Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A reggel mosolya
  2011-06-07 18:31:48, kedd
 
  Danó Tímea

Édes, finom meleg bársony,
Arc simító langyosság.
Nap sugarát átölelő,
Édesen szép tarkaság:
Tisztaság, Barátság.

Édes kávé friss illata,
Levegőben cikázva.
Táncot jár a napsugárral,
A mosolynak forrása:
Áldása, Varázsa.

Friss pirítós jó illata,
Reggel táncra hívogat.
Forró tea jó zamata,
Kedvességre csalogat:
Hívogat, Simogat.

Virág- dallam szín-pompája
Suhan át a hangokon.
Reggel vidám kicsi szálán,
Igaz barát szálakon:
Szárnyakon, Ágakon.

Törhetetlen, igaz hű szál,
Barát bársony virágán.
Mely illata az égbe száll,
A reggelek aranyán:
Fonalán, Mosolyán.





 
 
0 komment , kategória:  Emlékeim 1.  
Fogyi bőséges reggelivel
  2011-06-07 18:24:24, kedd
 
  Milliószor hallhattuk már szüleinktől, hogy reggelizzünk rendesen. Ezzel kapcsolatban csak azt tudom javasolni, hogy ne csak reggelizzünk rendesen, hanem reggelizzünk be rendesen

Nézzük miért is.

Azok az emberek akik minden reggel bőségesen esznek, vékonyabbak, mint azok akik rutinból kihagyják ezt a fontos étkezést. Téved, aki az gondolja, hogy azért mert a reggeli felpörgeti az anyagcserét. Az igazság az, hogy a bőséges, elégséges reggeli redukálja a nap közbeni éhséget, evési vágyat. Egyszóval azok, akik bereggeliznek a nap kezdetekor tulajdonképpen kevesebbet esznek az egész napra levetítve, mint azok akik kihagyják.

A Texasi Egyetem vizsgálatai alapján kimutatták, hogy az alacsonyabb kalória-bevitelű emberek dél előtt esznek többet, és a nap hátralevő részében kevesebbet. A több dél előtti fogyasztás azt eredményezi, hogy a teljes kalóriabevitel csökken.

Egy másik egyetem kutatói fogyni vágyó hölgyeket teszteltek. A teszt eredményeként a bőségesen reggeliző nők (610 kalória körül) jelentősen többet fogytak, mint azok a társaik, akik kevesebbet (290 kal).

Hogy mégis milyen ételeket takar ez a 610 kalória?

Mit szólnátok ha azt mondanám: tojásos rántottát, egy alacsony zsírtartalmú sajtkrémes péksüteményt, és egy pohár 100%-os narancslevet. Elég kiadósnak hangzik, ugye? Biztosan bőségesebbnek, mint az átlagos sportolói reggeli.

Na de mi a helyzet ezzel a sok zsírral ebben a reggeliben (tojás, sajtkrém)? Ha hiszitek ha nem a legújabb kutatásokból az is kiderült, hogy a magas zsírtartalmú reggeli ugyancsak rásegít a súlyvesztésre.

Az Alabamai Egyetem kutatói kísérleteket végeztek ezzel kapcsolatban egereken. Céljuk volt, hogy összehasonlítsák a magas zsírtartalmú és magas szénhidrát tartamú reggelik hatásait. Az eredmények szerint azok az egerek, amelyek felkelés után magas zsírtartalmú reggelit kaptak, majd a nap folyamán alacsony zsírtartalmú, de magas szénhidrát tartalmú ételeket ettek vékonyabbak maradtak, mint azok az egerek amelyek épp ellenkezőleg tettek, miközben a teljes kalória-bevitelük megegyezett. A kísérlet végkövetkeztetéseként kiderült, hogy a magas zsírtartalmú reggeli felgyorsítja az anyagcserét és a zsír elégetésére készteti a szervezetet.

Innen már csak az marad, hogy megnézzük milyen hatással van ugyanez az emberekre. Ha mindez lefordítható az emberekre is, az még nem azt fogja jelenteni, hogy minden reggelt a legjobb egy fél oldalassal kezdeni, majd utána, a nap hátralévő részében azt eszünk amit megkívánunk. Ha azt választjuk, hogy reggelente magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, fontos, hogy számon tartsuk az elfogyasztott kalóriákat és a kevésbé hangsúlyos étkezésekkor alacsony zsírtartalmú ételeket együnk.

A legtöbb sportoló a nagyon alacsony zsírtartalmú reggelit részesíti előnyben. Ilyen ételek például a különféle péksütemények, müzlik... Ezzel semmi probléma nincsen, de ha hozzáadnánk egy kis zsírt, fehérjét (ami egyébként ízletesebbé is teszi az ételeket) és némi plusz kalóriát, egy sokkal jóllakottabb állapotot érhetünk el, ami a hátralévő étkezésekkor elfogyasztott kalóriák csökkenéséhez vezet. Ez a kis váltás segít tehát, hogy vékonyabbak, karcsúbbak legyünk.

Egy rövid étkezési tanács: Használj krémsajtot a reggeli pékáruhoz, egyél hozzá pár mandulát és idd több tejjel a zabdarát vagy müzlit!

A legfőbb szabály, hogy együnk többet amikor több energiára van szüksége szervezetünknek, és kevesebbet, amikor kevesebbre. A reggeli megnövekedett energiaigény az előző napi vacsora időbeni távolsága (akár 12 óra is) miatt alakul ki. Ilyenkor óriási energiaigény alakulhat ki, szóval ne sajnáljuk az időt a bőséges reggeli fogyasztásra. Reggelizzünk be rendesen!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
A nő
  2011-06-07 18:13:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 4.  
Induljon a nap
  2011-06-07 13:38:32, kedd
 
  Az éjszakai pihenéstől magához térő szervezet szinte takaréklángon működik.
Ennek megfelelően felvetődhet a kérdés, hogy ki az, aki látott már autót beindulni üzemanyag nélkül? Azt hisszük senki! Mégis ezt kívánjuk a testünktől és a lelkünktől, ha reggeli nélkül, vagy összecsapott reggelivel érkezünk az edzésre - elmélkedhetünk. De, megközelíthetjük a kérdést egy labdarúgó akadémia vezetője részéről is. Milyen követelményeket állíthat fel az edző a játékosokkal szemben, ha azt veszi észre, hogy az adott játékos figyelmetlen, nem tud jól teljesíteni a délelőtti edzéseken (és az iskolai órákon), azért mert vércukra leesik és az agysejtjei működése emiatt ,,akadozik". Részletkérdésnek tűnhet? Nem, nagyon fontos kérdés!

A szénhidrátra, a fehérjére vagy a zsiradékra adott élettani válaszként emelkedik a vércukor szintje. Táplálék hiányában ezt a májból, izomból kiáramló glikogén rövid időre pótolja, de a forrás hamarosan kimerül és kezdődik az evésre késztető kiéhezett állapot. Természetesen ekkor gyorsan, sokat és laktató ételt kívánunk enni, hogy a szervezet hiányállapotát megszüntessük. Amikor ez az érzés az edzés előtt ,,következik" be, elképzelhető, hogy a játékos milyen állapotban fog edzeni. Amikor viszont az edzés után történik meg a ,,nagy zabálás", akkor a vércukor szint az egekbe szökik, és nem lehet csodálkozni, hogy ebből előbb-utóbb zsír lesz.

Mindkét állapot előzménye: a helytelenül elkezdett nap. Ingerlékenység, alacsony munkaképesség, energiahiány, szénhidrátfüggőség, amely súlygyarapodáshoz és rossz közérzethez vezet.

Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a magyar labdarúgás ,,topszintjén" a versenyidőszak után, a felkészülés kezdetekor a szakvezetők súlyméréssel kezdik a játékosaik tesztelését.
Sajátságos helyzet.

A megoldás? A tudatosság. Mit nyújtson a játékos szervezete számára a helyes reggeli?

Energiát.

Reggel kell feltölteni az elmúlt nap során felhasznált energiatartalékokat, melyek forrásai a fehérjék, nem pedig az egyszerű szénhidrátok és zsírok! Az élvonalban játszó, vagy az oda készülő játékos nyugodtan elfogyaszthat reggelire akár 800 kalóriát is!

Tápanyagot.

Az előző nap során, de legfőképpen az éjszaka folyamán, a sejtek regenerálódására és helyreállítására felhasznált tápanyagok pótlása nélkülözhetetlen.

Víz pótlását

Az éjszaka során szervezetünk nagyon sok vizet veszít a légzés, izzadás és a reggeli toalett látogatás alkalmával, éppen ezért nem mellékes a szervezet víztartalékainak helyreállítása sem.

Az étvágy kontrollálását a nap folyamán.

A kiegyensúlyozott reggeli lehetővé teszi a kontrollálatlan éhségrohamok és az állandó nassolási vágy elkerülését. Ennek eredményeként könnyedén tudja a játékos kontrollálni a testsúlyát, nem fáradékony a nap folyamán, pont ellenkezőleg, frissnek érzi magát.

Bármilyen érdekes is bár a reggeli az étkezési szokásokhoz tartozik, de kihatása sokkal több, mint egy táplálkozási szokás.
Sokkal több.
A legnagyobb bölcsességek egyike szerint a nap első étkezése, a reggeli igen fontos: királyinak, felségesnek kell lennie, hiszen olyan lesz a napunk, ahogyan azt elindítjuk.
Reggelizz rendszeresen!
Amikor megkérdezünk egy-egy játékost, hogy miért nem reggelizik; hasonlóak a válaszok. Az általános indok az, hogy nem éhes reggel. Ez azonban annak a következménye, hogy este jól bevacsorázott. A könnyebb esti étkezésre való átállás megoldja ezt a problémát. Sok játékosunk számára probléma a testsúlya. A reggelizés segít megelőzni a súlygyarapodást. Az igazság az, hogy a jó, kiadós reggeli elfogyasztása minden pontos testsúly ellenőrzéses program fontos része kell, hogy legyen.

A sportolók reggeli táplálkozásának tíz aranyszabálya

Tiszta víz:

gyakran megfeledkezünk róla, hogy a víz az egyik legfontosabb táplálékunk. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még szomjúságérzet kialakulása előtt pótolják a vízveszteséget. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Fokozott aktivitást követően (edzés, verseny, szélsőséges időjárási körülmények) ideális esetben azonban izotóniás italok javasoltak, amelyek az elvesztett elektrolitok gyors pótlását teszik lehetővé.

60 százalék szénhidrát:

az étrend 60 százalékát alkossák szénhidrátok: teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök. Sportoláskor gondoskodni kell a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátról: ezek késleltetik a fáradást, és erőt adnak az edzéshez!

Alacsony zsírtartalom:

a zsírfogyasztás csökkentését tűzzük ki célul. A szükségesnél rendszerint több zsírt fogyasztunk: egyrészt sok, különben egészséges ételben is magas a zsírtartalom (olajos magvakban, diófélékben), másrészt az ételkészítés során is sok zsiradékot használunk.

Esszenciális zsírsavak:

biztosítsuk a megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsav bevitelét. A többszörösen telítetlen zsírsavakat a táplálékunkból kell fedeznünk, mivel a szervezetben nem tudnak képződni.

15 százalék fehérje:

mindig gondoskodjunk teljes értékű fehérje beviteléről. A fehérjeszükséglet rendszeres sportolás során nem nő olyan mértékben, mint az a köztudatban van. Az izomzat gyarapodását nem a fehérje, hanem az energia felvétel limitálja. Több izom és több erő csak edzéssel nyerhető.

Alacsony cukortartalom:

éljünk alacsony cukortartalmú étrenden. A gyári gyümölcslevek, üdítő italok, befőttek és lekvárok mind magas cukortartalmúak.

Alacsony sótartalom:

vigyázzunk a nehezen észrevehető sótartalomra. A savanyúságok, konzervek, leves porok, sajtok, pékáruk és készételek sok sót tartalmaznak!

Változatosság,

azaz ne együk ugyanazt napról napra! Egy sportolónak kb. 60-féle ételt kell fogyasztani egy-egy héten! A kiegyensúlyozottság öt-tíz napon belül érvényesüljön, nem minden étkezésnél vagy egyetlen napon. Legyünk rugalmasak táplálkozásunkban, kiegyensúlyozott étrend változatossággal érhető el!

Találjuk meg a helyes mértéket

az étrend-kiegészítők fogyasztásában! Az engedélyezett, közel ezer étrend-kiegészítő, illetve a megengedett teljesítményfokozó között nem könnyű eligazodni, amelyeknek egészséges táplálkozás esetén szükségességük nem/sem bizonyított. Az egyre több, rövidtávon sikerrel kecsegtető ígéretnek, és szemfényvesztő reklámnak csak nehezen tud ellenállni az ember

Ne együnk,,vacakságokat!

Kerüljük az ún. üres kalóriákat, az egészségtelen, aroma- és színezőanyagban gazdag, mesterséges ételeket! Ne töltsünk ócska üzemanyagot egy Ferrariba!

Anyagunkban külön ki szeretnénk hangsúlyozni a serdülő kori időszak táplálkozási szokásaihoz való ajánlásokat. Az utóbbi időszakban labdarúgó Akadémiák szerveződtek országszerte. A klubok nagyon dicséretes módon igyekeznek felépíteni az utánpótlás rendszerüket. Az Akadémiák általában kollégiumi rendszerre épülnek fel, ahol adott a ,,szervezett iskolai rendszer". Ez nagyon jó. Az iskolák élelmezési szakemberei a lehető legjobbat szeretnék adni a fiatal kis játékosoknak.
Ez örvendetes szándék.
De a szándék mellett a felkészültségük is megvan?
A működési feltételek ,,anyagi mindenhatósága" mellett a szakmai ismereteik is megvannak ahhoz, hogy úgy táplálják az Akadémiában foglalkoztatott játékosokat, ami megfelel az élelmezési szakemberek tanácsainak?
Nem mindegy, hogy ezek a serdülőkor körüli srácok milyen körülmények között táplálkoznak, élnek.
A serdülőkor életünk egyik legegészségesebb korszaka, nagyrészt ekkor alakulnak ki és rögzülnek azok a szokások és életmódi elemek, amelyeknek majdan nagy befolyásuk lesz a későbbi egészségre, sportolói életmódra.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
A jelek
  2011-06-07 09:38:50, kedd
 
  A jelek azért vannak, hogy készülj.
Ne érjen a nagy ügy váratlanul.
Se a jó, se a rossz.
Az előjelek valóban észrevétlenek.
Főleg, amik onnan túlról jönnek.
De mégis jelentenek valamit.
Minden jelent valamit!

Müller Péter





 
 
0 komment , kategória:  Lélekmorzsák 4.  
Emlék
  2011-06-07 09:30:38, kedd
 
  Amikor leszállt a köd a dombok közé
és csupaszon maradtak a fák,
amikor sáros maradt a kanyargó út
mely messze visz,
és leszedték az utolsó virágot,
amikor közénk jött a süppedő avarban
a csend és a szomorúság
és varjak keringtek a szántó föld felett,
amikor elment, az egyetlen, akit szerettem,
eszembe jutott az Isten.

Kardos Csongor





 
 
0 komment , kategória:  Emlékeim 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2488
  • e Hét: 10059
  • e Hónap: 32326
  • e Év: 164880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.