Virágai bimbós állapotban sárga színűek, majd átváltanak a nyílás során fehér vagy krémszínre. Fűszer és gyógynövényként való gyűjtése során a 4 cm.-es épp egészséges leveleket gyűjtsük be, a virágzás elején, vagyis július végén, augusztus elején.

A növény hatóanyagai között megtalálhatók az illóolajok, citronella citrál, cserzőanyagok, flavonoidok. Nagyon jó idegerősítő, szívnyugtató, görcsoldó, és emésztés javító hatással bír, de emellett lázcsillapító és alvás zavarra is enyhülést hoz.

Teáját napi 2 csészével érdemes fogyasztani, a friss vagy szárított hajtásokat forrázzuk le, majd hagyjuk állni 5 percig. Borogatást is készíthetünk belőle vagy fürdővízhez is adhatjuk, nagyon jó stressz ellen.

Fűszernövényként tehetjük a már említett süteményekbe, gyümölcslevekbe, lekvárba, koktélokba, gombás és halas ételekbe. Akár gyógynövényként akár fűszernövényként használjuk fel a citromfű sokoldalú növény lesz kertünkben és otthonunkban.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Zsurló
  2011-03-30 23:02:43, szerda
 
 


Fiatal hajtásai augusztus végéig gyűjthetők. Vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok mentén találkozhatunk vele, virágtalan növény.

Mire használjuk?
A benne lévő kovasav - amely miatt régen edények tisztítására is használták, ezért kannamosó fűnek is nevezték - sok szilíciumot tartalmaz, ezért például hajhullás ellen, a gyenge, töredező körmök megerősítésében is hatásos lehet. Kitűnő vértisztító, vizelethajtó és vérzéscsillapító. Jól használható húgyúti fertőzéseknél, hólyagbántalmaknál, vesemedence-gyulladásnál, fokozza a szervezet ellenálló képességét, enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Cickafark
  2011-03-30 22:59:21, szerda
 
 



Cickafark
Szeptemberig gyűjthető, elsősorban legelőkön, réteken, utak mentén gyakori, de a kertekben sem ritka. A virágzó növény föld feletti részeit szedjük le a vastag szárrészek nélkül.

Mire használjuk? Étvágytalanság, görcsös gyomor-, bél- és epefájdalmak, gyomorhurut, vénás keringési zavarok (pl. lábszárfekély, aranyér), visszérproblémák, húgyúti betegségek ellen. Íny- és szemgyulladásnál, vérzéscsillapításra, sebgyógyításra is alkalmazható.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Kálmos
  2011-03-30 22:55:12, szerda
 
 



A szárított gyökér segít a dohányosoknak a cigarettáról való leszokásban, a tüdőrák gyógyításában, teája alkalmas a gyerekek liszt érzékenységének gyógyítására és afrodiziákum hírében áll.

Hazájában, Dél-Kínában és Indiában a mai napig is nagy becsben tartják, - a legrégebben ismert gyógynövények közé tartozik. Az egyiptomiak használták, mint gyógynövényt és fűszernövényt. A Biblia is tesz említést róla, - a szentelt olaj alkotórészeként volt használatos. Az ókor nagy gyógyítója Dioszkuridész Materia medica című művében már javasolja, hogy tüdő- és mellkasi fájdalmak gyógyítására használják, mint gyógyszert.

Az arab országokban a kálmosgyökeret szerelmi vágykeltőként tartották számon. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a védett növények közé tartozik.

Kedvenc helye a mocsaras, lápos vizek, vízpartok. Levele hosszúkás kard alakú és közte neveli zöldes-barna torzsa virágzatát. 1-1,5 méter magasra megnő, gyökere vastag és mellékgyökerei a föld alatt messze elkúsznak. Innen a népies neve: Kígyófű.

A drogot a gyöktörzse adja (rhizoma), frissen vöröses színű, szárítva barna. Íze kesernyés, ennek köszönhetően a likőripar is használja.

Hatóanyaga:trimethylamin, kálmus csersav, acorin, cholin, illóolaj, keményítő, keserű és nyálkaanyagok

Hatóanyagai görcsoldó, váladékképződést ösztönző, ingercsillapító, összehúzó és vérkeringés javító hatásúak.

Mit gyógyít?
- tüdőbaj, tüdőrák (a gyökér rágcsálása és a tea, kedvezően hat a tüdőrák gyógyításában)
- gyermekek lisztérzékenységét
- emésztés elősegítő
- puffadásgátló
- gyomorerősítő
- vizelethajtó
- étvágyjavító (a kórosan soványaknak is segít a súlygyarapodásban a kálmosgyökér teája)
- fagydaganatokon vagy egyéb fagyások

a kálmosgyökér tea hidegáztatással készül!
Teakészítés: este tegyünk egy kávéskanál kálmosgyökeret 2,5 dl hideg vízbe, reggel szűrjük le, és langyosan igyuk.

Fürdő fagydaganatok kezelésére:
100gr kálmosgyökeret áztassunk éjszakára hideg vízben, másnap forraljuk fel. Öt percig hagyjuk állni, majd a beteg testrészt húsz percig fürdessük a lehűlt, nem túl meleg főzetben. Négyszer is felmelegíthetjük és használhatjuk.

A kálmosgyökér annak is segít, aki le szeretne szokni a dohányzásról. Naponta többször egy-két szem gyökeret lassan rágjon szét, és meg lesz az eredmény.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Csalán
  2011-03-30 22:48:34, szerda
 
 



Gyógynövénytárunkban, most a csalánt mutatjuk be, amely többek között a magas vércukorszintet is csökkenti.

Sokan a csalánra csak, mint kellemetlen csípős növényre gondolnak, amely az erdőben séta vagy túrázás közben égető csípős fájdalmat tud okozni. Ám, ez a növény az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk,
amely számtalan betegségre és probléma nyújt megoldás már több száz éve.

A csalán (urtica dioica)30 cm.-től egészen 1-1,5 méter magasságik is megnőhet, de néha ember nagyságú csalánerdővel is találkozunk. Levelei tojásdad alakúak keresztben átellenesen álnak egymással szemben. Bár nálunk, mint gyomnövény van számon tartva régen nagymamáink még ültették és szaporították a kertben, hiszen az egyik leghasznosabb gyógynövényünk egyben.

Mitől is csíp a csalán?
A növény leveleinek és szárán apró kis csalánszőrök találhatók, amelyek ha letörnek, hangyasavat juttatnak a bőrbe, és ez okozza az égető viszkető szúrós fájdalmat. Állítólag az indián asszonyok még a terhesség alatt is fogyasztották a csalánt, mert erősített a magzatot, és megkönnyíti a szülést.

Ha az erdőben vagy a réten csalánt szeretnénk szedni, a legjobb, ha kesztyűt húzunk és így szedjük le a friss leveleket és hajtásokat. A növény frissen, de akár szárítva is felhasználható, sokáig eltartható. Ihatjuk teának, használhatjuk borogatásként, tinktúraként, de reumás betegségre közvetlenül a fájó testrészre téve.

Ültethetjük kertünkbe vagy egy cserépbe, nagyon hasznos gyógynövényünk válik belőle. Talán nincs is olyan betegség, amelyre a csalán valamilyen formában ne hozna enyhülést. Legismertebb gyógyhatása a magas vízhajtó hatása, ebben az esetben igyunk csalánteát kúraszerűen, de minden hónap után hagyjunk ki legalább 1hét szünetet. A kúra alatt szedjünk kálium tablettát, mert a vízhajtó hatása révén kiüríti a szervezetünkből a káliumot, ami izomgörcshöz, szédüléshez vezet.

A csalánban sok az A -provitamin, ami segít megőrizni a bőr szépségét, és rugalmasságát, hatásos a korpás fejbőr ellen és a hajhullást is csökkenti. De emellett magas a C-vitamin tartalma is, általános élénkítő és erősítő hatású az immunrendszerünkre, javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vércukorszintet, vértisztító és vérzéscsillapító is. A csalánfőzet jó hatással van az emésztő rendszerünkre, az epére, a májra, a vesére, és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő.

A frissen szedett csalánlevél vízben áztatva, majd néhány nap után leszűrve kiváló permetező szer lehet a tetűk és más rovarok ellen növényeinknél. A csalánteát friss vagy szárított levélből is elkészíthetjük, 4 dl vízhez adjunk 1 kanál csalán levelet, forrázzuk le, majd hagyjuk állni kb. 20 percig. Szűrjük le és fogyasszuk el napi 1x vagy 3 adagban elosztva. Ülő fürdőhöz 7 dl vízhez adjunk 4 nagykanál csalánt, majd forrázzuk le és hagyjuk állni 10 percig és ezt adjuk hozzá a fürdővízhez. Ha a fejbőrünkkel van, problémánk 4 liter vízbe tegyünk 5 maréknyi levelet és forrás után hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük le hajunkat. Reumás fájdalmak esetén a fájó testrészt csapkodjuk meg friss csalánnal.

Ám a csalán nem csak, mint gyógynövény, hanem ételként is elkészíthető. Főzhetünk belőle csalánleveset, salátát, vagy főzeléket. Főzés során a csípős érzést okozó vegyültetek eltűnnek, így az étel kellemes és pikáns lesz.

Aki tavasszal fáradtnak és túl energiaszegénynek érzi magát, okvetlenül próbáljon ki egy hónapos csalán kúrát, és májusra úgy érzi magát, mint aki újjászületett.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Pásztortáska
  2011-03-30 22:39:30, szerda
 
 



Ki gondolta volna, hogy ez az úton-útfélen előforduló, flavonoidokban és peptidben gazdag gyógynövény akár a klimax tüneteit is képes csökkenteni, sőt egy valódi ragadozó növényről van szó.

Persze nem ránk nézve veszélyes a pásztortáska, hanem főként a szúnyoglárvák számára. Magvai ugyanis nedves környezetben viszkózus anyagot termelnek, amihez a kis testű, vízhez kötődő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak, így akár proto-húsevőként is tud viselkedni.

Ez az Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt, kertekben, mezőkön, városi területeken, útszélen, töltések mentén is előforduló, nem túl igényes gazféle egész nyáron virágzik. Ilyenkor lehet leszedni a növény virágos, leveles szárának felső részét. Ügyeljünk arra, hogy tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!

Ez a közönséges virág közismerten vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Napi 2-3 csészényi tea enyhítheti az orr-, gyomor-, bél- és méhvérzést. Erős menstruációs vérzés esetén 8-10 nappal a havi vérzés kezdete előtt napi két csészével indítsuk el a teakúrát. Klimaxban járó nőknek is érdemes fogyasztani egy hónapon át, majd három hét kihagyással folytatni. Vérző aranyér esetén ajánlatos ülőfürdőt venni. Magas- és alacsony vérnyomás ellen egyaránt alkalmazható. Ugyanakkor várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén pedig orvosi kivizsgálás szükséges.

Hatékonyságát a benne található antioxidáns tulajdonságú flavonoidnak, a vérzéscsillapító peptidnek, kálium- és kalciumsóknak, kolinnak, tiraminnak köszönheti. Magvai, levelei és gyökere ehetőek.

Kínában élelmezési céllal termesztik, a ,,hirtelensütött pásztortáska-levelek" (Stir-fried Shepherd's Purse leaves) helyi ínyencségnek számítanak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]




 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Gyermekláncfű
  2011-03-30 22:32:52, szerda
 
 



A gyermekláncfű vagy pitypang mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Egyes vidékeken kikirics a neve.

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű.

A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak . A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkvitpénjei.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.







 
 
1 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Gyömbér
  2011-03-30 22:22:32, szerda
 
 



Honos: A kelet-ázsiai konyha alapfűszere, de gyógynövényként is alkalmazzák. Íze gyümölcsösen aromás, kissé csípős. (Ám a jamaicai gyömbér citromos aromájáról híres.)
Miért jó: A gyömbér gyógyír lehet az émelygéses rosszullétre, hasgörcsök enyhítésére, de javítja a memóriát, sőt, a lelket is erősíti. Vágykeltő hatását is dicsérik.
Hogyan használd: Friss gyökér, egészben vagy darabolva a hipermarketekben kapható. Ízesítéshez már egy mogyorónyi elegendő, de intenzív ízt kap, ha reszelve teszed az ételbe. Szárítva és őrölve szintén kapható, az ázsiai boltokban kandírozott formában is beszerezheted. Húsételek, mártások, sütemények és likőrök ízesítésére kiváló
 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Amaránt
  2011-03-30 22:17:55, szerda
 
 



Gyomnövényből gyógynövény - Az Amaranthus

Nem csoda, hogy alig hallottunk róla: a hatvanas években ugyanis az amerikai katonai kutatók kisajátították, polgári tudós nem foglalkozhatott vele. Ám pár évtizeddel később felszabadították a katonai fogságból és akkor a tudományos világ képviselői egy minden szempontból jól leírt és valóban csodálatos növényt kaptak a kezükbe.

Az amaranthusról van szó, amely sok helyen afféle gyomként él. Bírja a rossz földet, az aszályt, és a viszontagságos időjárás mellett is bőséges termést ad. A növény hivatalos leírásában már igen régi - mégis szerfölött új - adatokat találunk: Amaranthaceae, amaranthus, közel hatvan alfaja létezik.

A virága vörös színű. Apró magvai bőven teremnek, elefántcsont színűek vagy feketék. A régészek szerint ez az egyik legrégibb háziasított növény. Már hatezer évvel ezelőtt latin-amerikai sírokból is előkerült, és más bizonyítékok is vannak arra, hogy folyamatosan termesztették, hasznosították.

A XVI. században, amikor a spanyol hódítók eljutottak Mexikóba és Peruba, az amaranthust már széles körben használták a bennszülöttek. Úgy is, mint gabonát, és úgy is, mint kultikus célú növényt. Ez lett a veszte később. Az amaranthusból őrölt liszt, amely ma is alapvető tápláléka sok indián népnek, alapanyaga volt a kicsiny istenszobroknak is. Ezekbe tésztából gyúrt szobrokba később az elfogott és megölt kegyetlen spanyol hódítók vérét is belekeverték. Egyszer egy spanyol szerzetes is így járt. Később kiderült, hogy az illető az akkori pápa rokona volt. Rómából parancs érkezett: meg kell semmisíteni az amaranthus-ültetvényeket, a növénynek még az emlékét is el kell törölni!

A megszállók tűzzel-vassal irtották az amaranthust; a növény csak néhány, a lakott helyektől távol eső, rejtett ültetvényen maradt fenn.

Ennyit a véres előtörténetről. És mi van ma?
A katonai alkalmazására azért került sor, mert kiderült: az amaranthusból kivonható egy bizonyos anyag, ami katonai célokra is hasznosítható. A számítógépek kemény korongjait, lemezeit ezzel a ritka anyaggal kell bekenni, s ettől a berendezések hibátlanok lesznek. Addig ezt az anyagot csak és kizárólag a szerencsétlen bálnák agyalapi mirigyéből lehetett kivonni (többek között ezért sem akarnak egyes államok lemondani a könyörtelen bálnairtásról...

De most talán a bálnáknak könnyebb sorsa lesz, az amaranthusnak köszönhetően. Ugyanakkor a magvaiból készíthető liszt sokkal jobb, mint a gabonaliszt! Az elemzések egészen meglepő tulajdonságokat és összetételeket tártak fel.

Igazi fehérjebomba
Mindenekelőtt az amaranthus sokkal több fehérjét (16 százalékot) tartalmaz, mint bármelyik gabona! Ráadásul az amaranthus-fehérjét az emberi szervezet sokkal jobban hasznosítja, mint a tejben találhatót. Nem lehet hát véletlen, hogy az inkák a kemény harci feladattal megbízott férfiakkal amaranthusból készült ételt etettek indulás előtt. Több hasznos aminosavat is tartalmaz: lizinből például háromszor többet található benne, mint a búzában, és négyszer annyi, mint a kukoricában.

Magas a mész- és a vastartalma is. A rosttartalma miatt a koleszterin elleni küzdelemben számíthat érdeklődésre, a gyógyszeripar pedig máris az érszűkület elleni szerek gyártásánál alkalmazza alapanyagként.

Annyira csodálatosnak tűnt a növény és termése, hogy a kutatók egy csoportja gyanút fogott. Különleges "negatív" vizsgálatnak vetették alá, hogy megállapítsák: mik a rossz tulajdonságai? Ilyet viszont egyszerűen nem találtak. Sőt, még az is kiderült a vizsgálat során, hogy A-provitamin, és C- valamint B-vitamin tartalma is szokatlanul magas.



 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
Kamilla
  2011-03-30 22:10:52, szerda
 
 


Varázslatos gyógynövény......

A varázslatos gyógynövény: a kamilla

A kamillavirág az egyik legismertebb és legsokoldalúbban használható gyógynövényünk. Felbukkanhat kertünkben, vagy ráismerhetünk, ha a mezőn járunk a nyáron. Szárítva, teafűként is ott van minden bolt polcán.

Gyulladás csökkentésére
A kamillát leginkább mint gyulladáscsökkentőt használhatjuk. A virágot forrázzuk le, majd a kihált folyadékot leszűrve, a kamillás lével óvatosan itatgassuk a gyulladt felületet. Nagyon jó hatással van a gyulladt ínyre, az aknés, pattanásos bőrre. A sebek is gyorsabban behegednek, ha kamillás gézzel borogatjuk őket. Menstruációs fájdalmak esetén is jól alkalmazható, őseink pedig a vajúdás közben kamillával enyhítettek a szülő nők édes kínjain. Gyomor- és bélpanaszokra, székrekedésre, fekélyre érdemes kamillateát inni.

Készítsünk bőségzsákot!
A kamilla idegnyugtató: stresszes napokon kamillaillatú krémet, tusfürdőt használjunk. Altatószernek is kiváló: ha leforrázunk egy maréknyi kamillát, és hagyjuk, hogy illata belengje a hálószobát, nyugodtabban fogunk aludni. Az ezotériában a kamillavirág aranyszínű belső részével és fehér virágával az anyagi világot képviseli. Úgy tartják, hogy képes a gazdagság, a pénzügyi javak vonzására. Ennek érdekében meditálás közben égessünk el kamillavirágot, és közben gondoljunk arra, mi a vágyunk, mint szeretnénk elérni. A középkori emberek bőségzsákot készítettek, ha vagyonukat növelni akarták, és ebbe tettek kamillát. Ezt mi is megpróbálhatjuk: zöld bársonyzacskóba szórjunk pénzt, kamillavirágot és egy papírt, amire felírtuk, mire vágyunk. Tegyünk egy bőségzsákot egy aranyszínű gyertya mellé, ezt minden nap gyújtsuk meg, és közben meditáljunk a vágyunkról.




 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógynövények**  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 12096 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1635
  • e Hét: 4135
  • e Hónap: 12805
  • e Év: 68738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.