Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Erdélyi ibolyák
  2011-06-08 23:14:52, szerda
 
  Juhász Gyula - Erdélyi ibolyák


A kolozsvári kikelet szülötte
E pár szál gyöngéd, kora ibolya.
Szűz szirmukon
szelíden eltünődve
A magyar Mona Lisa mosolya.


Erdélyünk szent rögének ibolyái,
A fájó tájról méla üzenet,
Virágnyelven beszéltek, ó parányi,
De drága kincsek, hervadt kedvesek!


Kék szemetekben az erdélyi égnek
Régi derűje integet felém
És sötét szirmotokban érzem én


Az új fájdalmat. Míg vágyódva nézlek
Bús ibolyák, gyötör egy néma vád
És rátok hintem könnyem harmatát!

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Virágok virága
  2011-06-08 23:13:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Virágok
  2011-06-08 22:49:04, szerda
 
  Szép Ernő - Virágok






Nincs nekem kedvenc virágom,
melyik szebb, nem prédikálom.
Mind szeretem, mind csudálom,
tavasszal mind alig várom.
És szeretem én a fákat,
amennyit csak szemem láthat.
Szeretem, ó, a fanépet,
a fák is oly szépek, szépek.
Nem mások ők, nézz csak rájok:
égig érő zöld virágok.


 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Egy rózsához
  2011-06-08 22:29:08, szerda
 
  Csokonai Vitéz Mihály - Egy rózsához


Nincs tavasszal, nincs se nyáron,
Mint te, olyan rózsaszál:
Még nagyobb díszt nyerne Sáron,
Csak te ott virítanál.

Rózsaszínnel játszadoznak
Két virító arcaid,
Rózsamézzel harmatoznak
Csókra termett ajkaid.

Látta kellemid Citére,
Látta és irigykedett,
Hogy pirosló lába-vére
Képeden büszkélkedett.

Hófehér tekintetednek
hajnalán nyílásba jött
Rózsaszálacskák fehérednek
Tiszta téjhabok között.

Szűz mellyed fehér ölére
Ők is úgy mosolyognak,
Mint mikor rózsák tövére
Gyöngyvirágot raktanak. -

Rózsa vagy te, rózsa lészel,
Rózsa még a selymed is:
Jaj, de bezzeg kínra tészel,
Hogyha van tövisked is.

Rózsa, engedd, hadd heverjek
Éltető bokrodba már,
S édes árnyékodba nyerjek
Fészket én, rideg madár.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Angyali üzenet
  2011-06-08 19:45:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-06-08 19:43:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Könnyű vacsora
  2011-06-08 19:41:08, szerda
 
 



Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csütörtök - menü ajánlat
  2011-06-08 19:35:46, szerda
 
  Csütörtök - menü ajánlat:


Előétel: Cukorborsóleves vajgaluskával
Főétel: Szalonnás-sajtos töltött gomba sült burgonyával
Desszert: Mákos kiflik
Vegetáriánus ajánlat: Tócsni sajttal és zöldségekkel


Cukorborsóleves vajgaluskával:

Hozzávalók:
30 dkg kifejtett cukorborsó
3-4 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt

cukor

A vajgaluskához:
1 tojás
1 evőkanál vaj
liszt (amennyit felvesz)


Elkészítés:
A megtisztított cukorborsót 1 evőkanál olajon kb. 10 percig lefedve párolom. Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórok 1 evőkanálnyi cukrot, kevergetve pirítom 1-2 percig, aztán megszórom 1 evőkanálnyi liszttel, összekeverem, sózom, és felengedem annyi vízzel, ami háromszorosan ellepi. Lassú tűzön főzöm, amíg a borsó megpuhul.

Amíg a leves fő, elkészítem a vajgaluskát. Egy keverőtálba felütöm a tojást, a vajjal habosra keverem, sózom, hozzáadok annyi lisztet, hogy nem túl lágy nokedlitésztát kapjak.

Amikor a borsó megpuhult, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, és kiskanállal beleszaggatom a tésztát. Hagyom felforrni, az újraforrástól számítva 4-5 percig főzöm.





Megjegyzés:
Víz helyett hús alaplével is felönthetjük, ha van otthon, úgy ízletesebb lesz. Én most, amikor készítettem, lefilézett csirkemellcsontból készítettem alaplevet A húsos csontot jóízűen fogyasztotta el kutymorgóm. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!


Szalonnás-sajtos töltött gomba:

Hozzávalók:
8 nagyobb fej gomba
5-10 dkg erdélyi szalonna
1 fej vöröshagyma
5-10 dkg paprikás szalámi
10 dkg trappista vagy füstölt sajt
1-2 dl tej
liszt vagy étkezési keményítő

Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk a vöröshagymával, a paprikás szalámival és a gomba szárával együtt, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáöntünk egy kis tejet, ha összefőtt, liszttel vagy étkezési keményítővel besűrítjük.

Megtöltjük vele a megpucolt, sózott, borsozott gombafejeket, a tetejére pedig sajtot reszelünk. Előmelegített sütőben sütjük kb. 20-30 percig, amíg a tetején a sajt aranybarnára sül.

Megjegyzés:
Rizzsel vagy sült krumplival tökéletes választás és nagyon laktató!

A receptet Etitke küldte. Köszönjük!


Mákos kiflik:

Hozzávalók:

24 db nagyméretű kiflihez:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 csomag 7 g-os instant élesztő
2,5 dl langyos tej
1-2 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
1,5 dl étolaj
reszelt citromhéj

A kenéshez:
1 tojássárgája kevés tejjel keverve

A máktöltelékez:
25 dkg darált mák
1,5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
1-2 evőkanál baracklekvár vagy 1 reszelt alma
fahéj ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A tésztához egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva jól összegyúrjuk. Letakarva langyos helyen pihentetjük, ameddig a tölteléket elkészítjük, kb. 20 percig.

Kis edényben a tejet felforraljuk a cukorral, beleadjuk a mákot és a darát, a tűzről lehúzzuk, ízesítjük a többi hozzávalóval, hűtjük.

A tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 felé osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd átlósan 8 cikkre vágjuk, és megtöltjük a mákos töltelékkel a külső, széles felére halmozva.





Feltekerve sütőpapírral bélelt, a tűzhelyhez tartozó nagy lapos tepsibe rakosgatjuk (pont belefér). Megkenjük a tojássárgájával, és hideg sütőbe toljuk.





A sütőt 200 fokra állítjuk, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kifliket.





Megjegyzés:
Köszönet Arnold70-nek, a receptjét alakítottam át egy kicsit saját ízlésemre, kíváncsi voltam az eredményre - szerintem finom lett. :)

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. További fotókat Pistuc küldött a recepthez. Köszönjük!


Tócsni sajttal és (vagy) zöldségekkel:

Hozzávalók 4 személyre:

A tócsnihoz:
60 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
10 dkg liszt
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál tejföl
2 tojás
4 evőkanál olaj

A tócsnira:
20 dkg mozzarella
1 paradicsom
1 kis cukkini
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg gomba
3 evőkanál olaj

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra zúzzuk. A sajtot felszeleteljük. A feltéthez a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és vastagabbra szeleteljük.

1. Tócsni
A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a liszttel, a petrezselyemmel, a tejföllel, a tojással és a fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és kanálnyi burgonyamasszát teszünk bele. A kanál hátával kissé ellapítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát megsütjük.
2. A tócsnikat sütőlemezre tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
3. Innen kétféleképpen járhatunk el: vagy a tócsnira rakjuk a felszeletelt sajtot, és a sütőben rápirítjuk, vagy a továbbiak szerint járunk el.
4. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk és a serpenyőben visszamaradt olajban átpirítjuk. A tócsnik tetejére halmozzuk a zöldségeket, majd mindegyik tetejére egy szelet sajtot teszünk. A sütőben a tócsnikra pirítjuk a sajtot. Forrón tálaljuk.





Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 963
  • e Hét: 3768
  • e Hónap: 12034
  • e Év: 128687
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.