Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Alapvető 5 emberi érték:
  2011-05-26 18:36:32, csütörtök
 
  Ezek az alapértékek a személyiség öt megnyilvánulásából fakadnak. Mindegyik alapérték a hozzátartozó személyiség-megnyilvánulás legmagasabb szintjét képviseli. Az öt alapérték adja a nevelés lényegét, és világítja meg számunkra az élet igazi értelmét. Az oktatásnak minden téren az öt alap-érték fejlesztésére kell törekednie, egymással teljes összhangban. Sajnálatos módon, pillanatnyilag az oktatási rendszer a fizikai és értelmi sík fejlesztésével foglalkozik leginkább.

IGAZSÁG

Az Igazság, a mindannyiunkat mozgató alapvető élet-elv. E nélkül nem élhetünk. Ha egyszer megszűnnénk létezni, a világ is megszűnne velünk együtt. Ez az alapvető élet-elv nem más, mint az emberi Lélek, a minden élőlényben lakozó Isteni szikra.

Ez az Igazság a forrása mindennek; ez az erő készteti dobogásra a szívet, lélegzésre a tüdőt és működésre a szervezetet. Az emberi értelem feladata ennek az igazságnak a felismerése.
Érdekes módon, ha az ember felismeri és megtapasztalja az Igazságot, rájön, hogy a világon mindent és mindenkit ugyanez az Igazság éltet. Tehát lényegében mindannyian Egyek vagyunk.

ERKÖLCS

Az Igazság a mindennapi gyakorlatban, az erkölcsös életvitelben nyilvánul meg. A cselekedet fizikai síkon történik; minden tett valamilyen gondolatból indul ki. Ha ez a gondolat nem az emberi vágyakból fakad, hanem az ember jóakaratából, akkor a cselekedet erkölcsös.
Az erkölcsös viselkedésnek az élet minden területén meg kell nyilvánulnia. Nem csak az egyén, de a társadalom jólétét is szolgálnia kell. Az univerzum minden teremtménye a teremtés egy-egy láncszeme, s ahogy minden láncszemnek tökéletesnek kell lennie, hogy a lánc ne bomoljon szét, minden teremtménynek is tökéletességre kell törekednie, hogy az Univerzum kifogástalanul működjön.

BÉKE

Minden emberi törekvés célja a lelki béke elérése. Akár jót, akár rosszat gondol vagy tesz az ember, a célja az, hogy az élete békés és boldog legyen. A lelki békét sokkal könnyebb elérni, ha az ember tisztában van azzal, hogy milyen lelki tulajdonságokat kell ápolnia.
Csak akkor vagyunk képesek lelki békére szert tenni, ha érzelmi világunk kiegyensúlyozott. Ez nem tétlen, negatív állapot, hanem annak dinamikus felismerése, hogy az érzelmi konfliktusok és viharok sohasem állják ki az Igazság és Erkölcs próbáját. A lelki béke az "Erővel töltött nyugalom" állapota; az embernek fel kell ismernie, hogy csak önmagában találhatja meg a boldogságot.

A lelki béke sokszor elérhetetlennek tűnik, mégis valósággá válhat számunkra, ha a bennünk lakozó Erőben bízva jót cselekszünk, mindenkiben meglátjuk a jót és magunk is jóságra, törekszünk.

Addig nem beszélhetünk világbékéről, amíg minden ember meg nem valósítja saját lelki békéjét. Ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy minél korábban, a megfelelő életkorban megkezdjük a munkát, ha harmóniát szeretnénk otthonunkban és a társadalomban, a nemzeten belül, és végül a világban. Csakis ekkor tud az ember a kozmosszal, a világgal harmóniába kerülni.

SZERETET

Az emberi jellem lelki megnyilvánulása a szeretet forrása. A bennünk lakozó Isten az egyéni Lélek ereje, és a szeretet által nyilvánul meg. Ez a Szeretet az univerzumban található legnagyobb Erő, és az emberi természet mozgató rugója.

A Szeretet nem érzelem, hanem az energia egy formája, amelyben minden pillanatban mindenki egyformán részesül. Az élet minden formájára hat, és olyan különös tulajdonsággal bír, hogy ha megosztják, növekszik. Az élet sokkal egyszerűbbé és boldogabbá válik, amikor az önzetlen szeretetet megtapasztaljuk, és az "adni és megbocsátani" elvét gyakoroljuk.

AZ ERÖSZAK-NÉLKÜLISÉG

Az erőszak kerülése az ember lelki teljesítményének legmagasabb foka. Ezt nevezzük egyetemes Szeretetnek, amely túllép az embertársak iránt érzett szereteten, mert magába fogad minden élőlényt és élettelen dolgot. Ez az emberi lét egyetemes síkja. Itt képes az ember megtapasztalni a minden teremtménnyel való alapvető Egységét. Ez az Egység abból a felismerésből fakad, hogy az ember felelősséggel tartozik az univerzum minden megnyilvánulásáért és alkotóeleméért. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy minden élőlényre kiterjesztjük szeretetünket.

Az erőszak kerülése a többi ember iránt barátságot; harmóniát és megértést jelent; a növény és állatvilággal kapcsolatban azt jelenti, hogy ne ártsunk, vagyis - ahol csak lehetséges - kerüljünk el minden olyan cselekedetet, ami az élővilág ártalmára van; a természettel kapcsolatban az erőszak kerülése azt jelenti, hogy tartsuk szem előtt a természeti törvényeket és a természet egyensúlyát.

Forrás: Sai Baba
 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A karma törvényei:
  2011-05-26 18:26:12, csütörtök
 
 
Vannak főbb és segítő törvények. Karma a hatás törvénye, sors, választás, hatás, szabadság. A törvények jellegzetességgel bírnak, lehet nem eleget tenni, amiért fizetni kell, arra azonban nincs lehetőség, hogy ezeket a törvényszerűségeket megsértse. Vagy előbb, vagy utóbb eleget kell tenni. Szabad a választásunk, senki sem korlátozza az embert. Meghatározott sorrendi hatások érvényesülnek. Jó és rossz is. Itt minden számít. Hogy valójában, szabadon tudjon az ember dönteni ismernie, és érteni kell. A 3 segítőösvény hatása alárendelődik a főbbeknek.

1 . A gondolat az az erő, amelyik a karaktert építi. Amit gondolunk azzá válunk.
2 . A vágyunk akaratereje, az akaratunk ereje hozzánk húzza azt amit szeretnénk megvalósítani. Oda tartunk ahová vágyunk, húz mindenképpen , s így a vágy kielégül
3 . Viszonyunk a többi embertársunkhoz, annak megfelelően kapjuk vissza a boldogságot vagy szenvedést. A jó jót szül, a rossz ....


Ez teljesen komoly. Ha bennünket szeretnek az nagyon jó dolog ez melegít bennünket. Ha mi szeretünk valakit boldogabbak vagyunk, mintha bennünket szeretnek. Léteznek kivételek, pl. egoista szeretet, minél magasabb annál inkább nem lehet elviselni, önző.


I. Az ember a gondolatok által teremtődik.
Nincsen más teremtő erő a gondolati teremtő erőn kívül. A teremtés aktusa a gondolatok útján megy, a Teremtő létrehozta gondolatát azután alkotott.
Mindennap 5 percet elmélkedni arról, a minőségről, amit el szeretnénk érni, 3-4 hónap alatt teljes siker várható. Problémáktól való megszabadulás ugyanígy működik, de ne azt képzeljük, hogy megszabadulunk tőle, hanem azt kell elképzelni, hogy milyen jó, mikor egészségesek vagyunk. A tagadás ne legyen benne mondatunkban, mert a nemet az agy nem hallja és nem fogadja! Állítsunk! Világos tiszta, okos vagyok! Lehet, hogy elsőre több hónap kell, a második alkalommal csak 3 hétre lesz szükségünk. Koncentrációnk egyre nagyobb lesz.

II. Kívánság törvénye:
A kívánság hozzánk vonzza a tárgyat, mert a vágy-akarat az egyetlen mozgató erő a világban. Akarat: ha nem kifelé, hanem befelé mozdulunk el.

Komoly akaraterő kell a komoly kívánsághoz. Pl. Nagymesterré akarok válni, hogy jobban segíthessek! 2 motiváció van gyógyítási vagy mesterré lenni. Elsőnek, adni természetes, belénk van helyezve, alaptulajdonság! Második, segítesz és megismernek. Gyógyítani könnyebb. Ha az ember szellemileg növekszik, fejletté válik, a saját személyes kívánságai elmúlnak. Ezáltal szabaddá válik.
Mivel nagyobb az ereje, ezt az erőt akaratával nagyon jól tudja használni. Személyes vágyai elhalnak, háttérbe kerülnek, több tudásra, gyakorlatra tesz szert, eljut a békesség világába. Felismeri az isteni részt önmagában, ami a sajátja, és ami által magasra tud emelkedni.


III. Ki mint vet, úgy arat!
Mindent akarunk, de mindent nem lehet. Politikusok nagy hatalommal bírnak, hogy ne csak a saját országuk problémáját oldják meg.

IV. Ne ítélj!
A karma magában az igazságosság és ő fogja elrendezni.
Vannak kivételek, pl. szemünk láttára gyereket bántanak. Vagy aláznak, előbb segítünk vagy valaki hirtelen rosszul lesz, agyvérzés, szívroham. Karma vagy nem? SEGÍTENI KELL ELŐSZÖR.

Forrás: Sai Baba
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Sai Baba idézetek
  2011-05-26 18:20:29, csütörtök
 
  A pénz jön és megy. Az erkölcs jön és nő.

Amit Isten ad, kifogyhatatlan; amit az ember ad, sohasem lehet tartós.

A szeretet önzetlenség. Az önzés a szeretet hiánya.

Forrás: ces
 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 4976
  • e Hónap: 24838
  • e Év: 200713
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.