Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szamártövis
  2011-05-20 21:50:03, péntek
 
  Szabó Lőrinc- Szamártövis


Lilabóbitás útszéli gyom,
árokpart árva éke,
talpig fegyverbe öltözöl,
pedig lelked csupa béke.
Neved gúnyolva mondja: szamár!
s gyűlölve mondja: tövis!
Pedig te csak élni akarsz, ha hazád
mostoha is.

Porban s napban sorvadva virulsz
torzonborz vértezetedben:
sok kín szerezte neked e jó
páncélt a sebek ellen!
Ne bánts! - jajdul fel a kéz, amely
megbántott - Jaj ne bánts!
(Ő bánt, és bűnös, ugye, te vagy,
szegény bogáncs?)

Nekem szép vagy, dacos virág,
sivatag utak éke:
hol az élet mást megöl, te megállsz,
talpig fegyverben a béke:
s mintha tudnál valamit,
barátságtalan, bús virág,
amit nem tudnak, csak sasok
és katonák.

Mozdulatlan katona vagy:
befelé őr, őre magadnak!
Őrt állsz és szárnyas gyermekeid
a messze jövőbe szaladnak:
és állsz még, állsz még akkor is,
mikor az ősz maró
esőiben megrothad a rét
és jön a hó.

Mint múzeumban holt lovagot
páncélja idéz kevélyen,
szuronyos csontvázad úgy zörög
december jég szelében:
de mint holt őr, helyeden maradsz
egészen az új tavaszig,
melynek, a nyár halálakor,
üzentél valamit.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Mécsvirág
  2011-05-20 21:39:50, péntek
 
  Simon István - Mécsvirág


Szőlőhegyen
a kaszálón
bőven terem
a virágom.

Nem is virág
talán mégse,
inkább a fák
örökmécse.

Zöldfehéren
szemlehúnyva
olyan délben
mint egy urna.

Zárt födéllel
olyan ősi -
még az éjjel
hamvát őrzi.

Vagy mintha így
takargatná
lángját, amíg
süt a nap rá.

Bólog, alszik,
milyen kedves,
idehajlik
a kezemhez.

Darázs is dong,
száll körüle,
keresi, hogy
hol a füle.

Tán azt hiszi,
halványzöldre
mázolt kicsi
parasztbögre,

nappal szirma
a fedője,
csillag ihat
csak belőle.



 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Angyali üzenet
  2011-05-20 21:07:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-20 18:59:15, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Szombat - menü ajánlat
  2011-05-20 15:25:12, péntek
 
  Szombat - menü ajánlat


Reggeli: Hagymás virsli
Előétel: Erőleves palacsintatekerccsel
Főétel: Vargányás-velős pacal Hentes Misi módra
Desszert: Rácsos szilvás lepény
Vacsora: Sajtos körte
Vegetáriánus ajánlat: Medvehagymás töltött tojás


Hagymás virsli:

Hozzávalók:
1 kanál zsiradék
1 nagy fej hagyma
2 pár virsli
5 evőkanál ketchup
1 dl tejföl
fűszer ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a hagymát erős tűzön pirítjuk, félidőben hozzáadjuk a karikára szelt virslit, és mikor pirosra sült, ízesítjük a ketchuppal. Tovább pirítjuk, majd hozzátesszük a tejfölt, és rottyantunk egyet rajta.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk, például kenyérrel. :) Aki szereti a pikánsat, ízlés szerint fűszerezheti bármivel.





Megjegyzés:
Ennek az ételnek sztorija van: férjeméknek a 6 fős főiskolai albérletben nem állt más a rendelkezésükre, mint 1 zsák hagyma, pár darab virsli, némi olaj, ketchup és tejföl. Ők éhesek voltak és egyben kreatívak.
Gyors, olcsó, igazi koleszos, fiús kaja. Jó étvágyat!

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Erőleves palacsintatekerccsel:

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej hagyma
2 csomag leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, kelkáposzta)
1 kg levescsont
fél evőkanál egész feketebors
1 babérlevél
1 citrom levágott héja
A levesbetéthez:
1 tojás
6 dkg liszt
1,2 dl tej
3 evőkanál vegyes vágott zöldfűszer (mélyhűtött is lehet)
2 evőkanál vaj

Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A leveszöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A csontot megmossuk.

Felforrósítunk zsiradék nélkül egy nagy lábost. A vágott felével lefelé beletesszük a hagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és a csontot, kissé ezeket is megpirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, beleszórjuk a borsot, a babérlevelet, a citromhéjat, és kb. 2 órát lassú tűzön főzzük. A habját néha-néha leszedjük. A levesbetéthez simára keverjük a tojást a liszttel, a tejjel, a zöldfűszerekkel és egy csipet sóval, majd kb. 30 percig állni hagyjuk. Serpenyőben kevés vajat forrósítunk, és a masszából 4 nem túl vastag palacsintát sütünk. Szorosan feltekerjük őket, és hidegre tesszük. A levest átszűrjük, még egyszer felforraljuk, és sóval, borssal fűszerezzük. A répát, a zöldséget, a karalábét külön tálkába szedjük. A palacsintatekercseket ferdén felszeleteljük, 3-4 szeletet a tányérokba teszünk, és rámerjük a levest. Megszórhatjuk vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 240 kcal


Vargányás-velős pacal Hentes Misi módra:

Hozzávalók 8 személyre:
2 kg pacal
fél kg vargánya
fél kg velő
15 dkg kenyérszalonna
1 kg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál kömény
őröltbors
majoranna
5 db babérlevél
1 db erőspaprika
3 db paradicsom
3 db zöldpaprika
1 db szerecsendió
1 evőkanál ételízesítő
1 evőkanál só
1 dl vörösbor
Erős Pista ízlés szerint
Elkészítés:

A 2 kg pacalt lehártyázom, megtisztítom, majd forró vízben 15 percig előfőzöm. A levét leöntöm, leöblítem, és bő hideg vízben másfél óráig főzöm. Az abalébe teszek: 1 dl ecetet, babérlevelet, fél fej foghagymát. Ha letelt a másfél óra, kiveszem, hideg vízben lehűtöm, és vékony csíkokra vágom. 15 dkg kenyérszalonnát kisebb kockára vágok, bográcsban kiolvasztom, hozzáadok 2 evőkanál zsírt és kockára vágott vöröshagymát, majd üvegesre dinsztelem. Felöntöm 2 l vízzel, beleteszem a felcsíkozott pacalt, beleteszem a paradicsomot, paprikát, fokhagymát és a fűszereket, a szerecsendiót belereszelem. Közepes erős tűzön kb. 2 és fél óráig főzöm, az elfőtt vizet pótolom. Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítom, a vargányát felkockázom. 1 dl olajat felforrósítok egy lábosban, beleteszem a felkockázott vargányát és a velőt. 5 percig kevergetem, és félreteszem. Közben a pacal elkészül, ekkor összeforralom a gombával és a velővel. Akkor jó, ha csípős. Ízlés szerinti körettel tálalom. Jó étvágyat!

Megjegyzés:
A sok hagymától bőven lesz szaftja, a legfinomabb házi kenyérrel tunkolni.

A receptet Hentes Misi küldte. Köszönjük!


Rácsos szilvás lepény:

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 evőkanál rum

A töltelékhez:
szilvalekvár

Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztából hengert készítünk, és a 3/4 részéből vékony lapot nyújtunk, és tepsibe helyezzük. Megkenjük szilvalekvárral.

2.) A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, amellyel berácsozzuk a tésztát. A lekvárt megszórtuk (előzőleg meleg vízbe áztatott, majd leszárított) mazsolával.

3. Előmelegített sütőben pirosra sütjük a tésztát. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!


Sajtos körte:

Hozzávalók:
4 adaghoz:
2 körte
2 evőkanál citromlé
3 evőkanál darált mogyoró
8 dkg vaj
8 szelet rozsos szendvicskenyér
8 vékony szelet sajt
4 dkg egész mogyoró

Elkészítés:
A körtéket megmossuk, négybe vágjuk. Magházukat kiemeljük, és a húsukat vékonyan felszeleteljük. Azonnal megcsepegtetjük a citromlével.
A darált mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Elkeverjük a vajjal, sóval, borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk. A kenyereket megkenjük a mogyorós vajjal, rárakjuk a körteszeleteket, erre pedig a sajtot fektetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A mogyorót durvára összevágjuk, rászórjuk a sajtra. A szendvicseket betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad.

Megjegyzés:
A receptet Momo küldte. Köszönjük!


Medvehagymás töltött tojás:

Hozzávalók:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
1/2 csokor zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés:
Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, a mustárt, a majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után tovább ízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).





Megjegyzés:
Előételként akár önállóan, de friss péksüteménnyel, hideg sültek mellé vagy a húsvéti terített asztalra is remek fogás.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2367
  • e Hét: 4581
  • e Hónap: 18486
  • e Év: 148193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.