Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csoport elsők a Magyarok
  2011-06-08 22:29:26, szerda
 
  A magyar férfi kézilabda-válogatott megőrizte veretlenségét és egyben csoportelső lett.

A már biztos Európa-bajnoki résztvevő magyar férfi kézilabda-válogatott három góllal nyert Bosznia-Hercegovina együttese ellen a szerdai, viszokói selejtezőn.
Császár Gábor 10 gólt dobott a meccsen.



Mocsai Lajos csapatából több alapember sérülés, illetve betegség miatt hiányzott a tét nélküli összecsapáson. A magyar válogatott - amely korábbi négy fellépését megnyerte, és így ott lehet a januári, szerbiai kontinensviadalon - ezen kívül még egyszer lép pályára: vasárnap Gyöngyösön fogadja az észt gárdát.
Bosznia-Hercegovina - Magyarország 19-22 (9-11)
...... ...........


Visoko, 1800 néző. V: Brunovsky, Canda (szlovákok)
BOSZNIA-HERCEGOVINA:
SABANOVIC - Velic, Djukic, Harmandic 2, Buric 1, Prce 3, Stojanovic. Cs: Vranjes, Medic 1, Vrazalic 4, KELECEVIC 6, Cakic, Savic 1, Manjic, Karacic 1. Edző: Vojislav Radja

MAGYARORSZÁG:
MIKLER - Iváncsik T., Zubai Sz. 2, SCHUCH, CSÁSZÁR 10, Ilyés 1, Vadkerti 1. Cs: Lékai 1, Ancsin 1, Gulyás P., Herbert, Törő 1, Szöllösi Sz. 1, Harsányi 2 (1), Halász 2. Edző: Mocsai Lajos
Az eredmény alakulása. 3. p.: 0-3. 10. p.: 1-5. 15. p.: 3-5. 21. p.: 5-9. 26. p.: 8-10. 34. p.: 9-14. 38. p.: 10-16. 48. p.: 13-17. 53. p.: 16-19. 55. p.: 17-21.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: -, ill. 1/1


A kvartett másik szerdai találkozóján:
Észtország-Macedónia 25-31 (8-14)
A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Magyarország 10 pont,
2. Macedónia 5,
3. Észtország 4,
4. Bosznia-Hercegovina 1

Az eddigi mérkőzések:
1. forduló (október 27-28.):
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 26-17
Macedónia-Észtország 30-25
2. forduló (október 31.):
Észtország-Magyarország 19-31
Bosznia-Hercegovina - Macedónia 28-28
3. forduló (március 9.)
Macedónia-Magyarország 22-29
Észtország - Bosznia-Hercegovina 35-30
4. forduló (március 12-13.)
Magyarország-Macedónia 29-26
Bosznia-Hercegovina - Észtország 21-23

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Drégely László: Nyári zápor
  2011-06-08 16:33:26, szerda
 
  Drégely László: Nyári zápor

.......


Eső, eső Megered,
Sírnak fenn a Fellegek.

Patak fölött Mint a híd,
Szivárványból Magas ív.

Azon át csak Madár jár,
Egyenest a Napba száll.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Madárkák a fán
  2011-06-08 16:28:52, szerda
 
  .

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Nyíló rózsák
  2011-06-08 16:23:56, szerda
 
  ......


Köszönöm szépen ősz Dánielné, Marikának
 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Június 08. Szent Medárd napja
  2011-06-08 13:11:58, szerda
 
  Június 08. - Szent Medárd napja

Június 08.-a Noyoni Szent Medárd püspök ünnepnapja. Medardus, frank származású katolikus püspök volt, és a gabona aratásának, illetve a szüreti munka védőszentje. Egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.
Szent Medárd noyoni püspök, a flandriaiak - Flandria Franciaország és Belgium között megoszló terület - megtérítője. Medárd fáradságot nem ismerve járta be tágas egyházmegyéjét. Ahol csak tehette, hirdette az Úr igéjét és irtotta a pogány erkölcsöket
Szent Medárd 456 körül született a pikárdiai Salency-ben, frank nemesember és gallo-római anya gyermeke volt. Tanulmányai befejeztével, 33 éves korában szentelték pappá, majd 530-ban a papság és a nép egyhangú kívánságára ő lett Picardia tartomány püspöke.
A népvándorlás egyik hullámaként érkező hunok és a vandálok pusztítása nyomán székhelyét áttette Noviomagusba (ma: Noyons), s 532-ben egyesítette a tornacumi (Tournai) egyházmegyével. Azt tartják, hogy e két egyházmegye ötszáz éven át egy közös püspök irányítása alatt maradt. Állítólag ő adta fel a apácafátylat Szt. Radegunda frank királynének, és ő honosította meg a rózsaünnepélyeket. A rózsakoszorú (Rosere) a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt.
545. június nyolcadikán halt meg.
 
 
1 komment , kategória:  vallás  
Medárd napja van06.08
  2011-06-08 13:04:22, szerda
 
  Ma Medárd napja van




Ma esett az eső és még 40 napig esni fog a népi mondás szerint.

Mit hoz a Medárd?
...... ........... ........... .......


A legismertebb jóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyven napos szárazság várható. A néprajzkutatók szerint azonban Medárdhoz nemcsak ez, hanem többféle népi hiedelem, népszokás is köthető, amelyek több évszázados népi megfigyeléseken alapulnak. Többségük nyilvánvalóan az időjárásra és a várható termésre vonatkozik.
Ez az esőbe vetett hit az egész országban, sőt Európa egyes területein is elterjedt. Az eredetét magyarázó egyik legenda szerint Szent Medárd püspök negyvennapos esővel oszlatott szét egy vidám, táncoló és mulatozó társaságot, mert nem hallgattak intő szavaira. Egyes területeken, például a bukovinai székelyeknél úgy tartják, hogy ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz is, amely szintén negyven napig tartott.
Az Medárd napi esőhöz további hiedelmek társulnak, például az őszi termésre vonatkozó jóslások. Ha nem esik ezen a napon, vagyis negyvennapos szárazság következik, akkor édes bortermés várható. Ha viszont negyven napig esni fog, akkor a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges. Többfelé élt az a hiedelem is, hogy az ezen a napon elültetett káposzta szép termést fog hozni.
A néphit szerint tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz az idő Medárd napján. Ennek érdekében többféle népszokás alakult ki, amellyel az időjárást szerették volna befolyásolni. Algyő környékén például ezen a napon egy nagy kakast kellett megfőzni, hogy eleredjen az eső. A libát őrző kislányok a mezőn sebesen forogtak körbe-körbe, közben pedig egy mondókát ismételgettek ugyanezen célból: "Ess, eső, ess, zab szaporodjék, búza bokrosodjék, az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, még annál is hosszabb, mint a Duna hossza." Ha meghallgatásra talált a kérés, de túl sok eső esett, a mondóka ekképpen módosult: "Süss fel nap, Isten tányérkája, Kertek alatt kislibáim megfagynak."
Somogy megyében úgy tartották, ezen a napon mindenképpen lehűlés várható, és ha esik, a következő negyven nap mindegyikén várható valamennyi csapadék. Hitték, hogy bizonyos jelekből meg lehet állapítani, esni fog-e az eső Medárd napján. Ilyen jel volt például, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.
Több vidéken, például a volt délvidéki magyarok között is, a legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként emlegették. Minderről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: "Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt."
...... ........... ........... .....




A Medárd püspökről elnevezett naphoz országszerte elterjedt és ismert időjárás regula kapcsolódik. Ha Medárd, Medardus napján esik az eső, akkor negyven napig el sem áll, ha viszont száraz az idő, negyven napos aszályra lehet számítani.
Egyes kutatók szerint a hajdani püspök személyének semmi köze nincs ehhez a hiedelemhez, a 6. századi egyházi méltóság legendája azonban megőrzött egy esetet. Eszerint amikor Medárd püspök hiába figyelmeztetett egy dévaj, táncoló társaságot, hogy vessen véget az illetlen mulatozásnak, s szava hiábavalónak bizonyult, más hatásosabb eszközhöz folyamodott. Esőt kért az égből, ami oly hirtelen zúdult a táncolókra, hogy azon nyomban elmosta az egész vigadalmat.
A Szeged környéki Algyőn, ha nem esik az eső Medárd napján, úgy próbálják megakadályozni a föld kiszáradását, hogy kakast fürdetnek, azt remélve, ezzel záport idéznek elő. Egyes helyeken azt tartják ezen a napon kezdődött a bibliai vízözön.
A népi hagyomány len és káposzta vetését javasolja Medárdkor.
...... ........... .......




Bálint gazda honlapján azt olvashatjuk: "Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz". "Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza" - szól a rigmus. De vajon miért kötődik ehhez a naphoz az egyik legjobban ismert és legmegbízhatóbb időjárási néphagyományunk?
Valaki megfürdetett egy kakast
A néphit szerint, ha Medárd napján esik, akkor utána 40 napig esni fog. Ha Medárd száraz, 40 napos szárazság várható, de ez ellen tenni is lehet, mivel Medárd esővarázsló nap is.
Ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
A névadó Medardus frank származású katolikus püspök volt, 456 körül született a pikárdiai Salency-ben. A gabona aratásának illetve a szüreti munka védőszentje lett, egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.
Okok
A Medárd napi előrejelző eső jelenségének természettudományos okai vannak. Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít, az éves csapadék nagy része a tavaszi, kora nyári időszakban hullik le hazánkra. Bár a mi éghajlatunkon szinte biztos, hogy folyamatosan 40 napig nem fog esni az eső, de ha igaz a jóslat, sok gyorsan átvonuló esőre, záporra, borúsabb időre számíthatunk az elkövetkező időkben.
Esik
Az Időkép.hu [1] előrejelzéséből egyértelműen kitűnik, hogy Medárd napján az ország nagy részén lesz vagy volt eső. Szerdán több órás napsütés mellett délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is többfelé számíthatunkzáporokra, zivatarokra, amiket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, jég kísérhet. A Dunántúlon néhol zivataroktól függetlenül is élénk lökések kísérhetik a szelet. Folytatódik a meleg idő, 25 és 31°C közötti maximumokkal. Csütörtöktől kissé szárazabb, néhány fokkal hűvösebb légtömegek érik el hazánk területét, de még mindig várhatóak esők. Pénteken és szombaton szórványosan lehetnek zivatarok, vasárnaptól újra melegedni fog az idő.

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Temetésről képek - Mádl Ferenc
  2011-06-08 12:31:22, szerda
 
  Videó felvételről készítettem és szerkesztettem a képeket

Gyászoló család




Mádl Ferenc utolsó útja




Sírba helyezés




Koszorúk elhelyezése a sírra




Temetés vége




Videók Mádl Ferenc temetéséről - MTV
Link
Videó időtartalma Kb. 3 óra
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mádl Ferenc lelki üdvéért.....
  2011-06-08 12:04:24, szerda
 
  Mádl Ferenc lelki üdvéért imádkoztak

...... ........... ..........


Mádl Ferenc életének legfőbb értékeként ismerte el Istent és a szeretetet - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a volt köztársasági elnök lelki üdvéért bemutatott gyászmisén.
Mádl Ferenc életének legfőbb értékeként ismerte el Istent és a szolidáris szeretetet az emberek iránt - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a néhai köztársasági elnök lelki üdvéért bemutatott gyászmisén kedden a budapesti Szent István-bazilikában. A gyászmisét a bazilika előtti kivetítőkön is figyelemmel kísérhették.
A bíboros arra emlékeztetett, hogy Mádl Ferenc “ott volt, ha népünket baj érte vagy katasztrófa sújtotta. Dalma asszonnyal együtt részt vett a legfontosabb jótékonysági akciókban, személyes figyelemmel volt a rászoruló emberek iránt."
Nemcsak az érző szív, hanem az igazság iránt elkötelezett értelem is jellemezte. Tudományos munkájában, felelős politikai döntéseiben sokszor érezhettük, hogy nem pusztán valamilyen érdeket szolgálnak állásfoglalásai, hanem a szakmai tisztesség, a jogszerűség, sőt az igazságosság keresése vezeti - tette hozzá Erdő Péter.
A bíboros hangsúlyozta: “nagyon fontos dolog az, ha egy ország vezetőit és lakóit összekapcsolja a törvényesség, a polgári együvé tartozás, az emberi, kulturális értékek tisztelete. De egészen különleges élmény, amikor együtt imádkozhatunk Isten színe előtt azzal az emberrel, aki a modern világ szabályai szerint népünk legfőbb képviselője."
“Ha első királyunkat, Szent Istvánt ünnepeltük, vagy közös örömökben és gondokban fordult Istenhez hívő közösségünk, Mádl Ferenc köztünk volt, példamutató módon, hívő emberként vett részt a szertartásokon" - hívta fel a figyelmet.
A bíboros kiemelte, “a földi halállal (...) nem semmisülünk meg. Isten az örök élet ura. Az ő akaratát és szeretetét kell keresnünk. Ha pedig Isten a pártunkat fogja, nem kell félnünk a földi élet nehézségeitől, nem kell szégyellnünk, hogy Krisztushoz tartozunk. Ez az alapvető bizalom képes erőt adni egyénnek és közösségnek egyaránt."
Arról is beszélt, hogy a keresztényi bizalom az ember életében óriási erő, amely “értelmessé, és földi életünk határain túl, annál nagyobb távlatban is értékessé, eredményessé teheti minden igyekezetünket. Ha lehetséges ez a bizalom egy család életében, lehetséges a nagyobb közösségek életében is."
“Szülessünk hát újjá bizalomban és odaadásban, ne ijedjünk meg a földi élet nehézségeitől! Emlékezzünk tisztelettel azokra a nagy magyarokra - köztük immár Mádl Ferenc elnök úrra is -, akik példát adtak bizalomból, hitből, emberségből" - szólított fel Erdő Péter.
A gyászmisén Mádl Dalma és a gyászoló család tagjai mellett megjelent Schmitt Pál jelenlegi és Sólyom László volt köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesek, Martonyi János külügyminiszter, Polt Péter legfőbb ügyész, a diplomáciai testület több tagja; a katolikus püspöki konferencia számos tagja közreműködött a szertartáson

Teljes mise megnézhető az alábbi linken
Csak a mise videója
Link

Weblapon Duna TV
Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mai imádság 06.08
  2011-06-08 09:20:30, szerda
 
  Istenünk, irgalmas Atyánk, aki szeretetedet Fiadban, Jézus Krisztusban nyilatkoztattad ki, és kiárasztottad ránk a Szentlélekben, a Vigasztalóban, fölajánljuk neked ma a világ és minden ember sorsát. Hajolj le hozzánk, bűnösökhöz, gyógyítsd meg gyöngeségünket, űzz el tőlünk minden rosszat, add, hogy a Föld minden lakója megtapasztalja irgalmasságodat, hogy benned, a Szentháromság egy Istenben megtalálják mindig a remény forrását.
Boldog II. János Pál pápa
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.