2011-03-05 16:49:19, szombat
|
|
|
PULISZKA
A puliszkát őrölt kukoricalisztből készítem. Főzés előtt a
lisztet megszitálom, és meleg sütőbe teszem, hogy a liszt jól
átmelegedjen.
Puliszka köretnek
Hozzávalók:
40 dkg kukoricaliszt, 1 l víz, só, 1 kanál rétes liszt, 3 dkg zsír.
A vizet egy nagyobb fazékba teszem fel főni. A forró sós vízbe
belehintem a kukoricalisztet. Közben habverővel folytonosan
keverem, hogy össze ne csomósodjon. Ha már a lisztet mind
beleszórtam, kb. 15 perces kevergetés mellett jól átfőzöm.
Legvégül hozzáöntöm a rétes lisztet és azzal is rottyantom
egy kicsit. Majd a tûzhely szélére húzom, és szikkadni hagyom.
Zsíros vagy olajos kanállal szaggatom. Paprikáshoz, pörkölthöz,
tokányhoz köretnek adom.
JUHTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók:
Az előző recept hozzávalói.
A puliszkát keményre főzöm és szikkadni hagyom. Zsírral
megkent gyúródeszkára kiborítom, ujjnyi vastagra ellapítom.
Juhtúrót morzsolok rá. Ezt szorosan feltekerem és a régi receptek
alapján, cérnával vágom fel.
KUKORIC AGÁNICA
Eredeti román étel.
Hozzávalók:
Az alap puliszka recept alapján dolgozom, és még 1 pohár
zsemlemorzsa, és 1 dl olaj kell hozzá.
A megfőtt puliszkát szikkadni hagyom, majd bő zsiradékban
zsemlemorzsát pirítok, és a puliszkát vizes kanállal kiszaggatom,
majd a morzsába forgatom.
KUKORICA GÁNICA MÁSKNÉNT
Hozzávalók:
40 dkg kukoricaliszt, 15 dkg szalonna, 1 pohár tejföl, só.
A szalonnát kis kockákra vágom és kisütöm a zsírját. A
szalonnatepertőt kiveszem, és melegen tartom. ½ l vizet felforralok,
1 kiskanál sót adok hozzá, és állandó keverés közben
beleszitálom a kukoricalisztet. Lassú tûzön főzöm állandó
kevergetés mellett, amíg összeáll. A kását szalonnazsírral
kikent tepsibe szaggatom, ráöntöm a tejfölt, megszórom a
szalonnatepertővel, és meglocsolom a maradék szalonnazsírral,
és pár percre forró sütőbe átpirítom.
FINOM KUKORICAMÁLÉ
Hozzávalók:
Fél iter kukoricaliszt, fél l tej, 8 dkg zsír, 3tojás, 5 dkg cukor.
A lisztet forralt tejjel leöntöm, és addig keverem, míg sima
lesz. Hozzávegyítem a 3 tojássárgáját, 6 dkg zsírt, a cukrot és
a 3 tojás felvert habját. Fagyos zsírral bekent tepsibe pirosra
sütöm.
KUKORICAPRÓSZA
Hozzávalók:
fél kg kukoricaliszt, 1 l tej, szilvalekvár, 10 dkg vaj,
mandula, vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, só.
A lisztet leforrázom a felforralt tejjel, hozzáadom a cukrot, a
langyosra olvasztott vajat, és a vaníliáscukrot. Jól összedolgozom,
majd vajjal kikent formába töltöm. Előmelegített sütőbe
teszem, és mérsékelt tûznél átsütöm. Ha kihûlt, rákenjük a
szilvalekvárt, és mandulával díszítem.
TÚRÓ PULISZKA
Hozzávalók:
fél kg kukoricaliszt, 30 dkg juhtúró, aludttej, só, zsír.
fél l vízben megfőzöm a kukoricalisztet, gyengén megsózom.
Mikor elkészült, jól megkeverem. Egy tepsit kizsírozok, beleterítek
egy sor puliszkát, majd egy sor juhtúrót, és újból
puliszkát és juhtúrót. Jól meglocsolom olvasztott zsírral, és a
sütőben szép pirosra sütöm. Forrón tálalom. Aludttejet kínálok
hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|