Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Eztlátják akarácsonyi angyalok
  2011-05-30 17:09:01, hétfő
 
  Kéri Katalin: Ezt látják a karácsonyi angyalok

Előadja: Ambrus Attila
Zene: Tamás Károly (Love Angel)
Videó link Link

Karácsonykor angyalok szállnak át a városok felett, belesnek a kéményeken és az ablakokon.
Hópelyheken utaznak és gomolygó felhőkön.
Aranyszínű a hajuk, piros az arcuk és fehér habos a ruhájuk.
Sok-sok angyalka repül, ilyenkor már kora délután elindulnak távoli, mesés lakóhelyükről, hogy karácsony titkokkal teli, varázslatos éjszakáján megérkezzenek az emberekhez. Vannak olyan angyalkák, akik az ajándékokat hozzák a gyerekeknek, mások egyszerűen csak a vidámságot és a szeretetethozzák.
Mialatt ők fenn repkednek az égben, az emberek házaikban a
karácsonyi vacsorához készülődnek, vagy áhitattal állják körül a fenyőfát.
Sok család van, ahol nem telik pulykasültre és kalácsra, az angyalok beröppennek ezekhez a családokhoz, és szeretettel erősítik meg az emberi sziveket.
Ezért érzi mindenki karácsony estéjén a nyugalmat és a békességet.
Sok ember van, aki egyedül ünnepel, gyertyát gyújt és csillagszórót, és szomorúan gondol szeretteire, akik messze kerültek tőle. A karácsonyi angyalkák hozzájuk is elmennek, és egy pillanatra legalább örömet és mosolyt varázsolnak a magányos emberek arcára.
Ha karácsony estéjén megzörren az ablakotok vagy befütyül a szél a kéményeteken, gondoljatok a karácsonyi angyalkákra, mert biztosan ők járnak
közöttetek.
Legyetek ti magatok is olyanok, mint az angyalok, vigyetekboldogságot nagyszüleiteknek, családotoknak.
A szeretethez és békességhez néha nagyon kevés kell.
Gondoljatok erre, ha kavarognak a karácsonyi hópelyhek, de akkor se feledjétek ezt, ha majd meleg nyár lesz!

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
sajátszerű kék szivárvány
  2011-05-30 12:26:49, hétfő
 
  ez a sajátszerű kék szivárvány csak gyermekszemekben észlelhető.
/Jókai Mór/

........


 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Fidger Ildikó gyereknapi képe
  2011-05-30 12:12:36, hétfő
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Elpihen a világ .....
  2011-05-30 12:01:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Madl Ferenc Életpályája
  2011-05-30 11:06:33, hétfő
 
  Mádl Ferenc
Paraszti családjában hatan voltak testvérek. Testvérei közül kettő jogi egyetemet, egy közgazdasági egyetemet, kettő bölcsészettudományi egyetemet végzett. Felesége Némethy Dalma volt. Egy fia és három unokája született. Másodunokatestvére Mádl Antal irodalomtörténész, egyetemi tanár
...... ........


Mádl Ferenc (Bánd, 1931. január 29. - Budapest, 2011. május 29. Széchenyi-díjas magyar jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A nemzetközi gazdasági és összehasonlító magánjog neves kutatója.
1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter,
1993 és 1994 között művelődés- és közoktatásügyi miniszter.
2000 és 2005 között a Magyar Köztársaság elnöke.

Életpályája
Forrás: Wikipédia
Bánd és Szentkirályszabadja elemi iskolája után, középiskolában, 1943-1951 között, a Veszprémi Piarista, majd Állami, Gimnáziumban (ma Lovassy László Gimnázium) tanult. 1951-ben vették fel a Pécsi Tudományegyetemre, majd 1953-ban átkerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1955-ben szerzett jogi diplomát. 1961 és 1963 között a Strasbourgi Egyetem Nemzetközi Összehasonlító Jogi Karán vett részt posztgraduális képzésen.
Diplomájának megszerzése után bírósági fogalmazó, majd bírósági titkár volt. 1956-ban a Magyar Tudományos Akadémia Hivatalának állam- és jogtudományi referense lett, később osztályvezetői minőségben dolgozott ott 1971-ig, majd 1980-ig a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetének főmunkatársa volt.
Akadémiai állása mellett 1971-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgári jogi és nemzetközi magánjogi tanszékének oktatója volt, kezdetben docensi minőségben. 1973-ban kapta meg egyetemi tanári kinevezését. 1978-ban az egyetem Civilisztikai Tudományok Intézetének igazgatójává, emellett 1985-ben a nemzetközi magánjogi tanszék vezetőjévé nevezték ki. Számos külföldi egyetemen volt vendégprofesszor: Kaliforniai Egyetem, Berkeley (1967, 1979), Strasbourgi Egyetem (1968, 1970), McGeorge Jogi Egyetem, Sacramento (1979), Müncheni Egyetem (1995).
1964-ben védte meg az állam és jogtudományok kandidátusi, 1974-ben akadémiai doktori értekezését. Akadémiai doktori disszertációjának témája: ,,A vállalat és a gazdasági verseny az európai gazdasági integráció jogában". 1977-ben lett tagja az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának. 1984-ben a Tudományos Minősítő Bizottság titkárává nevezték ki, amely tisztségét a TMB 1990-es megszűnéséig viselt. Közben 1987-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1993-ban rendes tagjává. 1985-ben a Harvard Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Akadémia, 1988-ban az Európai Akadémia, 1989-ben az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia is felvette tagjai sorába. 1999-től a Szent István Akadémia tagja volt.
Az Állam és Jogtudomány, az Acta Juridica és a hamburgi Nemzetközi Összehasonlító Jogi Enciklopédia szerkesztőbizottságába is bekerült. Húsz szakkönyvet és több mint kétszáz tanulmányt publikált magyarul és idegen nyelveken. 1999. március 15-én Széchenyi-díjat kapott az európai jog, a nemzetközi magánjog és a nemzetközi kereskedelmi jog területén kifejtett, nemzetközileg elismert tudományos munkásságáért, iskolateremtő egyetemi oktatói, valamint tudományszervezői tevékenységéért.
Közéleti pályafutása
1988-ban a magánjog egységesítését szolgáló római nemzetközi intézet kormányzótanácsának tagja, 1989-ben az államok és a külföldi beruházások washingtoni nemzetközi választottbíróságának bírája lett.
Hazai közéleti szerepe a rendszerváltás után lett, amikor az Antall-kormányban kinevezték Európa-ügyi és a tudománypolitikáért (ezáltal az MTA felügyeletéért) felelős tárca nélküli miniszterré 1990. május 23-ai hatállyal. Miniszteri tisztségét 1993. február 22-éig viselte, amikor művelődési és közoktatási miniszterré nevezték ki. Tisztségét a Boross-kormányban is megtartotta. Eközben 1990 júliusától 1994-ig a kormány mellett működő Tudománypolitikai Kollégium elnöke volt. Miniszteri munkássága alatt fontos szerepet játszott a hazai oktatásügy és tudományos kutatás új, korszerű kereteinek, valamint törvényi szabályozásának kialakításában. Emellett privatizációs miniszterként 1990 és 1991 között az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának elnöki tisztét töltötte be.
1995-ben az akkori ellenzéki pártok (Fidesz, MDF, KDNP, FKgP) Mádl Ferencet jelölte köztársasági elnökjelöltnek, az Országgyűlés azonban a kormányoldal (MSZP, SZDSZ) jelöltjét, Göncz Árpádot választotta újra államfőnek. Jelölése az ellenzék jelöltállító szerepét volt hivatott jelezni.
1996 és 2000 között a konzervatív Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként tevékenykedett, emellett 1999 és 2000 között az Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja volt.
2000-ben az FKgP Mádl Ferencet jelölte köztársasági elnöknek. Június 6-án az Országgyűlés megválasztotta Göncz Árpád utódjaként köztársasági elnökké a harmadik fordulóban.
Mádl Ferenc és Göncz Árpád leköszönő köztársasági elnök 2000. június 22-én (Fotó: Kovács Attila)



Mádl Ferenc 2001. decemberében (Fotó: Földi Imre)



Ekkor távozott minden addigi munkahelyéről. 2005-ben bejelentette, hogy nem vállal még egy elnöki ciklust. 2005. augusztus 5-én adta át hivatalát utódjának, Sólyom Lászlónak. Visszavonulása után emeritálta és díszdoktori címet adományozott neki az ELTE.
Tudományos munkássága
Fő kutatási területei a nemzetközi gazdasági jog, az Európa-jog és a nemzetközi összehasonlító magánjog. Kutatásai során a deliktuális felelősség jogi rendjét a társadalmi fejlődés szemszögéből mutatta be. Kimunkálta a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogának elméletét. Megszervezte az említett diszciplínák oktatási és kutatási tanszéki feltételeit. Elősegítette az európai integráció, illetve Magyarország EU-s csatlakozásának jogi keretét és feltételeit, elsősorban a jogharmonizáció területén. Ehhez feldolgozta és bemutatta könyveiben az európai integráció jogi rendjének több intézményét.
A nemzetközi összehasonlító (komparatív) magánjog területén fejtett ki komolyabb tudománypolitikai, illetve -szervezési tevékenységet. Különböző tudományos fórumokon és társaságokon keresztül ösztönözte a kelet-nyugati jog-összehasonlítás kiterjesztését és tudományosabb alapokra történő helyezését.
Díjai, elismerései
Akadémiai Díj (1968)
Széchenyi-díj (1999)
Francia Köztársaság Becsületrendje (1999)
Magyar Örökség díj (2000)
Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (2000)
Szent Olaf-rend (2002)[2]
Románia Csillagrendje (2002)
Jean Monnet Alapítvány Európáért Aranyérem (2002)
Pro Universitate et Scientia (2003, Magyar Professzorok Világtanácsa)
Jeruzsálemért Érdemrend (2006)
Bánd község díszpolgára (2008)[3]
Budapest díszpolgára (2011)
a Pécsi Tudományegyetem, a Párizsi, a Heidelbergi, a Müncheni, a Nápolyi, a Varsói, a Tallinni és az Athéni Egyetem díszdoktora

Mádl Ferenc és felesége Mádl Dalma, mellettük Schmitt Pál (Fotó: Földes András)



Schmitt Pál és Mádl Ferenc a trianoni békeszerződés aláírásának 90.évfordulója alkalmából tartott katolikus emlékmisén, 2010. június 4-én (Fotó: Szigetváry Zsolt)



Mádl FerencEz év januárban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, ez alkalomból telefonon köszöntötte őt Schmitt Pál, jelenlegi köztársasági elnök. 80. születésnapja alkalmából interjút készített vele a Magyar Nemzet, az egykori államfő mesélt gyermekkoráról, egyetemi éveinek tapasztalatairól, arról, hogyan élte meg a forradalmat, valamint államfői éveiről is.
Arra a kérdésre, hogy melyek voltak életében azok a kulcsszavak, amelyek mentén igyekezett ,,közlekedni", a következőt válaszolta: ,,Isten, gondviselés, emberi méltóság, erkölcs, szabadság, szeretet, szolidaritás. Olyan szavak, amelyeknek komoly értékbeli jelentésük van. És valószínű, hogy ezek mind ,,útjelzők" voltak a számomra, és energiaforrások is egyben."
Az interjú végén továbbá elmondta: ,,úgy vélem, hogy a nemzetközi politikai erővonalak, a gazdasági különbözőségek, a kultúrák és a vallások területén, az etikai értékrendszerek tekintetében egyfajta közelítés várható. Az ellentétek helyett inkább az együttműködés világa fog eljönni. (...) Eljön az idő, amikor majd komoly kataklizmák fogják jelezni, hogy nagyobb együttműködésre, egyetértése és harmóniára van szükség az emberhez méltó élethez."



 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Mádl Ferenc 05.29-én
  2011-05-30 09:55:37, hétfő
 
  A 80. életévében 2011.05.29 - vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

...... .....



Gyászlobogók Mádl Ferenc emlékére
...... ........... .......


Fekete gyászlobogók lengenek az Országgyűlés és az elnöki hivatal épülete előtt.
Gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt; a Sándor-palotánál csendes megemlékezést tart vasárnap késő délután Schmitt Pál államfő. Az MTI tudósítója délután a budai Várban azt látta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal épületének bejárata fölé a nemzetiszínű zászló mellett kitűzték a gyászlobogót is. A budavári sikló oldalánál lévő bejárat előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.A Sándor-palota előtt több tucatnyian gyűltek össze, köztük külföldi turisták is.


Schmitt: Mádl Ferenc példaképem volt
...... ........... ......


Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala előtt tisztelgett az elhunyt elődje előtt.
Nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök - mondta Schmitt Pál rövid sajtónyilatkozatában azt követően, hogy a Sándor-palotánál felállított emlékezési helyen gyászszalagot kötött a nemzeti lobogóra, és lerótta kegyeletét a vasárnap elhunyt köztársasági elnök fényképe előtt. A Sándor-palota bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. Schmitt Pál gyertyát gyújtott Mádl Ferenc emlékére, majd beírt abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a Sándor-palota előtt. A köztársasági elnök a csendes megemlékezésen, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, azt közölte, hogy Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek.


Sólyom hálával emlékezik Mádl Ferencre
...... ..........


Fejet hajtott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök fényképe előtt Sólyom László korábbi államfő a Sándor-palotánál, így tisztelegve a vasárnap elhunyt politikus emléke előtt.
Mádl Ferenc utóda, aki 2005 és 2010 között volt a Magyar Köztársaság elnöke, az esti csendes megemlékezésen a részvétnyilvánítások könyvébe azt írta: "Mélységes hálával és tisztelettel emlékezem Mádl Ferencre. Sokaknak segítője, tudósi és emberi példaképe volt. Professzorként és államfőként is az európai hagyományokért tevékenykedett."
Lerótta kegyeletét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és felesége, valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.
A miniszterelnök-helyettes, miután gyertyát gyújtott, újságíróknak úgy nyilatkozott: "Mádl Ferenc minden magyar elnöke volt, tanúságot tett keresztény hitéről emberként és elnökként egyaránt."
Semjén Zsolt hangsúlyozta: az elhunyt köztársasági elnök minden politikai felfogást megértett és elfogadott, de ő maga a keresztény-szociális gondolatoknak volt az elkötelezettje, ezért politikai hovatartozástól függetlenül mindenki saját elnökének tudhatta.
A KDNP elnöke szerint a polgári oldal nagyon hálás lehet Mádl Ferencnek, mert elnökként és később is a "nehéz időkben" tanúságot tett a mellett az összefogás mellett, amelynek gyümölcse most kezd beérni. Szavai szerint a volt köztársasági elnök minden befolyását latba vetette, hogy a határon túli magyarok teljes jogú és egyenrangú emberek legyenek, de jótékonykodásaival - feleségével együtt - emberségből, hitből és szeretetből is példát adott.
"Mádl Ferenc valóban a magyar küldetés és magyarságtudat szimbóluma" - mondta Semjén Zsolt.
A vasárnap esti megemlékezést egy órával, tíz óráig meghosszabbították; hétfő reggel nyolctól ismét leróhatják kegyeletüket a gyászolók az emlékhelyen.Vasárnap délutántól több tucatnyian rótták le kegyeletüket családtagok, rokonok, ismerősök, politikusok.


Elhunyt Mádl Ferenc - részvétnyilvánítások
...... ..............


volt köztársasági elnök halálhírét a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte. Pártatlan részvétnyilvánítások. Elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök - jelentette a Köztársasági Elnöki Hivatal. Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője az MTI-vel közölte: "Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap nem sokkal 13 óra után megtért teremtőjéhez".
Az 1931-ben született Mádl Ferenc az Antall József vezette kormányban 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993-94-ben művelődés- és közoktatási miniszter volt. 2000-ben, az Orbán-kormány idején választotta meg a Parlament köztársasági elnöknek. Göncz Árpádot követte a poszton.
Az államfői teendőket 2005-ig látta el, amikor bejelentette, hogy a következő ciklusban már nem kíván újra elnök lenni. Utódjául 2005-ben Sólyom Lászlót választotta meg a Parlament.
"Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!" - írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával az után, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte a volt államfő halálhírét.
Őszinte részvétünket és mély fájdalmunkat szeretnénk kifejezni Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki közleményében úgy fogalmazott: Mádl Ferenc személyében egy olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte hazánkat.
Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját - fogalmazott Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki hozzátette: emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk.
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára.
Göncz Árpád volt köztársasági elnök mélyen megrendült Mádl Ferenc korábbi államfő váratlan halála miatt - közölte a titkárságvezetője vasárnap az MTI-vel. Elődje nagyra értékelte Mádl Ferenc elnöki tevékenységét, tudományos munkásságát, megnyerő, közvetlen személyiségét.
Sólyom László korábbi államfő azt hangsúlyozta: mélységes hálával és tisztelettel emlékezik Mádl Ferencre, aki annak idején neki és sok fiatal jogtudósnak atyai pártfogója és segítője volt, tudósként és emberként is példának tekintették őt
A Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt. A gyászoló családot, barátait, tisztelőit együttérzésükről biztosítják - közölte a Független Hírügynökséggel Vona Gábor, a Jobbik elnöke.
Megrendültségét tolmácsolta a Lehet Más a Politika frakciója is, akik kommunikéjükben így fogalmaztak: a III. Köztársaság második elnökeként - saját meggyőződéséből fakadóan - következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is.

csendes tiszteletadásraa gyászolók bármelyikének lehetősége lesz vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt.
Részvét foráás: Index.hu
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elsőként fejezte ki közleményében őszinte részvétét a gyászoló családnak, barátainak, tisztelőinek.
- "Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!" - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon, Göncz Árpád volt köztársasági elnök pedig közleményében úgy fogalmazott: Mádl Ferenc sokat tett azért, hogy a Magyar Köztársaságnak barátai legyenek az egész világon.
- Semjén Zsolt (KDNP) vasárnap azt mondta: "Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját. Emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk."
- Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára. "Emlékét megőrzöm" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
- Az MSZP részvétnyilvánítása Mádl Ferenc köztársasági elnök halálára. "A legfőbb emberi értékek, mint a szabadság tisztelete, a szolidaritás, szeretet, egyetértés és harmónia - mentén képviselte azt a politikát, amely méltóságot adott egy egész nemzet számára" - fogalmazott a párt nevében Mesterházy Attila.
- A Lehet Más a Politika (LMP) is megrendülten fogadta a halálhírt. "A III. Köztársaság második elnökeként következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is" - írta részvétközleményében Schiffer András frakcióvezető.
- A Fidesz a korábbi államfő családjának és hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezi ki. "Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára. Nyugodjék békében."
Tarlós István főpolgármester megdöbbenéssel értesült arról, hogy meghalt Mádl Ferenc, aki a múlt héten lett Budapest díszpolgára. A főpolgármester őszinte részvétét nyilvánítja a családnak.
A Szabad Demokraták Szövetsége jelentős közéleti személyiséget, tudóst és politikust gyászol Mádl Ferenc akadémikus, egykori miniszter és köztársasági elnök személyében. "Különösen nagyra becsüljük a polgári gazdaság kialakításáért, a nemzeti vagyon jelentős hányadának a privatizálásáért, a kapitalista gazdasági rend létrejöttéért kifejtett tevékenységét."
- "Megrendülten értesültem Mádl Ferenc Elnök Úr haláláról. Személyében tudós és igaz embert tisztelünk, aki hosszú éveken át népünk méltó jelképe volt. Különös hálával tartozom neki, atyai barátságának számos jeléért" - írta Erdő Péter bíboros, prímás, az MKPK elnöke Schmitt Pál köztársasági elnöknek
 
 
1 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A Balaton Titanicja
  2011-05-30 09:11:19, hétfő
 
  1954 évben A Balaton "Pajtás" nevű Titanicja elsüllyed
2011.05.30. 07:16 Hír 24

........


Pajtás műszaki adatai:
.......


Gyártási éve: 1917 (Budapest)
Hossza: 27,15 méter
Szélessége: 5,2 méter
Balatonra kerülésének időpontja: 1946
Rekonstrukciók időpontja: 1956
A hajó későbbi neve: Siófok, Dömsöd
A Dunára kerülésének időpontja: 1959
Selejtezés időpontja: 1980

A magyar hajózás történetének legnagyobb tragédiája történt egy nyár napon, 1954. május 30-án. A helyszín a Balaton, az ok az emberi felelőtlenség.
A Pajtás névre keresztelt csavargőzös kishajót a Dunáról vezényelték a Balatonra 1946-ban, és később kibővítették befogadóképességét 150 főről 200 főre, mindenfajta műszaki felülvizsgálat nélkül. A személyzet a feljegyzések szerint értesítette a feletteseket a hajó bizonytalanságáról (a súlypont megemelkedésének lehetőségéről), de ők nem reagáltak érdemben.
A hajó délelőtt negyed 11-kor indult el Siófokról Tihanyba, Balatonfüreden keresztül. Füredig semmi nem történt, onnan 11 óra 30-kor indult tovább. 176 (vagy 178?) utas és 6 fős személyzet tartózkodott a fedélzeten - legtöbben a gyereknapot ünnepelték a hajókázással, és figyelték az abban a percben a startpisztoly lövésére elindult vitorlásversenyt. A kikötőből a Tagore sétány felé indult el a hajó, és először balra, majd jobbra billent. Heisz Pál kapitány el akarta fordítani a kormányt, hogy megállítsa a borulást, de nem sikerült: a hajó a bal oldalára dőlt, és süllyedni kezdett, miközben kitört a pánik. A gőzhűtő, Vámosi Gyula, aki kabinjában ragadt, halála előtt nem sokkal még kiengedte a kazánból a gőzt, hogy a hajó ne robbanjon fel.
.........


.......


A baleset következtében 23 ember (22 utas és a fűtő) vesztette életét és több mint 50 ember megsérült, annak ellenére, hogy a közelben zajló vitorlásverseny résztvevői gyorsan megkezdték a mentést. A tragédia súlyát a korabeli politikai vezetés megpróbálta enyhíteni, a Szabad Nép című lapban jelent meg egyetlen hír, 12 halottról beszámolva - Rákosi Mátyás pedig hírzárlatot rendelt el.
A katasztrófára a balatonfüredi Tagore-sétányon szobor emlékeztet. A hajót később kiemelték, és a rekonstrukció után még szolgálatba is állt.
...... .....


...... .......




Pajtás csavargőzös története
Az akkor II. számú dunai csavargőzös névre hallgató, 120 LE-s gőzgéppel készült hajó, 1946-ban került a Dunáról a Balatonra.
- A hajó a jelentős háborús károk után Siófokon épült újjá, és így nézett ki 1954-es balesetéig...
...... ......


- - 1953-ban a Füredi hajógyár és a Tihanyi kikötő vonalában a, Ciprián forrás közelében lévő kőpadon leütötte a hajócsavarját és elgörbült a hajó kormánya is.
- 1954. május 30-án vasárnap 10.15-kor a Pajtás gőzhajó a füredi mólót elhagyva bal oldalára dőlt. Ez az esemény Magyarország eddigi legnagyobb vízi tömegszerencsétlenségét jelentette. A balesetben 23-an haltak meg és több mint ötvenen szenvedtek sérüléseket...
.....


Tragédiáról képek, KLIKK a linkre Link
- A tragédiához hozzá tartozik, hogy a Dunáról a Balatonra ideiglenesen áthelyezett hajót átépítették, és az engedélyezett utasbefogadó képességét 150-ről 200 főre emelték fel úgy, hogy nem végeztek rajta állékonysági vizsgálatot. Az átalakítás után a Pajtás személyzete észlelte és jelentette is a veszélyes labilitását, de az illetékesek valószínűleg a "szabotázs" vádjától tartva nem tettek semmit... Végezetül meg kell jegyezni, hogy a tragédiáról összesen egy rövid hírben számoltak be akkoriban - a Szabad Nép hasábjain - ott is jelentősen elferdítve a valóságot 12 áldozatot, és néhány könnyebb sérülést említve. A Pajtás tragédiája 30 évig tiltott téma volt, ezért különösen fontos, hogy most, az 50. évfordulón megemlékezzünk róla.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani Simonné Zákonyi Tündének, a Nők a Balatonért Egyesület elnökasszonyának, a segítségéért és a képanyag felhasználásának lehetőségéért.
/forrás: hajokanno.hu - pajtastrg/

Az 1954. május 30-i füredi balesete után, 1956-ban teljesen átépítették. 170 lóerős Diesel motort kapott és mint kétcsavaros motoroshajó állt ismét szolgálatba Siófok néven. Itt már az 1956-os átépítése után, Siófok néven befut a fonyódi kikötőbe.
1959-ben Dömsödként visszakerült a Dunára, majd 1980-ben kiselejtezték.

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Ezrek mondtak fel idén az.....
  2011-05-30 08:58:35, hétfő
 
  Ezrek mondtak fel idén az egészségügyben
2011.05.30. 06:31 Hír24

A magyar orvosok és ápolók többsége az Egyesült Királyságban és Németországban vállal munkát.
Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.
A Népszabadság azt írja, évek óta annyi orvos megy külföldre, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. Az elmúlt évben több mint 1100 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, közülük minden másodiknak még szakvizsgája sem volt.
Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint már nincs olyan napja, hogy két-három dolgozója, leggyakrabban nővérek, ne adnák be a felmondásukat.
Ma már talán nincs orvosi szakterület, amely ne volna hiányszakma Magyarországon. Míg korábban Romániából viszonylag sok orvos érkezett a magyar egészségügybe, addig ma már nekik is inkább Franciaország az úti céljuk. A magyar egészségügyi dolgozók többsége az Egyesült Királyságban és Németországban vállal munkát. Az orvosok nagy európai keresletének oka, hogy egy 2004-es uniós munkaidő-direktíva miatt egy orvos sem dolgozhatna 60 óránál többet egy héten. Ezt a szabályt Nyugat-Európában betartják, ezért alakult ki ott nagy hiány. Az öregedő lakosságot azonban az ottani kormányok nem hagyhatták orvos nélkül, ezért megfizetik őket.
A nyugat-európai orvosok ugyanakkor Észak-Amerikába, vagy az arab emirátusokba vándorolnak, ahol még többet fizetnek a munkájukért.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 209 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 888
  • e Hét: 4478
  • e Hónap: 25161
  • e Év: 228074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.