|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011-04-20 22:01:59, szerda
|
|
|
Húsvét misztériuma:
A II. Vatikáni Zsinat után világszerte ismert kifejezéssé vált a ,,húsvéti misztérium''. Egyre gyakrabban találkozunk vele mind a teológiában, mind a liturgikus imádságokban. Ha egészében lefordítják magyarra, ,,húsvéti titoknak'' mondják a legtöbbször. De mivel a ,,titok'' szó félreérthető és néha félrevezető is, gyakran mindjárt a konkrét jelentéssel fordítják a misztériumot, ahogyan a tartalom és szövegösszefüggés szerint legjobban odaillik: szentmisének, szentségnek, ünnepnek stb. A misztérium szó ugyanis egyáltalán nem hétköznapi értelemben vett titkot jelent, és egyáltalán nem olyan dolgot, amit nem lehet megérteni és felfogni. A misztérium - ahogyan már Szent Pál is használta - olyasmit jelent, ami kinyilvánul, jelenvalóvá lesz, jelek által felfogható és megismerhető: Isten megjelenését, akaratának és szeretetének kinyilvánulását jelenti.
Isten üdvözítő szeretete Jézus Krisztusban nyilvánult ki tökéletesen. Jézus egész élete misztérium. Életének a csúcsa, legnagyobb és legjelentősebb eseménye: az ő halála és feltámadása (ide számítva mennybemenetelét, megdicsőülését is). Ezt a végtelen értékű krisztusi eseményt foglalja össze a ,,húsvéti misztérium'' kifejezés. A liturgiáról szóló zsinati megnyilatkozás (a liturgikus konstitúció) ezért állítja ezt a kifejezést mind az üdvtörténeti teológiai szemlélet, mind a gyakorlati keresztény élet központjába: ,,Az emberek megváltásának és Isten tökéletes dicsőítésének ezt a művét, amelyet az isteni hatalom nagy jelei mutattak meg előre az Ószövetség népének, Krisztus, az Úr beteljesítette. Elsősorban boldogságot adó szenvedésének, a halálból való feltámadásának és dicsőséges mennybemenetelének húsvéti misztériuma által, mert ebben 'halálunkat a maga halálával lerontotta, és feltámadásával visszaállította az életet' (húsvéti prefáció).'' (Lit. Konst. 5. pont.)
A húsvéti misztérium jelentésének azonban csak egyik részét foglalja össze a kifejezés történeti vonatkozása, vagyis hogy Jézus földi életére, legfőképpen halálára és feltámadására utal, és ezekre emlékeztet. Jézus Krisztus élete ugyanis nem egy emberi élet a sok közül, hanem egyetemes élet az emberekért. Mindenki életéért való élet, még pontosabban (így is lehet mondani): mindenki élete. Múltra, jelenre és jövőre vonatkozó élet, ahogyan korunk neves teológusa, Gottlieb Söhngen írja: ,,Krisztus üdvözítő tetteinek kettős, vagy helyesebben, hármas oldala van. Először is történelmi tények, s mint ilyenek egyszeriek, és a múló időhöz tartoznak visszahozhatatlanul. De mégsem puszta történések vagy tények, hanem üdvtörténések vagy üdvtények... Isten Lelke által, aki maga az örök élet és az örök élet teremtője, Krisztus üdvözítő tettei tovább élnek és jelen vannak. Krisztus üdvözítő műve tehát történelem és misztérium egyszerre. Mint isteni misztérium állandó jelenben él tovább Isten Lelke által. Krisztus üdvözítő tettei továbbá tanító és kötelező példa is a mi erkölcsi törekvéseink számára. Krisztus üdvözítő műve tehát történelmi tény, isteni misztérium és erkölcsi minta.''
A húsvéti misztérium így nemcsak emlékezés számunkra, hanem krisztusi tanúságtételünk alapja, életelv a jelenben és jövőnk (reménységünk) ereje. A keresztény élet csak a halál és feltámadás kettősségéhen és együvétartozásában valósulhat meg, mert ,,nagypénteket és húsvétot csak úgy nézhetjük, mint szigorúan egységes eseménynek, Krisztus egzisztenciájának két, lényegileg egymásra vonatkozó megnyilvánulását.''
(Forrás:Szegedi Piaristák)
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2011-04-20 19:23:58, szerda
|
|
|
Csütörtök - menü ajánlat:
Előétel: Almaleves
Főétel: Töltött paprika
Desszert: Sült banán
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztatekercs
Almaleves:
Hozzávalók:
50 dkg alma meghámozva
1 tojássárgája
10 dkg cukor
fél citrom héja reszelve
mazsola
Elkészítés:
Az almát feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd a citromhéjjal puhára főzzük. Összeturmixoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a mazsolával is jól elkeverjük. Hidegen a legfinomabb.
Töltött paprika:
Hozzávalók:
50 dkg darált pulyka vagy sertés
6-8 TV (alias tölteni való) paprika
4 evőkanál sima rizs
1 fej vöröshagyma
2 tojás
5 dl paradicsompüré
1 dl tej
2 evőkanál étkezési keményítő
cukor
zellerlevél
só
bors
pirospaprka
zöldségkeverék (bio)
Elkészítés:
Fél kiló darált húst keverjünk el 4 evőkanál rizzsel, reszeljünk bele 1 fej vöröshagymát, üssünk rá 2 tojást, és ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával és zöldségkeverékkel. Jól keverjük össze. A töltelék ezzel kész.
Vágjuk le 6-8 db zöldpaprika végét, szedjük ki a magokat, és töltsük meg kb. 70 százalékosan a töltelékkel. A maradékból
formázzunk kis gombócokat.
Tegyük a megtöltött paprikákat, a golyókat, pár zellerlevelet, a
paprikák levágott gallérját egy nagy lábosba, és öntsünk rá forró
vizet. Ízesítsük sóval, zöldségkeverékkel, és főzzük addig, míg a
paprika héja megpuhul és a lakást elárasztja az isteni
töltött paprika illata (kb. 30-40 perc).
Egy másik edénybe öntsük a passzírozott paradicsomot, higítsuk a
megfőtt paprikák zamatos, leszűrt levével, majd ízesítsük sóval és
cukorral. Rántani is lehet, de egészséges alternatíva az 1 dl tejben
elkevert 2 evőkanál étkezési keményítővel való sűrítés. Egyet rottyan, majd pottyannak bele óvatosan a megtöltött paprikák és gombócok
átmelegedésre. Főtt krumplival tálalhatjuk, de friss kenyérrel is
isteni.
Megjegyzés:
A receptet SB küldte. Köszönjük!
Hagymás sült banán:
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 banán
2 evőkanál olívaolaj
ételízesítő
petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A hagymát csíkokra vágom, megpárolom az olajon, közben a felszeletelt banán mindkét oldalát átsütöm ebben a hagymás olajban.
A tányéron elrendezem, megszórom ételízesítővel, petrezselyem zölddel díszítem.
Megjegyzés:
A receptet Fgyurika küldte. Köszönjük!
Kelkáposztatekercs:
Hozzávalók:
6 nagy kelkáposztalevél
2 dl kefir
2 tojás
1 evőkanál zabpehely
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1-1 késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt kömény, ízlés szerint só.
Elkészítés:
a kelkáposzta külső leveleit leszedem, és leveleire szétbontom. A leveleket egyenként megmosom, lecsöpögtetem és forrásban levő sós vízbe rakom. Az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után lecsöpögtetem, és hagyom kihűlni. 2 levelet egymásra teszek, és üresen szorosan felcsavarom, mint amikor töltött káposztát készítek. A kefirt összekeverem a fűszerekkel, finomra vágott hagymával és zabpehellyel.
a kis batyukat tepsibe vagy tűzálló tálba teszem. Lelocsolom a kefires öntettel, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, míg a teteje színesedni nem kezd.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 345
- e Hét: 3217
- e Hónap: 8255
- e Év: 137962
|
|
|