Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kutya virággal
  2011-04-18 18:13:10, hétfő
 
 



 
 
1 komment , kategória:  Névnap  
Egy hibákkal teli élet
  2011-04-18 17:55:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 1.  
Tavaszi immunerősítés
  2011-04-18 12:06:58, hétfő
 
  Élménykonyhánk témája a tavaszi immunerősítés volt. Ilyenkor az átmeneti évszakban
még gyakran szeles, csapadékos az idő és csalóka a napsütés, mert a levegő reggel
és este még igen hűvös. A hosszú tél után, amikor szervezetünk vitaminkészletei
amúgy is lemerülnek, fokozottan támogatnunk kell saját és gyermekeink
immunrendszerét. Ezt részben biztosíthatjuk tudatos táplálkozással.

Elmira ezt a szempontot figyelembe véve állította össze a menüt, amely nem
tartalmazott például cukrot - mely tudvalevőleg gyengíti az immunrendszert.
Az idényzöldségek széles tárházával dolgoztunk, és a fűszerek össze
válogatásánál is figyelembe vettük, hogy melegítő, fertőtlenítő hatású
fűszereket használjunk.

A sort egy egyszerű, de annál változatosabban elkészíthető zöldség, a sárgarépa
felhasználásával kezdtük, mely krémleves formájában került asztalunkra. A sárgarépa
egész évben rendelkezésünkre áll, felhasználása rendkívül sokrétű lehet. Elsősorban
kiemelkedő béta-karotin tartalma miatt hasznos. Ez a provitamin a szervezetben A-
vitaminná alakul. Hiányában szürkületi vakság, a szem szaruhártyájának kiszáradása,
megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai léphetnek fel. A táplálékkal
bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges
felszívódáshoz szükséges valamilyen zsiradék jelenléte, s kutatások szerint az E-
vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A- vitamin hasznosulását.
Szelíden édeskés íze miatt az egyik első zöldség, amely az elválasztás folyamatában
babáknak javasolt, valamint kisgyermekek körében is nagyon népszerű. A fazékban
póréhagymával egyesült a sárgarépa. A hagymafélék egyik alkotóeleme, az allilszulfid,
erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumor
ellenes, emésztést segítő anyag. A hagyma felső légúti megbetegedéseknél is nagy
segítséget nyújt, amikor a szervezet kellemetlenül sok nyákot termel. A hagymaféléknek
ugyancsak magas a kalcium, magnézium, kálium, valamint a kvercetin tartalma.
A kvercetin számos modern kutatás tárgya - főleg rákmegelőzésben elfoglalt szerepét
vizsgálják, ahol jó eredményeket mutat.

A gyömbér, a római kömény és a kurkuma egzotikus, mégis harmonikus ízeket
kölcsönzött levesünknek. A kurkuma gyökér élénksárga húsú, egy picit a gyömbérhez
hasonló, csak kisebb. Szárított, porított formában sok helyen kapható. Az indiai
Ayurvédikus rendszerben ősidők óta használt fűszer és gyógynövény. Erősen
antioxidáns hatású, érdemes beiktatni a mindennapi főzésbe, currykhez, levesekhez,
szószokhoz adhatjuk. Kurkumin tartalmánál fogva gyulladás gátló, májvédő, anti
karcinogén, valamint ösztönzi az epehólyag működését. Simaizom görcsoldó hatása
miatt az étkezés utáni esetleges puffadás enyhítésére is kiváló. Zsiradék gyanánt
kókuszzsírt használtunk, amely magas laurinsav tartalma miatt ugyancsak támogatja
az immunrendszert. Ez az anyag az anyatejben is megtalálható.

Főételünk halból és köles fasírtból állt. A hal könnyen emészthető, kiváló minőségű
teljes értékű fehérjét tartalmaz. Mind a tengeri, mind az édesvízi fajtákat ajánlott
beiktatni az étrendünkbe. Levesnek, sütőben sütve, párolva, hidegen, melegen,
szendvicskrémekhez egyaránt fogyasztható. Az omega-3-zsírsavak alapszintű
beviteléhez a tengeri olajos halak (lazac, szardella, szardínia, hering, makréla és
a fehér tonhal) vagy a busa heti kétszeri, maximum háromszori fogyasztása ajánlott.
Azonban vigyáznunk kell a túlzott halfogyasztással, mert ez élővizeink
szennyezettsége miatt akár kártékony is lehet.

A halat sütőben sütöttük, mediterrán paradicsomszósszal.
A paradicsom likopin tartalma legjobban főtt formában érvényesül.

A kölest lúgosító gabonaként jegyzik. A hántolt köles apró, sárga szemű gabona.
Elkészítése hasonló a rizséhez, édes és sós ételekhez egyaránt kiváló.
A tanfolyamon párolt vöröshagymával, fokhagymával, paprikával, majoránnával,
tojással kis kerek fasírtok készültek belőle.

Természetesen a saláta sem maradhatott el menünkből, hiszen nagyon fontos
nyersen is fogyasztani zöldséget. Értékes rostjai, vitamin és enzimtartalma így
érvényesül a legjobban. A színek kavalkádja találkozott a tálban: lilahagyma és
káposzta, piros retek és alma, zöldsaláta, sárgarépa. A pirított tökmag és
napraforgómag ízletes, ropogós kiegészítője volt az összeállításnak

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon egészséges süteményt alkottunk friss
narancsból, őrölt mandulával és aszalt gyümölccsel készült. Édesítésnek egy
kevés xylitet használtunk, amelynek élettani tulajdonságai igen előnyösek.
A vércukorszintet nem emeli meg és gátolja az erjedéses folyamatokat mind a
szájüregben, mind az emésztőrendszer alsóbb szakaszaiban. A sütemény
kóstolásánál többen is megjegyezték, hogy olyan, mint egy finom túrós
sütemény.

A szépen terített asztal körül még sokáig folyt a beszélgetés.
A háromfogásos ebéd kellemesen laktató és tápláló volt,
mégsem éreztük úgy a végére, hogy túlettük magunkat. Ismét
bebizonyosodott, hogy egy jól összeállított, tudatosan átgondolt
étkezés milyen nagyszerű ízélményt adhat, miközben
egészségünket is építi.

Gondolkodj egészségesen.hu
 
 
1 komment , kategória:  Egészség 1.  
Védd magad a kiszáradástól
  2011-04-18 11:58:06, hétfő
 
  Védd magad a kiszáradástól!

Ahogy melegszik az idő, szervezetünk a fokozott verejtékezéssel védekezik a
meleg ellen, ezért tavasztól a szokásosnál is jobban oda kell figyelnünk a
folyadékpótlásra!

Ha szédülsz, bágyadt vagy, fáj a fejed és erőtlenséget érzel magadban,
valószínű, hogy a szervezetedben nincs elegendő mennyiségű folyadék.
Ne várd meg a kellemetlen tüneteket, megelőzésképpen fogadd meg a
tanácsainkat!

Ha útnak indulsz, autóba ülsz vagy buszra, vonatra szállsz, mindig legyen
a táskádban innivaló. Ideális erre a félliteres palackba töltött ásványvíz.

Minden étkezéshez fogyassz valamilyen folyadékot: ásványvizet, j
eges teát, gyümölcs- és zöldséglevet.

A melegebb időben célszerű magas víztartalmú ételekből válogatni:
jólesnek ilyenkor a lédús gyümölcsök, a hideg gyümölcslevesek,
a vitamindús zöldségekből készült főzelékek.

Ha kirándulni, biciklizni mész a szabadba, vigyél magaddal innivalót,
mert nem biztos, hogy útközben lesz alkalmad beszerezni.

Az alkoholtartalmú italokkal bánj óvatosan, mert ezek vizet vonnak el
a szervezettől.

Figyelj oda a családtagokra is: a gyerekek és az idősek ugyanis
különösen érzékenyek a kiszáradásra, és sokszor nem is érzik
a szomjúságot.

Az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos.
Az emberek 37%-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge,
hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel,
ezért akkor is esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene
inniuk - sokan ezért híznak el. A Washingtoni Egyetem
felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette
a diétázók 100%-ának éhségérzetét.

A nappali fáradtság első számú okozója a vízhiány.

Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és
ízületi fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10
pohár víz csökkenti a fájdalmakat.

Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet,
nehézségeket okozhat az alapmüveletek elvégzésénél, és
összpontosítási zavarokat egy képernyő, vagy egy kinyomtatott
oldal felfogásánál.

Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a
vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal
kevesebb a rizikó a hólyagrákra.

Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne?

Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Csendélet
  2011-04-18 11:14:49, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 248 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2726
  • e Hét: 9602
  • e Hónap: 18986
  • e Év: 151540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.