Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Te vagy a csend
  2011-05-02 23:57:37, hétfő
 
  Őri István - Te vagy a csend


Te vagy a csend
Te vagy a társ
a magány elfut előled
a rossz jóra válik
s én mégis félek...
Tőled?
nem!
akkor mitől?!
magamtól
mindentől...
ha csend vagy,
boríts be életem,
hogy ne halljam
a világot
ne halljam
magamat,
a szűnni nem akaró
szívdobogást...
meg tudod tenni?
csak egymásban lenni
csendben
mozdulatlanul
sokáig
Veled, velem
hogy elpihenjenek
a hangok
s közel jöjjön a végtelen...

Te vagy a csend

Te vagy a társ

Te vagy?...
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kedd - menü ajánlat
  2011-05-02 23:34:37, hétfő
 
  Kedd - menü ajánlat - Rolexx főz nekünk:


Előétel: Hagymás tojás (Ájer lájber ciberesz)
Főétel: Mézes-lilahagymás malacsült hagymás burgonyával
Desszert: Hámán táska diós, mákos, szilvalekváros töltelékkel
Vegetáriánus ajánlat: Francia sajtos makaróni


Hagymás tojás (Ájer lájber ciberesz):

Hozzávalók:
10 db tojás
2 db pecsenye kacsamáj
1 fej vöröshagyma
libazsír a sütéshez
olívaolaj

bors
szerecsendió
2 marék rukkola
kb. 2 dkg fenyőmag

Elkészítés:
A tojásokat vízben keményre főzzük, majd megpucoljuk, lereszeljük. A hagymát kis kockákra vágva libazsíron puhára pároljuk. A kacsamájat külön serpenyőben olívaolajon megsütjük, rövid ideig, de alaposan, majd kis darabokra vágjuk.

A hagymát, a tojást és a májat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót, és ha kell, lágyítjuk libazsírral. Kis gombócokat formázunk belőle.





A fenyőmagot olívaolajon megpirítjuk, a rukkolához keverjük, és sózzuk. A rukkolasalátán tálaljuk a gombócokat.





Megjegyzés:
Hagyományos zsidó étel, fűszerezve a mai kor elvárásaival.

A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!


Mézes-lilahagymás malacsült:

Hozzávalók:
1 kg bőrös malac hasaalja
3 fej lilahagyma
5 evőkanál méz
2,5 dl sör

őrölt bors
majoránna
zsír
víz
10 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicsom

Elkészítés:
A malacka a húsos részét bedörzsölöm sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe teszem pihenni.





Közben felszeletelem a paradicsomot és a hagymát. Kiveszem a malacot, a tepsibe teszem a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát. 2 dl sört aláöntök. Ráteszem a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütöm.





Közben a mézet és a maradék sört összekeverem. 1 óra után a fóliát leveszem, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetem. Még 1 órát így sütöm, és már kész is a ropogós malacsült.





Köretként én hagymás krumplival tálaltam.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!


Hámán táska diós, mákos, szilvalekváros töltelékkel:

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg
1 dkg élesztő
10 dkg cukor

reszelt citromhéj
2 db tojás
1 db narancs leve

A szilvalekváros töltelékhez:
szilvalekvár

A diós töltelékhez:
1 csésze dió
2 kanál félédes fehérbor
narancshéj
citromhéj
fahéj
cukor
baracklekvár

A mákos töltelékhez:
ugyanaz mint diósnál, csak a diót mákra cseréljük

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat és a narancs levét. Tésztává gyúrjuk, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk. Kisütjük, és porcukorral szórjuk meg.

Megjegyzés:
Hagyományos zsidó ünnepi (purimi) sütemény.

A receptet Rolexx küldte. Köszönjük!


Francia sajtos makaróni:

Hozzávalók:
2 személynek:
20 makaróni
1 gerezd fokhagyma, kettévágva
2 evőkanál olvasztott vaj
1 és 1/4 csésze tejszín
2 csésze reszelt Gruyere vagy Cantal sajt
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1/3 csésze száraz zsemlemorzsa

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Főzzük meg a makarónit szokás szerint, sós vízben.

Míg a makaróni fő, egy sütőedényt dörzsöljünk be a vágott fokhagymával, majd az olvasztott vajjal kenjük jól ki a tepsi belsejét.

Öntsük a lecsepegtetett makarónit az előkészített tepsibe. Keverjük össze a tejszínt, 1,5 csésze reszelt sajtot, sót, borsot, öntsük a tésztára, forgassuk össze. Szórjuk a zsemlemorzsát és a megmaradt sajtot a tetejére, és tehetünk még rá ízlés szerint egy kis kockázott bacont is.

Toljuk forró sütőbe 20-25 percre, ezután kapcsoljuk a sütőt grillre, és kb. 3 perc alatt pirítsuk meg a tetejét. Tálaljuk azonnal, melegen! Jó étvágyat!

Megjegyzés:
A receptet Rolexx küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Május
  2011-05-02 23:00:13, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Angyali üzenet
  2011-05-02 22:52:46, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-02 22:51:00, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Egészségben eltöltendő hetet!
  2011-05-02 22:46:38, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Szép estét!
és






(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)

Link

Nézz be ide is, megéri:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Hétfő - menü ajánlat
  2011-05-02 00:41:26, hétfő
 
  Hétfő - menü ajánlat


Előétel: Kapros karfiolleves
Főétel: Csirkemájas rizottó
Desszert: Mini almás mázas kuglóf
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos krumpligombóc párolt zöldségekkel


Kapros karfiolleves:

Hozzávalók:
1 marék kockázott bacon
1 kis szál póréhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 kis fej karfiol
1 csokor kapor
1 leves kocka
ételízesítő
házi tarhonya
tejföl
kicsi liszt

Elkészítés:
A bacont lesütjük, majd rádobjuk a zölségeket. Felengedjük vízzel, ízesítjük. Ha felforrt, beleszórjuk a házi tarhonyát. Ha megfőtt a karfiol, tejföllel és a liszttel behabarjuk. Az arányokat persze ízlés szerint lehet módosítani.

Megjegyzés:
Valóban pofon egyszerű, és a családomban nagy sikert arattam vele. Kicsit a palóc levesre emlékeztet.

A receptet Bozsák Andrea küldte. Köszönjük!


Csirkemájas rizottó II.:

Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
15 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa
30 dkg rizs
10 dkg reszelt sajt

bors
olaj

Elkészítés:
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.

Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).





Megjegyzés:
Ez a mennyiség legalább 6-8 személyre elegendő, nagyon kiadós étel.

A receptet és a fotót Sziszkó3 küldte. Köszönjük!


Mini almás mázas kuglóf:

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg
15 dkg cukor
2 evőkanál almatöltelék (vagy 2 db almából párolt)
40-45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tejföl
1 dl tej


A tetejére:
cukormáz

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgájákat a maradék cukorral és a puha margarinnal géppel jól kikeverem, majd mehetnek bele a fűszerek, az almatöltelék (ha nincs akkor 2 db almát megpucolunk és lereszelünk, majd egy pici cukorral addig pároljuk, míg a levét elveszti, majd lehűtjük), a tejföl, a tej, a citromhéj. Beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét, végül beleszitálom a lisztet és a sütőport. Szépen elkeverem, sűrűbb masszát kapok.

Előveszem a kuglófformát, kikenem, zsemlemorzsával megszórom, majd belekanalazom a masszát. A tetejét elsimítom, és 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm, kb. 40 perc.

Kiveszem, hagyom egy kicsit a formában hűlni, majd óvatosan egy tálcára borítom. Cukormázat kenek a tetejére.





Megjegyzés:
Más tölteléket is használhatunk, illetve aszalványokat.

A tetejére én készen vett puncsmázat tettem pár csepp piros ételfestékkel elkeverve, hogy szebb színe legyen.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!


Spenótos krumpligombóc:

Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg spenót
1 evőkanál liszt
apróra vágott zöldpetrezselyem
szerecsendió

bors
2 evőkanál vaj
tej
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A krumplit meghámozom, felkockázom, sós vízben puhára főzöm, leszűröm. Apróra vágott zöldpetrezselymet, vajat, szerecsendiót, lisztet, sót adok hozzá, burgonyapürét készítek belőle a tej hozzáadásával.

A spenótot átmosom, vastag szárát kivágom, a leveleket vajon sóval, borssal ízesítve megfuttatom, áttöröm.

A krumplis masszából gombócokat formázok. A gombócok közepébe ujjammal mélyedést nyitok, és az előkészített spenóttal megtöltöm. Gombóckáimat zsemlemorzsába hempergetem.

Sütőpapírral kibélelek egy tepsit vagy sütőtálat, szépen belerendezem gombócaimat, és előmelegített sütőben, légkeverésnél 150 fokon készre sütöm.

Párolt zöldségekkel kínálom, reszelt sajttal megszórom, tejföllel is meglocsolom.

Megjegyzés:
Alapjában ez egy vegetáriánus étel, de tölthetjük a gombócokat ízlés szerint mással is, akár darált húsos, sonkás, gombás vagy sajtos töltelékkel. Húskisérőként is tálalhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu. - Pasik blogja




 
 
1 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2266
  • e Hét: 4480
  • e Hónap: 18385
  • e Év: 148092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.