Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Eltávozott nap
  2011-06-23 19:54:41, csütörtök
 
  Bródy János - Eltávozott nap


Este, ha látod, hogy lemegy a nap
Képzelj az égre egy másikat
Éjjel, ha fényt ad az elképzelt nap
Megláthatod, hogy egyedül vagy

- Mért kell a szerelem
Hogy legyen miről írni
- Mért kell a szerelem
Kell nevetni, sírni
- Mért kell a szerelem
Hogy róla énekelj

Ne várj te addig, míg lemegy a nap
Keress most rögtön egy másikat
Éjjel, ha nincs fény és hideg a szél
Melléd lefekszik és téged kér

- Mért kell a szerelem
Mert semmi más nem segít
- Mért kell a szerelem
Hogy legyenek gyerekeid
- Mért kell a szerelem
Mert olyan egyszerű
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Akarsz-e?
  2011-06-23 19:47:49, csütörtök
 
  Dés László - Akarsz-e?


Akarsz-e futni arany éjszakába futni velem
A földre bukni és az égre nézni fel
Akarsz-e adni árva csillagoknak szép neveket
S nevetve hagyni, hogy a szél sodorja el

Akarsz-e együtt ülni házad küszöbén majd
És arra nem gondolni, hogy meddig is tart
Akarsz-e rám találni őszbe rohanó üres vonaton
Akarsz-e bennünk hinni, ahogy én akarom

Akarsz-e bújni velem összebújni zord teleken
És lángra gyúlni fázós fehér reggelben
A hóba írni édes titokból szőtt rejtjeleket
Vagy szóra bírni más ne tudja senki sem

Akarsz-e együtt ülni házad küszöbén majd
És arra nem gondolni, hogy meddig is tart
Akarsz-e rám találni őszbe rohanó üres vonaton
Akarsz-e bennünk hinni, ahogy én akarom

Van az úgy, hogy semmi sem jó
És van az úgy, hogy lenni se jó
Hát gyere, mondd, hogy akarod még
És ezer év sem téphet szét

Akarsz-e szállni, ha egyszer bánni kell a bűneimet
Akarsz-e látni, ha lábam rossz utakra tér
Az arcot látni, amivel megosztottad tükreidet
Akarsz-e engem, aki csak ennyit ígér

Akarsz-e együtt ülni házad küszöbén majd
És arra nem gondolni, hogy meddig is tart
Akarsz-e rám találni őszbe rohanó üres vonaton
Akarsz-e bennünk hinni, ahogy én akarom

Van az úgy, hogy semmi sem jó
És van az úgy, hogy lenni sem jó
Hát gyere, mondd, hogy akarod még
És ezer év sem téphet szét


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
További szép napot!
  2011-06-23 16:05:54, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak





 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
Fényfürdő
  2011-06-23 12:35:31, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyalok, angyalos történetek  
Angyali üzenet
  2011-06-23 12:21:12, csütörtök
 
 



Szeretettel meghívlak, nézz be ide:Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-06-23 11:05:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Világbajnok turmixok
  2011-06-23 11:03:00, csütörtök
 
  Világbajnok turmixok


Szinte már a könyökünkön jön ki, annyit halljuk: táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok rostot, vitamint, gyümölcsöt. Igen, igen, de hát jobban szeretjük a krémes-habos édességeket, a fűszeres finomságokat... Itt most mégis valami egészségesről lesz szó. Lássuk csak, mi is az a smoothie!


Nem szeretnénk prédikálni. Mindenkinek magánügye, mit szeret, mit eszik, mennyire él egészségtudatos életet. Nem meggyőzni szeretnénk a kedves olvasót, hanem megosztani egy trükköt. Egy egyszerű, gyors, praktikus kis turpisságot. Egy reggelire való vitaminbombát, telis teli rosttal. Ami finom. Amit a gyerekek is szeretnek. Amit még a férfiak is hajlandók fogyasztani.





Ugye milyen csábító?


A gyümölcsöket nem mindig kívánjuk, bár tény, hogy olykor igen jólesnek. De persze messze nem fogyasztunk belőlük annyit, amennyinek a szervezetünk örülne. A frissen facsart gyümölcslevek nagyon finomak, de préselésük elég macerás, főleg a centrifuga tisztítása és pakolása... Nem mellesleg az értékes rostok mennek a kukába, pedig igen jó hatással bírhatnának anyagcserénkre. Mert hiszen tény, hogy rengeteg finomított dolgot fogyasztunk, és élelmi rostok a szükségesnél jóval kisebb mennyiségben jutnak szervezetünkbe.

Nos, eme felvezetés és titokzatoskodás után következzen hát a legfinomabb napindító, a gyümölcspép. Smoothie (szmúszi) névre hallgat Amerikában, és egyre elterjedtebb Európában, sőt több nagy üzletben már nálunk is készen kapható. Költhetünk rá, de frissen a legjobb, és elkészítése kb. 3 percet vesz csupán igénybe. Vagyis a gyümölcsöt megtisztítjuk, turmixgépbe dobjuk, kevés vizet adunk hozzá, 1 percig mixeljük, pohárba öntjük és fogyasztjuk.





Csak egy turmix kell hozzá, és akár a gyerekek is meg tudják csinálni


Ahogy minden finomságnál, itt is fontos a kreativitás, hiszen a gyümölcsöket érdemes kombinálni, lehet fűszerezni. Adhatunk hozzá joghurtot, tejet, 100%-os gyümölcslevet, de ha komplett étkezést szeretnénk kiváltani koktélunkkal, akkor akár müzlit, gabonapelyhet, magvakat is szórhatunk bele - turmixolás előtt. Érdemes kipróbálni, mert a gabonától krémes, selymes lesz a pürénk.

Gyümölcspépünk alapja lehet alma vagy narancs, ezek egész évben beszerezhetőek jó áron. Az ízesítéshez viszont érdemes mindig idénygyümölcsöket választani. Fűszerezhetünk fahéjjal, gyömbérrel, friss mentával, citrommal, akár kis borsot vagy chilit is adhatunk az italunkhoz. Minden a kombináción múlik!


Variációk:

Eper-narancs

Ananász-kókusz (a kókuszreszeléket érdemes pár percre forró vízbe áztatni)

Banán-alma-fahéj

Körte-kivi

Mangó-narancs chilivel

Citrom-alma borssal

Görögdinnye-eper

Mangó-gyömbér-vaníliás joghurt

Őszibarack-vaníliás joghurt

Alma-aszalt szilva

Banán-áfonya-joghurt vagy tej

Málna-banán





Cseresznyével és meggyel is isteni, bár a magozás miatt egy kicsit többet kell vele pepecselni...


Tippek



A bátrabbak kipróbálhatják zöldségekkel is. A répa a naranccsal igen jól harmonizál, a cékla az almával, a paradicsom pedig a naranccsal alkotnak jó párost.

Reggelire 1 pohár smoothie vajas pirítóssal vagy péksüteménnyel tökéletes. Tízóraira vagy uzsonnára dúsíthatjuk natúr joghurttal is, így krémesebb is lesz. Ha önálló, gyors reggelire vágyunk, akkor kis beáztatott gabonapehellyel, mandulával és joghurttal mixeljük a gyümölcsöket.

Forró nyári délutánokon jéggel is összeturmixolhatjuk a gyümölcsöket, így a jégkásához hasonló frissítő, üde italt kapunk.

Dúsíthatjuk az italunkat joghurt mellett tejjel, szójatejjel, rizstejjel is, de kísérletezhetünk kókusztejjel is.

Ha édesebb ízre vágyunk, tehetünk bele mézet, juharszirupot, de akár mazsolát is szórhatunk hozzá.

Ha kanalazni szeretnénk, hagyjuk sűrűbbre, ha inkább innánk, adjunk több vizet (tejet, joghurtot) hozzá.

Fagyasztott gyümölcsöket is tehetünk bele, télen és tavasszal ez jó kis változatosságot jelent majd.





A nagy klasszikus turmixok után érdemes játszani, variálni a gyümölcsöket és az egyéb összetevőket - a natúrtól a rafináltig

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Ribizli
  2011-06-23 10:48:46, csütörtök
 
  Ribizli: megéri a munkát!


Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért. Ha számba vesszük az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait, a második csoporthoz fogunk csatlakozni!


A ribizli (népies nevén ribiszke) fehér vagy piros bogyókat termő cserje, a feketeribizlivel közeli rokonságban van. Európa nyugatabbik részén őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Számos vad változata megtalálható bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. A hazai kertekben a bőtermő gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle, valamint a sárgásfehér bogyójú Blanka a leggyakoribb. A nagyobb piacokon ma már többféle import ribizlifajta is kapható.





Fanyar, üde nyári gyümölcs a ribizli



Edd egészségedre!

Nagyon gazdag C-vitaminban (régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.




Fehér színű ribizli

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos, serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó; pektintartalma miatt természetes megoldás székrekedés esetén. Fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó. A ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrnek speciális védelmet nyújt.

A ribizli növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak. Energiatartalma 100 grammban 29 kcal/121 kJ.


A fekete még inkább:




Feketeribizli

A fehér és a piros bogyóknak enyhébb ízük van, a fekete igen markáns, ezért azt kevésbé szokták nyersen fogyasztani. Még magasabb a C-vitamin-, a kálium- és a vastartalma; 100 gramm érett gyümölcsben 120 mg C-vitamint vehetünk magunkhoz, ami megelőzi a citrusfélék arányszámát! A feketeribizli a pirosnál több fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Szörpje az immunrendszert erősítő védőital.

Kúraszerűen fájdalomcsillapító, a pirosnál is jobb meghűlések természetes gyógyszereként. Még magasabb a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emeli a hemoglobin-mennyiséget, vashiányos vérszegénység esetén fogyasztása fokozottan ajánlott. A népi gyógyászat régen szívesen ajánlotta ízületi bántalmak (reuma, köszvény) ellen, vérsavasodás, sárgaság és nemi problémák esetén. A szárított leveléből készült tea magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz ellen jó. Igazi méregtelenítő.




Keverjetjük más bogyós gyümölccsel is

Mit csináljunk belőle?

A ribizli két-három napig tárolható hűtőszekrényben. Átmosás után tisztítsuk meg a fürtöktől és a kis száracskáktól, majd újból mossuk át folyó vízben! Bár sok embernek túl fanyarkás, a ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hogy a gyümölcs minden előnyös alkotóelemét változatlan formában vegyük magunkhoz. Kis tálkában, porcukrozva önmagában friss, pikáns desszert. Savai miatt kicsit több cukrot igényel, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túlcukrozást nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával fogyasszák!

Ribizliből készülhet lekvár, dzsem, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára...

Akit a magok zavarnak, felhasználás előtt passzírozza át a gyümölcsöt apró szemű szűrőn, hogy csak a leve maradjon meg! Ám megjegyezzük, hogy a magok plusz jótékonyan hatnak a bélműködésre.


Szardíniás-ribizlis saláta:

Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 1 doboz szardínia, 5 dkg vaj, 2 főtt tojás, 4-5 friss salátalevél, só

Elkészítés: A halat csöpögtessük le, majd törjük össze villával. Adjuk hozzá a megtisztított, megmosott ribizlit, a vajat és a felvágott tojásokat, sózzuk ízlés szerint, majd jól keverjük össze. Hűtőszekrényben tároljuk, salátaleveleken tálaljuk.


Részeg ribizli-eper szósz:

Hozzávalók: 70 dkg megtisztított földieper, 35 dkg megtisztított ribizli, 2 dl fehérbor, 20 dkg cukor

Elkészítés: Mossuk meg a földiepret és a ribizlit, az epret vágjuk apróra. A gyümölcsöket tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a bort és a cukrot, és jól dolgozzuk el. Állandó keverés mellett forraljuk fel nagy lángon, és passzírozva-kevergetve forraljuk tovább legalább 3 percig. Azonnal töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejjel lefelé. A kamrában tárolhatjuk, húsok mellé tálaljuk. Piros ribizli helyett fekete használata esetén még pikánsabb a mártás.


Vaddisznódagadó ribizlimártással:

Hozzávalók: 80 dkg vaddisznódagadó vagy zsírosabb lapocka, 5 dl húsleves, 1 fej hagyma, 1 evőkanál színes bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db babérlevél, vékony borban áztatott kenderzsineg. A mártáshoz: 40 dkg ribizli, 2 dl víz, 0,5 dl rosé bor, 15 dkg barnacukor

Elkészítés: A megmosott és áttörölt húst egyenletesen szórjuk meg sóval és őrölt színes borssal (legyen benne rózsabors!), majd szorosan göngyöljük fel, és zsineggel jól kötözzük meg. A göngyölt húst helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba, szórjunk köré felszeletelt hagymát és babérlevelet, majd öntsük rá a húslevest, és lefedve, előmelegített sütőben közepes lángon süssük körülbelül 3 órán át. Közben készítsük el a mártást: a ribizlit tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, forráskor adjuk hozzá a barnacukrot, és feloldódásig kevergessük. Öntsük hozzá a rosét, keverjük, vegyük le a tűzről. Ha a hús megpuhult, fedő nélkül pároljuk el a húslevest, majd 10-15 perc pihentetés után szabadítsuk meg a húst a zsinegtől, és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A mártással megöntözve, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.


Ribizlis kocka:

Hozzávalók: 30 dkg ribizli, 25 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás, 6-7 evőkanál tej, 15 dkg darált mandula, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítés: A megmosott ribizliből néhány fürtöt tegyünk félre a díszítéshez, a többit szemezzük le. 12 dkg kristálycukrot vajjal keverjünk habosra, adjunk hozzá 2 egész tojást és 2 tojásnak csak a sárgáját, öntsük hozzá a tejet. Ezután a darált mandula, majd apránként a sütőporral elkevert liszt következik, és az egészbe reszeljük bele egy citrom héját. Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, szórjunk rá zsemlemorzsát, majd öntsük rá a csomómentes tésztát, azon pedig egyenletesen terítsük el, és nyomkodjuk bele a ribizliszemeket. Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon. Közben a megmaradt tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Amikor a tészta átsült, a cukros tojásfehérje-masszát kenjük rá, és még 15 percre tegyük vissza sütőbe. A végén a szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl. Tálaláskor a fürtökkel díszítsük.






Bátrabbak magában is ehetik, de porcukorral meghintve az igazi

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Péntek - menü ajánlat
  2011-06-23 10:32:03, csütörtök
 
  Péntek - menü ajánlat


Előétel: Gombás-tárkonyos spárgaleves
Főétel: Lazac steak snidlinges joghurtöntettel
Desszert: Mikrós süti 10 perc alatt
Vegetáriánus ajánlat: Piemonti spagetti


Gombás-tárkonyos spárgaleves:

Hozzávalók:
30 dkg tölcsérgomba
50 dkg zöldspárga
1 kisebb fej hagyma
1 nagyobb sárgarépa

bors
ételízesítő
tárkony
2 dl tejföl
liszt

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, kevés olívaolajon megpárolom. Hozzáadom az apróra vágott gombát, a spárgát, a csíkokra vágott sárgarépát. Megszórom ételízesítővel, és együtt pirítom egy kicsit. Felöntöm kb. 2-2,5 liter vízzel, kb. 20-25 percig főzöm, amíg minden megpuhul. Elkészítem a tejfölös habarást, behabarom, megszórom tárkonnyal, és ízesítem sóval, borssal.

Megjegyzés:
Nagyon gyors, egészséges és igazán finom tavaszi leves.

A receptet Anyapinta küldte. Köszönjük!


Lazac steak snidlinges joghurtöntettel:

Hozzávalók:
4 szelet lazac
2 pohár natúr joghurt
1 csokor snidling
1 csokor újhagyma
ruccola


Elkészítés:
1. A joghurtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel, ízlés szerint sóval ízesítjük.

2. A megsózott lazacot teflon serpenyőbe helyezzük, és mindkét oldalán addig sütjük, amíg szép színe nem lesz.

3. A salátát összekeverjük a felaprított újhagymával, és tányérra tesszük. A kész lazacot ráhelyezzük, és az egész kompozíciót megöntözzük a snidlinges joghurttal.

Megjegyzés:
A receptet Regi22 küldte. Köszönjük!


Mikrós süti 10 perc alatt:

Hozzávalók:
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaó
fél csomag sütőpor
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj
kevés csokireszelék

Elkészítés:
A cukrot, a lisztet, a kakaót és a sütőport kanállal jól elkeverjük. Ezután beleütjük a tojást, elkeverjük, a tejet is hozzáadjuk, elkeverjük, végül az olajat és a csokireszeléket eldolgozzuk benne. Ezt beleöntjük egy 3 dl-es bögrébe, és mikrohullámú sütőben 5 percig sütjük. Tejszínhabbal tálalva remek édesség.

Megjegyzés:
Gyors, olcsó és finom sütemény, ha édeset ennénk, de nincs időnk órákat tölteni a konyhában. A muffin rokona, csak sokkal gyorsabb elkészíteni.

A receptet Szabina5 küldte. Köszönjük!


Piemonti spagetti:

Hozzávalók:
40 dkg spagetti
1 kis üveg kész paradicsommártás
1 fej hagyma
1 dl tejszín
5 cl vodka
5 dkg parmezán sajt

bors
olaj

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kész paradicsommártást, sóval, borssal ízesítjük. 5 percig főzzük, majd felöntjük a tejszínnel. Belekeverjük a reszelt sajt felét és összefőzzük. Végül belekeverjük a vodkát. A spagettit kitálaljuk, leöntjük a mártással és meghintjük a maradék reszelt sajttal.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 4782
  • e Hónap: 9820
  • e Év: 139527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.