Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
biológiai fegyerek
  2011-07-23 21:53:03, szombat
 
  Biológiai fegyverek a történelemben

Az idők alatt a biológiai hadviselés egyre összetettebbé vált. Az országok olyan fegyvereket fejlesztettek ki, amelyek egyre hatékonyabbak lettek és a támadó félre nézve már kevésbé voltak veszélyesek.

A bioterrorizmus kezdetei az antik Rómáig nyúlnak vissza, amikor fekáliát dobtak az ellenség arcába. A terrorizmus eme korai formája egészen a 14. századik folytatódott, amikor már a bubópestist használták az ellenséges városok leigázására: egyrészt a fertőzés általi fenyegetettség félelmet keltett a helyi lakosokban, ami miatt elhagyták az élőhelyüket, másrészt az ellenállókat valóban meg is fertőzték. A fertőző betegségek fegyverként való használata - ebben a történelmi korban - nélkülözött minden kontrollt. A prevenciós és gyógyászati ismeretek és eszközök igen szegényesek voltak ebben az időben. Ez veszélyt jelentett a csatározó, hódító népekre és az adott területen élőkre egyaránt. Miután a csata véget ért, a fertőzéseket túlélők világjárványok kiindulási pontjai lettek, így a csataeszköz visszafele sült el, a támadók váltak támadottakká, majd legyőzöttekké, illetve a környező vidékeken élő ártatlanok is a fertőzések áldozataivá váltak.

A biológiai fegyverek felelőtlen használata, a gyógyászati eszközök hiánya ahhoz vezetett, hogy a fertőzés a környező népekre is átterjedhetett, ami aztán szélesebb körben is el tudott harapózni, világjárványokat okozva, mint ahogy a bubópestis egész Európát megfertőzte, a lakosság nagy részét kiirtotta. Ezáltal a biológiai terrorizmus valódi győztesei maguk a biológiai fegyverek lettek. Mindez a középkorban ment végbe, de a gyógyászati ismeretek nem növekedtek olyan mértékben, hogy eme fegyverek végzetes következményeinek gátat tudta volna szabni.

Az idők alatt a biológiai hadviselés egyre összetettebbé vált. Az országok olyan fegyvereket fejlesztettek ki, amelyek egyre hatékonyabbak lettek és a támadó félre nézve már kevésbé voltak veszélyesek. Az első jelentős eredményt az anthraxszal érték el: könnyen terjeszthető, magas mortalitással járó megbetegedést vált ki, spórája sokáig eltartható. A Bacillus anthracis elsősorban a széleskörű elterjedése miatt válhatott a 19. század elejének biológiai fegyverévé. A másik nagy előnye, hogy a célzott populáción túl csak limitáltan tud terjedni és emberről emberre nem terjed.

Az első világháború kitörésekor az anthraxot állatok ellen vetették be, sikertelenül. Ezt követően Németország biológiai szabotázst indított az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Románia és a Szovjetunió ellen. A német Anton Dilger kutatót az USA-ba küldték azzal a szándékkal, hogy a helyi ló- és öszvérállományt a takonykór kórokozójával fertőzze meg. Ezt követően számos német és szövetséges ügynököt bíztak meg a francia, szovjet és egyéb keleti frontokon fellelhető lóállomány megfertőzésével, ami jelentős gondokat okozott a hadműveletek és utánpótlások szempontjából.

Az USA-ban 1942-től nagy erőkkel kezdték meg a biológiai fegyverek kutatását, de 1969-ben Nixon elnök leállítatta a műveleteket, mondván, hogy azok veszélyesek, következményei beláthatatlanok. Helyettük a védekezésre kell fordítani a kutatók energiáját: a megelőzést szolgáló vakcinálásra, környezetvédelemre és egyéb szektorokra. Kezdeményezését 1972. április 10-én ratifikálták (Biological Weapons Convention).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
igaz szeretet
  2011-07-23 20:43:10, szombat
 
  Az Igaz Szeretet negyedik titka:A BARÁTSÁG EREJE

Ahhoz, hogy megtaláljuk az igazi szerelmet, először igaz barátra kell lelnünk!
Szeretni azt jelenti, hogy nem egymásra nézünk, hanem együtt nézünk azonos irányba!
Ahhoz, hogy igazán szeressünk valakit, azért kell szeretnünk Őt, aki, nem azért, ahogy kinéz! A barátság - táptalaj, ahol a szerelem életre kelhet.
Ha szerelmet akarsz vinni egy kapcsolatba, akkor először barátságot kell vinni bele.
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
vega
  2011-07-23 00:17:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
hét vége
  2011-07-23 00:06:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 515
  • e Hét: 2190
  • e Hónap: 3182
  • e Év: 34911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.